Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.07.2009, 11:30   #16
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

Data rejestracji: 22.03.2005
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
czyli zasilacz pracuje bo zasila ram zeby utrzymal dane

czyli brednie pokazuje
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.07.2009, 16:03   #17
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez demek Podgląd Wiadomości
czyli zasilacz pracuje bo zasila ram zeby utrzymal dane

czyli brednie pokazuje
Czemu brednie? Jak laptop z chodzącym prockiem, wentylatorem, DDR1 (DDR2 AFAIK biorą ok 2x mniej prądu) kręcącym się dyskiem bierze ok. 10W (z wyłączonym ekranem) to samo podtrzymanie DDR2 spokojnie wystarczyć 1W powinien. Zasilacz prąd daje, jak zawsze (inaczej ATX nie dałoby się włączyć - musiałby być mechaniczny wyłącznik jak w AT), ale w trybie uśpienia (czy jak go nazwać - z Vsb - czyli wentylator nie chodzi).

Ale w sumie to zajrzałem tutaj, żeby dorzucić wynik pomiaru mojego "serweroroutera".

Asus WL-500g Premium (aktywne WiFi) razem z:
- pendrive kingston 16GB
- Modem HSDPA Huawei E160 (połączony)
- Hub aktywny USB
Ciągnie 10-11W.
Stary 25.07.2009, 00:14   #18
Gadzina18
Forumator

Data rejestracji: 27.08.2004
Gadzina18 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
demek, jeżeli płyta w stanie S3 ciągnie z zasilacza 1W, to dlaczego sam zasilacz ma pobierać z sieci więcej prądu?
Stary 25.07.2009, 11:56   #19
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Kiedyś na Onecie przeczytałem art, żeby wyciągać z gniazdek nieużywane ładowarki od telefonów i innych sprzętów, bo nawet nieużywane ciągną zauważalne ilości prądu.
Podpiąłem listwę do miernika i w listwę 5 ładowarek do różnych sprzętów - pobór 0W. Po podpięciu telefonu do jednej z nich - 5W.

Czyli bzdura z tym wypinaniem ładowarek.

Większość sprzętów (CRT, LCD, głośniki) w stanie uśpienia 3W. Czyli takie trzy sprzęty ciągnął tyle, co mój serwerorouter.

Właśnie przetasowałem w listwach wtyczki - w jednej się nie mieszczą, więc jedna do wyłączania, jak nie używam sprzętu i druga zasilająca to, co chodzi cały czas.
Tak w moim domu przynajmniej ze 100W da się oszczędzić wyłączając sprzęty uśpione. Daje to 876kWh * 0,30 PLN = 262PLN rocznie. Czyli gra warta świeczki. Pewnie, że wszystkiego nie zaoszczędzę (nie popadajmy w paranoję), ale przynajmniej na noc czy na wyjazdy weekendowe warto pstryknąć to czy tamto.
Stary 25.07.2009, 15:23   #20
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez Wawelski Podgląd Wiadomości
Kiedyś na Onecie przeczytałem art, żeby wyciągać z gniazdek nieużywane ładowarki od telefonów i innych sprzętów (...)

Czyli bzdura z tym wypinaniem ładowarek.
(...)
Na onecie mieli rację i nie mieli.

Taka ładowarka nie ma wyłącznika, a ma jakiś transformator, który jest w "biegu jałowym" a więc coś tam mocy pobiera, tyle co na podtrzymanie strumienia w rdzeniu (to chyba będą straty histerezowe).
Jako, że to bieg jałowy, znaczną składową pobieranej w ten sposób mocy, będzie moc bierna. A twój miernik oraz twój licznik domowy rejestruje tylko moc czynną.
Liczniki mocy biernej mają odbiorcy o większym poborze mocy i oni powinni przejmować się takimi ładowarkami oraz np. silnikami pracującymi pod niepełnym obciążeniem czy wręcz na luzie. Taryfikacja mocy biernej jest nieco skomplikowana i zależna od lokalnego dostawcy.

A co to jest ta moc bierna: tak w uproszczeniu, im więcej mocy biernej zostanie pobranej z/oddanej do sieci energetycznej, tym więcej węgla musi elektrownia spalić aby wytworzyć potrzebną moc czynną. Przy niekorzystnym współczynniku mocy (tzw. niski współczynnik) problemem może być też funkcjonowanie sieci energ., pracują one wtedy pod dużym obciążeniem. W skrajnych przypadkach może to prowadzić do uszkodzenia sieci, także domowych (za dużo amper na obwód).

Podobno za PRL zdarzało się, że specjalnie zostawiano setki włączonych żarówek, aby nie wyszło że maszyny pracowały bez obciążenia.

A więc czy Ty powinieneś przejmować się mocą bierną? To już zależy od twojego światopoglądu

Cytat:
Napisany przez Wawelski Podgląd Wiadomości
Kilka razy już chodziło mi po głowie sprawdzenie, ile to moje sprzęty ciągną prądu i o sens zasilaczy 300W i mocniejszych...
(...)

Zasilacz - 150W do mojej stacjonarki to aż nadto. No, może 200-250W, dla spokojnego snu.
(....)
Składając komputer to raczej należy patrzeć na moc na wyjściu zasilacza - moc pozorna VA.
"W" oznacza moc czynną pobieraną z sieci i właściwie czym mniej tym lepiej, ale tutaj należałoby sprawdzić sprawność danego zasilacza, czyli stosunek mocy pobranej do mocy na wyjściach. Przy droższych zasilaczach producenci podają ten współczynnik, w procentach (80% to ok).

Producenci traktują "W" jako element marketingowy, cokolwiek bez sensu...

A i tak przy okazji: trafilem gdzieś na info producenta, że słynne PFC w zasilaczach powoduje "zmniejszenie rachunków za prąd". Układ PFC raczej powoduje zwiększenie rachunków, bo jak każdy pracujący układ pobierze nieco mocy czynnej, natomiast ideą jego działania jest polepszenie współczynnika mocy czynnej/biernej. Czyli albo dbamy o własną kieszeń albo o własną kieszeń jako część kieszeni społeczenśtwa
Niemniej warto kupić zasilacz z PFC bo zazwyczaj są to po prostu lepsze konstrukcje, m.in. mimo wszystko o lepszej sprawności w stosunku do badziewia.

Aha, ja jestem humanista, w dodatku informatyk, więc w powyższym wywodzie, opartym na wiedzy z liceum, mogłem jakieś błędy popełnić i jakby co proszę o skorygowanie.
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: