Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 17.03.2013, 16:50   #8
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Pali
Jeden powód Google podał: spadek zainteresowania.

Drugiego nie podał a jest nim brak interesu w konflikcie z wydawcami prasowymi, którzy nie promują RSS (i z braku promocji też stały spadek użytkowników).

Dlaczego nie promują?
Popularne portale informacyjne (w PL onet, wp itd) wykształciły specyficzną cechę newsu. Jak od początków prasy ma on być chwytliwy, ale od kilku lat dostał nową cechę: jego tytuł ma wiele obiecywać, a dopiero po kliknięciu czytelnik dowie się o co chodzi (i rozczaruje).

[...]

Niby można serwować te nowe nagłówki z RSS, ale ma to wady:
- najgłupszy odbiorca z łatwością zauważy, że to papka
- tracimy odsłonę cennej strony głównej
- utrudnia to sterowanie przepływem użytkowników
- odbiorca z RSS to zapewne geek, który i tak ma Adblocka
A serwować z podtytułem nie można - bo zawęzimy krąg odbiorców.
RSS/ATOM nie jest żadnym zagrożeniem dla nikogo. Nic nie stoi na przeszkodzie aby umieszczali w nich reklamy tekstowe (robią tak i nie psuje to wyglądu, czasami nawet w coś kliknę jak mnie coś zainteresuje).
Łącząc to z udostępnianiem pierwszego nagłówku newsa/artykułu sprawia, że nie tracą wejść. Jeżeli pierwszy akapit mnie zachęci to otwieram stronę w przeglądarce.

RSS/ATOM to nie żadna wiedza tajemna i nie używają go tylko super użytkownicy.
Podałeś przykład z portali jak Onet czy WP. Cóż tak każdy news musi mieć krzykliwi tytuł niczym z Faktu inaczej się nie sprzeda.
Jednak i oni używają tej technologii aby pozwolić ludziom subskrybować treści. Osobiście miałem, lub mam nadal jakieś subskrypcje z WP/ONET ze sportu czy technologii.

Wracając do tego, że RSS/ATOM używają tylko Geekowie. Cóż. Dla niektórych poprawne sformatowanie tekstu w procesorze tekstowym to już wiedza tajemna.
Nie oszukujmy się ale wiele z ciekawych technologii, które by ludziom zaoszczędziło czas (RSS/ATOM to robi) nie jest przez nich używana z powodu niewiedzy o istnieniu. Dlaczego o tym nie uczą w szkołach?

Obecnie mam 145 kanałów w subskrypcji. Wiesz ile czasu musiałbym spędzić, aby regularnie sprawdzać czy na każdym z nich nie ma nowych informacji od poprzedniej wizyty?

Cytat:
Poważniejsze portale informacyjne (których w PL na razie brak, za wyjątkiem Polityki) idą w kierunku sprzedaży treści za abonament**, ale ich platformą jest np. iPad czy Kindle, a nie RSS. Jeśli ktoś zrobi komercyjne wdrożenie RSS to proszę bardzo, ale to już nie będzie miało nic wspólnego z klasycznym RSS, który był narzędziem do własnoręcznego wybierania treści.

RSS miał od zawsze jedną zaletę dla niszowych treści: przywiązanie użytkowników. Mówiło się, że czytelnik z RSS to ten najwierniejszy. To nie zmieniło się zbytnio, zerknijcie na dział Sport Onetu. Tam tytuły coś mówią. Ale Google nie obchodzi nisza, tylko kasa z mainstream.

* przykład z najnowszej Polityki, w której na stronie 100 jest artykuł "Skandal w sieci. Polacy oburzeni." Mariusza Hermy.

** New York Times po raz pierwszy w historii (ponad 160 lat) ma więcej przychodów ze sprzedaży gazety niż z reklam - dzięki abonamentom
Co ma wspólnego sprzedaż treści z RSS/ATOM? NIC. Ta technologia dodatkowo pomaga w rozpowszechnianiu płatnych treści.
Niech dla danego kanału raz/dwa na tydzień będzie płatny artykuł, po odpaleniu w czytniku pokaże się pierwszy akapit. Wchodzisz na stronę i aby dokończyć kupujesz dostęp.

To że ludzie mogą tak chętnie tego nie kupować to pewnie koszt. Podobnie jest z PPV np. KSW czy danej gali boksu.
Wybacz ale płacenie 40zł za jedną galę to przesada. Gdyby zaproponowali 10zł to uwierz mi że bym sobie wykupił. Gdyby dawali jeszcze dostęp przez internet to bym był w siódmym niebie.
Niestety wydawcy chcą kupę kasy nie oferując tak samo dużo w zamian.

Wracając do głównego wątku dyskusji. Skasowanie czytnika przez Google to niepojęte dla mnie posunięcie. Przecież tyle osób mają sprofilowanych, co czytają, kiedy... No ale to ich sprawa.
Mi nie przeszkadzało to że wiedzą co lubię czytać (dostawałem usługę za darmo, ale za to musiałem się dzielić swoimi gustami - coś za coś).

P.S.
Cytat:
More than 500,000 Google Reader users have joined the feedly community over the last 48 hours. We love passionate readers. Welcome on board.
Jestem jedną z nich. Feedly do tej pory tylko podłączało się pod API readera aby pokazywać w ładnej i praktycznej formie newsy, jednak po usunięciu przez Google czytnika będzie też za niego robiło.

Ze swojej strony polecam.

Cytat:
Napisany przez Berion
RSS wiem czym jest, ale o ATOMie słyszę pierwszy raz.
ATOM jest ustandaryzowanym RSS.
Cytat:
Atom ***8722; standard kanałów informacyjnych mający zastąpić RSS. Został utworzony dla rozwiązania problemów związanych z istnieniem równoległych standardów RSS (Really Simple Syndication/Rich Site Summary i RDF Site Summary) oraz błędów tych specyfikacji. Atom unika niejasności specyfikacji RSS, poprawia zgodność z XML i innymi standardami, dodaje elementy, których brakowało w RSS oraz w pokrewnej specyfikacji określa protokół publikacji kanałów. Pliki Atom posiadają rozszerzenie .atom lub .xml.
Można to porównać do początków XMPP. Ktoś stworzył zarys protokołu (Miller stworzył Jabbera) i później zostało to odpowiednio zmienione tak aby można było z tego standard zrobić.
Sam standard ATOM opisuje ten dokument http://tools.ietf.org/html/rfc4287

Tagi
atom, google, reader, rss, wtf

Twoje uprawnienia: