![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Koszty energii elektrycznej pod kontrolą
Kilka razy już chodziło mi po głowie sprawdzenie, ile to moje sprzęty ciągną prądu i o sens zasilaczy 300W i mocniejszych...
W końcu w jednym z marketów budowlanych w dziale elektrycznym nie oparłem się i kupiłem sprzęt z napisem "Cost Control" Od przedwczoraj się niem bawię. Najbardziej mnie niemiło zaskoczył stary skaner, który chyba już z 5 lat mam i który prawie cały czas podłączony jest do prądu a średnio pewnie z godzinę miesięcznie w tym czasie pracował a wyłączony (niby) ciągnął non stop 7W. Sprzęty, które już przetestowałem prezentują się następująco: Laptop Dell X300 1,2GHz z włączonym WiFi (jak na razie najdłużej testowałem - całą dobę typowej dla mnie pracy) Normalna praca ok. 16W przy rozjaśnionym na maksa ekranie. 10W przy spoczynku z wygaszonym monitorem zaś max 21W koszt dzień/miesiąc/rok 0,1/3,24/38,88PLN przy założeniu, że chodzi non stop i ze 12 godzin dziennie pracy biurowej/internet a pozostały czas wygaszony ekran (cena 0,3PLN/kWh). Skaner Agfa Arcus 1200 - wyłączony 7W włączony 16W a w trakcie skanowania 22W Iiyama VM Pro 510 (22" CRT) przy jasności i kontraście na środku 107W, maks 137W - normalna praca (tak 3/4 jasność i kontrast - choć na codzień kontrastu daję jeszcze mniej) 120W. Wszystko przy białym tle - przy ciemnym kilkanaście W mniej. W stendbaju 3W. Komputer stacjonarny na KA790GX (zintegrowany Radeon HD3300), 2x2GB DDR2, dwa dyski F1, 5 wentylatorów, Athlon LE-1600 na magistrali 240MHz (20% OC) min. taktowanie 1200MHz max 2640MHz - zawsze @1.1V W BIOS max 120W, standardowo w spoczynku czy biurowej pracy (1200MHz) ok. 65W Prime95 torture test 83W (C&Q w biosie wyłączone, ale zastąpione CrystalCPUID). W grach/3dm nie sprawdzałem (jeszcze). Czyli komp stacjonarny ciągnie mi z monitorem blisko 200W - ponad 10x więcej niż laptop. Zasilacz - 150W do mojej stacjonarki to aż nadto. No, może 200-250W, dla spokojnego snu. Stan uśpienia w stacjonarce S1 - 51W (bezsens jakiś - nawet wiatraki się kręcą) S3 - 1W
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich. WAŻNE Ostatnio zmieniany przez Reetou : 15.07.2009 o godz. 22:36 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Możesz coś więcej o tym urządzeniu pomiarowym?
Swego czasu chciałem sobie coś takiego kupić, przede wszystkim interesuje mnie zasadność (lub nie) całkowitego wyłączania sprzętu, a nie pozostawiania na stand-by, ale jak zacząłem się wgryzać w temat to się okazało, że te mierniki za ca. 50-100 zł przy małych poborach pokazują zupełne bzdury. Jeśli chce to mierzyć, to potrzebuję sprzęt już za kzł. Czy wyniki pomiaru małych mocy są powtarzalne? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Always newbie
Wyniki są powtarzalne i IMO realne. Nie wiem, jak z dokładnością - bo może jak coś bierze 0,2W to pokazuje 0, ale chyba po 10 godzinach powinien zliczyć, że poszły 2Wh. Wiadomo, że różnica pomiędzy 0 a 1 W to sporo - a z taką dokładnością pokazuje. Ale już między 100 a 101 to drobiazg
![]() A te kzł za miernik... Też tak myślałem, jak poczytałem teorię o zasilaczach impulsowych i o pomiarze mocy. Jednak może i te mierniki za te 100PLN nie mierzą dokładnie mocy w rozumieniu naukowym - ale skoro legalizowany licznik prądu na podstawie którego dostawca energii elektrycznej wystawia faktury kosztuje 26PLN, to taki za 100 PLN powinien mierzyć to samo i z podobną dokładnością. A mnie nie interesuje tu fizyka, tylko ekonomia ![]() Sprzęt kupiłem w supermarkecie - taniej jest na allegro (wygląd ten sam, wg opisu to samo - tylko napisy ma inne). Co do zasadności, to w uśpieniu: - Mój sprzęt audio (a dokładniej to CD i radio - klocki z wieży bo pozostałe mają "tradycyjny" mechaniczny hardwerowy wyłącznik) - 7W - Skaner 7W - Monitor 3W No, jakby tak dokładnie pozbierać, to się okaże, że w każdym domu 50-100W marnuje się w czasie czuwania przez różne sprzęty.
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich. WAŻNE Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 15.07.2009 o godz. 02:26 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Cytat:
![]() ![]() A na marginesie - taki licznik nowy kosztuje dużo więcej - i w sumie nie wiem czy taki licznik nie dostarcza zawsze dostawca energii elektrycznej/dystrybutor - więc do czego ludziom taki z Allegro ? Może np. do jakiś wewnętrznych rozliczeń albo właśnie własnego sprawdzania/pomiaru zużycia energii elektrycznej. ro29 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To bardzo ciekawe pomiary i wyniki.
Chętnie zastąpiłbym stacjonarkę lapkiem - także ze względu na zużycie prądu. W końcu dyski 1 TB można podłączyć po USB. Ale te nagrywarki CD i DVD (a BD w przyszłości). W lapkach są złe. Ostatnio wyłączam na noc z prądu TV LCD, dekoder UPC... Blu Ray czy amplituner włączam tylko gdy chcę pooglądać film (choć amplituner ma i tryb Standby i wyłącznik ). |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
pobor mocy w lapku jest faktycznie wielokrotnie mniejszy
co do nagrywarek - po pierwsze nie demonizujmy - nagrywam od kilku lat takimi wlasnie laptopowymi, ale oczywiscie na dobrych plytach jeszcze (odpukac) nie mialem sytuacji, ze plyta nie dziala nawet po kilku latach a po drugie - je tez mozna podlaczyc pod USB lub FW w lapku ![]() miernik fajna rzecz - chetnie bym na pare dni pozyczyl sobie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Guru
Data rejestracji: 01.08.2007
Podobny miernik był jakiś czas temu do kupienia również w LIDL'u
![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez romanesco : 15.07.2009 o godz. 10:26 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Ja tez mam ten z Lidla i nie narzekam.
![]() |
#9 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@nimal - nagrywanie Audio CD...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
primo - tez dziala, jak pisalem... I TO BARDZO DOBRZE DZIALA
secundo - tez mozna podpiac pod USB lub FW nawet taka pelnowymiarowa - sa kable i obudowy, jak ktos koniecznie chce |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Always newbie
Można dorzucić do wyników (ja już nie mogę edytować) stan uśpienia w stacjonarce
S1 - 51W (bezsens jakiś - nawet wiatraki się kręcą) S3 - 1W Gdzieś na Benchmarku widziałem test, gdzie wyłączony komp z Phenomem II ciągnie 12W - u mnie ten licznik przy wyłączonym pokazuje 0 (czyli pewnie poniżej 0,5W). /Dodane
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich. WAŻNE Ostatnio zmieniany przez Reetou : 15.07.2009 o godz. 22:36 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
stacjonarka 1w?
buahahaha
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nigdy w zyciu nie bedzie ciagnal 1W chocby przez HDD i sprawnosc zasilacza
to jest fizycznie niemozliwe bo musialby miec 100% sprawnosci w caly zakresie obciazenia chyba, ze wlaczasz hibernacje ![]()
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Always newbie
Cytat:
Nie jest to hibernacja (czyli zapisanie wszystkiego na dysku i odcięcie zasilania). Wszystko jest zapisywane do pamięci i tylko ona i klawiatura jest potem zasilana. Pokazuje mi wtedy 1W (dla porównania suspendnięty monitor 3W a skaner 7W). I takie uśpienie ma dla mnie sens - bo startuje faktycznie duuużo szybciej (zwłaszcza, że mam SCSI i SATA przez co same BIOSy przechodzi kilkanaście sekund), a koszt symboliczny.
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich. WAŻNE Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 16.07.2009 o godz. 11:16 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Plyty nagrane pod Xp nie dzialaja pod Vista | brynjubitr | Nośniki optyczne | 2 | 09.10.2007 13:21 |