Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.06.2019, 08:10   #1
Formatowiec...
 
Avatar użytkownika Mily_
 
Data rejestracji: 03.08.2003
Lokalizacja: PO
Posty: 1,871
Mily_ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dwa monitory - problem

Hejo. Mam problem i zarazem pytanie, ale od początku.

Posiadam komputer (wiem, bogacz xD ) i dwa monitory do niego podłączone. I teraz tak: główny monitor (Asus VX248h), który rozświetla się dłużej oznaczmy jako A, natomiast pomocniczy (Asus VX228h), który rozświetla się krócej oznaczmy B.

Niezależnie, jak podłącze, pod który port HDMI, podczas uruchamiania komputera wszelkie info o płycie głównej, opcje biosu itp są wyświetlane na monitorze B. Gdy już pojawi się okno logowania, rozświetla się dopiero monitor A. No i tu przychodzi moment na pytanie: jak zrobić, żeby od początku rozświetlał się monitor A? Satysfakcjonującym będzie też rozświetlanie się obu monitorów od razu po uruchomieniu.

Dodam, że zmiana kolejności podłączenia monitorów do karty graficznej (Asus GeForce GTX 1060 StrixOC). Wiem, że może dla niektórych to dziwne, aczkolwiek zależy mi na tym.
__________________
"Usuń ze swojego słownika słowo problem
i zastąp słowem wyzwanie.
życie stanie się nagle
bardziej podniecające i interesujące"
Donna Watsonon
Mily_ jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.06.2019, 08:17   #2
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,066
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Z tego co mi sie wydaje to bios wybiera monitor ktory szybciej odpowie , ale system przejmuje po uruchomieniu i mozna by to przestawic na stale .
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.06.2019, 11:12   #3
Formatowiec...
 
Avatar użytkownika Mily_
 
Data rejestracji: 03.08.2003
Lokalizacja: PO
Posty: 1,871
Mily_ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No właśnie nie mam w biosie żadnej opcji. Płyta to Gigabyte Z170-D3H

Teraz widzę, że nie dopisałem tego, że zmiana podłączenia kabli nic nie zmienia.
__________________
"Usuń ze swojego słownika słowo problem
i zastąp słowem wyzwanie.
życie stanie się nagle
bardziej podniecające i interesujące"
Donna Watsonon

Ostatnio zmieniany przez Mily_ : 11.06.2019 o godz. 11:25
Mily_ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.06.2019, 13:47   #4
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 6,078
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Bo w BIOSie raczej tego nie przestawisz - on będzie zawsze wyświetlał obraz na monitorze, który zobaczy jako pierwszy. Należałoby zatem ustawić "na sztywno" kolejność monitorów z poziomu sterownika karty graficznej już z poziomu systemu operacyjnego.

IMHO jedynym sposobem na uruchamianie się większego monitora jako głównego od samego początku jest zastosowanie jakiegoś układu zasilania "odcinającemu" prąd mniejszemu modelowi przez kilka sekund od uruchomienia czy to listwy (łatwe) czy włączeniu przycisku zasilania w komputerze (już nie takie łatwe) - w obu przypadkach mówimy jednak o nieco większej ilości kombinowania i jakichś tam kosztach.
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.06.2019, 17:27   #5
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,731
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Da się rozwiązać problem tanio i szybko, a do tego łatwo. Rezygnacja z drugiego monitora - rozwiąże problem
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.06.2019, 18:00   #6
Formatowiec...
 
Avatar użytkownika Mily_
 
Data rejestracji: 03.08.2003
Lokalizacja: PO
Posty: 1,871
Mily_ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Z drugiego monitora nie zrezygnuje - ba, zastanawiam się nad trzecim.

Jesli chodzi o ustawienie z poziomu sterownika - wszędzie mam ustawiony główny monitor jako A, niestety do czasu załadowania windowsa uruchamia się monitor B...
__________________
"Usuń ze swojego słownika słowo problem
i zastąp słowem wyzwanie.
życie stanie się nagle
bardziej podniecające i interesujące"
Donna Watsonon
Mily_ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.06.2019, 18:14   #7
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,044
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Wyłącz windows fast startup.
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.06.2019, 20:47   #8
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,552
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
E tam...

A gdyby tak w Bios features przełączyć Fast boot na Ultra fast boot?
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.06.2019, 21:24   #9
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,066
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Mily_ Podgląd Wiadomości
Z drugiego monitora nie zrezygnuje - ba, zastanawiam się nad trzecim.

Jesli chodzi o ustawienie z poziomu sterownika - wszędzie mam ustawiony główny monitor jako A, niestety do czasu załadowania windowsa uruchamia się monitor B...

a rozumiem ze w czasie ladowania systemu robisz to samo co na uruchomionym i wazne jest zeby sie monitory odpowiednio wlaczaly , nie rozwalaj mi trampek bo wkleje tu ten temat jest tak powazny
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.06.2019, 10:48   #10
Formatowiec...
 
Avatar użytkownika Mily_
 
Data rejestracji: 03.08.2003
Lokalizacja: PO
Posty: 1,871
Mily_ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez misiozol Podgląd Wiadomości
a rozumiem ze w czasie ladowania systemu robisz to samo co na uruchomionym i wazne jest zeby sie monitory odpowiednio wlaczaly , nie rozwalaj mi trampek bo wkleje tu ten temat jest tak powazny
Mentalność polaków. Ktoś się o coś pyta, to "po co: itp, itd...
__________________
"Usuń ze swojego słownika słowo problem
i zastąp słowem wyzwanie.
życie stanie się nagle
bardziej podniecające i interesujące"
Donna Watsonon
Mily_ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.06.2019, 12:06   #11
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,066
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Nic nie ma do mentalnosci po prostu marudzisz i tyle , i tak nie uzywaz przecie kompa w czasie ladowania systemu a jak sie uruchomi to wszystko dziala jak nalezy wiec w czym problem ? czyli co wklejamy ?
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.06.2019, 12:56   #12
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 25,974
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Problem akademicki, w którym nie chodzi o upierdliwość, ale o rozwiązanie
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.06.2019, 15:03   #13
DZIADEK
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika superrrmario
 
Data rejestracji: 26.06.2004
Lokalizacja: Łódź
Posty: 5,628
superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Mily_ Podgląd Wiadomości
Hejo. Mam problem i zarazem pytanie, ale od początku.

Posiadam komputer (wiem, bogacz xD ) i dwa monitory do niego podłączone. I teraz tak: główny monitor (Asus VX248h), który rozświetla się dłużej oznaczmy jako A, natomiast pomocniczy (Asus VX228h), który rozświetla się krócej oznaczmy B.

Niezależnie, jak podłącze, pod który port HDMI, podczas uruchamiania komputera wszelkie info o płycie głównej, opcje biosu itp są wyświetlane na monitorze B. Gdy już pojawi się okno logowania, rozświetla się dopiero monitor A. No i tu przychodzi moment na pytanie: jak zrobić, żeby od początku rozświetlał się monitor A? Satysfakcjonującym będzie też rozświetlanie się obu monitorów od razu po uruchomieniu.

Dodam, że zmiana kolejności podłączenia monitorów do karty graficznej (Asus GeForce GTX 1060 StrixOC). Wiem, że może dla niektórych to dziwne, aczkolwiek zależy mi na tym.
Zamienić miejscami?
__________________
superrrmario jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.06.2019, 17:10   #14
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,731
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez superrrmario Podgląd Wiadomości
Zamienić miejscami?
Tak proste -że aż genialne

Jest takie powiedzenie, jeśli coś jest głupie i działa - to nie jest głupie
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.06.2019, 19:01   #15
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,066
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez superrrmario Podgląd Wiadomości
Zamienić miejscami?
Cytat:
Napisany przez mgit Podgląd Wiadomości
Tak proste -że aż genialne

Jest takie powiedzenie, jeśli coś jest głupie i działa - to nie jest głupie

Post nr3
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Czy ktoś ten problem wreszcie rozwiąże??? sovi Napędy optyczne DVD 15 28.02.2006 10:27
Canopus ProCoder 2 Mam problem............. kirsz DVD-Video 2 27.02.2006 17:33
Sieć, net, dwa kompy - problem epol Off topic 6 07.02.2006 19:43
Problem z nagrywarka DVD Liteon 16X 16h5s sovi Napędy optyczne DVD 3 11.01.2006 22:41
Problem z filmem DVD ? jp44 DVD-Video 5 04.01.2006 22:34


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:33.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO