Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 15.07.2009, 00:23   #1
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Koszty energii elektrycznej pod kontrolą

Kilka razy już chodziło mi po głowie sprawdzenie, ile to moje sprzęty ciągną prądu i o sens zasilaczy 300W i mocniejszych...

W końcu w jednym z marketów budowlanych w dziale elektrycznym nie oparłem się i kupiłem sprzęt z napisem "Cost Control"

Od przedwczoraj się niem bawię.
Najbardziej mnie niemiło zaskoczył stary skaner, który chyba już z 5 lat mam i który prawie cały czas podłączony jest do prądu a średnio pewnie z godzinę miesięcznie w tym czasie pracował a wyłączony (niby) ciągnął non stop 7W.

Sprzęty, które już przetestowałem prezentują się następująco:

Laptop Dell X300 1,2GHz z włączonym WiFi (jak na razie najdłużej testowałem - całą dobę typowej dla mnie pracy)
Normalna praca ok. 16W przy rozjaśnionym na maksa ekranie.
10W przy spoczynku z wygaszonym monitorem zaś max 21W koszt dzień/miesiąc/rok 0,1/3,24/38,88PLN przy założeniu, że chodzi non stop i ze 12 godzin dziennie pracy biurowej/internet a pozostały czas wygaszony ekran (cena 0,3PLN/kWh).

Skaner Agfa Arcus 1200 - wyłączony 7W włączony 16W a w trakcie skanowania 22W

Iiyama VM Pro 510 (22" CRT) przy jasności i kontraście na środku 107W, maks 137W - normalna praca (tak 3/4 jasność i kontrast - choć na codzień kontrastu daję jeszcze mniej) 120W. Wszystko przy białym tle - przy ciemnym kilkanaście W mniej. W stendbaju 3W.

Komputer stacjonarny na KA790GX (zintegrowany Radeon HD3300), 2x2GB DDR2, dwa dyski F1, 5 wentylatorów, Athlon LE-1600 na magistrali 240MHz (20% OC) min. taktowanie 1200MHz max 2640MHz - zawsze @1.1V
W BIOS max 120W, standardowo w spoczynku czy biurowej pracy (1200MHz) ok. 65W Prime95 torture test 83W (C&Q w biosie wyłączone, ale zastąpione CrystalCPUID).
W grach/3dm nie sprawdzałem (jeszcze).

Czyli komp stacjonarny ciągnie mi z monitorem blisko 200W - ponad 10x więcej niż laptop.
Zasilacz - 150W do mojej stacjonarki to aż nadto. No, może 200-250W, dla spokojnego snu.

Stan uśpienia w stacjonarce
S1 - 51W (bezsens jakiś - nawet wiatraki się kręcą)
S3 - 1W

Ostatnio zmieniany przez Reetou : 15.07.2009 o godz. 22:36
Wawelski jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: