![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#76 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
niestety zapomnij o automatycznym przewracaniu stron do skanowania ksiazek
![]() ale, jak pisal Wawelski, najtanszy skaner popatrz na predkosc skanowania dla 200dpi (starczy dla OCR, choc zalecaja 300) sam uzywam skanera HP zintegrowanego z drukarka - jestem bardzo zadowolony (w sumie najczesciej robi za ksero) i tyle w sumie najszybszy bedzie... aprat foto ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#77 |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zintegrowany nie sprawdził się gdyż:
Skanowanie jednej strony trwało 10 minut, a między czasie potrafił zawiesić komputer, ponadto potrafił sam z siebie się zawiesić w połowie skanowania, czyli nie przesuwała się ta rolka (chyba tak się to zwie) zatrzymywała się w połowie i tylko wyłączenie zasilania urządzenia pomagało. Zdaje sobie sprawe, że samo kartek nie przerzuci, ale 10 minut na jedną strone to przegięcie... a jak jest do zeskanowania 50 stron to...... zaczyna się problem ![]()
![]() |
#78 |
Author
Zlotowicz
na strutkiej Agfie, ktorej zajmowala strona pewnie ze 2min, skanowalem ksiazki po kilkaset stron
![]() tak na serio - najszybszy jest aparat foto, dla OCR styka (tylko ostrosc) dla duzej ilosci stron polecam - jezeli masz aparat z pilotem - ustwic go na statywie, dobrze ustwic ostrosc z ksiazka plasko na podlodze np i przewracac strone i klik itd - szybko i sprawnie albo dorwac spora i w miare ciezka plyte szklana/plexy - przewrocic stone, przycisnac i zdjecie z reki (dobry autofokus potrzebny) metode numer dwa stosowalem (choc z ciezarkami zamiast szyby - nie chcialo mi sie szukac, ale szyba byla by porecznijsza) z powodzeniem tak OT: przystawka do przewracania kartek w ksiazce do ksera/skanera/drukarki canona ktora mielismy w jednej firmie kosztowala skromne 16 000 (samo urzadzenie 120 000) |
![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#80 |
Guru
Patent z aparatem znam i go stosuję od dawna (Nikon P60), ale w nocy już tak dobrze fotka nie wychodzi
![]() Tak jak już pisałem wyżej głównie potrzebny mi skaner by stosować OCR do zeskanowanych dokumentów Nie chce urządzenia wielofunkcyjnego (ten bubel to właśnie Canon był -> dałem za niego 300 zł), drukarkę mam (Samsung ML 210 PR), która sprawuje sie wyśmienicie (bardzo tanio wychodzi wydruk) tak więc urządzenia wielofunkcyjne odpadają całkowicie. Co do przystawki do slajdów to nie wiem czy mi to potrzebne, aparat mam cyfrowy, więc nie bardzo wiem do czego taka przystawka by sie przydała A ile czasu mniej więcej zajmuje zeskanowanie powiedzmy jednej strony z książki (na sprawnym urządzeniu) ? Zaczynam zastanawiać się nad Plustek OpticPro S28 USB
![]() Ostatnio zmieniany przez mgit : 21.05.2009 o godz. 21:10 |
![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Zależy od ustawień - w jakości do OCR mój zabytkowy Arcus 1200 (Agfa na SCSI) maks z 20s na A4.
A wspomniany Dell ma w "papierach": Prędkość skanowania Czas preskanu (s) 12.1 Strona A4, mono, 200 dpi, 21x29,7 cm (s) 5.3 Strona A4, szara, 200 dpi, 21x29,7 cm (s) 12.3 Gafika, szara, 300 dpi, 13x18 cm (s) 9.6 Grafika, kolor, 300 dpi, 13x18 cm (s) 12.3 To może chcesz mój skaner (onegdaj highendowy - ramka do negatywów, podświetlenie w klapie)? Kartę SCSI dorzucę gratis. Dorzucę też drukarkę Brother HL-2030 (i nówka bęben jeszcze nie zamontowany, trzy tonery z których jeden pełny, jeden prawie pusty a jeden nie pamiętam i butelkę 200g proszku). ![]() Bo nie zajeżdżę tego sprzętu przez kolejne 5 lat - a kusi mnie 1815dn ![]()
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich. WAŻNE Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 21.05.2009 o godz. 21:45 |
![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Author
Zlotowicz
skanowanie storny to prawie minuta na wiekszosci tanich skanerow (np na moim HP z drukarka, kolor, 200dpi to chyba 20sec? moze mniej? dolicz czas na przewrocenie storny i masz - aby przyspieszyc nie wykonuj preskanu tylko jedz na sile caly czas kolejne skany wlasciwe)
a propos skanera - Plustka sobie odpusc chyba, ze tylko i wylacznie chcesz skaner do tekstu i OCR - do tego wystarczy kazdy ale Plustki, Mustki i inne tego typu wynalazki maja bardzo kiepskie glowice, z czasem mocno spada jakosc skanowania kolorow, wiec jezeli kiedys bedziesz chcial zeskanowac fotografie to sie mocno zdziwisz kiedys, dawno temu, najlepsze skanery robila Agfa i HP (pisze o rynku domowym) mialem Agfe po jakims czasie wymienialem, do tego czasu Agfa sprzedala dzial skanerow Epsonowi, wiec nie chca ryzykowac wziolem HP ktorego mam do dzis wiec chyba na dzien dzisiejszy najlepsze beda HP i Epsony, pod rozwage mozna tez wziasc Della swoja Agfe sprzedalem na allegro za niewiele ponad 100pln pare lat temu - koles byl bardzo zadowolony, wiec jak chcesz oszczedzic moze to jest wyjscie - uzywka? |
![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Guru
Z HP to Hewlett Packard ScanJet G2410 za 349 zł tańszych nie widać, Dell to ogóle w sklepach nie widać to samo Agfa w sumie 349 zł to nie jest cena zaporowa jednak skoro głównie do OCR to się zastanawiam czy warto wydać 349 zł a czy nie zechcę zeskanować jakiejś fotografii w bardzo dalekiej przyszłości to nie wiem, ale wątpię (biorąc pod uwagę, że kiedyś kupiłem drukarkę HP 930C z funkcję Photoret III wtedy była to nowość, i nigdy na niej fotki nie wydrukowałem, zawsze tylko sam tekst).
Skaner ma być trwały, nie chce by padł po kilku miesiącach używania, co do używek to jakoś jestem źle nastawiony do kupowania jakiegokolwiek sprzętu używanego No to już pole wyboru się pomału zawęrza... HP być może a co myślicie o Canon LiDE 100 wyglądaj ciekawie.... Czy może nie ma co kombinować i tylko HP ![]()
![]() Ostatnio zmieniany przez mgit : 21.05.2009 o godz. 22:41 |
![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Author
Zlotowicz
za te pieniadze mozesz kupic urzadzenie wielofunkcyjne HP z takim samym skanerem wbudowanym i drukarka z PhotoRet IV
![]() ale Twoj wybor - jezeli chcesz miec dwa pudla skaner powinien sie sprawdzic jedyna rzecz (nie wiem, czy to w tej klasie cenowej w ogole wykonalne) - moze znajdziesz model z zasilaczem wbudowanym w obudowe zamiast dodatkowego pudla na podlodze? kiedys Agfy nie lubily, jak ich zasilacze sie grzaly bezczynnie za dlugo - wieszaly sie po wlaczeniu - nie mogl to byc tylko moj problem, bo w PCWK tez o tym wspominali w testach skanerow (ale to byly czasy, gdy za skanery placilo sie duzow wiecej niz dzis, wiec tez wiecej producent dawal) nie wiem, czy problem ten nadal wystepuje ani czy dotyczy/dotyczylo kiedykolwiek takze HP ______ edit: oczywiscie OCR w komplecie z HP to dno sciagnij testowke Abbyy FineReader i jak Ci sie spodoba to warto dokupic - tu aurat te tansze chinskie firmy maja przewage, bo daja FR w wersji sprint (czyli rozpoznaje tylko lany tekst, tabele przenosi bez zrozumienia formatowania, o wzorach, kodach itd zapomnij) za free pelny FR rozpoznaje wszystko nawet znaki wodne na zdjeciach, wzory chemiczne, kody kreskowe, wszystkie jezyki o kotrych slyszlaem i pare takich o ktorych nie slyszalem, tabele itd itd
Radek Nimal - bo życie jest zbyt krótkie, żeby tracić czas blog o głupich pomysłach Życie z Chromebookiem - mój kanał na YT Ostatnio zmieniany przez nimal : 22.05.2009 o godz. 07:49 |
![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Guru
Z wbudowanym zasilaczem to jest Canon LiDE 100 jednak nie wiem czy produkt tej firmy to nie będzie taki sam wynalazek jak plustek itd.
EDIT Jak już pisałem posiadam ABBYY FineReader 9.0 Professional Edition pełną wersję, więc kwestia programu do OCR nie jest problemem
![]() Ostatnio zmieniany przez mgit : 22.05.2009 o godz. 11:15 |
![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Nie kupuj skanera z czujnikiem CIS (diodowe, zielone itp). CCD widzi nawet lekko odstajace od szyby elementy, przy CIS musi scisle przylegac.
![]() |
#87 |
Author
Zlotowicz
racja racja - swieta prawda! zapomnialem
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Guru
No to coraz bardziej skłaniam się do Hewlett Packard ScanJet G2410 bo akurat ma czujnik CCD
Ale Cannon nie wymaga dodatkowego zasilania ale za to czujnik CIS Skaner będzie podłączony do notebooka więc może lepiej by było osobne zasilanie, w sumie CCD kusi...
![]() |
#89 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
No to łopata w ruch!
Jaki skaner na dzisiaj polecacie do bardzo starych, wyblakłych fotografii i bardzo małych, ale bardzo ostrych, jednym słowem, żeby dawał radę, a nie kosztował dużo. Musi też dawać sobie radę ze starymi dokumentami na bardzo zżółkniętym papierze. (niektóre mają ponad 100 lat) Czekam... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Nie wiem, czy to się opłaci.
Takim skanerem za 2 stówy efekty mogą być... ![]() Nie lepiej dać to zeskanować na profesjonalnym sprzęcie? Dużo tego masz? |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|