![]() |
Cytat:
powiedz jak, przyda sie przy kolejnej probie linuxowania ;) |
Cytat:
musialbym caly poradnik napisac.. jak bedziesz mial problem to zagadaj - wtedy cos takiego stworze.. aktualnie - jesli nikt by z tego nie skorzystal to szkoda mi czasu ;) |
a oplaca sie instalowac suska 64bit ? czy beda chodzic na tym programy 32bitowe ? bawil sie juz ktos tym 64bit ? i co wybrac KDE czy GNOME ?
|
Cytat:
na 64bit programy 32bit imo powinny dzialac bez problemu. pozdro |
Cytat:
|
Cytat:
|
robie postepy! :D
zainstalowalem sobie xmms, mplayer z graficzna nakladka Kplayer (do filmow) + kodeki, kadu, skype (gadalem z Piternielem 3h :P) i zamontowalem partycje windowsowe, bo cos sobie sam nie poradzil i przeszlo :).. jutro pobawie sie emulacja WINE i innymi rzeczami.. tymczasem - dobranoc. pozdro |
Poradzi***322; se kto***347; z aktualizacj***261; KDE na SuSe ??? mi si***281; bez problemu uda***322;o zaktualizowa***263; KDE na Kubuntu, FedoraCore 4, nawet na Mandrava, a na SuSe cu***347; nie idzie :(
|
Cytat:
jak dziala to nie tykaj ;) |
jak zainstalowac sterowniki ati na susku x64 ??:D bo jakos po necie szukalem ale wlasciwej odpowiedzi nie znalazlem:( plik jest w formacie *run trzeba zrobic rpm`a tylko jak ?
|
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/off-topic/54...?highlight=ATI |
Cytat:
|
OMFG
Jak sobie czytam teraz moje posty z tego tematu to mam ochot***281; si***281; gdzie***347; schowa***263; Cytat:
Nie robi***322;em jeszcze update z KDE 3.5.1 do 3.5.2 |
Ch***322;opaki a Wy caly czas tak na linuxie jedziecie ?? czy winda w zapasie ?
|
Na windzie gram tylko w guild wars. Nie wyobra***380;am sobie robienia tam czegokolwiek innego.
Jakby by***322;a wersja gw na Linuksa (szkoda mi kasy na cedege :P ) to pewnie bym wywali***322; winde bo tylko miejsce zajmuje |
Cytat:
http://img213.imageshack.us/my.php?i...ast20006qh.png co bym nie doda***322; i tak ten sam komunikat :fiu: Linux'a u***380;ywam dosy***263; d***322;ugo i tylko na SuSe taki problem. A co do Windows, mam w zapasie na osobnej patrycji :D |
protok***243;***322; - FTP
serw - ftp.suse.com kat - pub/suse/i386/supplementary/KDE/update_for_10.0/yast-source/ U mnie jest tak i to mi dzia***322;a***322;o. |
ja robilem wg. tego opisu:
http://suse.ehelp.pl/modules/articles/article.php?id=38 i wszystko smiga :) |
zdenerwowalem sie :( nadal nie moge sobie poradzic z tymi sterami od ATi :( robie tak jak opisywal @mgit ale nie moge wywolac polecenia fglrxconfig. :( sterowniki do nforce tez sie nie chca instalowac:( niby ze sie odpala chcce zainstalowac ale jak sie zgodze z licencja to na akranie pokazuje sie "OK" i "CANCEL" i nawet nie mozna przemieszczac sie pomiedzy tymi przyciskami:(
Dzis zapodalem audigy4 i dzwieku brak :( a mialo byc tak pieknie ;) |
***380;eby to odpali***263; fglrxconfig musisz przej***347;***263; do katalogu gdzie si***281; to znajduje :)
|
Cytat:
|
musi jak nie idzie to masz co***347; w systemie skopane, powiniene***347; mie***263; dwa pliki jeden fglrxconfig i orgconfig czy jako***347; tak jak masz XFree to pierwszym a jak Xorg to drugim :) dok***322;adnie ju***380; nie pami***281;tam dawno te stery instalowa***322;em :D
|
Cytat:
|
dzis postanowiłem porzucić mandaryne na rzecz suska i... od razu przypadł mi go gustu :)
a teraz do rzeczy: 1. w niektórych aplikacjach (narazie tylko dwóch) nie mam polskich czcionek: http://img53.imageshack.us/img53/7427/screen2yh.png 2. Jakie kodeki trzeba miec zeby mi wszystko odtwarzalo (mp3, filmy) chodzi mi o nazwy to bym sobie pobrał smartem :) 3. W mandarynce miałem pod przyciskiem PrtSC zrzuty ekranu, tutaj tego nie mam. jaki program zainstalowac?? 4. Mam monitor CRT 17" i obecnie mam rozdziałke 1280x1024 odświeżanie 75 Hz, no i wszystko mam takie małe (opera, ff). Gdy zmienie na rozdzielczosc 1024x768 (taka miałem na windzie i mandrivie) to oczywiscie nie jest tak jak powinno. Zapewne wiecie jak rozwiązac te problemy wiec bardzo prosze o pomoc :) |
u mnie suse juz na dwoch komputerach smiga :)
ciagle go konfiguruje, ale.. tydzien sie zaczal i troche czasu brak.. "BYLE DO SRODY!" :D pozdro ;) |
Cytat:
gwarantuje :D :rotfl: |
Kurde, to ja w domu jako***347; nikogo do Linuxa przekona nie mog***322;em :(
A taki fajny system :) |
a instalowal ktos stery do nforce pod suskiem ??
EDIT: poradzilem sobie z audigy :) ladnie smiga;P a co do ATi to juz mnie to wk***:( stery od nforce tez:( EDIT2: pakiet ATi instaluje z polecenia sh ati.run zaraz napisze dokladnie bledy co mi wywala |
fglrxconfig zostal zmieniony na aticonfig i z tego co pamietam to jest to "polecenie" wiec mozna wykonywac z dowolnego miejsca.
Natomiast stery ATI mozna instalowac na 2 sposoby, albo robisz run i dajesz zeby sie sprobowal sam zainstalowac (mi sie zwykle nie udaje na kubuntu i mandrivie), albo kazesz generowac pakiet. Wtedy mu podajesz jaka masz distro ion robi pakiet. To powinno sie dac bezbolesnie zainstalowac. Nie wykluczone ze trzeba bedzie sie troche ruszaniem modulami pobawic. UWAGA - w moim przypadku instalacja pakietu nie spowodowala "zainstalowania" aticonfig. Wtedy mozna wywolac skrypt (ten aticostam.run) i zamiast generowac pakiet wybieramy instalacje i custom. Tam mamy mozliwosc wybierania co chcemy zianstalowac i cos wybieramy :) (chyba instalation scripts czy cos w tym stylu). To spowoduje ze bedzie mozna wywolac aticonfig i ustawic co trzeba (uwaga - trzeba wiedziec co sie robi). Mam wrazenie ze na kazdej dystrybucji i na kazdej konfiguracji proces instalowania wyglada inaczej - tzn bywaja rozne problemy i troche trudno sie w tej kwestii wymadrzac :) |
Cytat:
Cytat:
PS. Spadlem z krzesla ;p |
Cytat:
Cytat:
menu w suse jest jakies takie porozrzucane |
program do robienia zrzut***243;w ekranu
Dok***322;adnie takiej nazwy szukaj ;p |
Cytat:
no ale to mało istotny problem, wolałbym uzyskac odpowiedzi na pozostałe pytania (z kodeki własnie instaluje) |
skr***243;ty mo***380;na se poustawia***263; :P ***380;e nie wspomn***281; o klawiszach multimedialnych klawiatury :D pami***281;tam ile czasu si***281; nad tym meczy***322;em :P
Chyba se jutro SuSe instalne, aktualnie kubuntu ;) |
Cytat:
jakos nigdzie nie znalazlem aby wpisac aticonfig:sciana: |
koncowe okienko tego skryptu run powinno to wypisywac - no i jest opis na stronie ATI.
PS. np. tu: https://a248.e.akamai.net/f/674/9206...ux_8.23.7.html (ATI Proprietary Linux Driver Installer) |
a mi tak sie suse spodobal, ze sobie go kupilem w 'gazetowym' wydaniu (bede mial tloczona plytke :D)
http://allegro.pl/item96367941_tanio...inux_dvd_.html |
fajne gosc ma aukcje, chyba sobie troche od niego kupie.
|
Je***347;li chodzi o brak polskich liter to problem ten wyst***281;puje jedynie w Kinternet i nie mam poj***281;cia dlaczego. Mi tam nie przeszkadza
|
Cytat:
|
wczoraj ZMUSZONY przeinstalowalem susa na caly dysk (tym samym formatujac partycje windowsowe)..
dzisiaj od nowa konfiguracja :D i juz do windy nie mozna wrocic, bo tylko susek na dysku :] pozdro ;) |
Cytat:
|
|
Napisałem ten mini-poradnik ze względu na to, że bardzo dużo osób ma problem z prawidłowym ustawieniem czcionek ***8211; ich ostrości i Microsoft'owego ***8220;kroju***8221; (dziwię się, że wielu osobom rozmazane fonty w ogóle nie przeszkadzają? Mnie po godzinie pracy na LCD ze standardowymi, oczy odmawiają posłuszeństwa). Poradnik jest w większości prostym i zrozumiałym tłumaczeniem poradnika ze strony: http://en.opensuse.org/Optimal_Use_of_Fonts_on_SuSE według którego, po raz pierwszy udało mi się zrobić je prawidłowo :).
Od razu na początku chciałem zaznaczyć, iż posiadając SuSE w wersji >=10.0 NIE TRZEBA NIC robić z ***8220;freetype2***8221;! Piszę o tym, ponieważ spotkałem się na wielu forach i stronach internetowych gdzie kazano to robić, a ta operacja jest po prostu niepotrzebna. Zaczynamy: 1. Wchodzimy do Centrum Sterowania YaST (wpisując po drodze hasło root'a) -> System -> Edytor /etc/sysconfig a). Zmieniamy wartość BYTECODE_BW_MAX_PIXEL w Desktop -> BYTECODE_BW_MAX na 18. b). Zakańczamy pracę z tym edytorem jednocześnie zapisując dokonanych zmian. podpowiedz: powyższe kroki możesz wykonać ręcznie poprzez edycję pliku /etc/sysconfig/fonts-config, zmieniając BYTECODE_BW_MAX_PIXEL. 2. Kolejnym krokiem jest instalacja MS'owych czcionek. Można tego dokonać na dwa sposoby, pierwszy ***8211; chyba szybszy to instalacja przez YaST Online Update (paczka ta zawiera takie czcionki: Andale Mono, Arial, Comic Sans MS, Courier New, Georgia, Impact, Times New Roman, Trebuchet MS, Verdana and Webdings). a). Centrum Sterowania YaST -> Oprogramowanie -> Aktualizacja Online i wybrać serwer b). Z listy dostępnych aktualizacji należy wybrać: ***8220;Download Microsoft(r) TrueType Core Fonts c). Zaakceptować wybrane poprawki i czekać na ich zainstalowanie. Jeżeli poprawka nie chce się zainstalować ***8211; najlepiej spróbować z innym serwerem, u mnie przeszło dopiero za którymś razem. Sposób drugi to ręczne zainstalowanie czcionek *.ttf, które możesz skopiować ze swojego (oryginalnego ;)) windows'a ***8211; Windows/Fonts lub ściągnąć z internetu. a). Centrum Sterowania (nie YaST!) -> Administracja systemu -> Instalator czcionek. b). By móc dodać czcionki przechodzimy w Tryb Administratora (root'a) klikając w przycisk poniżej. c). Klikamy ***8220;Dodaj czcionki...***8221;, wskazujemy te, które chcemy dodać i klikamy Zastosuj. Teraz interesujące nas czcionki są już zainstalowane :). 3. Następnym krokiem jest sprawdzenie Twojego DPI, otwórz konsolę i wpisz: xdpyinfo | grep resol By czcionki wyglądały ładnie musisz mieć ustawione DPI: 96x96 (możliwe, że masz rozdzielczość 75x75!), jeśli masz wartość inną niż dwie w/w musisz to zmienić :) Przykładowo: ja na ***8220;świeżym***8221; SuSE miałem 95x96 (monitor CTX PV772i LCD 17***8221; rozdzielczość: 1280x1024). Więc: jeśli masz wartość ***8220;96x96***8221; lub ***8220;75x75***8221; omiń następne podpunkty. Zmiana DPI (własny, przekombinowany sposób ;)): a). Otwórz konsolę, wpisz su, hasło root'a i uruchom komendą ***8220;konqueror***8221;. b). Przejdź do: /etc/opt/kde3/share/config/kdm i edytuj plik ***8220;kdmrc***8221; spod ulubionego edytora tekstu :). c). Zmień linijkę: z: ServerCmd=/usr/X11R6/bin/X -br na: ServerCmd=/usr/X11R6/bin/X -br -dpi 96 d). Zapisz zmiany i zrestartuj X'y używając CTRL + ALT + BACKSPACE i ponownie sprawdź w konsoli czy zgadza się już ilość DPI. 4. Ustawienia czcionek dla KDE (i jego aplikacji): a). Przejdź do Centrum Sterowania -> Wygląd i motywy -> Czcionki i ustaw według poniższego zrzutu (możesz po eksperymentować, jednak te ustawienia są chyba najlepsze). http://img78.imageshack.us/img78/3163/14no.th.jpg UWAGA: Jeśli Twoja rozdzielczość to 75x75 dodaj do każdego rozmiaru ***8220;3***8221;, np.: Tahoma 11, Courier New 12 itd.! :) 5. Ustawienia czcionek dla aplikacji GTK2 uruchamianych na KDE. By móc ustawić czcionki dla tych aplikacji konieczna jest obecność pakietu: ***8220;control-center2***8221;, więc najpierw upewnij się, że masz go już w systemie! a). Wchodzimy do konsoli i wpisujemy: gnome-font-properties powinno nam się otworzyć okienko z konfiguracją czcionek. b). Ustaw wszystko według poniższego zrzutu lub własnego upodobania: http://img50.imageshack.us/img50/640/21or1.th.jpg c). By potwierdzić wprowadzone zmiany koniecznie wpisz do konsoli: Cytat:
a). Udajemy się do: Narzędzia -> Opcje -> Widok i odznaczamy ***8220;Wygładzanie czcionek ekranowych***8221;. Na koniec przyda się restart X'ów. I to by było na tyle, skonfigurowaliśmy chyba wszystkie możliwe czcionki w systemie, jeśli ktoś ma jakieś uwagi, zauważył błędy to proszę pisać (może jakieś inne rozwiązanie/inne ustawienia?). pozdro ;) ps. Napisz czy pomoglo :) |
u mnie o niebo lepiej. dzieki stary :piwo:
|
Smartek lecisz na kde ? czy gnome ? :>
|
Cytat:
do tego konqueror jest debesciarski :) pozdro ;) |
panowie tylko KDE, GNOME jst niepoprawny politycznie:)
czy sa tu jacy***347; cz***322;onkowie WGUL? |
Cytat:
btw. zainstalowalem sobie dla jaj IE tez ;) |
O odrauz lepiej, a ja na standardowych czcionkach jecha***322;em tyle czasu :)
|
Co do czcionek polecam jeszcze doinstalowanie pakietu libfreetype6, ale w wersji plf, ktora omija ograniczenia licencyjne.
|
Cytat:
|
Cytat:
A tak na marginesie, defragmentacja hdd nie zajmuje znów zbyt wiele czasu (mówię oczywiście o innych defragmentatorach niż Windows'owy), więc lepiej nawet dla lepszego "samopoczucia" wykonać ten proces. Cytat:
|
smartek masz moze karte ati ?! :D
Jezeli tak to masz jakis dobry sposob na zainstalowanie ster***243;w pod to ?! kozystalem z kilkunastu text***243;w ale skonczy***322;o sie to na reinstalce sus***322;a :D |
Stery instaluj z trybu tekstowego (nie myli***263; z konsol***261;) :D a nu***380; si***281; uda :D
|
Cytat:
a - i instalowalem z gotowego rpma, bo ten --builpkg z runa zle sie instalowal.. @mgit - tryb tekstowy to inaczej 'init 3', a graficzny 'init 5' pozdro ;) |
no wlasnie o OpenGLa sie wszystko rozchodzi ...
Moje dotychczasowe walki z OpenGLem na ATI wygaldaja nastepujaco: MDK 10.0 Official - udalo sie w miare bezbolesnie. Madriva 2006 - jakos sie udalo, chociaz nie umiem odtworzyc procesu :) - w rozpaczy wykonywalem chaotyczne dzialania. Kubuntu - nie udalo sie. |
ATI wypina si***281; na ***347;rodowisko Open Source i nie dziwota ***380;e s***261; z tymi kartami problemy
|
A czy Linux Suse ma sterownik do drukarki Canon ip1500?
Bo do i450 sterownik***243;w nie mia***322; :\ |
instalowa***322;em wg. opisu na susek.info i dupa dalej mam te strowniki mesy :(
Zainstalowa***322;em z rpm-a i nic sie nie dzieje ... :| cos chyba bede musia***322; kare wymieni***263; widze :D |
Cytat:
jesli probowales z rpma - to sprobuj sposob z run'em :) moze Ci przejdzie, bo u mnie tylko 3D nie smiga [najwazniejsza rzecz w sterach w sumie] i nie mam pojecia jak to wlaczyc ;( mozesz sprawdzic jakie masz w konsoli wpisujac: fglrxinfo i tescik [jesli sie wlaczy - masz 3D]: fgl_glxgears pozdro ;) |
ee nie smiga wlacza sie i wylacza :(... na starym susku to chodzi***322;o bo sprawdza***322;em ale i tak jak chcia***322;em sobie gre 3d wlaczyc to dar***322;o ryja ze nie ma 3 D ati sobie leci w ***** z userami pingwin***243;w co mnie bardzo drazni :|
No nic zaraz sprobuje zainstalowac z bina ...moze to cos pomoze ;/ |
Wlasnie udalo mi sie zainstalowac - w sumie instalacja tego cuda jest BARDZO prosta.. i sam sie dziwie, ze wczesniej na to nie wpadlem - trzeba zrobic maly trick..
moze znowu napisze poradnik? :) pozdro ;) |
Cytat:
|
Ja stery do ATI ***347;ci***261;gn***261;***322;em przez YOU i dzia***322;a. W sumie i tak mi nie potrzebne...
|
Przyda sie napewno ! juz multum instrukcji przewertowa***322;em i nic to nie da***322;o stery jak nie dzia***322;ay tak nie dzia***322;aja dalej ...
zaraz bede robi***322; stery ale z bina |
mam pro***347;be do kogo***347; z wrocka posiadaj***261;cego Suse 10.0 na dvd
prosze o kontakt na priv |
Cytat:
|
@Smartek czy ja prosi***322;em o adres akucji na allegro??? NIE
ale Ci Pabianiczanie wyrywni s***261; ;) |
Cytat:
aukcja warta uwagi, moim zdaniem |
Smartek to jak z tym poradnikiem ati w linuxie :>
|
Cytat:
1. Nadac plikowi .run chmod 777 : chmod 777 ati-driver.... 2. Przeniesc plik poza katalog /home/ 3. Wpisac ./ati-driver-installer-8.18.6-i386.run --buildpkg SuSE/SUSE100-IA32 4. Zainstaluj wygenerowanego RPMa, ktory utworzyl sie w: /usr/src/packages/RPMS/i386 poleceniem: rpm -Uvh fglrx_... 5. Jezeli wystapil "Build kernel failed!" zaaktualizowac kernel-source smartem 6. Przejsc w init 3 i odpalic fglrx-kernel-build.sh recznie /usr/X11R6/bin/ 7. Wpisac bedac ciagle w trybie init 3 polecenie: aticonfig --initial --input=/etc/X11/xorg.conf 8. Wpisac reboot i czekac na ponowne uruchomienie sie systemu pozdro ;) |
I mamy nowe Ubuntu 6.10 Edgy Eft :)
News - U6.10 released Oczywi***347;cie wraz z Ubuntu pojawi***322;o si***281; Kubuntu/Xubuntu/Edubuntu 6.10 ;) Wi***281;cej informacji i linki do zasysania pod: Ubuntu.com Kubuntu.com Xubuntu.com Edubuntu.com |
heh a dzisiaj rano sciagalem dvd 6.06 :P
NO to od nowa trzeba zaczac ;] |
Cytat:
|
Podepn***281; sie pod temat i zapytam: jaka dystrybucja linuxa (je***347;li w og***243;le jaka***347;) na PII 333MHz + 64 MB ramu + GF 440mx??? :P Jakie***347; propozycje ;>
|
Cytat:
a tak poważnie to moze MEPIS albo Damn Small Linux. Jakbys ramu miał tak ze 128 MB to mógłbyś się pokusić o ubuntu. |
hehhe no fakt..
ubuntu w***322;asnie pr***243;bowalem i nie ruszy***322;o dziex :) |
mi aktualnie wystarczy 6.06 LTS - fajnie mie***263; orygnia***322; :D
|
Cytat:
|
Cytat:
Więc spróbuj Fluxbuntu lub nUbuntu. Dystrybucje te w całości opierają się na Ubuntu, a posiadają Fluxboksa - bardzo lekkie środowisko graficzne. Te linuchy powinny ruszyć na Twym kompie ;) http://fluxbuntu.org/ http://dev.fluxbuntu.net/ |
Witam
Dzi***347; stwierdzi***322;em, ***380;e przyda***322;oby si***281; wykorzysta***263; jako***347; le***380;***261;cy od niedawna HDD 20GB i przej***347;ci***243;wk***281; IDE->USB. Stwierdzi***322;em, ***380;e chcia***322;bym spr***243;bowa***263; odpali***263; na moim kompie linuxa (chyba UBUNTU lub jak***261;***347; inn***261; prost***261; dystrybucje dla laika?), ale w taki spos***243;b aby nie zmodyfikowa***322; mi XP'ka, kt***243;ry znajduje si***281; na dysku stacjonarnym i abym m***243;g***322; bez ***380;adnych konsekwencji od***322;***261;czy***263; ten zewn***281;trzny dysk i nie mie***263; ***380;adnych bootloader***243;w. No i teraz pytanie: - Czy wystarczy po prostu przestawi***263; w biosie bootowanie z 1. CDROM 2. HDD-USB a nast***281;pnie wsadzi***263; CD z dowoln***261; dystrybucj***261; i rozpocz***261;***263; instalacje czy mo***380;e trzeba wykona***263; to w jaki***347; inny spos***243;b, kt***243;ry oczywi***347;cie nie zmodyfikuje mi hdd z systemem od MS? :) |
czekam na sus***322;a 10.3 ;)
|
Cytat:
|
Takie pytanko... Jaka dystrybucja... lub wersja jakich dystrybucji ma wszystko... czyli:
-Empetruchy (MP3) - Kodeki i inne multimedialne, i tu jest jedno ale: MA MIEC TO W SOBIE - brak dostepu do neta... juz sie na ubuntu rzucilem a tam zeby po***322;aczyc sie przez kppp trzeba sciagna***263; z netu pakiet do kppp :/ ... chore |
Cytat:
http://ubuntu.pl/pobierz.php |
thomascamel@ Mandriva Xtreme
jeszcze dostepna w torrentowych sklepach do testow :mruga: |
Ta... piraci***263; linuxa, mija si***281; z celem jego instalacji ;)
|
Za 24 dni premiera nowej dystrybucji Ubuntu 8.04 Hardy Heron :)
Ju***380; teraz mo***380;na pobra***263; bet***281; TU U***380;ywam tej dystrybucji od kilku dni, ***380;adnych zwiech (na alfie si***281; zdarza***322;y). FF w wersji 3 beta 4 :D OO 2.4 RC 2 Mia***322;em problem z d***378;wi***281;kiem na laptopie (Realtek ALC861-VD), odpowiedni wpis w /etc/modprobe.d/alsa-base za***322;atwi***322; spraw***281;. Wst***281;pne wra***380;enia jak najbardziej pozytywne :taktak: Warto zaktualizowa***263; repozytoria: Cytat:
|
|
Cytat:
|
Cytat:
Dzia***322;a u mnie na lapku o takim szybciutki, nie mam problemow z muzyka, filmami, zainstalowany OO, MatLAB for UNIX, Internet.. w sumie leciutki systemik, ktory jak dla mnie jest wystarczajacy... moze nawet czasem ma zawiele... Multimedia Edition (bez problemu pod***322;aczylem telefon i mp3) internet zarowno przez LAN i modem (motorola t720i) dzia***322;a bez najmniejszych problemow... z Ubuntu mia***322;em wiecej problemow. Wybra***322;em, bo fajniutko wyglada***322;, pozniej okaza***322;o sie ze ma wszystko co mi trzeba tak aby na uczelni popracowac.. Warto na wirtualnej maszynie zainstalowac i sie pobawic, zobaczyc co to jest.. niektorym przypadnie go gustu innym nie.. ogolnie narazie najlepszy system na lapka jaki znalaz***322;em :) (w moim odczuciu i system pasujacy do tego do czego go wykorzystuje) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Czy czesto, jak sie dowiedziałm o tej dystrybucji było juz zapowiedz 3 rc1... wiec moja historia raczej długa nie jest, ale sprawa dosc sszybko sie rozegrała :) |
Jakbym chciał zainstalować Linuxa Ubuntu PL, najnowszego na takim lapku :
http://www.arest.pl/shop/index.php?i...d=48&grupa=424 (Asus A6F) ? Chciałbym,żeby : - WiFi działało - Bluetooth działał - grafika działała - odtwarzał XVidy (avi), mp3 i mkv (720p) - żebym mógł pobierać z Rapida Premium (czyli jakiś akcelerator downloadu) - zebym mógł czytać PDFy. - żebym mógł coś wypalić (CDR,DVDR) - oglądanie JPGów, TIFFów i innych. Da się to zrobić bez wgłębiania się w zawiłości systemu ? Czy będę musiał kupić Win XP Home ? |
Wszystko będzie działać moim zdaniem, :)
W laptopach montują seryjne popularne modele wifi/bloetooth, do tego grafika intela... O multimedia na 100% nie masz się co martwić, teraz wszystko poszło do przodu... W googlu tak z ciekawości wpisz sobie "Asus A6F Ubuntu". Kubuntu też możesz się zainteresować, różnica - Kubuntu - KDE. |
Znalazłęm coś takiego na przykład :
" HOWTO: Asus A6F - acpi, tv-out, audio This is an howto to fix some problems with my Asus A6F with HDA audio card and intel 945GM: AUDIO: if missing, add to the end of file /etc/modprobe.d/alsa-base the following string: options snd-hda-intel model=asus TV-OUT: to get TV-OUT with PAL use this script: xrandr --output LVDS --mode 1024x768; xrandr --output TV --set TV_FORMAT PAL; xr andr --output TV --mode 1024x768 ACPI (suspend and hibernate not working yet: see https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+s.../+bug/172675): if missing add to file /etc/modules the following string: asus_laptop PLEASE SEE HERE for an upgrade on audio fixing on hardy: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=771429" Jak widać łatwo nie będzie dla Windows usera ;) |
Śmiało instaluj, chipset 945GM jest w pełni obsługiwany przez Ubuntu 9.10 :)
Jeśli masz obawy, sprawdź sobie wszystko w sesji LiveCD (bez instalowania). |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:45. |