![]() |
Cytat:
|
Oficjalnie Firefox 2 RC3 stal sie wersja finalna: http://www.mozilla-europe.org/pl/
|
@Qbi@k - chodzi OK w Operze.
|
@Smartek: przerzuc sie na 2.0 :D
|
Cytat:
Probowalem kilku roznych przegladarek, od dluzszego czasu korzystam z FF i w miedzyczasie bawilem sie Opera nie raz, jednak dluzej niz na miesiac u mnie nie zagoscila. FAKT! Strony laduja sie szybciej. FAKT! Moze i sama Opera uruchamia sie odrobine szybciej (na moim laptopie jest to jednak niezauwazalna roznica), Ale - "sztucznosc" i "plastikowosc" Opery mnie odrzuca. Nie wiem jak inni - ja to widze 'na pierwszy rzut oka', kazde pole tekstowe, sposob przewijania stron, buttony sa takie.. nienaturalne ;-) (czyt. Smartkowi nie odpowiadaja ;-D). Tyle w temacie. Wojna nie ma sensu, bo kazdy uzywa to co lubi/do czego sie przyzwyczail/uwaza za lepsze. Pzdr. |
Ma operze dobrze chodzi ta strona innym?
http://rockbox.psychocydd.co.uk/index.php Ja mam tu jakies spowolnienie. Na FF jest ok. |
Bledy sa, zeby nikt nie mowil ze nie ;)
Np. szybkie wyszukiwanie (wlaczane poprzez wpisanie slowa, ktore chcemy wyszukac) - pasek sie pojawia, ale jest goly, nie ma zadnych przyciskow ani napisow. Jak poprawimy Ctrl+F to napisy i przyciski jednak sie odnajduja :D |
Je***380;eli w RC3 nie znajd***261; szparek to przejdzie do statusu 2.0 Final.
|
Cytat:
|
To jak to jest w ko***324;cu? FF 2.0 oficjalny = FF 2.0 RC3?
|
:D wiedzia***322;em ***380;e co***347; przeoczy***322;em damn!
|
|
w wersji beta nie cza by***322;o nic instalowa***263; a pisownie sprawdza***322;o :P :D
PS Mowa o FF :D |
pozwole spytać czy jest jakiś 'sprawdzacz' pisowni w FF2 bo obecny jest nie kompatybilny :|
chyba coś przeoczyłem bo napewno ta kwestia była już poruszana ale zaryzykuję :D Cytat:
|
Ja przegladam strony za pomoca notatnika i programu do downloadu plikow .html
To jest nazywa WYOBRAZNIA!:> |
Cytat:
Jałowa dyskusja:fiu: |
Cytat:
|
Panowie i Panie,
ka***380;dy u***380;ywa tego co mu do gustu przypad***322;o i bardziej polubi***322; :) |
Cytat:
|
Ludzie, po co ta kłótnia?
Ja np. wolę FF, bo mi się bardziej podoba jej wygląd od Opery, którą też testowałem. Obie przeglądarki są równie dobre, a to, kto której używa jest kwestią gustu i upodobań.:spoko: 20 sekund na uruchomienie przeglądarki, to ja bym raczej przyjrzał się swojemu kompowi a nie winił za to przeglądarki:> |
Cytat:
a po tygodniu niechce si***281; wcale uruchomi***263; i cza profil (od FF) kasowa***263; :D by si***281; uruchomi***322;a :D Z reszt***261; to nie jest odosobniony przypadek BearShare wogule mi nie dzia***322;a, jak jakim***347; cudem zadzia***322;a***322; to na drugi dzie***324; ju***380; nie :D |
Cytat:
|
@ndy widocznie tobie FF pasi, a mi nie, mia***322;em kilka podej***347;***263; do tej przegl***261;darki i zawsze wraca***322;em do operki, w sumie mam operke od wersji 7.52 (aktualnie 9.02) i jestem happy :D
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
mi FF uruchamia si***281; 20 sekund (bez ***380;adnych dodatk***243;w) -> Operka odrazu :D
FF mi si***281; nie podoba bo jest brzydki i nawet motywy mu nie pomagaj***261; :D A Operka prosta ***322;atwa bez zb***281;dnych bajer***243;w (pluginy) :D No ale ju***380; k***261;cze ta wojne Operka vs FF bo wiadomo ***380;e Operka wygra :D A jak wpadnie tu GTW to b***281;dzie lipa :D |
Cytat:
2. Mi si***281; bardziej podoba FF 3. Ale to absolutnie nie znaczy ***380;e jest lepsza (przyk***322;ad: IE) 4. Mi FF szybciej ***322;aduje stronki 5. Nie, to FF jest fajniejszy. :taktak: |
Cytat:
|
a ja i tak zawsze wolalem syrenke niz malego fiata, cole od pepsi, wanne od prysznica ;)
na rzecz ff/o agituje tylko uzytkownikow IE ;) |
Cytat:
|
Cytat:
+ jest ładniejsza + ma wyższy numer wersji + szybciej ładuje stronki + jest fajniejsza :D :taktak: nic dodać nic ująć :D |
Cytat:
Jak dzieci, jak dzieci... BTW Czy ktoś może znalazł coś, co by było odpowiednikiem Web Developer z FF dla Opery? |
Cytat:
|
Jaki jest sens walki Opera vs Firefox
Ka***380;dy u***380;ywa tego co lubi... :D Ale i tak Operka jest lepsza .... nie ma co tu si***281; oszukiwa***263; ;) :D |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
To ***380;e Opera by***322;a wcze***347;niej ni***380; Firefox o niczym nie ***347;wiadczy... Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
sluzy do - program ma spelniac swoje zadanie i robi to dobrze (patrz oprogramowanie na Mac OS :P ) moze sie przydac - a nuz ta funkcja sie przyda i jeszcze ta i ta ;) (oprogramowanie windows) |
tak, ale sciaganie wszystkiego i szukanie tego co chcesz moze zajac tygodnie, nie ilosc a jakosc, a rozszerzen do FF jest od licha i jeszcze troche.Poza tym sama instalka tez wazy wiecej niz opera.a niektorzy chca miec to od razu a nie szukac i sciagac. i co do rozszerzen, to zwroc uwage, ze praktycznie aktualizujac FF musisz zaktualizowac wiekszosc wtyczek, ale to pod warunkiem ze autorowi wtyczek chcialo sie je pisac pod nowa wersje FF
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Kiedy Ty w ko***324;cu zrozumiesz, ***380;e Firefox ma budow***281; modularn***261; i poszczeg***243;lne ficzery dodaje si***281; za pomoc***261; rozszerze***324; ? Dzi***281;ki rozszerzeniom Firefox wygl***261;da u mnie tak jak ja chc***281; a nie tak jak przewidywa***322; to autor. |
No i niech ktos mi teraz powie ze FF nie sciaga od Opery - zamykanie na kazdej zakladce, przywracanie zamknietych, zapisywanie sesji :> opera ma to od dawna i nigdy nie trzeba bylo do tego pluginow.*
* - ten post nie ma na celu zaczecia flamewar lecz podroczenie sie z wami :D :P |
Cytat:
Moja RC3 ma numerki "Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0" /edit: ***347;ciema, to jest to samo co RC3 (ewentualnie RC3 to to samo co Final) @@ndy: TabMixPlus jest juz niepotrzebny :D |
Cytat:
IMHO lepiej chwile poczekac. Wersja 9.1 powinna wkrotce wyjsc. |
Dla user***243;w kt***243;rzy u***380;ywaj***261; rozszerzenia TabMix Plus mam dobr***261; nowin***281;. Do wydania wersji stabilnej kompatybilnej z nowym liskiem mo***380;na zainstalowa***263; wersj***281; RC.
|
właśnie sobie kliknąłem z FF 2.0 RC 3 i na tym koniec. powód jak wyżej.
|
http://img77.imageshack.us/img77/356...4746yy2.th.png
Poni***380;ej rozszerzenia. Po***322;owa jest niekompatybilna :( Rozszerzenia (w***322;***261;czone: 12, wy***322;***261;czone: 12):
|
Cytat:
:spoko: |
|
Cytat:
Cytat:
|
Uwazam tak samo :P
Glupoty gadasz - Opera gora :P |
@REi proponuj***281; zako***324;czy***263; dyskusj***281; bo i tak do niczego nie dojdziemy :)
Jednak dalej uwa***380;am ***380;e FF jest lepszy ;p -- Czy***380;by Firefox 2.0 ju***380; by***322; dost***281;pny ? |
Cytat:
Zrodla nie mam bo slyszalem to w podcascie cnet.com - ostatnio mam czas tylko na newsy w takiej postaci. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Ka***380;dy program ma b***322;***281;dy jednak suma sumarum FF ma wi***281;ksze mo***380;liwo***347;ci ni***380; Opera. |
No widzisz smartek - ja chce to wlasnie przekazac - ze kazda z tych przegladarek ma swoje wady i zalety ale @ndy tego nie zauwaza i idzie w zaparte ze FF jest idealny... sa 2 typy ludzi zwiazanych z komputerami (2 typy informatykow / szkol programowania) - "sluzy do" i "moze sie przydac" - @ndy wybral to drugie podejscie, ja to pierwsze...
@andy - wtyczki/pluginy/rozszerzenia - jedno i to samo, okreslenia roznia sie zaleznie od programu, to ze w FF znacza co innego to po mnie splywa Statystyki andy statystyki (ie stracil 1% rynk w ostatnim (zdaje sie) kwartale z czego 0,7 na rzecz opery) @ndy slepy jestes- FF tez mase stron rozsypuje ale kto by sie tam przejmowal nie? w koncu to Opera jest be. - majaczyc zaczynasz. btw co do kodu - zainteresuj sie troche i bedziesz wiedzial ze opera dobrze sobie radzi ze zlym kodem - glowne powody rozsypywania sie to ignorowanie takich rzeczy jak domyslny margines czy padding - 1 div sie na ekranie nie zmiesci i juz stronka idzie w strzeppy, tak samo jest w FF. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
"Wtyczki - to zewn***281;trzne biblioteki pozwalaj***261;ce na obs***322;ug***281; nowych rodzaj***243;w tre***347;ci, jak pliki PDF czy animacje Flash. Nie powinny by***263; mylone z rozszerzeniami." Cytat:
Cytat:
|
Uzywam FF od dluzszego czasu.
W miedzyczasie testowalem kilka innych przegladarek (Opere [rowniez linuksowa i komorkowa wersje ;-)], Konquerora na linuksie) i FF przypadl mi po prostu do gustu najlepiej. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
A czy link do nowej operki byl?
http://snapshot.opera.com/windows/o910w_8629.exe |
Cytat:
FF rulez :D |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie pluginy tylko Rozszerzenia! Zobacz sobie co dzi***281;ki "rozszerzeniom" mo***380;na zrobi***263; z Firefoksa. Zrozumiesz, ***380;e jego mo***380;liwo***347;ci konfiguracyjne s***261; wi***281;ksze ni***380; Opery To ***380;e akurat tobie wystarcza Opera nie znaczy ***380;e ma wi***281;cej mo***380;liwo***347;ci ni***380; Firefox. -- Prawdopodobnie 24.10.2006 ma wyj***347;***263; finalna wersja przegl***261;darki Firefox 2.0. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Dla kazdego cos fajnego.Obie sa dobre, tylko wybor zalezy od konkretnego uzytkownika
|
Uzywalem przez dosc dlugi czas FF, przesiadlem sie na Opere, ktorej tez dlugo uzywalem.
Kiklka miesiecy temu wrocilem do FF. Ale nie bede sie klocil, ktora przegladarka jest lepsza :) |
Ehh..
Znowu wojna FF vs. Opera :P |
Cytat:
Cytat:
Obecnie Firefox posiada wi***281;sze mo***380;liwo***347;ci konfiguracyjne ni***380; Operka. Ma Taby, Gesty, za***isty filtr antyreklamowy (nie to co jest obecnie w Operze) i co sobie jeszcze wymy***347;lisz. Cytat:
Cytat:
Napisz konkretne fakty, kt***243;re czyni***261; Operk***281; lepsz***261; ni***380; Firefox. |
Cytat:
|
Cytat:
|
@PawelK u mnie instalacja IE7 to tylko uaktualnienie systemu i ewentualnie wchodzenie na M$ Update.
|
ja zauwazylem ze po uzyciu nowego IE spybot znow zaczal znajdywac szpiegujace ciasteczka na komputerze wiec wg mnie bill sie nie postaral :|
|
Cytat:
Umnie jak chciało sprawdzać legalność firewall zapytał czy zezwolić na dostep do neta dałem nie i IE7 się zainstalował z komunikatem że wsio ok, i że sprawdzanie przeszedł z wynikiem pozytywny :szczerb: IE7 nawet daje rade, wprawdzie nie jest to Operka, ale ... Kto wie czy się nie przesiąde jak wyjdzie PL :D |
Cytat:
|
ja tez wole opera, ale faktycznie pare stron sie sypie, problem z gmail itp. ale i tak jej uzywam, dla odmiany brat uzywa FF, a z Megaupload sciagam IE(tylko do tego go uzywam:)
|
Cytat:
|
Ja tam wiem ze jestem w mniejszosci :P ale co z tego? Po prostu wole Opere bo ma wszystko czego potrzebuje out of the box i nie musze sciagac wtyczek jakis (i nei mowie tu o email, widgetach czy torencie bo i tak tego nie uzywam) do tego wazy mniej i mniej konsumuje zasobow systemowych :P pomijajac juz zgodnosc z CSS2.0 to te wlasciwosci sklonily mnie do opery i jak narazie FF nie ma nic co moglo by mnie przekabacic :D (zgodnosc z CSS2 mnie nie sklonila bo kiedy przerzucalem sie z mozilli na opere jeszcze tego nie bylo :P )
|
I znowu b***281;dzie wojna przez ok 50 post***243;w ||
FF ;p |
Cytat:
Opera ma wszystko co mi potrzeba i jest szybsza od FF a co do rozsypujacych sie stronek - mi sie nie zdazylo, a wszystkie podobne problemy sa co build poprawiane - wystarczy zglosic problem do developerow. Jezeli stronka sie rozsypuje to jest to wina jej kodu a nie opery :P |
Cytat:
Musiałem się przesiąść na FF - tu absolutnie wszystkie strony są wyświetlane prawidłowo. Jeśli to poprawą, to chętnie do Opery wrócę. |
Masz racj***281;, zapomnia***322;em. :zawstydz:
I dzi***281;kuj***281;. :piwo: |
@jou zapomnia***322;e***347; co to jest Google ? ;p
@Ice Cytat:
|
FF najlepsza ;p
Cytat:
|
Cytat:
|
@REi FF te***380; jest na kom***243;rki :D
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Napisz co ma Opera a czego nie ma FF :> |
Najlepsza przeglądarka to i tak Opera - nie ma to jak stukać post z komórki :D ... Opera Mini FTW
Ps. Dlaczego T9 podpowiada mi sutkać zamiast stukać :D Ps2. To był test przeglądarki. |
Po testuj***281; sobie t***261; beta FireFox. Szkoda tylko ,***380;e wiele wtyczek nie ma do 2 :/ chyba, ***380;e kto***347; zna stronk***281; gdzie jest du***380;o wtyczek do 2
|
Juz :D
|
Bardziej wiarygodnie to zabrzmi jak wyedytujesz post ;p
|
E tam przesadzacie, IE7 nie jest taki zly. Postawil bym go wrecz na rowni z pozostalymi przegladarkami.
OK Bill to kiedy bedzie przelew? Te $100k przyda mi sie jak najszybciej. Osz kur... nie to okienko! |
traktuj***281; IE7 wy***322;***261;cznie jako patch dla windows.
nie podoba mi si***281; jego integracja z systemem. sprawdzanie pisowni - mo***380;e w ko***324;cu g***243;w...rze przestan***261; pisa***263; "uwarzacie" czy te***380; "pomurzcie". najlepsze s***261; nowo***347;ci zaimplementowane w przegl***261;darce - nowo***347;ci, kt***243;re konkurencja ma od kilku lat... |
Cytat:
TabMixPlus juz jest niepotrzebny :D REWELACJA :banan2: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Luka w IE7 ju***380; si***281; znalaz***322;a
http://blog.di.com.pl/post/14986,1.html |
Jak Wam si***281; podoba Firefox 2 beta? Aktualnie bodaj***380;e RC3.
Mi o wiele bardziej pasuje ni***380; 1.X.X |
Dokladnie tak jak mowi @Andy.
Nie samo zuzycie pamieci RAM podczas korzystania z internetu sie liczy (i tak nie sprawdze, bo nie zainstaluje tego). Znajac firme Microsoft Exploit 7 doinstaluje rozne niepozadane skladniki do systemu. Dlaczego niepozadane? Otoz dlatego, ze kiedy instaluje Firefoxa, Opere, czy wlasciwie kazdy inny program, w efekcie mam zainstalowany ten wlasnie program. W przypadku IE zapewne zmienionych zostanie troche elementow systemu operacyjnego. Tym gorzej dla nas, ze caly system operacyjny opiera sie o to badziewie IE (poprzednie wersje, ale jednak). Co tym razem pozmienia w naszych systemach operacyjnych Exploit 7 tego na razie nie wiemy. Pozostaje czekac na testy wydajnosci pracy zmienionego systemu operacyjnego (poprzez instalacje IE7) oraz na instrukcje rozwiazania nowych problemow :szczerb: Dziekuje, postoje ;) |
@BD zauwa***380; ***380;e wi***281;kszo***347;***263; bibliotek kt***243;rych u***380;ywa IE jest ***322;adowana ze startem systemu.
A co do tego zu***380;ycia RAMu przez Firefoksa. Odpal tyle samo kart w IE lub Operce i zobaczysz ***380;e zasobo***380;erno***347;***263; jest praktycznie taka sama :) |
Cytat:
|
To teraz czekamy na pomiary, o ile % zainstalowanie Exploita 7 spowalnia komputer :szczerb:
|
potestowalem pare minut i stwierdzam iz IE zaczyna wreszcie przypominac przegladarke, wszystko dziala, nie ma niepotrzebnych rzeczy na pasku u gory, pojawilo sie okienko do googlowego szukania, wszystkie strony dzialaja jak nalezy tylko teskt wyswietlany wydaje sie byc troche bardziej wytluszczony.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:27. |