Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Alternatywne przeglądarki internetowe - newsy, problemy, porady... (https://forum.cdrinfo.pl/f113/alternatywne-przegladarki-internetowe-newsy-problemy-porady-39686/)

Reetou 26.07.2009 21:17

Pomysłów brak, oprócz świeżej instalacji opery w nowym katalogu. Mam na 3 kompach opery od stabilnej 9 do bet 10-tki i jeszcze nigdy nie widziałem takiego problemu. Więc albo coś w systemie się dzieje, albo instalka opery się wykrzaczyła (dziwne), albo coś z dyskiem (? kiedyś coś wspominałeś o problemach z dyskiem, czy mi się pomyliło?)

andrzejj9 26.07.2009 21:29

Dysk to na notebooku, tam wszystko jest w porządku. Z takich problemem też się nigdy nie spotkałem i nie bardzo wiem, skąd się to wzięło. Nową wersję zainstalowałem dopiero, jak to miało miejsce, mając nadzieję, że rozwiąże to problem. Nie rozwiązało..

Do poprzedniego postu dopisałem jeszcze najnowsze obserwacje. Myślę, że to jest problemem, chociaż nie wiem, skąd ta zmiana ustawień. W każdym razie już wiem, czego szukać.

andy 26.07.2009 21:36

Cytat:

To pewnie znaczy, że Andy ma niestandardowo ustawione wyświetlanie ilości postów w widoku tematu. :fiu:
To nie powinno być przez to. ID posta skopiowałem z prawego górnego rogu...

loki7777 26.07.2009 21:41

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1038357)
Jakby ktoś przegapił, a miał jakiś pomysł, to będę marudny, bo to znikanie zakładek robi się lekko irytujące..

Co ciekawe raz jest wszystko w porządku, innym razem wszystkie znikają.. Robienie eksportu za każdym razie, kiedy zamyka się Operę, jest trochę męczące..

----
EDIT

Ok, już wiem o co chodzi, chociaż dalej nie wiem, skąd się to wzięło. Przy wyjściu z Opery, program tworzy kopię zakładek na pulpicie (jak przy eksporcie). Jeśli zostawię ten plik, wszystko jest w porządku, jak skasuję, po wejściu zakładek nie ma. Wygląda więc na to, że zmieniła się ścieżka, gdzie Opera zmienia ustawienia. Więc kwestia tylko jak zmienić to z powrotem.

Przejrzałem opcje, ale nie widzę, gdzie są ustawienia ścieżek (jeśli w ogóle są). Kojarzy ktoś?

Sciezki sa tu
opera:config (w miejscu wpisania adresu) potem wyszukaj to co cie interesuje, wystarczy wpisac directory).

Lub spojrz tutaj
http://my.opera.com/polski/forums/topic.dml?id=62585

Pierwszy 26.07.2009 21:48

@andrzejj9
ścieżki możesz podejrzeć wpisując w pasek adresu opera:about
zmienić pewnie w opera:config ale dużo tam tego trzeba przekopać (osobiście jeśli zmieniam to ręcznie w pliku operadef6.ini w katalogu opery)

imo dobrym i chyba najprostszym wyjściem jest rezygnacja z ustawienia użytkowania opery przez wielu użytkowników,
czyli w pliku operadef6.ini zmienić linię multi user=1 na multi user=0 wtedy "cała opera" ląduje w jednym katalogu

operadef6.ini - opera v9
operaprefs_default.ini - opera v10

edit:
zmiany oczywiście na wyłączonej operze

andrzejj9 26.07.2009 22:35

Dzięki za rady, teraz siedzę już na notebooku, ale pobawię się tym jutro :)

joujoujou 26.07.2009 23:44

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1038361)
To nie powinno być przez to. ID posta skopiowałem z prawego górnego rogu...

Nie powinno, ale jest. ;p

Prezesik 26.07.2009 23:53

Słuchajcie i czytajcie.

Ja mam taki problem. Po chwili korzystania z przeglądarki zaczyna mi się strasznie mulić. Pożera dużo ramu i zużycie procesora skacze do 100%. W tym czasie praktycznie nic nie można zrobić na komputerze.
Taka sytuacja trwa różnie od 10 do 15 minut i pojawia się średnio co 20-30 minut przy zwykłym przeglądaniu www, a praktycznie od razu przy włączeniu jakiegokolwiek filmiku.
I UWAGA:
DZIEJE SIĘ TAK Z KAŻDĄ PRZEGLĄDARKĄ!
Tzn. konkretnie próbowałem FF starego i nowego, Operę 9, IE 8

Skanowałem w poszukiwaniu jakiegoś wirusa i nic. Kaspersky, NOD i Avast nic nie znaleźli.
Przeskanowałem komputer też programami typ Ad-aware.

Intel Core 2 Duo 1,66
2 GB RAM

Jakieś pomysły?

joujoujou 26.07.2009 23:59

Flash player? :hmm:

zene_k 27.07.2009 01:54

Cytat:

Napisany przez Prezesik (Post 1038390)
Słuchajcie i czytajcie.

Ja mam taki problem. Po chwili korzystania z przeglądarki zaczyna mi się strasznie mulić. Pożera dużo ramu i zużycie procesora skacze do 100%. W tym czasie praktycznie nic nie można zrobić na komputerze.
Taka sytuacja trwa różnie od 10 do 15 minut i pojawia się średnio co 20-30 minut przy zwykłym przeglądaniu www, a praktycznie od razu przy włączeniu jakiegokolwiek filmiku.
I UWAGA:
DZIEJE SIĘ TAK Z KAŻDĄ PRZEGLĄDARKĄ!
Tzn. konkretnie próbowałem FF starego i nowego, Operę 9, IE 8

Skanowałem w poszukiwaniu jakiegoś wirusa i nic. Kaspersky, NOD i Avast nic nie znaleźli.
Przeskanowałem komputer też programami typ Ad-aware.

Intel Core 2 Duo 1,66
2 GB RAM

Jakieś pomysły?

Mam jeden:)

Format :C ||

Diabolique 27.07.2009 18:48

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1038381)
W braku tego badziewia, a w szczególności IE widzę same plusy. Po co mi to skoro nie używam... :P

ja tez nie uzywam, ale o dziwo niektore strony najlepiej otwieraja sie w IE. opera wysiada. poza tym dzieki KE nie mamy IE, ale za to mamy wiekszą cene windowsa. podziekujmy naszym dobroczyncom :sciana:

Reetou 27.07.2009 18:59

Cytat:

Napisany przez Diabolique (Post 1038502)
ja tez nie uzywam, ale o dziwo niektore strony najlepiej otwieraja sie w IE. opera wysiada.

Toś mnie zaciekawił, bo jeszcze takiej strony nie znalazłem... Pokaż coś.. (aha, po xxx nie chodzę)

Patrix 27.07.2009 19:39

Cytat:

Napisany przez Diabolique (Post 1038502)
ja tez nie uzywam, ale o dziwo niektore strony najlepiej otwieraja sie w IE. opera wysiada

Bo są pisane przez gamoni poza standardami walidacji...
Przy pisaniu stron internetowych dostosowanie czasem kodu do IE jest masakryczne.

Diabolique 27.07.2009 20:39

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1038503)
Toś mnie zaciekawił, bo jeszcze takiej strony nie znalazłem... Pokaż coś.. (aha, po xxx nie chodzę)

Allegro.pl strona w miejscu ofert jest przesunieta, ze nie moge doczytac opisu bo polowa jest zaslonieta/koniec monitora. po wybraniu "dopasuj do szerokosci" ceny przy ofertach przestawiaja sie tak, ze z tysiecy zl robia sie setki. mam na mysli uklad strony.
strona http://www.rlslog.net/. Opera ucina komentarze, przez co wydawalo mi sie, ze jest tylko 1 link do pliku. w rzeczywistosci bylo ich kilkadziesiąt. ale to juz zakrawa pod temat do Opery, a nie W7.
Wiem, ze jak coś zle sie wyswietla w Operze to napewno pojdzie gladko w IE. Dlatego nie jestem jego przeciwnikiem.
I nie podoba mi sie, ze teraz mam zaplacic poltora kafla za W7. Tylko dlatego, ze jestem europejczykiem lol ((

Reetou 27.07.2009 21:27

Nie wiem, o czym mówisz. Z allegro korzystam, efektu nie zaobserwowałem, ten http://www.rlslog.net - zerknąłem na 2 przykładowe - wszystko OK.

Konkrety z linkami poproszę.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:49.