![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio Wszelkie dyskusje poświęcone audio - zgrywanie, kompresja, sprzęt |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.05.2011
![]() |
Poprawne nagranie Audio CD - FLAC, APE
Witam Serdecznie
Znam większość programów do nagrywania. Wiem ze pewnie temat taki już był. Interesuje mnie kilka kwestii. Mianowicie jaki program będzie odpowiedni do nagrania cue + obraz flac, ape. Czy nie ma to znaczenia na jakość. Czy lepiej podzielić pliki CUE Splitter. Czy nagrywarka ma znaczenie dla jakości nagrania. Co do prędkości to nie więcej niż 8x jeśli się nie mylę, zasada im wolniej tym lepiej. No i interesuje mnie opcja cd-text Ostatnimi czasy nagrywałem po przez nero z ta opcja a foobar nie pokazał listy tylko było widać track 1 - .... Mam trochę tego ale boje się że jeśli cos z dyskiem się stanie nie chce tego stracić wiec proszę o dokładne instrukcje tak żebym na kilka lat miał spokój i nie musiał po 5 czy 8 latach robic duplikatu. Kupiłem kilka płyt Verabatim Audio CD. Jak myślicie będą w porządku? Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie dziel obrazów przed nagraniem. Obraz to obraz, a po podzieleniu każdy program przy nagrywaniu domyślnie wstawia 2 sek przerwy - można to niby ręcznie wyzerować, ale to już nie to.
CD-text nero nagrywa, ale nie każdy odtwarzacz potrafi CD-text czytać. Może potrzeba wtyczki do foobara (nie używam, to nie wiem). Kiedyś poprawnie czytał np. JetAudio. Dziś często czytają CD-text radyjka samochodowe. Co do nagrywania, to zasada 'im wolniej, tym lepiej' obowiązywała kiedyś dawno temu, gdy były inne płytki, inne nagrywarki itp. Obecnie najlepiej nagrywać ok połową możliwości nagrywarki i płytek, czyli 24-32x. Oczywiście w trybie DAO. Płytki verbatim audio CD powinny być dobre, pewnie są to jedne z lepszych płytek na rynku. Kiedyś były one z niebieskim spodem, na cyjaninie, i to były swego czasu najlepsze płytki. Teraz wiele się zmieniło, dużo zależy od producenta, a nawet serii czy wręcz partii płytek. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@grzeniu wyjaśnił już w zasadzie sprawę. Dodam tylko, że ja nigdy nie nagrywam CD-Audio z CD-Textem, na oryginalnych płytach i tak tego nie ma. Osobiście audio wypalam zawsze z prędkością 16x i problemów brak. Płyty to loteria, najlepiej przetestować parę i zrobić zapas z najlepszych. Obecnie TDK lightscribe okazują się zupełnie dobre, co nie znaczy że jutro będzie tak samo
![]() pozdrawiam
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Czyli rozumiem że nagrywarka nie ma większego znaczenia dla nagrania?
I że jak mam obraz to nie dzielić go tylko od razu wypalać. A czym najlepiej wypalić obraz, eac ? Posiadam obecnie nero. eac, Easy CD-DA Extractor. Czy program ma jakieś większe znaczenie.? Pytam ponieważ zdarzyło się tak iż nagrywając, dwa razy pod rząd w nero była taka sytuacja ze utwór pierwszy przerywał czasami tak jak by była rysa. I nie wiem czego mógłby być to problem. Pzdr |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
No własnie. Jest to model LG GH22LS30.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nagraj jakąś płytkę na tej nagrywareczce, zrób test jakości zapisu i wrzuć screeny.
![]() |
#8 | |
Guru
Cytat:
pozdrawiam
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
Nie wiem czy to możliwe, ale przy każdej płycie które nagrywałem kilka dni temu pokazuje (ocena jakości 100%)
Chociaż ostatnimi czasy zauważałem ze napęd zachowywał się dziwnie. zdarzyło się ze szuflada nie chciała wyjść, że nie chciał odczytać nagranych płyt 8,5 i innych jak dobrze pamiętam ale tylko czasami a pomagało ponowne uruchomienie komputera. Tak to czyta i nagrywa normalnie. Lecz zaniepokoiło mnie to kiedyś jak nagrałem a tu pierwszy utwór przerywał reszta była poprawnie. Niestety nie mam już tej płyty. Była tez taka sytuacja ze moja narzeczona nie zauważyła ze jest wysunięta szuflada i uwadziła dosyć mocno nogą. od tego czasu były takie sporadyczne akcje. No ale tutaj pokazuje 100% wiec teraz sam nie wiem. Ostatnio zmieniany przez muki23 : 07.05.2011 o godz. 15:25 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Guru
Ten test wyszedł nieprawidłowo, napęd nie nadaje się do testowania, poszukaj jakiegoś LiteON-a.
pozdrawiam
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
Aaa no tak. Kurcze, tylko nie mam teraz mozliwości by sprawdzić to u kogoś. Mam gdzieś starego LiteON-a z 2002 roku chyba ale nie wiem czy bedzie pasował pod ten komputer...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
![]() |
Czy to są poprawne testy? Bo wydaje mi sie ze chyba tez nie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
CD testujemy prędkością maksymalną.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Wypalanie CD Audio... | OiOii | Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio | 2 | 23.01.2008 15:16 |
Szukam programu, który by zgrywał płyty Audio CD do jednego pliku mp3 lub wav. | rafi4house | Film i Muzyka | 4 | 20.11.2005 10:03 |
CD AUDIO | neptun | Napędy optyczne CD | 14 | 27.02.2004 22:15 |
Nagrywanie CD Audio | neptun | Napędy optyczne CD | 3 | 11.02.2004 07:47 |
W jaki sposób najlepiej nagrać Audio CD ?? | bigbluee | Napędy optyczne CD | 12 | 04.01.2004 13:37 |