![]() |
pali@, Patrix@ wezcie zluzujcie wszedzie umiar jest wskazany - linux jest potrzebny - oczywiscie nie tylko jako workstion ...
a co do konsoli - nie tylko serwer/backup/router - sam jej uzywam nawet do czytania mail'i ... choc sa programy graficzne traktuje to jako hedonizm |
Tylko jezeli Linux ma trafic pod strzechy, to nie moze byc takim bardziej zaawansowanym DOSem w 2010 roku... Musi byc ladny, sila rzeczy...
|
Potwierdzam, konsolowy debian etch stable jeszcze nigdy mi się nie powiesił w przeciwieństwie do wersji z Xksami.
|
KDE i GNOME są pomyłką, nieudolną kopią GUI Windows.
Nie wnoszą niczego nowego, są źle zaprojektowane, źle zakodowane, nie pracuje nad nimi nikt oprócz programistów. Zwykła konsola z obojętnie którym shellem daje o wiele większą funkcjonalność niż te gnioty. Zasobożerność, awaryjność jest potworna. To nie Linux Wam wiesza się, tylko te koszmarki. Jest 50 innych managerów okien, które owszem są ciut demode, ale są stabilne i tak naprawdę w niczym nie ustępują z punktu widzenia usera (nie programisty, bo np. Qt ułatwia pracę ....). Np. Window Maker. Nigdy już chyba nie pojmę, bo co ktoś używa KDE, skoro komputer z tym czymś jest gorszy od Windows - a jeśli używa aby odpalić np. xterma, to przecież jest doskonały Mac OS X. |
Jak chcesz ładnie to wgraj "Light cośtam". Chyba w Yellow Dog jest domyślnym środowiskiem gfx. ;P
|
Ja z kolei wlaczam wszystkie bajery. Nawet te zbedne. Byle ladnie wygladalo ;-). Dlatego wole KDE!
|
Cytat:
- OpenSuse "10 ileś" (wtedy KDE4 to jakaś beta była) - Kubuntu 9.10 Oba muliły jak jasny gwint. Powyłączałem zbędne bajery, ale wzrost wydajności był marginalny. |
Ja sie nie wypowiem(bo uruchamiam linuxa w VM i daje mu tylko 512mb i wtedy ubuntu dziala o wiele szybciej niz kde) ale wole Ubuntu.
Wlasnie instaluje na 512mb Kubuntu 9.10 i juz instalator mulllliiiiii;) |
Cytat:
Może jestem uprzedzony, ale wg mnie Gnome'm będzie można się zainteresować dopiero w okolicach wersji 3.0 - nie twierdzę jednak, że KDE jest idealnym środowiskiem graficznym, bo to byłoby kłamstwem, ale w moim subiektywnym odczuciu jego responsywność jest zauważalnie większa niż w przypadku środowiska ze stopą w logo :) W każdym razie najlepszym wyjściem będzie przetestowanie tego i tego, i wybranie tego, który najbardziej nam odpowiada - ew. innych środowisk, ale nie oszukujmy się - Gnome i KDE są najbardziej eye-candy i user-friendly ;) |
Na KDE4? Nie sądzę. Będzie mulić jak jasny... no nie ważne jak co. ;] Także ja bym celował w Ubuntu z Gnomem. Można nawet zaszaleć i włączyć "gumowe okna"... ;]
|
Na Ubuntu/Kubuntu to aż za dużo... :szczerb:
|
Mam w lapku 1 GB RAM tylko.
|
Zauważyłem, że Ubuntu promują bardziej niż Kubuntu.
Mi też bardziej podoba się Kubuntu. KDE jest dla mnie milsze w obsłudze :D |
Tylko chyba KDE ma wieksze wymagania sprzetowe, ale jak ktos ma juz 2gb to bedzie bez roznicy.
|
Cytat:
|
Cytat:
- wszelkich kodeków - czcionek z windows - javy - mplayer (doskonały odtwarzacz multimediów). :) |
Chyba sprawdzę sobie na tej sesji LiveCD. Nie chcę grac na lapku, ale oglądanei divix i mkv 720p jak najbarrdziej oraz oglądanie zdjęć JPG.
|
Albo jakas wersje dvd co ma wszystko, np. superos - tylko nie wiem jak tam z grafa. Wiem ze Ubuntu 10 ma miec juz nowe stery dla GF, bo na 9.04(9.10) jest porazka, a z instalacja nie dalem rady, cos nie chcialy dzialac. Ale dla mnie to nie porlbem bo linux nie sluzyl mi do grania, a na tamtych sterownikach dalo sie ogladac xvid jak i mkv:)
Takze ja polecam linuxa jesli ktos nie gra, tylko poszukac wersje co juz wszystko ma, chyba nawet Polacy zrobili tez taka. O tu jest polski remix http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php...x-ubuntu-9-10/ a dzieki temu ze sporo rzeczy wyrzucili to nawet jest 1CD:) http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php...x-ubuntu-9-10/ A co do edycji plikow, skryptow to jak ktos opanowal w stopni nawet niskim (nie chce pisac dobrym:) Dos'a to tu poczuje sie prawie jak w domu (w terminalu, bo wersja okienkowa jest jak windows;), czesc komend jest identyczna, czesc sie rozni ale jest logiczna. |
Śmiało instaluj, chipset 945GM jest w pełni obsługiwany przez Ubuntu 9.10 :)
Jeśli masz obawy, sprawdź sobie wszystko w sesji LiveCD (bez instalowania). |
Znalazłęm coś takiego na przykład :
" HOWTO: Asus A6F - acpi, tv-out, audio This is an howto to fix some problems with my Asus A6F with HDA audio card and intel 945GM: AUDIO: if missing, add to the end of file /etc/modprobe.d/alsa-base the following string: options snd-hda-intel model=asus TV-OUT: to get TV-OUT with PAL use this script: xrandr --output LVDS --mode 1024x768; xrandr --output TV --set TV_FORMAT PAL; xr andr --output TV --mode 1024x768 ACPI (suspend and hibernate not working yet: see https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+s.../+bug/172675): if missing add to file /etc/modules the following string: asus_laptop PLEASE SEE HERE for an upgrade on audio fixing on hardy: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=771429" Jak widać łatwo nie będzie dla Windows usera ;) |
Wszystko będzie działać moim zdaniem, :)
W laptopach montują seryjne popularne modele wifi/bloetooth, do tego grafika intela... O multimedia na 100% nie masz się co martwić, teraz wszystko poszło do przodu... W googlu tak z ciekawości wpisz sobie "Asus A6F Ubuntu". Kubuntu też możesz się zainteresować, różnica - Kubuntu - KDE. |
Jakbym chciał zainstalować Linuxa Ubuntu PL, najnowszego na takim lapku :
http://www.arest.pl/shop/index.php?i...d=48&grupa=424 (Asus A6F) ? Chciałbym,żeby : - WiFi działało - Bluetooth działał - grafika działała - odtwarzał XVidy (avi), mp3 i mkv (720p) - żebym mógł pobierać z Rapida Premium (czyli jakiś akcelerator downloadu) - zebym mógł czytać PDFy. - żebym mógł coś wypalić (CDR,DVDR) - oglądanie JPGów, TIFFów i innych. Da się to zrobić bez wgłębiania się w zawiłości systemu ? Czy będę musiał kupić Win XP Home ? |
Cytat:
Czy czesto, jak sie dowiedziałm o tej dystrybucji było juz zapowiedz 3 rc1... wiec moja historia raczej długa nie jest, ale sprawa dosc sszybko sie rozegrała :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Dzia***322;a u mnie na lapku o takim szybciutki, nie mam problemow z muzyka, filmami, zainstalowany OO, MatLAB for UNIX, Internet.. w sumie leciutki systemik, ktory jak dla mnie jest wystarczajacy... moze nawet czasem ma zawiele... Multimedia Edition (bez problemu pod***322;aczylem telefon i mp3) internet zarowno przez LAN i modem (motorola t720i) dzia***322;a bez najmniejszych problemow... z Ubuntu mia***322;em wiecej problemow. Wybra***322;em, bo fajniutko wyglada***322;, pozniej okaza***322;o sie ze ma wszystko co mi trzeba tak aby na uczelni popracowac.. Warto na wirtualnej maszynie zainstalowac i sie pobawic, zobaczyc co to jest.. niektorym przypadnie go gustu innym nie.. ogolnie narazie najlepszy system na lapka jaki znalaz***322;em :) (w moim odczuciu i system pasujacy do tego do czego go wykorzystuje) |
Cytat:
|
|
Za 24 dni premiera nowej dystrybucji Ubuntu 8.04 Hardy Heron :)
Ju***380; teraz mo***380;na pobra***263; bet***281; TU U***380;ywam tej dystrybucji od kilku dni, ***380;adnych zwiech (na alfie si***281; zdarza***322;y). FF w wersji 3 beta 4 :D OO 2.4 RC 2 Mia***322;em problem z d***378;wi***281;kiem na laptopie (Realtek ALC861-VD), odpowiedni wpis w /etc/modprobe.d/alsa-base za***322;atwi***322; spraw***281;. Wst***281;pne wra***380;enia jak najbardziej pozytywne :taktak: Warto zaktualizowa***263; repozytoria: Cytat:
|
Ta... piraci***263; linuxa, mija si***281; z celem jego instalacji ;)
|
thomascamel@ Mandriva Xtreme
jeszcze dostepna w torrentowych sklepach do testow :mruga: |
Cytat:
http://ubuntu.pl/pobierz.php |
Takie pytanko... Jaka dystrybucja... lub wersja jakich dystrybucji ma wszystko... czyli:
-Empetruchy (MP3) - Kodeki i inne multimedialne, i tu jest jedno ale: MA MIEC TO W SOBIE - brak dostepu do neta... juz sie na ubuntu rzucilem a tam zeby po***322;aczyc sie przez kppp trzeba sciagna***263; z netu pakiet do kppp :/ ... chore |
Cytat:
|
czekam na sus***322;a 10.3 ;)
|
Witam
Dzi***347; stwierdzi***322;em, ***380;e przyda***322;oby si***281; wykorzysta***263; jako***347; le***380;***261;cy od niedawna HDD 20GB i przej***347;ci***243;wk***281; IDE->USB. Stwierdzi***322;em, ***380;e chcia***322;bym spr***243;bowa***263; odpali***263; na moim kompie linuxa (chyba UBUNTU lub jak***261;***347; inn***261; prost***261; dystrybucje dla laika?), ale w taki spos***243;b aby nie zmodyfikowa***322; mi XP'ka, kt***243;ry znajduje si***281; na dysku stacjonarnym i abym m***243;g***322; bez ***380;adnych konsekwencji od***322;***261;czy***263; ten zewn***281;trzny dysk i nie mie***263; ***380;adnych bootloader***243;w. No i teraz pytanie: - Czy wystarczy po prostu przestawi***263; w biosie bootowanie z 1. CDROM 2. HDD-USB a nast***281;pnie wsadzi***263; CD z dowoln***261; dystrybucj***261; i rozpocz***261;***263; instalacje czy mo***380;e trzeba wykona***263; to w jaki***347; inny spos***243;b, kt***243;ry oczywi***347;cie nie zmodyfikuje mi hdd z systemem od MS? :) |
Cytat:
Więc spróbuj Fluxbuntu lub nUbuntu. Dystrybucje te w całości opierają się na Ubuntu, a posiadają Fluxboksa - bardzo lekkie środowisko graficzne. Te linuchy powinny ruszyć na Twym kompie ;) http://fluxbuntu.org/ http://dev.fluxbuntu.net/ |
Cytat:
|
mi aktualnie wystarczy 6.06 LTS - fajnie mie***263; orygnia***322; :D
|
hehhe no fakt..
ubuntu w***322;asnie pr***243;bowalem i nie ruszy***322;o dziex :) |
Cytat:
a tak poważnie to moze MEPIS albo Damn Small Linux. Jakbys ramu miał tak ze 128 MB to mógłbyś się pokusić o ubuntu. |
Podepn***281; sie pod temat i zapytam: jaka dystrybucja linuxa (je***347;li w og***243;le jaka***347;) na PII 333MHz + 64 MB ramu + GF 440mx??? :P Jakie***347; propozycje ;>
|
Cytat:
|
heh a dzisiaj rano sciagalem dvd 6.06 :P
NO to od nowa trzeba zaczac ;] |
I mamy nowe Ubuntu 6.10 Edgy Eft :)
News - U6.10 released Oczywi***347;cie wraz z Ubuntu pojawi***322;o si***281; Kubuntu/Xubuntu/Edubuntu 6.10 ;) Wi***281;cej informacji i linki do zasysania pod: Ubuntu.com Kubuntu.com Xubuntu.com Edubuntu.com |
Cytat:
1. Nadac plikowi .run chmod 777 : chmod 777 ati-driver.... 2. Przeniesc plik poza katalog /home/ 3. Wpisac ./ati-driver-installer-8.18.6-i386.run --buildpkg SuSE/SUSE100-IA32 4. Zainstaluj wygenerowanego RPMa, ktory utworzyl sie w: /usr/src/packages/RPMS/i386 poleceniem: rpm -Uvh fglrx_... 5. Jezeli wystapil "Build kernel failed!" zaaktualizowac kernel-source smartem 6. Przejsc w init 3 i odpalic fglrx-kernel-build.sh recznie /usr/X11R6/bin/ 7. Wpisac bedac ciagle w trybie init 3 polecenie: aticonfig --initial --input=/etc/X11/xorg.conf 8. Wpisac reboot i czekac na ponowne uruchomienie sie systemu pozdro ;) |
Smartek to jak z tym poradnikiem ati w linuxie :>
|
Cytat:
aukcja warta uwagi, moim zdaniem |
@Smartek czy ja prosi***322;em o adres akucji na allegro??? NIE
ale Ci Pabianiczanie wyrywni s***261; ;) |
Cytat:
|
mam pro***347;be do kogo***347; z wrocka posiadaj***261;cego Suse 10.0 na dvd
prosze o kontakt na priv |
Przyda sie napewno ! juz multum instrukcji przewertowa***322;em i nic to nie da***322;o stery jak nie dzia***322;ay tak nie dzia***322;aja dalej ...
zaraz bede robi***322; stery ale z bina |
Ja stery do ATI ***347;ci***261;gn***261;***322;em przez YOU i dzia***322;a. W sumie i tak mi nie potrzebne...
|
Cytat:
|
Wlasnie udalo mi sie zainstalowac - w sumie instalacja tego cuda jest BARDZO prosta.. i sam sie dziwie, ze wczesniej na to nie wpadlem - trzeba zrobic maly trick..
moze znowu napisze poradnik? :) pozdro ;) |
ee nie smiga wlacza sie i wylacza :(... na starym susku to chodzi***322;o bo sprawdza***322;em ale i tak jak chcia***322;em sobie gre 3d wlaczyc to dar***322;o ryja ze nie ma 3 D ati sobie leci w ***** z userami pingwin***243;w co mnie bardzo drazni :|
No nic zaraz sprobuje zainstalowac z bina ...moze to cos pomoze ;/ |
Cytat:
jesli probowales z rpma - to sprobuj sposob z run'em :) moze Ci przejdzie, bo u mnie tylko 3D nie smiga [najwazniejsza rzecz w sterach w sumie] i nie mam pojecia jak to wlaczyc ;( mozesz sprawdzic jakie masz w konsoli wpisujac: fglrxinfo i tescik [jesli sie wlaczy - masz 3D]: fgl_glxgears pozdro ;) |
instalowa***322;em wg. opisu na susek.info i dupa dalej mam te strowniki mesy :(
Zainstalowa***322;em z rpm-a i nic sie nie dzieje ... :| cos chyba bede musia***322; kare wymieni***263; widze :D |
A czy Linux Suse ma sterownik do drukarki Canon ip1500?
Bo do i450 sterownik***243;w nie mia***322; :\ |
ATI wypina si***281; na ***347;rodowisko Open Source i nie dziwota ***380;e s***261; z tymi kartami problemy
|
no wlasnie o OpenGLa sie wszystko rozchodzi ...
Moje dotychczasowe walki z OpenGLem na ATI wygaldaja nastepujaco: MDK 10.0 Official - udalo sie w miare bezbolesnie. Madriva 2006 - jakos sie udalo, chociaz nie umiem odtworzyc procesu :) - w rozpaczy wykonywalem chaotyczne dzialania. Kubuntu - nie udalo sie. |
Cytat:
a - i instalowalem z gotowego rpma, bo ten --builpkg z runa zle sie instalowal.. @mgit - tryb tekstowy to inaczej 'init 3', a graficzny 'init 5' pozdro ;) |
Stery instaluj z trybu tekstowego (nie myli***263; z konsol***261;) :D a nu***380; si***281; uda :D
|
smartek masz moze karte ati ?! :D
Jezeli tak to masz jakis dobry sposob na zainstalowanie ster***243;w pod to ?! kozystalem z kilkunastu text***243;w ale skonczy***322;o sie to na reinstalce sus***322;a :D |
Cytat:
A tak na marginesie, defragmentacja hdd nie zajmuje znów zbyt wiele czasu (mówię oczywiście o innych defragmentatorach niż Windows'owy), więc lepiej nawet dla lepszego "samopoczucia" wykonać ten proces. Cytat:
|
Cytat:
|
Co do czcionek polecam jeszcze doinstalowanie pakietu libfreetype6, ale w wersji plf, ktora omija ograniczenia licencyjne.
|
O odrauz lepiej, a ja na standardowych czcionkach jecha***322;em tyle czasu :)
|
Cytat:
btw. zainstalowalem sobie dla jaj IE tez ;) |
panowie tylko KDE, GNOME jst niepoprawny politycznie:)
czy sa tu jacy***347; cz***322;onkowie WGUL? |
Cytat:
do tego konqueror jest debesciarski :) pozdro ;) |
Smartek lecisz na kde ? czy gnome ? :>
|
u mnie o niebo lepiej. dzieki stary :piwo:
|
Napisałem ten mini-poradnik ze względu na to, że bardzo dużo osób ma problem z prawidłowym ustawieniem czcionek ***8211; ich ostrości i Microsoft'owego ***8220;kroju***8221; (dziwię się, że wielu osobom rozmazane fonty w ogóle nie przeszkadzają? Mnie po godzinie pracy na LCD ze standardowymi, oczy odmawiają posłuszeństwa). Poradnik jest w większości prostym i zrozumiałym tłumaczeniem poradnika ze strony: http://en.opensuse.org/Optimal_Use_of_Fonts_on_SuSE według którego, po raz pierwszy udało mi się zrobić je prawidłowo :).
Od razu na początku chciałem zaznaczyć, iż posiadając SuSE w wersji >=10.0 NIE TRZEBA NIC robić z ***8220;freetype2***8221;! Piszę o tym, ponieważ spotkałem się na wielu forach i stronach internetowych gdzie kazano to robić, a ta operacja jest po prostu niepotrzebna. Zaczynamy: 1. Wchodzimy do Centrum Sterowania YaST (wpisując po drodze hasło root'a) -> System -> Edytor /etc/sysconfig a). Zmieniamy wartość BYTECODE_BW_MAX_PIXEL w Desktop -> BYTECODE_BW_MAX na 18. b). Zakańczamy pracę z tym edytorem jednocześnie zapisując dokonanych zmian. podpowiedz: powyższe kroki możesz wykonać ręcznie poprzez edycję pliku /etc/sysconfig/fonts-config, zmieniając BYTECODE_BW_MAX_PIXEL. 2. Kolejnym krokiem jest instalacja MS'owych czcionek. Można tego dokonać na dwa sposoby, pierwszy ***8211; chyba szybszy to instalacja przez YaST Online Update (paczka ta zawiera takie czcionki: Andale Mono, Arial, Comic Sans MS, Courier New, Georgia, Impact, Times New Roman, Trebuchet MS, Verdana and Webdings). a). Centrum Sterowania YaST -> Oprogramowanie -> Aktualizacja Online i wybrać serwer b). Z listy dostępnych aktualizacji należy wybrać: ***8220;Download Microsoft(r) TrueType Core Fonts c). Zaakceptować wybrane poprawki i czekać na ich zainstalowanie. Jeżeli poprawka nie chce się zainstalować ***8211; najlepiej spróbować z innym serwerem, u mnie przeszło dopiero za którymś razem. Sposób drugi to ręczne zainstalowanie czcionek *.ttf, które możesz skopiować ze swojego (oryginalnego ;)) windows'a ***8211; Windows/Fonts lub ściągnąć z internetu. a). Centrum Sterowania (nie YaST!) -> Administracja systemu -> Instalator czcionek. b). By móc dodać czcionki przechodzimy w Tryb Administratora (root'a) klikając w przycisk poniżej. c). Klikamy ***8220;Dodaj czcionki...***8221;, wskazujemy te, które chcemy dodać i klikamy Zastosuj. Teraz interesujące nas czcionki są już zainstalowane :). 3. Następnym krokiem jest sprawdzenie Twojego DPI, otwórz konsolę i wpisz: xdpyinfo | grep resol By czcionki wyglądały ładnie musisz mieć ustawione DPI: 96x96 (możliwe, że masz rozdzielczość 75x75!), jeśli masz wartość inną niż dwie w/w musisz to zmienić :) Przykładowo: ja na ***8220;świeżym***8221; SuSE miałem 95x96 (monitor CTX PV772i LCD 17***8221; rozdzielczość: 1280x1024). Więc: jeśli masz wartość ***8220;96x96***8221; lub ***8220;75x75***8221; omiń następne podpunkty. Zmiana DPI (własny, przekombinowany sposób ;)): a). Otwórz konsolę, wpisz su, hasło root'a i uruchom komendą ***8220;konqueror***8221;. b). Przejdź do: /etc/opt/kde3/share/config/kdm i edytuj plik ***8220;kdmrc***8221; spod ulubionego edytora tekstu :). c). Zmień linijkę: z: ServerCmd=/usr/X11R6/bin/X -br na: ServerCmd=/usr/X11R6/bin/X -br -dpi 96 d). Zapisz zmiany i zrestartuj X'y używając CTRL + ALT + BACKSPACE i ponownie sprawdź w konsoli czy zgadza się już ilość DPI. 4. Ustawienia czcionek dla KDE (i jego aplikacji): a). Przejdź do Centrum Sterowania -> Wygląd i motywy -> Czcionki i ustaw według poniższego zrzutu (możesz po eksperymentować, jednak te ustawienia są chyba najlepsze). http://img78.imageshack.us/img78/3163/14no.th.jpg UWAGA: Jeśli Twoja rozdzielczość to 75x75 dodaj do każdego rozmiaru ***8220;3***8221;, np.: Tahoma 11, Courier New 12 itd.! :) 5. Ustawienia czcionek dla aplikacji GTK2 uruchamianych na KDE. By móc ustawić czcionki dla tych aplikacji konieczna jest obecność pakietu: ***8220;control-center2***8221;, więc najpierw upewnij się, że masz go już w systemie! a). Wchodzimy do konsoli i wpisujemy: gnome-font-properties powinno nam się otworzyć okienko z konfiguracją czcionek. b). Ustaw wszystko według poniższego zrzutu lub własnego upodobania: http://img50.imageshack.us/img50/640/21or1.th.jpg c). By potwierdzić wprowadzone zmiany koniecznie wpisz do konsoli: Cytat:
a). Udajemy się do: Narzędzia -> Opcje -> Widok i odznaczamy ***8220;Wygładzanie czcionek ekranowych***8221;. Na koniec przyda się restart X'ów. I to by było na tyle, skonfigurowaliśmy chyba wszystkie możliwe czcionki w systemie, jeśli ktoś ma jakieś uwagi, zauważył błędy to proszę pisać (może jakieś inne rozwiązanie/inne ustawienia?). pozdro ;) ps. Napisz czy pomoglo :) |
|
Cytat:
|
wczoraj ZMUSZONY przeinstalowalem susa na caly dysk (tym samym formatujac partycje windowsowe)..
dzisiaj od nowa konfiguracja :D i juz do windy nie mozna wrocic, bo tylko susek na dysku :] pozdro ;) |
Cytat:
|
Je***347;li chodzi o brak polskich liter to problem ten wyst***281;puje jedynie w Kinternet i nie mam poj***281;cia dlaczego. Mi tam nie przeszkadza
|
fajne gosc ma aukcje, chyba sobie troche od niego kupie.
|
a mi tak sie suse spodobal, ze sobie go kupilem w 'gazetowym' wydaniu (bede mial tloczona plytke :D)
http://allegro.pl/item96367941_tanio...inux_dvd_.html |
koncowe okienko tego skryptu run powinno to wypisywac - no i jest opis na stronie ATI.
PS. np. tu: https://a248.e.akamai.net/f/674/9206...ux_8.23.7.html (ATI Proprietary Linux Driver Installer) |
Cytat:
jakos nigdzie nie znalazlem aby wpisac aticonfig:sciana: |
skr***243;ty mo***380;na se poustawia***263; :P ***380;e nie wspomn***281; o klawiszach multimedialnych klawiatury :D pami***281;tam ile czasu si***281; nad tym meczy***322;em :P
Chyba se jutro SuSe instalne, aktualnie kubuntu ;) |
Cytat:
no ale to mało istotny problem, wolałbym uzyskac odpowiedzi na pozostałe pytania (z kodeki własnie instaluje) |
program do robienia zrzut***243;w ekranu
Dok***322;adnie takiej nazwy szukaj ;p |
Cytat:
Cytat:
menu w suse jest jakies takie porozrzucane |
Cytat:
Cytat:
PS. Spadlem z krzesla ;p |
fglrxconfig zostal zmieniony na aticonfig i z tego co pamietam to jest to "polecenie" wiec mozna wykonywac z dowolnego miejsca.
Natomiast stery ATI mozna instalowac na 2 sposoby, albo robisz run i dajesz zeby sie sprobowal sam zainstalowac (mi sie zwykle nie udaje na kubuntu i mandrivie), albo kazesz generowac pakiet. Wtedy mu podajesz jaka masz distro ion robi pakiet. To powinno sie dac bezbolesnie zainstalowac. Nie wykluczone ze trzeba bedzie sie troche ruszaniem modulami pobawic. UWAGA - w moim przypadku instalacja pakietu nie spowodowala "zainstalowania" aticonfig. Wtedy mozna wywolac skrypt (ten aticostam.run) i zamiast generowac pakiet wybieramy instalacje i custom. Tam mamy mozliwosc wybierania co chcemy zianstalowac i cos wybieramy :) (chyba instalation scripts czy cos w tym stylu). To spowoduje ze bedzie mozna wywolac aticonfig i ustawic co trzeba (uwaga - trzeba wiedziec co sie robi). Mam wrazenie ze na kazdej dystrybucji i na kazdej konfiguracji proces instalowania wyglada inaczej - tzn bywaja rozne problemy i troche trudno sie w tej kwestii wymadrzac :) |
a instalowal ktos stery do nforce pod suskiem ??
EDIT: poradzilem sobie z audigy :) ladnie smiga;P a co do ATi to juz mnie to wk***:( stery od nforce tez:( EDIT2: pakiet ATi instaluje z polecenia sh ati.run zaraz napisze dokladnie bledy co mi wywala |
Kurde, to ja w domu jako***347; nikogo do Linuxa przekona nie mog***322;em :(
A taki fajny system :) |
Cytat:
gwarantuje :D :rotfl: |
u mnie suse juz na dwoch komputerach smiga :)
ciagle go konfiguruje, ale.. tydzien sie zaczal i troche czasu brak.. "BYLE DO SRODY!" :D pozdro ;) |
dzis postanowiłem porzucić mandaryne na rzecz suska i... od razu przypadł mi go gustu :)
a teraz do rzeczy: 1. w niektórych aplikacjach (narazie tylko dwóch) nie mam polskich czcionek: http://img53.imageshack.us/img53/7427/screen2yh.png 2. Jakie kodeki trzeba miec zeby mi wszystko odtwarzalo (mp3, filmy) chodzi mi o nazwy to bym sobie pobrał smartem :) 3. W mandarynce miałem pod przyciskiem PrtSC zrzuty ekranu, tutaj tego nie mam. jaki program zainstalowac?? 4. Mam monitor CRT 17" i obecnie mam rozdziałke 1280x1024 odświeżanie 75 Hz, no i wszystko mam takie małe (opera, ff). Gdy zmienie na rozdzielczosc 1024x768 (taka miałem na windzie i mandrivie) to oczywiscie nie jest tak jak powinno. Zapewne wiecie jak rozwiązac te problemy wiec bardzo prosze o pomoc :) |
Cytat:
|
musi jak nie idzie to masz co***347; w systemie skopane, powiniene***347; mie***263; dwa pliki jeden fglrxconfig i orgconfig czy jako***347; tak jak masz XFree to pierwszym a jak Xorg to drugim :) dok***322;adnie ju***380; nie pami***281;tam dawno te stery instalowa***322;em :D
|
Cytat:
|
***380;eby to odpali***263; fglrxconfig musisz przej***347;***263; do katalogu gdzie si***281; to znajduje :)
|
zdenerwowalem sie :( nadal nie moge sobie poradzic z tymi sterami od ATi :( robie tak jak opisywal @mgit ale nie moge wywolac polecenia fglrxconfig. :( sterowniki do nforce tez sie nie chca instalowac:( niby ze sie odpala chcce zainstalowac ale jak sie zgodze z licencja to na akranie pokazuje sie "OK" i "CANCEL" i nawet nie mozna przemieszczac sie pomiedzy tymi przyciskami:(
Dzis zapodalem audigy4 i dzwieku brak :( a mialo byc tak pieknie ;) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:00. |