Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 15.12.2009, 14:20   #1
mikas
Wymiatacz

Data rejestracji: 29.03.2004
mikas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Duży problem z komputerem

Mam dość duży problem z komputerem sąsiada, obiecałem mu go naprawić ale co chwile napotykam jakieś przeszkody. Zacznę od początku.
Jego komputer to dość stara maszynka, 400mh i 128mb. Sprzęt ten działał mu bardzo wolno i co jakiś czas przywieszał się. Postanowiłem nie szukać przyczyny awarii tylko od razu przeinstalować system (na Xp bo taki miał). Po przeinstalowaniu i wgraniu różnych programów sterowników itp komputer uruchomiłem ponownie (któryś kolejny raz) ale już nie chciał się uruchomić tylko cały czas w koło chodził pasek i okno startowe windowsa. Udało mi się go uruchomić w trybie awaryjnym i postanowiłem przywrócił go, ale to nie pomogło. Dodatkowo komputer ten ma inny problem, jak go się wyłącza to obraz znika dyski się wyłączają ale komputer dalej chodzi i trzeba go wyłączyć samemu (ale czasami mu coś odbija i się wyłącza). Postanowiłem ponownie komputer przeinstalować ale już nie wgrywać tylu rzeczy co wcześniej i jakoś chodził. Zaniosłem go do sąsiada ale już tam po ponownym uruchomieniu komputer nie wstał i jeszcze jak działał to przy którymś uruchomieniu przy karcie sieciowej pisało że jest kabel sieciowy odłączony. Zabrałem komputer ponownie i zainstalowałem tym razem system windows 98. Komputer chodził nawet szybko ale występował problem z kartą sieciową, wyłączał się też poprawnie. Co ją włączyłem i zresetowałem komputer była ona wyłączona i pisało że jest błąd (code 22). Dodatkowo jak ją za każdym razem uruchamiałem to nie mogłem włączyć internetu nawet jak wpisywałem ręcznie ustawienia bramy, ip.... Przeinstalowałem ponownie system na Xp i wpadłem na pomysł by włożyć do tego komputera inną kartę sieciową ale komputer w ogóle nie chciał się uruchomić(nic kompletnie nie działało). Przełożyłem ją do innego portu i wtedy komputer się uruchomił, ale cały czas w systemie pisze że kabel sieciowy jest odłączony. Karta jest sprawna i kabel też.

Nie wiem co teraz z tym zrobić, bo wpakowałem się w niezłe bagno. Komputer na początku tylko wolno chodził i nie chciał się wyłączyć. Teraz dodatkowo nie działa internet i co zainstaluje system to po czasie nie chce się ponownie uruchomić. Mówiłem sąsiadom by pomyśleli o nowy komputerze ale to starsze małżeństwo który obecnie nie stać na nowy lub wziąć inny na raty.
Rozpisałem się trochę mam nadzieje chociaż w miarę troszkę zrozumiale, bo teks pisałem w pracy na szybko, ale może ktoś pomoże i powie co tu jeszcze sprawdzić lub ewentualnie zmienić (jakieś porty przerwania itp).

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: