![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#796 |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jeszcze trochę NVidia będzie się opóźniać z wprowadzeniem nowych kart, to i producenci przestaną tęsknić za jej technologiami, a wtedy bardzo szybko i my przestaniemy tęsknić
![]() Na ten moment potęgą w kartach graficznych robi się Ati..
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#797 |
|
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Powiedz, że masz okres/ból zęba/wodę w kolanie i spadaj testować.
![]() Ja się też zastanawiałem nad CUDA, ale w sumie do Photoshopa to tylko potrzeba mocnego procesora i dużo ramu... |
|
|
|
|
|
#798 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Połączenie z AMD bardzo im pomogło - to widać. Cykl wydawania nowej rodziny jest bardzo szybki. Jeszcze nie minęło pół roku od topowego R4000 a już mamy cos co go miażdży.
Słyszałem zę nvidia za bardzo zaangażowała sie w platrofmę Tesla i tam teraz upatruje swoje główne źródło zarobku. Wysokowydajne komputery. To właśnie nacisk na to kładzie projekt Fermi. Pytanie tylko czy nie zaszkodzi to kartom graficznym? Czy znowu nie będziemy mieli niewypału w rodzaju GF5? Wydaje mi sie ze teraz nVidii po prostu nie stać na taką porażkę. A odgrzewanie kotleta G92 jako trzecią generacje z rzędu przestało być zabawne (GF8800, GF9800 i chyba GTS 250). Owszem architektura jest świetna i bardzo wydajna, bo G92 wciąż jest szybszy niż HD5670, ale karta to nie tylko fpsy w grach. GeForce GT 240 to krok w dobrym kierunku, ale z HD5670 szans nie ma bo jest wolniejszy, droższy i ma DX10.1 .. O dziwo nvidia zapomniała chyba o tym jak pokonała 3dfx (nowa generacja chipów co kilka miesiecy i 3dfx który od Voodoo I do III nie dodał nic nowego oprócz Mhz po prosu przepadł). Ati robi teraz dokładnie to samo, z mocami AMD który ma doskonałe zaplecze (fabryki procesorów w najnowszym procesie technologicznym) ma świetne warunki. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 17.02.2010 o godz. 13:07 |
|
|
|
|
|
#799 |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ati ma karty 5850 i 5870, które są znacznie wydajniejsze od porównywalnych (w sensie jednordzeniowych) Nvidii, na dodatek potrzebują znacznie mniej prądu i mniej się grzeją, dodatkowo są obsługują nowsze technologie i są zrobione w nowym procesie technologicznym. Potem mają 5890, która zjada już wszystkie karty NVidii na śniadanie, a do tego zapowiedzieli jeszcze nowszą i szybszą kartę.
Do tego mają w tańszym segmencie 5770, którą w zupełności wystarczy do praktycznie każdego rodzaju zastosowań (również gier) i jest dość niedroga (tańsza od wolniejszych odpowiedników NVidii), a już zapowiedzieli jeszcze coś pośrodku, czyli 5830. Wszystko w nowym procesie technologicznym i obsługujące DX11. Do tego mają jeszcze szereg kart znacznie tańszych, ale dalej wydajnych (jak na przykład ta kupiona przez ciebie). Na dobrą sprawę NVidia przegrywa teraz w każdym segmencie pod każdym względem i na dodatek ma kłopoty z produkcją nowych kart. Jeśli nie jest to świadome działanie, a nic na to nie wskazuje, to w wyniku jakichś fatalnych decyzji przez ostatnie miesiące, może mieć (i już ma) bardzo poważne kłopoty.
|
|
|
#800 |
|
***3665;***1769;***1758;
Data rejestracji: 21.04.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
będzie i jutro u mnie ... Sapphire HD5670
|
|
|
|
|
|
#801 |
|
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
|
#802 |
|
***3665;***1769;***1758;
|
|
|
|
|
|
#803 |
|
Jukebox Hero
Okazało sie ze na stronie ATI nie ma jeszcze sterowników do HD5670
![]() Próbowałem najnowsze 10.1 ale nic z tego. Zainstalowałem te z płyty (pierwszy raz w życiu )Jakieś stare z 2009 roku :/ ... Pierwsze wrażenie: bardzo cicha, słysze tylko reszte komputera. Tymczasowo miałem X1300 i wyła niemiłosiernie. ... Odpaliłem Crysisa. Detale ustawił na HIGH. W 1280x1024 działa płynnie, różnica między bez AA a AA4x jest malutka. Natomiast 8x juz wyraźnie zwolniło (ale to chyba zabrakło zasobów w komputerze - dysk zaczął mielic) Mój komp to E2180@3Ghz, 2GB RAM i Vista x64 Ta gra woli nVidie ale i tak chyba wreszcie ją przejdę ![]() Mój egzemplarz ma DisplayPort... trzeba sie dowiedzieć co to. Podkrecił sie na tyle ile pozwala Overdrive - 850/4200. Ale w przyszłości poleci wyzej. Niestety Rivatuner go nie widzi :/ Crysisa odpalałem bez OC. Po posypaniu głowy popiołem testów ciąg dalszy
Ostatnio zmieniany przez sobrus : 17.02.2010 o godz. 18:12 |
|
|
|
|
|
#804 |
|
***3665;***1769;***1758;
|
|
|
|
|
|
#805 |
|
Jukebox Hero
Wyglądają świeżej, już sie zasysają , dzięki
![]() Poszukam jeszcze na Guru3D. Wygląda na to że Redwood ma na razie osobną paczkę. |
|
|
|
|
|
#806 |
|
Jukebox Hero
godzine temu pojawiły sie catalysty 10.2 moze cos sie zmieniło...
Ale dziś juz nie sprawdze. edit: 10.2 już działa ![]() poprzedni najnowszy sterownik był z listopada więc moze coś sie poprawi ![]() Tymczasem padł mi HDD w serwerze więc mam co robić ![]() Nie cierpie komputerów. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 17.02.2010 o godz. 22:59 |
|
|
|
|
|
#807 |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Znowu ten Samsung? A mówiłem brać Seagate'a
|
|
|
|
|
|
#808 |
|
Jukebox Hero
Stary maxtor... 160GB.
Właściwie to wcale nie padł, tylko znowu nagle wyczyściło partycje systemową (to sie windows zdziwił, jak mu pliki znikały w oczach!). Już drugi raz w tym tygodniu ... Pozostałe partycje nienaruszone, bad sectorów brak. Smart nie wykazuje problemów, temperatura stałe 43C. Nie wiem co z nim ![]() edit: olśniło mnie!. Chyba komputerek jest za stary Jego BIOS widzi tylko 130GB a dysk ma 160 (windows widzi 160). I podczas zapisywania powyżej 130GB najwyraźniej zaczyna pisać po pierwszej partycji ... ...o rany....gdzie Acronis... musze zmniejszyć partycję. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 17.02.2010 o godz. 23:23 |
|
|
|
|
|
#809 | |
|
***3665;***1769;***1758;
Cytat:
z new tej wersji pełne wsparcie dla DisplayPort (wraz z przesyłaniem audio). |
|
|
|
|
|
|
#810 |
|
Jukebox Hero
Polish Control Panel również jest.
![]() Karta poszła na 900/1100 Rdzeń na 950 sie wiesza, nie ma co sie bić o pare Mhz więcej. Pamięć może nawet więcej niż 1100 (4400) by sie dało. Rdzeń na pewno poszedłby więcej gdyby go troche dovoltować, ale niestety nie ma takiej opcji. Ale podczas podkręcania ponad fabryczne 850/1050 traci się energooszczędność (przy małym zużyciu GPU ustawia sie na 150Mhz, po podkręceniu na 900Mhz juz tam zostaje). Więc na razie mam 850/1050 - dopóki nie wymyslą lepszych narzędzi do OC. Temperatura karty w idlu to 29C, przy czym wiatrak chodzi na 28% i jest niesłyszalny. Karta ma bardzo fajny i cichy system chłodzenia. Po ustawieniu wiatraka na 100% juz wyraźnie go słychać - ale wątpie żeby było to kiedykolwiek potrzebne. Wczoraj nie rozkręcił sie ponad 35%. Nie wiem czy nowe sterowniki jeszcze bardziej nie schładzają serii HD5xxxx (jakieś ultra low power state nie chciało mi sie czytać). Możliwości karty są oczywiście ogromne, wydajnościowo też jestem w pełni zadowolony. Chyba mój procesor jest już wąskim gardłem, bo w 3DMarku05 osiągnąłem 16tys - wynik tylko o 4tys lepszy od 8600GT i gorszy niż 4670 na procku C2D@3,8Ghz. Także kupno czegoś lepszego byłoby bezcelowe, ale Crysis skrzydeł dostał ![]() I znowu - tak jak 8 lat temu - mam wrażenie że ATI jest produktem dla nieco poważniejszego klienta niż przeciętny gracz. Oprogramowanie - choć jak na mój gust przekombinowane - jest bardziej funkcjonalne od tego dla GeForce (Hydravision itd). GeForce jest jakby bardziej nastawione na gry - tam dorzucają 3D Stereo i PhysX. Kwestie ustawień video, kolorów, monitorów, pulpitów sa tam troche na dalszym planie. Z resztą GeForce też ma juz nowoczesny (=przekombinowany) control panel. I komu przeszkadzało zlikwidowane w Viście ustawianie we właściwościach ekranu? Teraz antyaliasing mozna sobie ustawić zajmującą kilkadzisiąt MB aplikacją . Ale tam chociaż jest RivaTuner.Zainstalowałem sobie ati tray tools ale coś nie działają ... (chyba dlatego że vista x64). Niestety ze względu na małą ilość gier nie bardzo mam na czym testować. Dawn of War i CSS śmigają jak szalone, ale obie mają po 6 lat ![]() Potrzebuje Mass Effect 2 ![]() Także jeżeli ktoś nie jest bardzo wymagającym graczem to zdecydowanie polecam ![]() a jeszcze jedna rzecz, używam GPU do filtrowania materiału video z kamery DV w AviSynth (fft3dgpu). Filtr jest przeraźliwie wolny, na CPU wyciąga 10fps, na X1300 całe 8... na nowej karcie oczywiście śmiga To był jeden z głównych powodów kupna tej karty (i dlatego zależy mi na DirectCompute) ![]() no mensir, teraz Ty opowiadaj, kiedy dojdzie?
Ostatnio zmieniany przez sobrus : 18.02.2010 o godz. 09:47 |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| karta graficzna |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Zwrot kasy za kartę graficzną. Tylko ile ? | mikas | Off topic | 30 | 01.05.2005 10:09 |
| Jaką karte graficzną? | azolwik | Off topic | 14 | 04.09.2004 19:41 |
| Jaką wybrać nagrywarkę??? | pagong | Napędy optyczne DVD | 3 | 24.01.2004 20:18 |
| Na inny temat: Jaką masz kartę graficzną ??? | kraluk | Off topic | 37 | 21.03.2003 09:30 |
| Jaką kartę muzyczną wybrać?? | Ćwikła | Off topic | 24 | 19.12.2002 23:58 |