Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Jaki monitor LCD ? (https://forum.cdrinfo.pl/f113/jaki-monitor-lcd-62891/)

Ormianin 18.05.2006 21:11

Ja sie zainteresowalem wogole wyrobami Sony, do tego Sony jest dosc restrykcyjne pod wzgledem tej normy z pixelami, wyzsze modele maja matryce MVA Premium i nie sa drogie w stosunku do konkurencji

Smartek 18.05.2006 20:39

nimal - mam swojego CTXa 17' PV722i z pivotem od 3 lat..
matryca jest idealna, jedyna wada moze byc te 25ms, ktore mi nie przeszkadzaja (przyzwyczajenie)..

i przez tak dlugi okres czasu nie ma jeszcze ani jednego martwego pikselka.., wszystko w porzadku - smiga na DVI.

Polecalbym wiec cos firmy CTX

pozdro ;)

nimal 18.05.2006 19:22

ok, moja kolej
stary monitorek zaczyna miec problemy z odchylaniem poziomym (obraz zaczyna delikatnie skakac :( ), zycie :( ale i tak jestem z tego NECa zadowolony... tyle lat... tyle godzin pracy... [`]
wiec na co zmienic?
wymagania:
1280x1024, pivot, 17' lub 19' zaleznie od ceny, cena im nizsza tym lepsza, do 2000pln, lacze dvi oczywiscie
generalnie monitor do internetu i grafiki, zadko do gier, filmy tez zadko bo na codzien ogladam na tv, wiec jak najwierniejsze kolory i jak najmniejsze nierownosci rozswietlenia
zainteresol mnie model "topowy" samsunga czyli 19" Samsung SyncMaster 970P
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=23333
odstrasza mnie jednak koniecznosc instalacji jakiegos softu z powodu braku przyciskow na monitorze (ponoc sa problemy, a ja kozystam z 2k3 i pewnie bede dalej eksperymentowal z "dziwnymi" systemami)

bardzo mnie pociaga ten http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17961 czyli 17" Eizo L568AS jednak jak na 17tke to jest on wyjatkowo drogi (ale jesli warto...)

NECi odpadly z powodu braku pivotu... chore...

iiyama odpada z powodu przebojow z serwisem jakie BD tu opisywal

jakies wasze propozycje? bardzo dobrze by bylo zeby gwarancja obejmowala martwe piksele (ponoc topowe samsungi czyli np ten tak maja) i trwala jak najdluzej

edit:
jesli jakis monitor o wyjatkowo dobrym stosunku jakosc/cena nie bedzie mial pivotu to chetnie sie tez nim zainteresuje :)

MaciejT 17.05.2006 17:32

Co do monitora Neovo, musze uscislic. Model, ktory widzialem, czyli ten REWELACYJNY, ktory posiada kuzyn, to model http://www.agneovo.com/global/products/E-17B.htm z matryca MVA, kontrastem 500:1, jasnoscia 250cd/m2, i katami widzenia 170/170. Jesli producent zmienil parametry monitora, to ja juz tego dalej nie sledzilem.

Matryce TN odpadaja calkowicie, niech nikt ich przypadkiem nie kupuje. I nie patrzcie na suche parametry (np katy widzenia, bo na papierze roznica miedzy matryca TN 150/145 a MVA 170/170 nie jest duza. Natomiast w rzeczywistosci jest ona kolosalna. Nie mowie tu juz o jakosci samego obrazu, kontrastu, etc).

mensir67pl 16.05.2006 22:13

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Ale ten produkt akurat to matryca TN i te katy widzenia jakos tak odstraszaja... ja tymczasem zdecydowalem udac sie do innego fachmana z moim uszkodzonym CRT, ten problem inaczej rozpoznal, pogrzebal, polutowal, cos podlubal w przetwornicy i za 25 zl monitor mi uruchomil, dziala ok, choc jak zapewnial fachman to tylko prowizorka, wiec powoli bede sie rozgladal za czyms innym, a co do matryc TN... wole chyba wziasc na raty cos w na matrycach PVA i MVA

Suche parametry to nie wszystko i TN (nikt nie bedie kleczal przed monitorem);) to do katow

to najlepiej zawsze zobaczyc na zywo

oczywiscie ze zawsze mozna dolozyc do PVA i MVA tylko ......

Ormianin 16.05.2006 22:03

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
TAk - monitory ponad przeciatna sam posiadam M-17 Neovo tylko dla nie ktorych nazwa nic nie mowiac

:spoko:

Polecam nowa linie http://www.agneovo.pl/products/P-17.htm

Ale ten produkt akurat to matryca TN i te katy widzenia jakos tak odstraszaja... ja tymczasem zdecydowalem udac sie do innego fachmana z moim uszkodzonym CRT, ten problem inaczej rozpoznal, pogrzebal, polutowal, cos podlubal w przetwornicy i za 25 zl monitor mi uruchomil, dziala ok, choc jak zapewnial fachman to tylko prowizorka, wiec powoli bede sie rozgladal za czyms innym, a co do matryc TN... wole chyba wziasc na raty cos w na matrycach PVA i MVA

mensir67pl 16.05.2006 21:18

Cytat:

Napisany przez MaciejT

Zawsze gdy jestem u kuzyna i widze jego monitor podczas pracy (dla niezorientowanych: AG Neovo E-17 http://www.agneovo.pl/products/E-17A.htm ) kupiony 2 lata temu (latwo mozna sprawdzic dokladna date, szukajac tu na forum moich przebojow pod haslem ORLEN / monitor.pl), jedno zdanie cisnie sie na usta: "REWELACJA". To jest po prostu niesamowite, ale ponaddwuletni monitor TFT jest lepszy od wiekszosci dzisiejszego chlamu, ktory mozna obecnie podziwiac na polkach elektromegamarketow/marketow/dyskontow.

To jest moje zdanie, a zrobisz jak bedziesz uwazal (lub jak pozwola finanse).

TAk - monitory ponad przeciatna sam posiadam M-17 Neovo tylko dla nie ktorych nazwa nic nie mowiac

:spoko:

Polecam nowa linie http://www.agneovo.pl/products/P-17.htm

MaciejT 16.05.2006 20:48

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Wracam do tematu bo mi moj CRT Samsung wysiadl (przegrzal sie), wydawalo mi sie ze to tylko elektrolity a tutaj masz babo placek - przetwornica napiecia, fachman moze naprawic, ale mowi ze naprawa sie nie oplaca, bo wyjdzie drogo i nie ma sensu ladowac w 6 letni monitor... i co ja teraz zrobie? Kupic nowy monitor to dzis naprawde problem, LCD te tansze to glownie TN, CRT coraz mniej na rynku... no i kasa na ten cel tez mizerna

Rozumiem jak najbardziej. Wez tylko 1 poprawke: kupisz taniego CRT, rozwali Ci oczy (juz to przerabialem, wcale nie byl taki tani, a wytrzymal rok zanim sie go pozbylem). Kupisz TFT z matryca TN, bedziesz niezadowolony, i docelowo w obu przypadkach bedziesz dazyl do kolejnej wymiany monitora "na lepszy".

Polecam jednak uzbierac/pozyczyc, i od razu kupic MVA/PVA. Nie pozalujesz.

Zawsze gdy jestem u kuzyna i widze jego monitor podczas pracy (dla niezorientowanych: AG Neovo E-17 http://www.agneovo.pl/products/E-17A.htm ) kupiony 2 lata temu (latwo mozna sprawdzic dokladna date, szukajac tu na forum moich przebojow pod haslem ORLEN / monitor.pl), jedno zdanie cisnie sie na usta: "REWELACJA". To jest po prostu niesamowite, ale ponaddwuletni monitor TFT jest lepszy od wiekszosci dzisiejszego chlamu, ktory mozna obecnie podziwiac na polkach elektromegamarketow/marketow/dyskontow.

To jest moje zdanie, a zrobisz jak bedziesz uwazal (lub jak pozwola finanse).

andrzejj9 16.05.2006 19:13

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Boje sie tego kupowania na allegro, te "lezaki magazynowe" mnie odstraszaja, nie wiem do konca co to moze byc... ale moze czas na jakis LCD, to co strasznie mnie irytowalo w CRT to geometria obrazu, LCD pozbawiony jest tego problemu

W najnowszym Komputer Świecie jest test monitorów LCD. Co prawda po wstępnym przejrzeniu kryteriów samym testem bym się zdecydowanie nie kierował, natomiast jest w nim wymienionych kilka przyzwoitych, niedrogich modeli, w tym jeden za niecałe 750 złotych. Znając ceny, to pewnie i taniej można go dostać. To już jest całkiem przyzwoita cena i nie aż tak duże pieniądze.

pops 16.05.2006 15:04

ja si***281; w crt zaopatruj***281; tutaj, maj***261; tam le***380;akowane monitory i si***281; jeszcze ani razu nie naci***261;***322;em. polecam. najlepiej podjecha***263; do nich osobi***347;cie i sobie wybra***263; samemu, mo***380;na w***322;***261;czy***263; i przetestowa***263; ka***380;dy monitor.

icemac 16.05.2006 11:40

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Boje sie tego kupowania na allegro, te "lezaki magazynowe" mnie odstraszaja, nie wiem do konca co to moze byc... ale moze czas na jakis LCD, to co strasznie mnie irytowalo w CRT to geometria obrazu, LCD pozbawiony jest tego problemu

także kupiłem IIYAMA 19" za 275pln, lecz w sklepie we Wrocku i jestem zadowolony z tego leżaka - ładny czarny rzadko spotykany

Ormianin 16.05.2006 11:29

Cytat:

Napisany przez Kristoferros
Ja jak kiedyś wymieniałem monitor, mnie też nie było stać na LCD. Kupiłem Iiyamę - leżak magazynowy za 200-300 zł - 19". Jestem bardzo zadodowlony. Poszukaj na Allegro.

Kris 16.05.2006 10:14

Ja jak kiedy***347; wymienia***322;em monitor, mnie te***380; nie by***322;o sta***263; na LCD. Kupi***322;em Iiyam***281; - le***380;ak magazynowy za 200-300 z***322; - 19". Jestem bardzo zadodowlony. Poszukaj na Allegro.

Ormianin 16.05.2006 09:50

Cytat:

Napisany przez MaciejT
Twoj znajomy ma matryce TN. Matryc TN unikamy jak ognia :>

Dopiero matryce PVA i MVA nas odpowiednio zadowalaja :fiu:

Wracam do tematu bo mi moj CRT Samsung wysiadl (przegrzal sie), wydawalo mi sie ze to tylko elektrolity a tutaj masz babo placek - przetwornica napiecia, fachman moze naprawic, ale mowi ze naprawa sie nie oplaca, bo wyjdzie drogo i nie ma sensu ladowac w 6 letni monitor... i co ja teraz zrobie? Kupic nowy monitor to dzis naprawde problem, LCD te tansze to glownie TN, CRT coraz mniej na rynku... no i kasa na ten cel tez mizerna

MaciejT 04.05.2006 12:32

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Musisz sam zobaczyc jak to dziala... ja mialem przejsciowo model wychwalany przez dobrego znajomego NECa 92VM 19' i mi on po prostu nie pasowal, moze i czas dostepu ok, smuzenia nie bylo, ale za to kat widzenia okropny, wystarczylo lekko odchylic glowe aby zmienialy sie kolory i widocznosc oraz pare innych rzeczy (kiepskie odwzorowanie bieli i czerni, zbyt intensywny kontrast), mnie to osobiscie nie odpowiada i dlatego dalej tez caly czas jade na CRT

Twoj znajomy ma matryce TN. Matryc TN unikamy jak ognia :>

Dopiero matryce PVA i MVA nas odpowiednio zadowalaja :fiu:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:10.