![]() |
Epson Stylus Office BX 300F czy HP Deskjet Ink Advantage F735
Która z w/w jest lepsza?
|
Zapytaj w rafcomie, co serwis to inne ceny
|
Pytanie jak skomplikowane jest wyciagniecie glowicy i ile taka impreza moze kosztowac :>
W Rafcom napelnialem znajomemu toner do Minolty. |
Cytat:
http://www.zumi.pl/1427426,Serwis_Dr...ice,firma.html |
Myjka ultradźwiękowa napełniona ciepłą wodą demineralizowaną pewnie pomoże, tylko jeszcze znać kogoś z taką...ja mam, ale tramwaj z Katowic do mnie nie jeździ... ;)
|
Temat: Przytkana glowica
Obiekt: Epson D88 Znacie jakas skuteczna metode udroznienia glowicy w tej drukarce? Opcja czyszczenia nie pomaga, a zjada duzo tuszu. Po wymianie przestal drukowac czarny, pozniej po N czyszczeniach magenta. Zolty po wymianie drukuje, niebieski tez. |
HP 980cxi
Witam!
Mam pytanie dotyczące modelu HP 980cxi (kupiona w 2001 roku, raz serwisowana, działa do dziś bez problemu;)) Czy istnieje możliwość odczytania stanu licznika wydrukowanych stron? Czy te drukarki mają w ogóle takowe liczniki? Drugie pytanie dotyczy instrukcji serwisowej (service manual) Gdzie można ją znaleźć? Chciałbym ją rozebrać i przeczyścić bo zaczyna z niej kapać (jest układ, który raz na jakiś czas przeciera kartridż i odprowadza nadmiar atramentu) O sprzęt w końcu trzeba dbać ;) :spoko: Edit: Znalazłem ogólnego service manuala do serii 9xx. Pytanie odnośnie licznika nadal aktualne :) Edit 2: I informacja dotycząca stanu licznika w drukarkach serii 9xx znaleziona: Cytat:
PS: Mój stan licznika to 21367 stron. |
przejżałem i non stop przeglądam ;) i szukam albo drukarki do etykiet (na szpulke) albo zwyklej drukarki (bo karteczki samoprzylepne 80mm x 120mm juz posiadam). A co do oferty która mi pokazałeś to z leksza nie mieści się w moich wymaganiach cenowych ;)
Z tego co ja znalazlem to: 1). Datamax S Class- Producent: Datamax 2). Drukarka Cosys TD-2900 (SOLO 80) moze ktoś móglby się wypowiedzieć na ich temat jeżeli miał z nimi styczność. |
Polecić nic nie mogę, bo nie mam do czynienia z takimi drukarkami. Jedynie co mogę, to podać link do oferty:
http://www.idstore.pl/go/_category/?...75d102d599433a Ale nie wiem czy skorzystasz, bo pewnie wcześniej już neta przejrzałeś :D |
Jaką drukarkę
Witam
Potrzebuję kupć drukarkę, która byłaby w stanie szybko drukować na kartkach samoprzylepnych o wymiarach 80mm x 120mm. Nie potrzebuje profesjonalnych drukarek ;) cos w rozsądnej cenie i w miare ekonomicznego (cena ok 400 zl +/-). Jakby ktoś z was był w stanie mi polecić cos byłbym wdzieczny. Aktualnie używam HP Color LaserJet 2605, lecz ma ona problem z tak malym rozmiarem arkusza i trzeba mu kazdy arkusz podawac recznie co jest naprawde uciazliwe i spowalnia prace. Z góry dzieki za info |
do b&w wydruków tylko laser, jak sobie przypomnę czasy atramentówki to nie wierzę jak mogłem się tak katować :hmm: ...
pozdrawiam |
Tego nie (chociaż jakby sie uprzeć to może gdzieś sie wyrwie przecież to nie jest stary sprzęt), ale może są inne na zbiorniczki LC1000?
Ponadto, konkurencyjne drukarki wcale nie mają większych zbiorniczków (Canon też ostatnio zmniejszył chyba do 8ml?), a do tego dochodzi zabawa z chipami. Do nowych Brotherów też są zamienniki SkyHorse LC1100. 15ml/20zł, ale są. Więc wciąż stawiałbym na Brothera. edit: korekta : zamienniki do tych nowych sa za 13zł/15ml kolor i 16zł/25ml czarny. Więc nie jest źle :) |
To się nasłuchaliśmy pochwał (samochwał :P), ale podobno już nie produkują tego modelu, a nowe mają mniejsze zbiorniczki, więc? :>
|
Na drukarce brothera z tuszem Skyhorse (praktycznie najwyższa półka zamienników):
37ml tuszu (w cartlidge) kosztuje 19zł. Ile z tego można wydrukować? Cholera wie. 1000@5% to absolutne minimum, ale gdyby było więcej to bym się nie zdziwił. Przecież inni producenci często mają po np 12ml i szacują to na 500 stron. W najbardziej pesymistycznym wypadku mamy więc 1,9 gr za stronę, przy czym mamy kolorowy skaner, ksero, drukowanie zdjęć (także bez użycia komputera). Jeżeli to za drogo możemy włożyć (polecane przez niektórych) tusze Dulin 37ml - cena od ok 8zł za pojemik. W najbardziej pesymistycznym wypadku mamy 0,8gr /strone. Można też wsadzić kolor od Skyhorse (aby mieć ładne kolory i trwałe zdjęcia - czarny nie jest wykorzystywany w trybie Photo) i czarny od Dulina (aby mieć tanią drukarkę BW jeżeli często drukujemy). Mam drukarkę od października - nie zaschła (odpukać ;) ) ani jedna głowica. Drukarka sama pilnuje i raz na jakiś czas sama się włacza i czyści głowice. Ja widziałem to 2 razy - więc niezbyt często. Pewnie dlatego że dość często ktoś z niej korzysta. Oczywiście nie zamierzam twierdzić że laser jest gorszy. Trwałość i jakość (zwłaszcza na słabym papierze) lasera jest super. Sam mam laser w domu, tylko ze go nie uzywam bo mi drożej wychodzi.... (Panasonic, nie ma zamienników). uprzedzając komentarze że drukarka nie jest do zdjęć, typowy przypadek zastosowania. Jade sobie na wycieczkę rowerową, pstrykam 100 zdjęć. Z tego 4 chce wydrukować (np dać uczestnikowi wycieczki), reszta ładna ale niech zostanie na kompie. Nie będę z 4 zdjęciami zasuwał do photolabu...koszt paliwa (+czasu) bądź wysyłki większy niż tuszu... Z resztą nie wiem ile zdjęc trzebaby wydrukować żeby wypluć 3x37ml. Jeszcze nie udało mi się opróżnić zbiorniczków nawet w połowie a drukowałem nawet A4. Jeżeli więc nawet raz na rok będę musiał wydać 60zł na tusze, to jest to poświęcenie, na które jestem gotów || |
Jak ktoś drukuje ponad 10 stron tygodniowo, to tylko laser.
Koszt wydruku na dosypywanym tonerze to poniżej 1gr (plus papier). Na razie mam Brother HL-2030 i nie mogę jej zajeździć. Jak mi się już uda (albo ktoś w rodzinie będzie potrzebował - to mu oddam) to kupię coś w stylu Dell 1815DN. Zastąpi też zabytkowy skaner Agfy (Na SCSI - pod win7 już nie ma driverów do mojej karty SCSI a pod Vistą musiałem nieźle nakombinować). Dupleks, ksero, samodzielne seryjne skanowanie, natywna sieciowość (teraz Brothera mam podpięte pod USB w routerze - i dobrze to działa, ale nie każdy ma taki fajny router ;) ) - to mi zaoszczędzi sporo zabawy. A, mam też Epsona D92 - drukuję coś na nim raz na dwa tygodnie "na siłę" żeby tusze mi nie zaschły ;) Reasumując - polecam w wersji budget taniego Brothera (jakiegoś następcę HL-2030) a w full bajer to wielofunkcyjnego Della 1815DN z demobilu). No, chyba, że komuś zależy na drukowaniu w kolorze i/lub bardzo małej ilości stron to jakaś plujka. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:31. |