Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Alternatywne przeglądarki internetowe - newsy, problemy, porady... (https://forum.cdrinfo.pl/f113/alternatywne-przegladarki-internetowe-newsy-problemy-porady-39686/)

pali 24.03.2011 12:02

Masowa aktualizacja ff do 4.0 :)

Na moim dziesięcioletnim komputerze zauważalne przyspieszenie.

M.in. do Allegro używałem osobno Opery, bo szybciej ładuje listingi z panelu, ale teraz widzę, że równie dobrze jest na ff.

To dalej nie kupię nowego komputera :D Może ten już do śmierci będę miał, fajnie byłoby. Chociaż zamierzam przesiąść się z Photoshopa CS2 na Gimpa, a ten jak wstępnie zauważyłem ma zdaje się większe wymagania sprzętowe i na moim P4 delikatnie przycina przy niektórych operacjach.

rycho 24.03.2011 12:15

P4 to prawie nówka.
A FF mimo, że 4 to dalej przeglądarka próbująca dogonić pozostałe...
I nie wychodzi.

pali 24.03.2011 14:17

ff taki najbardziej uniwersalny wydaje mi się, stąd używam. Pozostałe też dobre.

ff nikogo nie "goni". To produkt fundacji mającej za zadanie uporządkować rynek.

M@X 24.03.2011 14:33

Cytat:

Napisany przez rycho (Post 1152557)
A FF mimo, ***380;e 4 to dalej przegl***261;darka próbuj***261;ca dogoni***263; pozosta***322;e...
I nie wychodzi.

Fanboj!

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone przy u***380;yciu Tapatalk

AleX69 25.03.2011 12:40

Ilość załączników: 1
tak z nudow ...

Patrix 25.03.2011 13:10

Wszyscy się tasują, zmieniają przeglądarki jak wiatr zawieje,
a ja używam Opery od v9.0 jakoś, czyli od 2006 roku bodaj.

M@X 25.03.2011 13:11

Ja Firefox na laptopie, Safari na Mini :-)!

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone przy u***380;yciu Tapatalk

loki7777 25.03.2011 13:36

Ja opery od czasu jak byla z reklamami - czyli od bardzo dawna:) Co nie oznacza ze jak znajde cos lepszego, szybszego i mniej pamieciozernego to sie nie przesiade na to:)

Patrix 25.03.2011 14:01

Ilość załączników: 2
Mi się w Operze podoba aktywny lewy brzeg ekranu
- po jego kliknięciu pojawia się lista zakładek w kolumnie na ~1/5 szerokości okna.
Mogę tam w liście opcji na górze wybrać co chcę wyświetlać; zakładki, pobieranie i historia :)

Załącznik 57017

Załącznik 57018

andy 25.03.2011 17:49

Cytat:

- po jego kliknięciu pojawia się lista zakładek w kolumnie na ~1/5 szerokości okna.
Mogę tam w liście opcji na górze wybrać co chcę wyświetlać; zakładki, pobieranie i historia :)
W FF troszeczkę inaczej to rozwiązali ;)
Załącznik 57020

Alternatywne wyświetlanie listy kart ;-)
Załącznik 57021

Patrix 25.03.2011 18:32

Za bardzo nie rozumiem tej alternatywy, lista to lista
- to co u mnie jest uważam za najwygodniejsze :)

A takie zabaweczki też mam... :]

Załącznik 57022

AleX69 25.03.2011 22:26

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1152810)

alez to juz bylo ...

Patrix 25.03.2011 23:01

Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 1152872)
alez to juz bylo ...

To, że coś tam jest to wiem.
Napisałem to co mi się podoba w tym co używam i po co zmieniać program z tego powodu ?

PS
Jak otwierasz i zamykasz listę ? Nie widzę tam aktywnej krawędzi, a komu by się chciało klikać w [x] ...

Placio74 25.03.2011 23:29

W Firefoksie standardowo włączanie/wyłączanie panelu bocznego wykonuje się za pomocą skrótów klawiaturowych albo z menu (Widok > ...) - do tego tylko pojedyncze panele (albo z zakładkami, albo z historią, albo ...).

Funkcjonalność podobną do panelu bocznego Opery oferuje rozszerzenie All-in-One Sidebar.

Patrix 25.03.2011 23:33

Placio74, dzięki - dobrze znać :] Ale Opery nie zdradzam. :)

AleX69 25.03.2011 23:50

bo nie ma po co :mruga:

nowe ie9 mi się podoba ale nowej kochanki (chrome) po zdradzie zony (ff3) raczej nie porzucę tak szybko

gallus 26.03.2011 10:26

oho, to już IE9 w TV nawet reklamują :]

andy 26.03.2011 10:35

Właśnie testuje OpereMini 6 na swojej Avilce i muszę powiedzieć, że mi się podoba. Tryb "mobilny" dla stron działa nawet znośnie ;)

http://www.cdrinfo.pl/news/opera-min...acji+danych%29

vattax 26.03.2011 23:04

IE9 jakos mi nie przypadl do gustu :/ pozostalem przy 8, taka ze mnie konserwa ;-P

andy 27.03.2011 09:04

@vattax przeglądarka powinna być zawsze aktualna, choćby ze względów bezpieczeństwa.

Banana Coctail 28.03.2011 00:17

Sugestia: może by my stworzyli listę najlepszych rozszerzeń, podzielonych na kategorie, do poszczególnych przeglądarek?

AleX69 28.03.2011 08:17

napewno adblock

pali 28.03.2011 09:46

Banan,
to stwórz przydatne kategorie, sparametryzuj - to najtrudniejszy problem takiego zadania.

Banana Coctail 28.03.2011 14:14

Prywatność: zarządzanie cookies, blokowanie wysyłania danych do modułów szpiegujących, zarządzanie protokołami szyfrowanymi i skryptami, łączenie z proxy na żądanie.
Moje propozycje:
- Better Privacy - cookies od flashów
- Ghostery - blokada wysyłania do google analtics i podobnych
- Quick Java - wybór skryptów/wtyczek uruchamianych na stronie
- HTTPS Everywhere - wymuszanie, jeżeli możliwe, połączeń szyfrowanych

Blokowanie reklam: tu jest jasne.
- AdBlock Plus - filtr reklam
- Flashblock - decydowanie, które elementy flash uruchamiać

Zarządzanie multimediami: umożliwianie pobierania ze stron danych strumieniowych, menadżery pobierań, omijanie czasu oczekiwania na pobranie ze stron typu rapidshare, lekkie wtyczki do QT czy RM

- QuickTime Lite
- RealMedia Alternative

Komunikacja i społecznościowe portale: zarządzanie pocztą, skracanie linków, ułatwienia w korzystaniu chociażby z FB.

Tyle na wstępie żem wymyślił.

NeoFighter 29.03.2011 19:07

Nie lepiej po prostu przejsc na strone Mozilli? Tam podzial na kategorie juz jest zrobiony.

andy 30.03.2011 06:21

Cytat:

Nie lepiej po prostu przejsc na strone Mozilli? Tam podzial na kategorie juz jest zrobiony
Pomysł ciekawy ale lepiej to zrobić w stylu opisu jakie się ma wtyczki, co poleca itp. (opis, linki..)

Placio74 30.03.2011 08:13

A czyż w tym celu nie powstały (przynajmniej jeśli chodzi o Firefoksa) kolekcje...?

Banana Coctail 30.03.2011 09:27

Ghosterów nie znalazłem w żadnej z kolekcji, HTTPS Everywhere też nie, podobnie jak QT Lite.
Pijaniutki jestem, może dlatego.

Placio74 30.03.2011 09:46

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail (Post 1153712)
Ghosterów nie znalazłem w żadnej z kolekcji, HTTPS Everywhere też nie, podobnie jak QT Lite.
Pijaniutki jestem, może dlatego.

Pewnie dlatego...:P

HTTPS Everywhere nie ma na addons.mozilla.org - tak więc nie może być dodany do kolekcji.
QT Lite nie jest rozszerzeniem - ponownie, nie może być dodany do kolekcji.

Natomiast co do Ghostery przyjrzyj się dobrze na addons.mozilla.org.
http://img845.imageshack.us/img845/1...ekcjach.th.jpg

Banana Coctail 30.03.2011 09:55

Dlatego się przyznałem.

Wartałoby jednak zrobić to com zaproponował. QT Lite jest wtyczką, owszem. Dla wygody i potomnych.

andrzejj9 31.03.2011 14:26

Kiedyś już o tym było, ale odświeżę, żeby się upewnić.

Przy kopiowaniu Opery, jakie pliki przegrać, żeby mieć wszystko zachowane. Pamiętam, że były jakieś cztery ważne, mi w sumie wystarczyły dwa, widzę jeszcze trzeci, ale nie pamiętam, jaki ewentualnie jest czwarty:

- bookmarks.adr - zakładki

- speeddial - linki szybkiego wybierania (ale jak widzę bez tapety)

- operaprefs - tego nie kopiowałem, ale zakładam, że wszystkie ustawienia tu będą

I... no właśnie, jest coś jeszcze?

Z dodatków ewentualnie można skopiować katalog "Sessions" i to mi wygląda na wszystko. Jest coś jeszcze?

I przy okazji - czy w Operze zapisuje się gdzieś wygląd programu - rozmieszczenie pasków, przycisków itp.?

Patrix 31.03.2011 15:23

Ja kopiuję cały folder, jeśli w opcjach masz zaznaczone, że Operę używa kilka osób to profil będziesz mieć w profilu systemowym. Ja tak nie mam.
Co do plików:
Cytat:

Preferencje
D:\Program Files\Opera\profile\operaprefs.ini

Zapisana sesja
D:\Program Files\Opera\profile\sessions\autopera.win

Zakładki
D:\Program Files\Opera\profile\bookmarks.adr

Profil użytkownika
D:\Program Files\Opera\profile

Pamięć podręczna
D:\Program Files\Opera\profile\cache

Pomoc
D:\Program Files\Opera\profile\opcache

Poczta
D:\Program Files\Opera\profile\mail

Style użytkownika
D:\Program Files\Opera\profile\styles\user

PS
Dlaczego Opera podkrada pluginy z folderu Firefoxa ? Mam też firefoxa na kompie,
po kliknięciu w "pomoc/o operze" widzę tam w "Ścieżka dostępu do wtyczek" katalog do pluginów Firefoxa...
po przestawieniu tego w "opera:config" ustawienie się resetuje. Co jest kurdę...

Reetou 31.03.2011 16:44

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1153966)
Jest coś jeszcze?

Wszystko zależy, co kto potrzebuje. Ja kopiuję:

- cały katalog mail, bo korzystam też z poczty na operze;
- cały katalog sessions, bo mam kilka różnych sesji zapisanych;
- cały katalog skin, bo nie chce mi się później szukać ulubionych skórek;
- plik bookmarks.adr - zakładki, na wszelki wypadek, bo są synchronizowane;
- plik contacts.adr - wiadomo;
- notes.adr - bo mam sporo notatek, choć też są synchronizowane;
- operaprefs.ini - dla hecy;
- speeddial.ini - też jest synchronizowany i jest z tapetą;
- urlfilter.ini - bo mam własną kolekcję filtrów, póki co niezawodną;
- wand.dat - hasła, hasła, hasła - no jak bym to zgubił, to bym się nigdzie nie mógł dostać :)

Z innych rzeczy nie korzystam, to i nie kopiuję...

Zetoxa 31.03.2011 17:29

Boże, ale wy się bujacie z tymi plikami operowymi,
w FF kopiujemy cały katalog profilowy
i mamy wszystko identycznie na każdym dowolnym komputerze :spoko:

Qbi@k 31.03.2011 17:35

w Operze też kopiujemy cały katalog profilowy

Patrix 31.03.2011 17:48

Cytat:

Napisany przez Qbi@k (Post 1153986)
w Operze też kopiujemy cały katalog profilowy

Ja tak robię już przez lata... :]

andrzejj9 31.03.2011 22:38

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1153979)
Wszystko zależy, co kto potrzebuje. Ja kopiuję:

- cały katalog mail, bo korzystam też z poczty na operze;
- cały katalog sessions, bo mam kilka różnych sesji zapisanych;
- cały katalog skin, bo nie chce mi się później szukać ulubionych skórek;
- plik bookmarks.adr - zakładki, na wszelki wypadek, bo są synchronizowane;
- plik contacts.adr - wiadomo;
- notes.adr - bo mam sporo notatek, choć też są synchronizowane;
- operaprefs.ini - dla hecy;
- speeddial.ini - też jest synchronizowany i jest z tapetą;
- urlfilter.ini - bo mam własną kolekcję filtrów, póki co niezawodną;
- wand.dat - hasła, hasła, hasła - no jak bym to zgubił, to bym się nigdzie nie mógł dostać :)

Z innych rzeczy nie korzystam, to i nie kopiuję...

Dzięki. Większości z tego, co prawda nie używam, ale i tak się przyda na zaś. Bo chociażby poczta w Operze kusi mnie coraz bardziej.. (z braku innego sensownego programu - jakoś nie mogę znaleźć nic, co by mi odpowiadało..).

Tapety w speeddial mi nie zapamiętał. Ale może w ustawieniach pamiętana jest tylko ścieżka, ewentualnie sama tapeta jest zapisywana gdzieś w katalogu użytkownika.

Kopiowanie folderu w całości jest najprostsze, ale zawsze mam opory przed takim rozwiązaniem. Zakładam - zwykle słusznie - że poza potrzebnymi plikami, prrzenoszę też kupę śmieci, która nie jest do niczego potrzebna. I tak się to zbiera przed lata.. Wolę czyściutką instalację ;)

Jeszcze jedno odnośnie Opery. Czy jest możliwość zapamiętania powiększenia ekranu? Dla wszystkich stron zawsze, bez konieczności ręcznej zmiany przy każdym otwarciu programu?

Reetou 31.03.2011 22:55

opera:config#UserPrefs|Scale

andy 01.04.2011 19:16

Rewelacyjna reklama mobilnego liska! :)

Banana Coctail 01.04.2011 19:23

Ale jak to Mac może wspierać Androida?!

Reetou 01.04.2011 19:30

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1154143)
Rewelacyjna reklama mobilnego liska! :)

A co w tym rewelacyjnego?

andrzejj9 01.04.2011 20:20

straszne...

Wydawało mi się, że należę do młodego pokolenia, ale chyba się starzeję, bo wizja takiego uzależnienia od wszelkiego rodzaju urządzeń komputerowych zaczyna mnie po prostu przerażać.. A rekordy popularności bije podobno aplikacja do robienia listy zakupów.. Jak rozumiem kartka i ołówek to już prehistoria, a sugerowanie zapamiętania kilku rzeczy to wręcz zniewaga...?

Stary się robię...

Patrix 01.04.2011 20:41

Etam, notatnik w telefonie zupełnie wystarcza. Po kit do tego jakieś appsy dodatkowe.

andrzejj9 01.04.2011 20:48

No mi czasami brakuje tylko pełnej klawiatury i mój następny telefon na pewno będzie taką miał (chętniej fizyczną nie dotykową). Bo pisanie na tej numerycznej to dla mnie udręka..

Patrix 01.04.2011 20:57

Ja tam sobie wpinam fona pod kompa i wklejam plik *.txt ;p

M@X 01.04.2011 21:13

Listonic! :taktak: :spoko:

andrzejj9 01.04.2011 21:20

Na wszelki wypadek uściśle - klawiatura nie jest mi potrzebna do robienia listy zakupów (mam jeszcze pamięć :> ) tylko do ewentualnego zapisywania czegoś na mieście, kiedy nie mam nic do pisania. Ostatnio np. wyjątkowo pokręcony symbol jakiejś podkładki pod notebooka, którą chciałem potem sprawdzić na necie.

btw. czy ktoś nie miał oglądać Matrixa? :>

ed hunter 01.04.2011 21:42

A nie łatwiej zrobić zdjęcie zamiast zapisywać? :>

Patrix 01.04.2011 21:44

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1154181)
A nie łatwiej zrobić zdjęcie zamiast zapisywać? :>

hmm 2mpix bez ostrzenia - trochę kiepska sprawa.

andrzejj9 01.04.2011 22:12

Jak pisze Patrix - aparat średniej jakości (no.. biorąc pod uwagę, co teraz jest w niektórych komórkach to wręccz bardzo złej). Na komputerze bym odczytał, ale na samej komórce raczej nie, a podłączać tylko po to, żeby przeczytać, to mi się niezbyt chce. Coś za coś.

Zresztą i tak powoli się przymierzam do wymiany. Kusi mnie jeden model Blackberry, ale trochę drogie są. Może na początek wezmę sobie tego Samsunga w pełną klawiaturą, albo tą nową Motorolę (na dwie karty). Są niedrogie, a wydają się całkiem przyzwoite. Cudów od telefonu nie potrzebuję (właściwie tylko: rozmowy + wygodny Internet + pełna klawiatura + ewentualnie jakiś sensowny aparat + dobra bateria).

superrrmario 01.04.2011 22:46

Jaki model motoroli?

Pierwszy 01.04.2011 23:16

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1154183)
hmm 2mpix bez ostrzenia - trochę kiepska sprawa.

Poruszam się komunikacją miejską i robię zdjęcia rozkładów jazdy na przystankach. Aparatem 1.3 Mpix w komórce. Wystarcza w zupełności! zoom działa świetnie! Pełnej klawiatury mi nie brakuje, bo kto by wklepywał ręcznie rozkład jazdy :haha:

andrzejj9 01.04.2011 23:22

Nie pamiętam modelu.. Ale jeden z ostatnich, z pełną klawiaturą i na dwie karty sim. Jest tylko jeden taki (mogę ewentualnie jutro sprawdzić, bo mam test w jednej gazecie).

andy 02.04.2011 07:46

Cytat:

Napisany przez BananaCoctail
Ale jak to Mac może wspierać Androida?!

Jak to wspierać? Przecież mobilny lisek kontaktuje się ze stacjonarnym liskiem, system operacyjny nie ma znaczenia.

Cytat:

Napisany przez Reetou
A co w tym rewelacyjnego?

Dla mnie jest to świetnie zrobiona reklama, muzyczka, ujęcia, sposób w jaki to przedstawili itp itd ;)

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
straszne...

Wydawało mi się, że należę do młodego pokolenia, ale chyba się starzeję, bo wizja takiego uzależnienia od wszelkiego rodzaju urządzeń komputerowych zaczyna mnie po prostu przerażać..

Jakie straszne? Jakie uzależnienie? Gdy na rynek wchodziły telefony GSM ludzie też mówili, że uzależnimy się od nich, ale tak się nie stało. Fakt są obecnie niezbędne w wielu wypadkach ale to nie oznacza, że ktoś jest uzależniony.

Cytat:

A rekordy popularności bije podobno aplikacja do robienia listy zakupów.. Jak rozumiem kartka i ołówek to już prehistoria, a sugerowanie zapamiętania kilku rzeczy to wręcz zniewaga...?

Stary się robię...
Cytat:

Napisany przez Patrix
Etam, notatnik w telefonie zupełnie wystarcza. Po kit do tego jakieś appsy dodatkowe.

Program o którym wspomniał @M@X to nie tylko kartka na której zapisujesz produkty. Wyobraź sobie, że jesteś w pracy, żona dzwoni i mówi, że chce abyś pojechał i kupił parę rzeczy. Wklepuje w domu do konta listonic listę zakupów, ty odczytujesz ją w telefonie i telefon np. pokazuje Ci ich ceny i sklep w którym jako całość są najtaniej i najbliżej. Fajne nie ? :)

Albo jesteś w markecie i widzisz np. torbę na laptopa renomowanej marki po obniżonej cenie. Robisz zdjęcie kodu kreskowego i klikasz znajdź....Program sprawdza inne sklepy w pobliżu czy akurat nie ma taniej takiej torby.
Ba chcesz kupić jakiś produkt i robisz zdjęcie a program pokazuje lokalizacje gdzie go możesz dostać! :)

Aplikacja do tankowania, pokazuje okoliczne stacje benzynowe i ceny paliwa podświetlając najtańsze. Jak dla mnie to straszne ułatwienie życia.
Dalej. Aplikacja która pokazuje ci repertuar kin, w momencie jak jakieś mijasz, aplikacja która pokazuje Ci najbliższe restaurację z cenami i listą potraw ;)

Ostatnio czytałem o fajnym projekcie - eZnaczek. Chcesz wysłać list/paczkę, nie kupujesz znaczka tylko wysyłasz sms'a na odpowiedni numer i dostajesz zwrotny kod który zapisujesz na liście. SMS kosztuje tyle ile znaczek, po takim kodzie możesz śledzić paczkę itp itd.
Wygoda! :-)

Cytat:

Napisany przez Pierwszy
Poruszam się komunikacją miejską i robię zdjęcia rozkładów jazdy na przystankach. Aparatem 1.3 Mpix w komórce. Wystarcza w zupełności! zoom działa świetnie! Pełnej klawiatury mi nie brakuje, bo kto by wklepywał ręcznie rozkład jazdy :haha:

Na mojej Avili używam mmpk. Rozkład komunikacji miejskiej w telefonie, wpisuję linię, wybieram przystanek i mam pokazany rozkład ;)

Jakiś czas temu pisałem o programie Cabulous. Mając zainstalowany program masz pokazane wszystkie taksówki w mieście, które go mają. Taksówki widzisz w czasie rzeczywistym, możesz napisać do kierowcy i jak odpowiadać Ci będzie cena wybrać go a on zobaczy twoją pozycję(wcześniej jest ukryta) i podjedzie do Ciebie!

Wracając do mobilnego liska to fajna sprawa z tym pobieraniem zakładek z wersji stacjonarnej.

andrzejj9 02.04.2011 10:04

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1154218)
Jakie straszne? Jakie uzależnienie? Gdy na rynek wchodziły telefony GSM ludzie też mówili, że uzależnimy się od nich, ale tak się nie stało. Fakt są obecnie niezbędne w wielu wypadkach ale to nie oznacza, że ktoś jest uzależniony.

Nie stało się ?!?!

NIE STAŁO SIĘ ?!?!?

W Polsce jest zarejestrowanych więcej telefonów niż jest mieszańców, na świecie tendencje są podobne, telefon mają już nie tylko osoby w średnim wieku, ale także starsze - także naprawdę stare, które ze wszystkimi innymi nowinkami technicznymi są na bakier, i zupełnie młode - nie przesadząc przedszkolaki i pewnie jeszcze młodsze. Telefon ma praktycznie każdy! Nie ważne, czy go potrzebuje, czy nie, czy dałoby się bez niego obejść. Ma, bo trzeba. A coraz więcej osób ma więcej niż jeden..

A jak widać z rozmowy wcześniej, w coraz mniejszej ilości przypadków służy on do tego, co często było argumentem za tym, że faktycznie jest potrzebny - możliwości kontaktu z rodziną itp. Dzwonienie to już tylko jedna z funkcji, często mniej ważna..

Trudno mi wskazać jakąkolwiek inną rzecz, która tak uzależniła od siebie ludzi, jak telefony komórkowe..

Cytat:

Program o którym wspomniał @M@X to nie tylko kartka na której zapisujesz produkty. Wyobraź sobie, że jesteś w pracy, żona dzwoni i mówi, że chce abyś pojechał i kupił parę rzeczy. Wklepuje w domu do konta listonic listę zakupów, ty odczytujesz ją w telefonie i telefon np. pokazuje Ci ich ceny i sklep w którym jako całość są najtaniej i najbliżej. Fajne nie ? :)
arrghhh...

Jeszcze lepiej.. pracę wykonuję z domu, ceny porównuję przez wyszukiwarki, zamawiam online i przywożą mi do domu.. Zaraz.. tylko ktoś jeszcze musi otworzyć drzwi i odebrać towar.. Trzeba szybko rozwiązać ten problem..

A potem.. czemu nie własny avatar. Na razie technologie na to nie pozwalają, ale jak będziemy tak szybko i ładnie zmierzać w tym kierunku, to czemu nie. Surrogaci czekają...

Cytat:

Albo jesteś w markecie i widzisz np. torbę na laptopa renomowanej marki po obniżonej cenie. Robisz zdjęcie kodu kreskowego i klikasz znajdź....Program sprawdza inne sklepy w pobliżu czy akurat nie ma taniej takiej torby.
Ba chcesz kupić jakiś produkt i robisz zdjęcie a program pokazuje lokalizacje gdzie go możesz dostać! :)
czas umierać...

Technologie mogą naprawdę pomagać w życiu i opisana sytuacja jest jedną, która brzmi całkiem rozsądnie. Jest w końcu wygodnie, nowocześnie..

Mnie tylko zastanawia czy naprawdę czegoś takiego chcemy - możliwości porównania wszystkiego, ze wszystkim. Posiadania praktycznie kompletu informacji i - oczywiście - pełnego uzależnienia przy tym od urządzeń elektronicznych..

Cytat:

Aplikacja do tankowania, pokazuje okoliczne stacje benzynowe i ceny paliwa podświetlając najtańsze. Jak dla mnie to straszne ułatwienie życia.
Dalej. Aplikacja która pokazuje ci repertuar kin, w momencie jak jakieś mijasz, aplikacja która pokazuje Ci najbliższe restaurację z cenami i listą potraw ;)
i wbudowany chip w głowę, który przesyła mi także reklamy, na wypadek gdybym nie usłyszał tych o natężeniu 1000 decybeli czy przegapił te z milionem luxów..

Jeszcze nie..? Nic straconego.. Apple w końcu musi jakoś zapewnić sobie funkcjonowanie po wydaniu Ipone'a 100 czy Ipoda/pada/pida/puda/pxxx 50..

Cytat:

Ostatnio czytałem o fajnym projekcie - eZnaczek. Chcesz wysłać list/paczkę, nie kupujesz znaczka tylko wysyłasz sms'a na odpowiedni numer i dostajesz zwrotny kod który zapisujesz na liście. SMS kosztuje tyle ile znaczek, po takim kodzie możesz śledzić paczkę itp itd.
Wygoda! :-)
To wszystko o czym piszesz (no.. może nie wszystko, ale generalnie) brzmi naprawdę nieźle i nie jest tak, że sam nie używam niektórych z takich rozwiązań. Mnie jednak naprawdę przeraża to postępujące całkowite uzależnienie od tego typu technologii. W niektórych przypadkach są naprawdę potrzebne, w niektórych niezbędne. Ale jeśli najprostsze czynności także przenosimy do elektroniki, to bez niej stajemy się po prostu kalekami. I mam wrażenie - bez obrazy dla nikogo - że kolejne pokolenie takie właśnie zaczyna być..

To mnie bardzo niepokoi...

Banana Coctail 02.04.2011 10:27

@andrzejj9 nokia 5510 ma pełną klawiaturę, mp3, bateria długo trzyma. Tylko dual-sim jest nieobecny.

Berion 02.04.2011 10:42

A mi tam starcza zwyczajny telefon, który tylko dzwoni, no może jeszcze SMSy wysyła/odbiera. Wszystkie te aplikacje, które wymieniłeś Andy są zupełnie zbędne - mi. I trudno mi zrozumieć osoby, którym są niezbędne. Jak gdzieś mam dojechać to sprawdzam rozkład jazdy w domu, jeśli wypadnie coś nieoczekiwanego to potrafię czytać te wywieszone na przystankach. :P A co do "najlepszych"? Skąd wiesz, że takie są? Skąd wiesz, że ta aplikacja pokazuje Ci najlepsze? I skąd wiesz, że wszystkie, najtańsze? Itd. itd. itd.

Nie rozumiem całego tego pierd*ca na punkcie smartfonów i tabletów. Tym bardziej, że obserwując po np. dzieciach swoich braci/sióstr, bez nich się nie potrafią obejść. Nie potrafią same wyszukiwać sobie potrzebnych informacji, ani myśleć kreatywnie. Wszystko to do tej pory robią za nie aplikacje i inne 'fejsbuki' (następne g*o ;]).

M@X 02.04.2011 11:02

Ciekawe co zrobisz gdy znajdziesz sie o drugiej w nocy na przystanku na koncu swiata na ktorym oczywiscie chuligani zniszczyli tablice z rozkladam. Moj rozklad jazdy, lacznie z przesiadkami planuje na biezaco siedzac w autobusie czy pociagu. I tu nie chodzi o brak kreatywnosci, bo te okazuje w innych dziedzinach zycia i pracy. Skoro moge uproscic czynnosci codzienne to to robie przerzucajac je na apki co daje mi wiecej czasu dla siebie.

Berion 02.04.2011 11:05

Napisałem, że *mi* zbędne. Nie włóczę się nocami po mieście, także ten problem mnie nie dotyczy (ale przykład akurat dobry). ;]

loki7777 02.04.2011 11:13

@Max A co zrobisz jak telefon ci ukradna albo nie bedzie zasiegu - w koncu to drugi koniec swiata - czarna dziura zabita deskami:)
Dawniej ludzie zyli bez tego, rozklad mozna bylo sprawdzic w regionalnej gazecie, necie i tak jak Berion napisal, robilo sie to przed wyjazdem a nie w jego czasie, bo moze sie okazac ze linia jest remontowana i nie da sie gdzies dojechac - jak bedziesz sprawdzal na biezaco podczas jazdy a nie wczesniej.

Nie jestem technofobem, ale nie mozna sie wszystkim we wszystkim wyreczac bo w koncu w lozku tez nas cos wyreczy bo po co sie meczyc, jak cos moze zrobic to za nas;)
PS. Smartfona mam, psp rowniez i laptopa tez:)

andrzejj9 02.04.2011 11:32

Chodzi o to, żeby technologia w rozsądnym zakresie wspierała nasze codzienne funkcjonowanie. Ale nie zastępowała myślenie, czy najprostsze czynności, które można wykonać bez jej udziału. W ten sposób uzależniamy się od niej. Zupełnie niepotrzebnie i.. głupio, bo na tej zależności można się bardzo nieprzyjemnie przejechać..

@ Banana Coctail

Akurat dual sim mi potrzebny nie jest. Co do modelu.. wiesz, gdyby nie wielkośc, to mi generalnie i taka by wystarczała. Ale nie popadam też w drugą skrajność. Telefon nie musi być wiekowy, nie musi być ten hiper nowoczesny. Ma spełniać moje oczekiwania, a czy jest to Iphone 20, Experia 1000, czy Galaxy 2 i 3/4 to mnie mniej interesuje.

andy 02.04.2011 18:18

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Nie stało się ?!?!

NIE STAŁO SIĘ ?!?!?

W Polsce jest zarejestrowanych więcej telefonów niż jest mieszańców, na świecie tendencje są podobne, telefon mają już nie tylko osoby w średnim wieku, ale także starsze - także naprawdę stare, które ze wszystkimi innymi nowinkami technicznymi są na bakier, i zupełnie młode - nie przesadząc przedszkolaki i pewnie jeszcze młodsze. Telefon ma praktycznie każdy! Nie ważne, czy go potrzebuje, czy nie, czy dałoby się bez niego obejść. Ma, bo trzeba. A coraz więcej osób ma więcej niż jeden..

Tak duże nasycenie jest spowodowane nie dlatego bo ludzie chcą mieć po 50 numerów ale dlatego, bo z jednego dzwonią taniej tam, z innego taniej tam...

Co do "Ma bo trzeba" jest troche prawdą bo dzisiaj jak nie masz telefonu to żyje Ci się bardzo ciężko.
Jednak więcej mamy z tego plusów niż minusów.

Cytat:

A jak widać z rozmowy wcześniej, w coraz mniejszej ilości przypadków służy on do tego, co często było argumentem za tym, że faktycznie jest potrzebny - możliwości kontaktu z rodziną itp. Dzwonienie to już tylko jedna z funkcji, często mniej ważna..
Telefony ewoluowały! Tak samo kiedyś komputery PC służyły do prostych rzeczy tak dzisiaj można na nich robić cuda!

Tak samo jest z komórkami, dzisiaj komórka to już nie tylko telefon ale przenośne centrum operacyjne :) To jest tylko plus bo w każdej chwili można mieć np. dostęp do serwisu aukcyjnego w którym coś licytujemy, możemy wykonać przelew będąc w autobusie/samochodzie/pociągu czy idąc ulicą!
Rozumiem sentyment do tego co było jednak narzekanie, że coś idzie do przodu to idiotyzm.

Cytat:

Trudno mi wskazać jakąkolwiek inną rzecz, która tak uzależniła od siebie ludzi, jak telefony komórkowe..
Uzależnienie jest wtedy kiedy nałogowo musimy czegoś używać itp. Sam osobiście jak mam zły dzień potrafię telefon(prywatny) wyłączyć. Tak samo potrafię wyłączyć komputer i nie korzystać z internetu :-)

Cytat:

Jeszcze lepiej.. pracę wykonuję z domu, ceny porównuję przez wyszukiwarki, zamawiam online i przywożą mi do domu.. Zaraz.. tylko ktoś jeszcze musi otworzyć drzwi i odebrać towar.. Trzeba szybko rozwiązać ten problem..
Nie wiem jak dla Ciebie ale dla mnie np. robienie zakupów to męka i strata czasu. Chodzi o to aby efektywniej wykorzystywać swój wolny czas!
http://leclercdrive.lublin.pl/ -> świetna sprawa. Po co marnować czas w sklepie skoro można z np. telefonu komórkowego zamówić produkty i zostaną dostarczone ?

Technologie ułatwiają życie!

Cytat:

Mnie tylko zastanawia czy naprawdę czegoś takiego chcemy - możliwości porównania wszystkiego, ze wszystkim. Posiadania praktycznie kompletu informacji i - oczywiście - pełnego uzależnienia przy tym od urządzeń elektronicznych..
Tak ja np. chcę mieć możliwość w szybki i wygodny sposób sprawdzić np. promocje obuwia w całym Lublinie. Oszczędzam czas na jeżdżenie po całym mieście i patrzeniu co jest ciekawego.

Cytat:

Mnie jednak naprawdę przeraża to postępujące całkowite uzależnienie od tego typu technologii. W niektórych przypadkach są naprawdę potrzebne, w niektórych niezbędne. Ale jeśli najprostsze czynności także przenosimy do elektroniki, to bez niej stajemy się po prostu kalekami.
Cena postępu. Zresztą jesteśmy uzależnieni od prądu, ogrzewania... i jakoś nikt o tym nie wspomina :)

------
Żeby nie było OFF tak zupełnie to poniżej infografika przeglądarek:
http://img863.imageshack.us/i/historyofwebbrowsers.jpg/

andrzejj9 02.04.2011 18:49

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1154280)
Tak duże nasycenie jest spowodowane nie dlatego bo ludzie chcą mieć po 50 numerów ale dlatego, bo z jednego dzwonią taniej tam, z innego taniej tam...

Co do "Ma bo trzeba" jest troche prawdą bo dzisiaj jak nie masz telefonu to żyje Ci się bardzo ciężko.
Jednak więcej mamy z tego plusów niż minusów.

Telefony ewoluowały! Tak samo kiedyś komputery PC służyły do prostych rzeczy tak dzisiaj można na nich robić cuda!

Tak samo jest z komórkami, dzisiaj komórka to już nie tylko telefon ale przenośne centrum operacyjne :) To jest tylko plus bo w każdej chwili można mieć np. dostęp do serwisu aukcyjnego w którym coś licytujemy, możemy wykonać przelew będąc w autobusie/samochodzie/pociągu czy idąc ulicą!
Rozumiem sentyment do tego co było jednak narzekanie, że coś idzie do przodu to idiotyzm.

Zmieniasz sens wypowiedzi. Moja dotyczyła tego, że telefony uzależniły od siebie ludzi. Odpowiedź na to, że telefony ewoluowały i spełniają dzisiaj coraz więcej funkcji i są coraz bardziej używane jest średnią ripostą, bo tylko potwierdzą to, co sam napisałem i czego się w twojej wypowiedzi czepiłem ;)

Tu nie było na temat tego, czy nowoczesność telefonu jest dobra czy zła sama w sobie.

Cytat:

Uzależnienie jest wtedy kiedy nałogowo musimy czegoś używać itp. Sam osobiście jak mam zły dzień potrafię telefon(prywatny) wyłączyć. Tak samo potrafię wyłączyć komputer i nie korzystać z internetu :-)
Ty potrafisz (zakładam), miliard osób nie. I to jest uzależnienie. Zresztą już wielokrotnie potwierdzane empirycznie.

Cytat:

Nie wiem jak dla Ciebie ale dla mnie np. robienie zakupów to męka i strata czasu. Chodzi o to aby efektywniej wykorzystywać swój wolny czas!
http://leclercdrive.lublin.pl/ -> świetna sprawa. Po co marnować czas w sklepie skoro można z np. telefonu komórkowego zamówić produkty i zostaną dostarczone ?

Technologie ułatwiają życie!
Niektóre tak. I niektóre są wygodne. Sam korzystam. Ale jako dodatek, nie uzależniam się. To, co piszesz i co wielokrotnie wynika z różnych wypowiedzi innych osób świadczy o zupełnie innym podeściu.

Cytat:

Tak ja np. chcę mieć możliwość w szybki i wygodny sposób sprawdzić np. promocje obuwia w całym Lublinie. Oszczędzam czas na jeżdżenie po całym mieście i patrzeniu co jest ciekawego.
Dla ciebie jest to dobre, dla drugiej strony (sprzedawców) niekoniecznie. Oczywiście, klient może powiedzieć (i z jego punktu widzenia słusznie), że niepotrzebni mu ci drodzy. Ale na rynku potrzebna jest pewna doza niewiedzy. Jeśli wszyscy będą wszystko o wszystkich wiedzieli, ucierpi na tym zdrowa konkurencja. Choć to tylko moja teza, nie czytałem żadnych większych badań na ten temat.

Cytat:

Cena postępu. Zresztą jesteśmy uzależnieni od prądu, ogrzewania... i jakoś nikt o tym nie wspomina :)
Ależ oczywiście, że wspomina! Uzależnienie od prądu i ogólnie od energii to jeden z podstawowych światowych problemów dzisiaj. Problem dużo większy nawet niż uzależnienie od komórek, choć może bardziej innego rodzaju. Ten ostatni generalnie wpływa w większości na samopoczucie i nieradzenie sobie w pewnych sytuacjach. Ten pierwszy to już rzecz, od której zależy przetrwanie człowieka w ogóle. Bez energii w tym momenie już sobie po prostu nie poradzimy.

Banana Coctail 02.04.2011 20:08

Wyśta stali się produktami kapitalizmu.

Wawelski 03.04.2011 00:42

Telefonów jest więcej niż ludzi z kilku przyczyn:
- osobny telefon służbowy, osobny prywatny. To dla mnie najrozsądniejsze rozwiązanie (ale ja za często zmieniam pracę, żeby podawać znajomym służbowy telefon - ale też nie mam problemu, który odbierać/wyłączać w weekend ;) )
- wciskanie numerów - operatorzy kablówek, GSM itp. przy każdej okazji wciskają SIMkę. Czasami supermarkety. Czasami za przedłużenie umowy "tu gratis starter prepaid" (i ktoś te parę złotych wykorzysta - ale karta aktywowana). Czyli dużo martwych dusz.
- niektórzy mają różne telefony do odbierania "od rodziny" - bo to robi różnicę w wielu sieciach. Do dzwonienia zazwyczaj już się nie opłaca mieć różnych kart (gdyby tylko o wychodzące chodziło) przy ofercie Play.

Berion 06.04.2011 18:53

Jest jakiś plugin do FF, który by kasował ciąg znaków? No w****ia mnie maksymalnie to "Wiadomość wysłana z XXX przy użyciu ZZZ". :|

andy 06.04.2011 19:29

https://addons.mozilla.org/pl/firefo.../greasemonkey/
+
http://userscripts.org/
=
http://userscripts.org/topics/37224?page=1#posts-178869 -> http://userscripts.org/scripts/show/41369

andy 09.04.2011 10:12

Jak w prosty sposób zapisać film na dysk z YT nie używając rozszerzeń.
http://hubertgajewski.com/2011/04/09...-na-swoj-dysk/

Berion 09.04.2011 10:53

A kiedyś wystarczyło sobie przejrzeć cache...

Ja polecam jednak plugin. Wygodniejsze, a konkretnie "Easy Youtube Video Downloader". Dodaje on pod filmikiem panel download z którego wybiera się plik (można wybrać jakość, jeśli autor filmu wrzucił w wyższej niż 480p) do zapisania na dysku.

- - -

I dzięki Andy za cynk. W wolnej chwili obadam.

rycho 09.04.2011 14:35

Opera 10.10 RC już jest.
andrzejj9 znowu się wqurvi...

loki7777 09.04.2011 14:36

Od dwoch lat;)
11.10rc od dwoch dni(wczoraj juz RC3);)
http://snapshot.opera.com/windows/49...0_2085_int.exe

rycho 09.04.2011 14:43

Z wrażenia się zapultałem.
Oczywiście 11.10 RC
Tak dla ciekawości Kol. Zetox.

Załącznik 57150

andrzejj9 09.04.2011 16:08

Cytat:

Napisany przez rycho (Post 1155439)
Opera 10.10 RC już jest.
andrzejj9 znowu się wqurvi...

chyba wręcz przeciwnie..

Na razie jestem na tyle niezadowolony z działania różnych programów pod Win 7, że z chęcią przyjmuję atualizacje (mając nadzieję, że rozwiązą chociaż część problemów)..

Tak więc.. instaluję :)

-----
EDIT

Żeby nie było tak przyjemnie - pierwszy błąd (zakładam, że to błąd). Na stronie szybkiego wybierania miniaturki stron nie zawsze wyświetlają się jako miniaturki. Czasami (właściwie jak na razie w większości) pojawia się tu tylko fragment strony w normalnej wielkości, co wygląda.. dziwnie. W załączeniu screen. W poprzedniej wersji wszystko wyglądało jak pierwsze dwie strony (CDRinfo i Onet). A samo skalowanie.. w sumie bajer, ale prosta możliwość dodatkowej edycji zawsze może się przydać.

Placio74 10.04.2011 01:05

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1155463)
...
Żeby nie było tak przyjemnie - pierwszy błąd (zakładam, że to błąd). Na stronie szybkiego wybierania miniaturki stron nie zawsze wyświetlają się jako miniaturki. Czasami (właściwie jak na razie w większości) pojawia się tu tylko fragment strony w normalnej wielkości, co wygląda.. dziwnie. ...

To nie jest błąd i zostało wprowadzone miesiąc temu.
Opisano to przy wydaniu wersji 11.10 2033: Your thumbnails, now prettier!

rycho 10.04.2011 07:54

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1155463)

-----
EDIT

Żeby nie było tak przyjemnie - pierwszy błąd (zakładam, że to błąd). Na stronie szybkiego wybierania miniaturki stron nie zawsze wyświetlają się jako miniaturki. Czasami (właściwie jak na razie w większości) pojawia się tu tylko fragment strony w normalnej wielkości, co wygląda.. dziwnie. W załączeniu screen. W poprzedniej wersji wszystko wyglądało jak pierwsze dwie strony (CDRinfo i Onet). A samo skalowanie.. w sumie bajer, ale prosta możliwość dodatkowej edycji zawsze może się przydać.

A mówiłem, że andrzejj9 znowu się wqurvi.

andrzejj9 10.04.2011 08:53

Cytat:

Napisany przez Placio74 (Post 1155627)
To nie jest błąd i zostało wprowadzone miesiąc temu.
Opisano to przy wydaniu wersji 11.10 2033: Your thumbnails, now prettier!

hmm.. no dobrze to to nie wygląda. Pomysł może i sensowny, ale wykonanie raczej się nie sprawdza. Przynajmniej u mnie, bo jak widać, sporo zależy od konkretnych stron..

Zetoxa 10.04.2011 09:29

a w FF cisza i spokój :P

rycho 10.04.2011 09:34

Tak.
Jak zawsze...

Zetoxa 10.04.2011 09:53

Jędruś, a dlaczemu zamalowałeś na czarno, na swoim obrazku,
stronki z Czerwonej Tubki,
nie ma się czego wstydzić :spoko:

andrzejj9 10.04.2011 10:54

Takich to bym nie zamalowywał. Tam są naprawdę tajne rzeczy :>

andy 10.04.2011 10:54

Cytat:

a w FF cisza i spokój :P
Niestety u mnie nie...

Nie wiem jak, ale po uruchomieniu dzisiaj FF nie mogę po wpisaniu adresu strony do niej przejść. Nie działa "enter" w pasku adresu, nie działa też menu kontekstowe "wklej i idź", "idź"...
Winowajca to TabMixPlus. Próbowałem na domyślnych ustawieniach, zrobiłem downgrade do starszej wersji i dalej kupa. Wyłączenie rozszerzenia pomaga jednak nie rozwiązuje to problemu.

Jakieś sugestie?

P.S. Cache, historia itd. były czyszczone.

Poniżej lista rozszerzeń:
Cytat:

Aplikacja: Firefox 4.0 (20110318052756)
System operacyjny: WINNT (x86-msvc)

rycho 10.04.2011 11:06

Heh..
U mnie działa z TabMixPlusem.
Musisz miec cos nie tak gdzie indziej.
Albo...
Gryzą sie w jakis sposób rozszerzenia.

Zetoxa 10.04.2011 12:36

działa, to nie TabMix k***a

andy 10.04.2011 12:38

Po wyłączeniu TabMixPlus'a wszystko jest ok więc to jednak wina TabMixPlusa. Dziwne, że to tak z nienacka się stało, wczoraj było wszystko ok.

Placio74 12.04.2011 07:51

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1155652)
hmm.. no dobrze to to nie wygląda. Pomysł może i sensowny, ale wykonanie raczej się nie sprawdza. Przynajmniej u mnie, bo jak widać, sporo zależy od konkretnych stron..

Owszem, przydałaby się możliwość ustawienia preferowanego sposobu wyświetlania - miniaturka, powiększony fragment (zwykle z logo) lub ikonka.
Częściowo (na razie) się da ustawić z powrotem na miniaturkę (przynajmniej dla większości stron) - zmiana opcji częstotliwości odświeżania, odświeżenie, ustawienie odświeżania na nigdy.

BTW... powstało też rozszerzenie ForceSpeedDialLogos.

Pierwszy 12.04.2011 11:37

Opera 11.10 już dostępna:D

czary2mary 12.04.2011 12:53

nieźle:)

Załącznik 57177

Pierwszy 12.04.2011 13:31

u mnie podobnie :taktak:
Załącznik 57178

Patrix 12.04.2011 13:40

Właśnie mi się Opera zaktualizowała - nie powiem - spierdzielili sprawe !
W poprzedniej wersji strona szybkiego wybierania mieściła mi się na ekranie,
teraz muszę scrollować, mimo że mam zoom 0% !
Da się to poprawić, aby było po staremu ? :P Te idiotyczne miniatury już pominę... ja chce miniatury stron serwisów a nie jakieś durne loga.

andrzejj9 12.04.2011 14:06

W końcu nie jestem jedyny, który narzeka na nowe wersje ;)

Ja chyba wrócę do starej. Tradycyjnie nie widzę zmian na lepsze, a widzę na gorsze. Chyba jednak Rychu miał rację...

Patrix 12.04.2011 14:08

Po prostu to jest brzydkie... :/

loki7777 12.04.2011 14:13

Dobrze ze nie uzywam speed diala:) Poza tym ok:)

Patrix 12.04.2011 14:30

Wróciłem do 11.01, wyłączyłem AU i nie włączę go póki tego nie naprawią.
Najlepiej niech dadzą userowi wybór czy chce tą pijacką nowość, czy normalny stary piękny speed dial.

andrzejj9 12.04.2011 19:00

Myślę, że szybko to zmienią albo uzupełnią dodatkową opcją. Bo to naprawdę źle wygląda i w ogóle nie wiem, czemu wcześniej tego nie wyłapali. Chyba, że tylko my używamy stron, które z tym niezbyt dobrze działają..

andy 12.04.2011 19:24

Cytat:

Napisany przez Patrix
W poprzedniej wersji strona szybkiego wybierania mieściła mi się na ekranie,

W operce nie można ustawić wielkości miniaturek ?

W FF można... ;p
http://img25.imageshack.us/img25/7082/screen000l.png

andrzejj9 12.04.2011 19:27

U nas można łatwiej, szybciej i przyjemniej :>

....

tylko teraz brzydziej.. :(

------

I jeszcze jedna rzecz się a najnowszej Operze zmieniła i.. też mi się nie podoba. Polecenie na forum "Odznacz wszystkie posty jako przeczytane", które znajduje się z prawej strony ekranu teraz po wybraniu 'zawija' się w dwie linijki, przez co cały tekst niżej się przesuwa. Niby drobiazg, ale niepotrzebny, a przez to czasaim trudno w linka trafić (bo po wjechaniu na niego myszą lekko się przesuwa - na ekranie FullHD w notebooku robi to różnicę).

Qbi@k 12.04.2011 19:32

Reetou 12.04.2011 19:51

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1156211)
Polecenie na forum "Odznacz wszystkie posty jako przeczytane", które znajduje się z prawej strony ekranu teraz po wybraniu 'zawija' się w dwie linijki, przez co cały tekst niżej się przesuwa.

Nie wiem, o jakim linku mówisz - porównałem nawet w Chromie, nie mam takiego linka w ogóle.

Dla malkontentów - wyszła stabilna wersja, w której poprawiono kadrowanie logo w speeddial. Wygląda to lepiej i właściwie musiałem edytować tylko logo PCLabu, które nie wiedzieć czemu kadruje się na jakiejś reklamie.

Berion 12.04.2011 19:58

Jak się bronić przed Świadkami Jabłkowy?

Pobieramy do Lisa Grassmonkey, instalujemy ten skrypt i edytujemy jego treść w "C:\Users\<ludzik>\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox \Profiles\<Twój profil>.default\gm_scripts\replace_text_on_webpage s\replace_text_on_webpages.user.js".

Kod:

// Syntax: 'Search word' : 'Replace word',
"Wiadomość wysłana z * iPhone przy użyciu Tapatalk" : "",
"Wiadomość wysłana z * iPad przy użyciu Tapatalk" : "",

Skrypt zastępuje powyższe frazy pustym miejscem..

Dzięki Andy za cynk do softu.

loki7777 12.04.2011 20:19

Pewnie i na forum dalo by sie taki skrypt dodac zeby tego typu rzeczy sie nie wyswietlaly. Minus tego jest taki ze ta wiadomosc mozna delikatnie zmienic i nie zadziala juz skrypt.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:23.