![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 29.06.2002
![]() |
Asrock Pi45PE+ Sata problem
Chciałem ostatnio uruchomić starego kompa, aby zainstalować windows 98 :-) Płyta główna to Asrock P4i45PE+ s478 2xDDR1 2xSATA1. Otóż chciałem koniecznie zainstalować win98 na dysku sata, bo miałem gdzieś samsunga 40GB 2.5'' sata. Wszystko zainstalowało się poprawnie i wszystko działało. Jednak zauważyłem dwa popuchnięte kondensatory: jeden w okolicy procesora, a drugi gniazd PCI. Rad nie rad wymienić je trzeba było. Po wymienieniu kondensatorów i włączeniu komputera ten przy gniazdach PCI został ponownie wybulwiony. To ponowna wymiana i znowu to samo. W końcu dałem płytę ojcu i on porównał kondensatory ze zdjęcia płyty głównej w internecie z moją i zobaczył, że kilka kondensatorów tak jakby była odwrotnie wlutowana (pozamieniany plus !?). Wymienił więc 14 (!!!) kondensatorów, ja dla bezpieczeństwa zmieniłem jeszcze zasilacz na chiefteca, którego miałem pod ręką i płyta działa. Jednak przed pojawieniem się tabel (podczas bootowania kompa) zawsze zgłaszał mi się bios kontrolera sata i wykrywał mi dyski sata, a teraz mi to całkowicie zniknęło. Wiem, że pewnie pomyślicie, że co to za problem, bo trzeba wejść do biosu i go włączyć. Jednak w biosie nie mam czegoś takiego :-/ Już przeglądałem go po 10 razy i nie mam opcji odnośnie kontrolera sata. Na płycie głównej mam dwa gniazda sata, a kontroler to SIS180. Próbowałem już zmieniać bios na inny, resetować go, ale niestety to nic nie pomogło. Więc totalnie rozkładam ręce, bo może ktoś ma jakiś konkretny pomysł.
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a w Advanced Bios Setup Menu nie ma?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
![]() |
No właśnie nie ma :-/ Tak jakby mi odpłynął kontroler sata na płycie głównej, ale nie do końca. Na przykład w tej tabelce mam napisane SLOT 5 RAID, IRQ10, czyli zakładam (nie wiem czy trafnie), że to może być kontroler sata, który działa i korzysta z określonego przerwania. Powiem jeszcze tak, że mógłbym spróbować zainstalować XP-ka i załadować mu sterowniki SATA, ale powiem szczerze, że to nie rozwiązuje mojego problemu, bo wcześniej żadnych sterowników nie musiałem ładować, a mi koniecznie chodzi o zainstalowanie Windowsa 98 :-)
![]() |
#4 |
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
no to nie wiem, pamiętam ze asrocki sa anty intuicyjne poczytaj w manualu ,
niestety nie pomogę :/ zresztą nie szkoda Ci czasu kasy na reanimowanie trupa - może lepiej nowe stare mobo kupic |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nie ma, bo na tej płycie jest "zewnętrzny" (ale wbudowany) kontroler PCI SISa - żeby się do niego dobrać musisz zrobić dyskietkę startową z asrokowskiego support CD, jest to opisane w manualu do płyty, str. 18
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Guru
![]() |
Cytat:
@Reetou A jak nie dysponuje płytką support CD asrocka :-/ Na stronie widziałem, że tam są tylko sterowniki do sata pod różne systemy i nic poza tym.
KarolluZ ruleZ ![]() Ostatnio zmieniany przez KarolluZ : 23.06.2012 o godz. 15:15 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Guru
![]() |
Trafiłem na płytę główną Asrocka 939S56-M i prawdopodobnie ma taki sam kontroler sata (sis). Tutaj znalazłem manuala oraz w sterownikach do sata znalazłem aplikację o nazwie "SiS SATA Raid Utility". Wypalę ją na płytkę i będę kombinował. Dziwi mnie fakt, że tak nagle po prostu mi ją wywaliło w kosmos :-/ Jednak jak się uda, aby wszystko ruszyło to już nie będę wnikał...
:edit: tylko teraz mam zupelnie inny problem, bo nawet komputera z plytki windowsa za bardzo nie moge zabootować. Wkładam plytke, wybieram "Uruchom komputer z obsluga cd-rom" i przy pierwszym sterowniku komputer po prostu sie zatrzymuje. Stoi w moeijscu. Próbowałem nawet kilka napędów różnych, zaraz jeszcze zmienie tasiemke. Masakra jakas :-/
KarolluZ ruleZ ![]() Ostatnio zmieniany przez KarolluZ : 23.06.2012 o godz. 16:01 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Problem z przywróceniem SATA II | mariusz1987 | Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software | 2 | 13.01.2011 02:45 |
Poważny Problem z Nagrywaniem | fakk3 | Napędy optyczne DVD | 13 | 23.11.2010 00:33 |
Jak zainstalować na na dysku Sata system? | roman01 | Off topic | 14 | 27.03.2006 00:24 |
Drobny problem z dyskiem SATA | tompol | Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software | 16 | 17.03.2006 20:19 |
Problem z nagrywarka DVD Liteon 16X 16h5s | sovi | Napędy optyczne DVD | 3 | 11.01.2006 23:41 |