Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 12.11.2018, 13:11   #1
Godzina 5-ta minut 30-ści
 
Avatar użytkownika madmax2
 
Data rejestracji: 06.10.2002
Posty: 1,065
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
DDR 2 667 Mhz

Poszukuję tych pamięci do laptopa. Dwie kości po 4 GB.
Wszędzie są po 2 GB, po 4 GB niedostępna albo w zabójczych cenach. Ma ktoś namiary na dobrą pamięć w normalnej cenie?

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka
__________________
Pozdrawiam.
Lepiej powiedzieć:
"To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz"
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"
madmax2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.11.2018, 14:08   #2
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,039
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Zaponij o karabinach przerobilem temat, sam wybulilem kupe siana na swojego dziadka jak kupywalem na aledrogo to za 2 zaplacilem cos kolo ~80-90euro w przeliczeniu
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.11.2018, 16:29   #3
Godzina 5-ta minut 30-ści
 
Avatar użytkownika madmax2
 
Data rejestracji: 06.10.2002
Posty: 1,065
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Mam Acer Aspire 5710. Windows Vista Home i 4 GB RAM.
Do tego SSD Plextor 120 GB.
System świeżo po reinstalacji.
Wszystkie sterowniki i podstawowe programy.
Pomimo tego komp chodzi tak sobie delikatnie rzecz ujmując.
Zastanawiam się nad dokupieniem RAM i postawieniem Visty Pro.
Komp używany sporadycznie przez starszą osobę. Ostatnio uruchamiany w czerwcu.
W tej sytuacji nie ma sensu wymienić całego łapka.
Cóż popytam u znajomych informatyków.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka
__________________
Pozdrawiam.
Lepiej powiedzieć:
"To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz"
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"

Ostatnio zmieniany przez madmax2 : 12.11.2018 o godz. 16:32
madmax2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.11.2018, 16:37   #4
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,731
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez madmax2 Podgląd Wiadomości
Mam Acer Aspire 5710. Windows Vista Home i 4 GB RAM.
Do tego SSD Plextor 120 GB.
System świeżo po reinstalacji.
Wszystkie sterowniki i podstawowe programy.
Pomimo tego komp chodzi tak sobie delikatnie rzecz ujmując.
Zastanawiam się nad dokupieniem RAM i postawieniem Visty Pro.
Komp używany sporadycznie przez starszą osobę. Ostatnio uruchamiany w czerwcu.
W tej sytuacji nie ma sensu wymienić całego łapka.
Cóż popytam u znajomych informatyków.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka
Wywal Viste - postaw Linuxa z lekkim środowiskiem jak XFC - odczujesz różnicę kolosalną. Alternatywą jest dokupienie ram, i postawienie 10.
Nie bez powodu Vista, określana jest mianem najgorszego systemu Microsoftu
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.11.2018, 19:48   #5
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,040
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Po co starszej osobie Vista Pro? Zostaw system jaki był w OEM.
Ew. zakup Windows 7 Home - ten system jest lepszy od Visty i starsza osoba jeśli zna Viste to W7 nie sprawi problemu.
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.11.2018, 21:14   #6
Odmrożony leniwiec
 
Avatar użytkownika MajsterPopsuj
 
Data rejestracji: 02.03.2018
Lokalizacja: Ceres
Posty: 474
MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Linux będzie tutaj bezkonkurencyjny. Nieogarniający użytkownik na NT6.x bez blokad to przepis na zaszyfrowanie dysku lub przynajmniej zombie.

Zwiększenie RAM tutaj w niczym nie pomoże bo i tak go będzie za mało dla Chromowatych, a do tego jest wolny (zaś HDD pewnie też już wybiera się po cichu na emeryturę, ah i te 5400 + Vista to...).

Ostatnio zmieniany przez MajsterPopsuj : 12.11.2018 o godz. 21:18
MajsterPopsuj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.11.2018, 21:17   #7
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,731
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez MajsterPopsuj Podgląd Wiadomości
Linux będzie tuta bezkonkurencyjny. Nieogarniający użytkownik na NT6.x bez blokad to przepis na zaszyfrowanie dysku.
To prawda, Linux - sprawdzi się najlepiej - obecne dystrybucje - są już naprawdę przyjazne dla użytkownika
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.11.2018, 08:55   #8
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,039
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
A ja twierdze ssd tak jak masz zainstalowal bym w7 i jakis standardowy antywirus od M$ i da rade i nic bym nie dokladal ewentualnie firefox zamiast IE maszyna do pisania i przegladania neta idealna
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.11.2018, 16:03   #9
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,731
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez misiozol Podgląd Wiadomości
A ja twierdze ssd tak jak masz zainstalowal bym w7 i jakis standardowy antywirus od M$ i da rade i nic bym nie dokladal ewentualnie firefox zamiast IE maszyna do pisania i przegladania neta idealna
Wiesz, że 10 ma mniejsze wymagania sprzętowe niż leciwa 7 (która jest już praktycznie jak XP, na wymarciu)
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.11.2018, 17:26   #10
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,039
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Sam jestes jak XP tez na wymarciu marudo jedna
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.11.2018, 18:14   #11
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,731
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez misiozol Podgląd Wiadomości
Sam jestes jak XP tez na wymarciu marudo jedna
XP do muzeum - a nie na komputer w 2018 roku
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.11.2018, 18:38   #12
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,039
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Czytasz ze zrozumieniem czasami ?
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.11.2018, 18:41   #13
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,731
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez misiozol Podgląd Wiadomości
Czytasz ze zrozumieniem czasami ?
Nie, mam lepsze hobby - hejtowanie XP
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.11.2018, 19:01   #14
Forumator
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 920
Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Ten laptop ma chyba grafikę ATI Mobility Radeon HD2300.
Chyba, bo jest jeszcze Acer Aspire 5710 G\Z\ZG i pewnie jeszcze coś.

Więc max można tam coś zainstalować co ma Xserver do 1.12:
https://www.amd.com/en/support/graph...radeon-hd-2300.

Pod tym względem ATI\AMD dołuje. Jakby była Nvidia to można by pokombinować,
ponieważ ten producent miał i chyba nadal ma lepsze wsparcie dla Linuxa.

Czyli np Linux mint 13 LTS, którego wsparcie zakończyło się w 2017:
https://en.wikipedia.org/wiki/Linux_...ersion_history.

Bez sterowników grafiki będzie działał... ale po co się męczyć.

Chyba lepiej już wrzucić tam win 7.
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.11.2018, 19:02   #15
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,040
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez misiozol Podgląd Wiadomości
A ja twierdze ssd tak jak masz zainstalowal bym w7 i jakis standardowy antywirus od M$ i da rade i nic bym nie dokladal ewentualnie firefox zamiast IE maszyna do pisania i przegladania neta idealna
Zgadzam się, ten laptop jest bodaj z 2010, premiera W7 była w 2009, rok czasu więc na pewno jest nawet komplet dopieszczonych przez producenta driverów z okresu wsparcia.
Przy W7 zapomniałem co to format (Visty nie miałem).

RAM bym olał zostawił te 4GB - ceny używek są chore... i dla przypomnienia minimalne wymagania W7:

Cytat:
Wymagania systemu Windows 7
Dotyczy: Windows 7
Komputer, na którym ma zostać zainstalowany system Windows 7 , musi spełniać następujące wymagania:
Procesor 1 GHz lub szybszy, 32-bitowy (x86) lub 64-bitowy (x64)*

1 GB pamięci RAM (dla wersji 32-bitowej) lub 2 GB pamięci RAM (dla wersji 64-bitowej)

16 GB miejsca na dysku twardym (dla wersji 32-bitowej) lub 20 GB (dla wersji 64-bitowej)

Urządzenie graficzne z obsługą programu DirectX 9 i sterownikiem WDDM 1.0 lub nowszym
Dla seniora 8GB możliwe, że nie zrobi z tego pożytku...
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
[Sprzedam] 2 x 2 GB SODIMM DDR 3 1333 MHz M@X Kupię/Sprzedam/Zamienię 1 14.03.2012 09:16
[Sprzedam] Kingston HyperX SO-DIMM 2x2GB DDR2 667 MHz CL4 prometeusz Kupię/Sprzedam/Zamienię 1 09.10.2010 10:36
T60 jakie kosci prometeusz Komputery 17 12.10.2009 13:27
ddr 400 mhz emer74 Off topic 4 27.10.2005 11:22
socket 370, intel BX i PIII 133 MHz Ormianin Off topic 14 25.09.2005 04:14


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO