Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Jaki tusz do drukarki? Zamiennik? (https://forum.cdrinfo.pl/f113/jaki-tusz-drukarki-zamiennik-79570/)

sobrus 05.06.2013 14:59

k***a to trzeba bardzo uważać co sie kupuje

czary2mary 05.06.2013 14:52

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1252702)
Dlatego drukarkę HP miałem jedną. Po skończeniu się tuszu wyrzuciłem. Moja obecna ma w sobie 4*37ml tuszu....nie rozumiem jak można wciskać taki chłam. Kropelka tuszu zintegrowana z głowicą drukującą to jakaś kpina.

Tak dokładnie jakaś kpina a jeszcze k***a się zastanawiają czy wzorem koncernów motoryzacyjnych nie wprowadzić w przypadku najnowszych modeli obowiązku zwrotu zużytych kartridż-y przy zakupie nowych jak w przypadku uszkodzonych części samochodowych (np wtryski czy listwę zasilającą czy pompę do najnowszych aut kupisz w salonie tylko wyłącznie jak zdasz stare żeby ograniczyć regeneracje części k***a)

sobrus 05.06.2013 13:46

Dlatego drukarkę HP miałem jedną. Po skończeniu się tuszu wyrzuciłem. Moja obecna ma w sobie 4*37ml tuszu....nie rozumiem jak można wciskać taki chłam. Kropelka tuszu zintegrowana z głowicą drukującą to jakaś kpina.

czary2mary 05.06.2013 12:32

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1252683)
No i w tym momencie czas i wysiłek poświęcony na zrobienie tego kosztuje więcej, niż zakup nowego tuszu - zgodzisz się z tym?
U nas, w Polsce, ludzi ciągle nie wliczają CZASU do kosztu eksploatacji. U nas, CZAS ciągle jest za darmo. :sciana:

To zależy;) jeżeli HP daje w nowych kartridżach 3ml czarnego a XL 8 ml czarnego za około 100-120zł a pojemność ukrywa określając tylko wydajność przy 5% pokrycia- prędzej czy później ludzie zaczynają szukać tańszych alternatyw .......mimo wszytko 300ml -500ml dobrego czarnego tuszu kosztuje ok 20-40zł;)

misiozol 05.06.2013 11:41

@Yossi Oczywiscie ze moge kup CISS na ebay albo u producenta z chin i zaplacisz polowe tej ceny jak nie mniej ;) , pomijajac fakt ze ten system CISS kupujesz tylko raz nie jak tonery kazdorazowo a potem kupujesz juz tylko tusz 200ml kazdego koloru = 1L koszt 20euro starcza hmm sam policz srednio w toneze jest 10ml :P , sam mam CISS i uzywam polecam kazdemu .

Yossi 05.06.2013 11:26

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1252680)
W nowych HP gąbki w kartridżach mają specjalną konstrukcje i wykonanie że w miarę opróżnienia natychmiast zasychają i twardnieją mocno -co bardzo utrudnia regenerację czy dolewkę tuszu- zalecane jest wlewanie tuszu podgrzanego do 60-70C:> natychmiast po opróżnieniu i do tego musi być dobry tusz żeby podgrzanie mu nie zaszkodziło;)

No i w tym momencie czas i wysiłek poświęcony na zrobienie tego kosztuje więcej, niż zakup nowego tuszu - zgodzisz się z tym?
U nas, w Polsce, ludzi ciągle nie wliczają CZASU do kosztu eksploatacji. U nas, CZAS ciągle jest za darmo. :sciana:

czary2mary 05.06.2013 11:20

W nowych HP gąbki w kartridżach mają specjalną konstrukcje i wykonanie że w miarę opróżnienia natychmiast zasychają i twardnieją mocno -co bardzo utrudnia regenerację czy dolewkę tuszu- zalecane jest wlewanie tuszu podgrzanego do 60-70C:> natychmiast po opróżnieniu i do tego musi być dobry tusz żeby podgrzanie mu nie zaszkodziło;)

Yossi 05.06.2013 11:13

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1252668)
Dla tych wszystkich co placza ze ile tusze kosztuja jes jedna magiczna fraza CISS i drukowanie wychodzi grubo ponizej 1grosza za strone ;)

Tutaj jest cena zaproponowanego przez Ciebie rozwiązania cytuję z Twojego linka):

http://i43.tinypic.com/2hoa5vo.jpg

a tutaj - cena nowej drukarki.

http://i39.tinypic.com/65232x.jpg

Czy mógłbyś to jakoś wyjaśnić?

Yossi 05.06.2013 10:47

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1252658)
Ta polityka o której mówisz Yossi jest stosowana nie tylko w drukarkach.
Została wprowadzona po raz pierwszy dla maszynek do golenia Gillette i ma swoją nazwę "freebie marketing" albo "razor and blades business model".
Sprzedając drukarki nawet poniżej kosztów powodujesz popyt na tusze, a zarabiasz na tuszach..

Niestety, masz rację. A już najgorsze jest to, że nie ma w tej chwil;i żadnej uczciwej firmy, która by Ci zaoferowała za rozsądną cenę drukarkę oraz możliwość dokupienia za rozsądną cenę tuszy.
W każdym razie ja przestrzegam:
1. Tusze ActiveJet - można trafić na dobrą partię, ale też na taką, gdzie będziesz musiał rozbierać drukarkę lub wyrzucić ją do śmietnika (co z resztą w świetle socjalistycznych rozwiązań miłościwie nam panującej, niemieckiej unii europejskiej - jest nielegalne)
2. Polityka "sztucznego postarzanie produktu" jest w tej chwili stosowana przez chyba już wszystkie firmy na świecie, zajmujące się produkcją czegokolwiek.
Jeśli masz gwarancje na 2 lata to drukarka, laptop, mikser do warzyw czy samochód - podziała dokładnie 2 lata, po czym się popsuje, bo MUSI się popsuć.
Rynek NOWYCH towarów jest praktycznie nasycony, więc producenci zarabiają głownie na serwisie.
Nawet takie uznane firmy ja Mercedes czy BMW robią w tej chwili wyjątkowe G***o, które nie ma prawa wytrzymać dłużej,niż opiewa gwarancja lub jeszcze krócej.
Czasy, kiedy nowo zakupiony Mercedes wytrzymywał 30 lat, nalezą już do epoki bajek.
Czasy, kiedy mój zestaw Technics'a po 20 latach grał tak samo dobrze, nalezą już do epoki bajek.
Dzisiaj, zestaw typu "kombajn" znanej firmy, można kupić za 150 zł. Życzę powodzenia każdemu, kto kupi ORYGINALNY zestaw tuszy do tego urządzenia za taką cenę.

misiozol 05.06.2013 09:42

Dla tych wszystkich co placza ze ile tusze kosztuja jes jedna magiczna fraza CISS i drukowanie wychodzi grubo ponizej 1grosza za strone ;)

sobrus 05.06.2013 08:04

Ta polityka o której mówisz Yossi jest stosowana nie tylko w drukarkach.
Została wprowadzona po raz pierwszy dla maszynek do golenia Gillette i ma swoją nazwę "freebie marketing" albo "razor and blades business model".
Sprzedając drukarki nawet poniżej kosztów powodujesz popyt na tusze, a zarabiasz na tuszach.

Dobre zamienniki są, np właśnie Skyhorse. Z tego co pamiętam po przesiadce stwierdziłem, że może są lepsze niż oryginał. To było 5 lat temu i wciąż ich używam w tej samej drukarce.

Yossi 05.06.2013 07:53

Cytat:

Napisany przez ynsiwy (Post 1252606)
możecie polecić jakiś dobry zamiennik do hp 364 xl ?

Z zamiennikami do HP jest generalnie problem. Tak naprawdę to ni ma chyba DOBRYCH zamienników.
Absurdalne jest to, że nową drukarkę, razem z tuszami , można kupić taniej, niż same tusze.
Z tym, że nie mam żadnych zastrzeżeń ani co jakości samego sprzętu, ani do dołączonego softu.

ynsiwy 04.06.2013 18:04

możecie polecić jakiś dobry zamiennik do hp 364 xl ?

sobrus 21.05.2013 07:16

Cytat:

Napisany przez seku (Post 1251495)
słyszałem że są dobre tylko że na allegro jest tylko jak wskazałeś Yellow :-) reszty kolorów brak.

Zapytaj się sprzedawcy czy nie ma innych kolorów. Ja tak robie, bo kupno SkyHorse ostatnio faktycznie czasem może być problematyczne.

Możesz poszukać też zamienników takich film jak właśnie BlackPoint czy Printe.

http://www.net-s.pl/index.php?id=3&s...-czarny-PRINTE

Yossi 21.05.2013 06:04

Cytat:

Napisany przez seku (Post 1251475)
Witam używał ktoś tych zamienników w Cannonie

p.s. czym one się różną poza cenną

ActiveJet używałem w Epsonie. Skończyło się rozbieraniem drukarki.
Nigdy więcej.
Używam BlackPoint i jak na razie nie ma problemów.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:15.