Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 23.06.2012, 12:54   #1
KarolluZ
Guru

Data rejestracji: 29.06.2002
KarolluZ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Asrock Pi45PE+ Sata problem

Chciałem ostatnio uruchomić starego kompa, aby zainstalować windows 98 :-) Płyta główna to Asrock P4i45PE+ s478 2xDDR1 2xSATA1. Otóż chciałem koniecznie zainstalować win98 na dysku sata, bo miałem gdzieś samsunga 40GB 2.5'' sata. Wszystko zainstalowało się poprawnie i wszystko działało. Jednak zauważyłem dwa popuchnięte kondensatory: jeden w okolicy procesora, a drugi gniazd PCI. Rad nie rad wymienić je trzeba było. Po wymienieniu kondensatorów i włączeniu komputera ten przy gniazdach PCI został ponownie wybulwiony. To ponowna wymiana i znowu to samo. W końcu dałem płytę ojcu i on porównał kondensatory ze zdjęcia płyty głównej w internecie z moją i zobaczył, że kilka kondensatorów tak jakby była odwrotnie wlutowana (pozamieniany plus !?). Wymienił więc 14 (!!!) kondensatorów, ja dla bezpieczeństwa zmieniłem jeszcze zasilacz na chiefteca, którego miałem pod ręką i płyta działa. Jednak przed pojawieniem się tabel (podczas bootowania kompa) zawsze zgłaszał mi się bios kontrolera sata i wykrywał mi dyski sata, a teraz mi to całkowicie zniknęło. Wiem, że pewnie pomyślicie, że co to za problem, bo trzeba wejść do biosu i go włączyć. Jednak w biosie nie mam czegoś takiego :-/ Już przeglądałem go po 10 razy i nie mam opcji odnośnie kontrolera sata. Na płycie głównej mam dwa gniazda sata, a kontroler to SIS180. Próbowałem już zmieniać bios na inny, resetować go, ale niestety to nic nie pomogło. Więc totalnie rozkładam ręce, bo może ktoś ma jakiś konkretny pomysł.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 23.06.2012, 13:51   #2
- Deckard -
Odnowiony Cyfrowo

Data rejestracji: 23.05.2006
- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
a w Advanced Bios Setup Menu nie ma?
- Deckard - jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.06.2012, 14:48   #3
KarolluZ
Guru

Cytat:
Napisany przez - Deckard - Podgląd Wiadomości
a w Advanced Bios Setup Menu nie ma?
No właśnie nie ma :-/ Tak jakby mi odpłynął kontroler sata na płycie głównej, ale nie do końca. Na przykład w tej tabelce mam napisane SLOT 5 RAID, IRQ10, czyli zakładam (nie wiem czy trafnie), że to może być kontroler sata, który działa i korzysta z określonego przerwania. Powiem jeszcze tak, że mógłbym spróbować zainstalować XP-ka i załadować mu sterowniki SATA, ale powiem szczerze, że to nie rozwiązuje mojego problemu, bo wcześniej żadnych sterowników nie musiałem ładować, a mi koniecznie chodzi o zainstalowanie Windowsa 98 :-)
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Asrock Pi45PE+ Sata problem-sata.jpg  
Stary 23.06.2012, 14:56   #4
- Deckard -
Odnowiony Cyfrowo

Data rejestracji: 23.05.2006
- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
no to nie wiem, pamiętam ze asrocki sa anty intuicyjne poczytaj w manualu ,

niestety nie pomogę :/ zresztą nie szkoda Ci czasu kasy na reanimowanie trupa

- może lepiej nowe stare mobo kupic
- Deckard - jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.06.2012, 15:10   #5
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Nie ma, bo na tej płycie jest "zewnętrzny" (ale wbudowany) kontroler PCI SISa - żeby się do niego dobrać musisz zrobić dyskietkę startową z asrokowskiego support CD, jest to opisane w manualu do płyty, str. 18
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.06.2012, 15:13   #6
KarolluZ
Guru

Cytat:
Napisany przez - Deckard - Podgląd Wiadomości
no to nie wiem, pamiętam ze asrocki sa anty intuicyjne poczytaj w manualu ,

niestety nie pomogę :/ zresztą nie szkoda Ci czasu kasy na reanimowanie trupa

- może lepiej nowe stare mobo kupic
Właśnie sam nie wiem, jeszcze może się pomęczę, wykręcę ją z obudowy i podłączę na pajączku. Albo zainstaluje XP na dysku ide, aby zobaczyć czy on wykryje kontroler sata. Odnośnie reanimowania to mam sentyment do takiego komputera, ponieważ przed samą awarią zakupiłem 3Dfxa i grałem w q2 :-)) Plus jeszcze wygrałem aukcję z grą phantasmagoria 2 i harvester i chciałem je przejść na nowo :-)) Dziwi mnie fakt, że wcześniej miałem wgrany bios v3.10, a takiego biosu nie ma na asrocku. Taki bios jest tam, ale do płyty P4i45PE (bez plus). No, ale wgrałem bios 3.00, który był de facto ostatnim biosem przeznaczonym do mojej płyty i niestety to nie pomogło.

@Reetou
A jak nie dysponuje płytką support CD asrocka :-/ Na stronie widziałem, że tam są tylko sterowniki do sata pod różne systemy i nic poza tym.

Ostatnio zmieniany przez KarolluZ : 23.06.2012 o godz. 15:15
KarolluZ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.06.2012, 15:42   #7
KarolluZ
Guru

Trafiłem na płytę główną Asrocka 939S56-M i prawdopodobnie ma taki sam kontroler sata (sis). Tutaj znalazłem manuala oraz w sterownikach do sata znalazłem aplikację o nazwie "SiS SATA Raid Utility". Wypalę ją na płytkę i będę kombinował. Dziwi mnie fakt, że tak nagle po prostu mi ją wywaliło w kosmos :-/ Jednak jak się uda, aby wszystko ruszyło to już nie będę wnikał...

:edit:
tylko teraz mam zupelnie inny problem, bo nawet komputera z plytki windowsa za bardzo nie moge zabootować. Wkładam plytke, wybieram "Uruchom komputer z obsluga cd-rom" i przy pierwszym sterowniku komputer po prostu sie zatrzymuje. Stoi w moeijscu. Próbowałem nawet kilka napędów różnych, zaraz jeszcze zmienie tasiemke. Masakra jakas :-/

Ostatnio zmieniany przez KarolluZ : 23.06.2012 o godz. 16:01
KarolluZ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: