![]() |
Cytat:
|
Cytat:
AleX - jaka jest twoim zdaniem roznica miedzy strona kodowa a czcionka? |
a ja bawi***322;em si***281; MACem i jednak przyzwyczajenia wygra***322;y :szczerb:
lecz prawda jest tylko jedna... http://www.grapheine.com/bombaytv/in...dee2f397f2cee3 PS wi***281;cej luzu kowboje ^^ |
Cytat:
|
KE? :D Smieszny jestes - bredzisz bez sesu.
|
no to wyjasniam bo bylem posadzony o "machanie rekami" :D
Wordy - generalnie sucks, chyba ze fonty Unicode, MS Office 2004 50/50, NeoOffice 2 50/50 Quarki - sucks - chyba ze Unicode/Opentype (Quark 6/7) - Dziala OK Mac->PC; PC->Mac raczej bryndza Shopy - OK, chyba ze fonty nie Unicode fonty - Unicode/Opentype OK - reszta sucks Np. Wciagniecie pc worda do indesigna 4 konczy sie totalna porazka, trzeba konwertowac via txt, albo html itp. to w gwoli wyjasnienia :] |
Niezla dyskusja... takie konca nie maja:)
Ja dorzuce swoje 3 grosze, zaznaczam ze jestem bezstronny bo nie znam Maca zeby sie wypowiadac. Maki sa bardzo dobre w zastosowaniach profesjonalnych. Grupa TVN wybrala wlasnie Maki a konkretnie PowerMac G5 (dwurdzeniowe, 2,13 GHZ na rdzen). Wszystko, co widzimy w faktach, czy informacjach na tvn24 jest zmontowane na tych maszynkach programem Final Cut Pro. Co ciekawe, w TVN znajduja sie zwykle PC, stacje robocze DELLA z win xp. Ludzie traca nerwy na nich, zawsze narzekaja ze cos nie dziala wlasnie na nich... Zastanawiajace prawda? Zwazajac na to, ze wiekszosc redaktorow i dziennikarzy nie byla zaznajomiona z Makami wczesniej, zajelo im to srednio tydzien.. Szybkosc Maca w wlasnie w tym zastosowaniu, jego stabilnosc jest dla mnie porazajaca, bo widzialem jak naprawde mocne stacje robocze pc mecza sie z renderowaniem wideo. Ciekawostka jest rowniez to ze tworcy slawnego programu do edycji i montazu wideo Adobe Premiere coraz bardziej upodabniaja go do Final Cuta.. Czy w domu Maki sie tez dobrze sprawdzaja tego nie wiem, nie znam tej platformy ale jak pisalem wyzej chcialbym poznac bo wydaje mi sie ciekawa. Co do wyzszosci jednego nad drugim, wydaje mi sie ze to zawsze Apple wprowadzalo nowinki, najpierw interfejs graficzny ktory skopiowal Bill w swoim Windows, teraz znow Vista korzysta z rozwiazan w Mac OS... poprawcie mnie jezeli sie myle... Pozdrawiam LEi i AleX69... nie pozabijajcie sie czasem:D za to co jest lepsze :)))))))) Edit: o serwerach na Maku nie slyszalem az do przeczytania tego w tym topicu:P ja mam swoj serwer ktory stoi na linuxie i uwazam ze to jest najlepsze rozwiazanie, ale nie znam ani Maka ani BSD zeby sie wypowiadac czy one sa lepsze czy nie. Slyszalem ze BSD jest bardzo bezpieczne i stabilne w tym zastosowaniu, wiec jezeli Mac jest na BSD to rozumujac dalej tez powinien byc na tym polu niezly. Pozdrawiam EDIT 2: A jaki jest temat topicu? Wyzszosc PC nad MAC lub MAC nad PC? hehe dobre, co chwile zagladam tutaj czy dalej wymieniacie poglady.. soryy za offtop:D |
Cytat:
Dokumenty worda tez nie rozsypuja sie otwierane pod wordem na Maku, ani PDF - zyjesz w czasach i przykladach z Mac OS 9 a to jest smieszne. Dlaczego studia DTP wybraly maki na poczatek wogole? Bo byly gorsze od PC - zastanow sie co psizesz Alex bo twoje wypowiedzi nie trzymaja sie kupy. |
Cytat:
Cytat:
lepiej juz nic nie pisz - nie masz racji i wprowadzasz forumowiczow w blad Cytat:
jak bys pracowal wiedzial bys ze sa klopoty z przeniesieniem dokumentow czy to quark, photoshop czy tez word w photoshopie sprawa wyglada tak ze czcionka przedstawia swoj wyglad lecz niestety nie mozna jej 'poprawnie' edytowac' w edytorach tekstowych czy programach do skladu textu sprawa wyglada jeszcze gorzej text sie rozsypuje jak uzytkownik PC'ta ktory otrzyma taki dokument jest sobie w stanie poradzic (odpowiednie narzedzia) to juz na MAC'u jak dostanie dokument z PC umarl w butach zadne studio DTP nie bedzie kupowalo sobie pecetow by robic wolty na dokumentach PC<->MAC dlatego kupuja macintosh'e czy tego chca czy nie - wcale nie dlatego ze sa najlepsze do dtp :> Cytat:
EOD |
Ta rozmowa, coraz bardziej przypomina dyskusje"
O wyzszosci Swiat Wielkiej Nocy nad Swietami Bozego Narodzenia" ze zacytuje poete :) Podam tylko przyklady (z glowy, bo nie chce mi sie szukac, a pewnie znalazlbym wiecej i lepsze): -Mac jest jedyna naprawde wieloplatformowa maszyna, PC jednak mimo emulatorow nie. Chodzi o natywne stawianie systemu. -w momencie pojawienia sie "Wielkich kotow" MS rozpoczol goraczkowe przygotowania i wypuscil XP, zmiana nazwy XP nastapila na skutek oznakowania systemu dziesiatego jako X-to cos znaczy. -chyba nie sadzicie ze Intel wszedl w nierozwijalna i kofliktowa platforme ze swoimi 2rdzeniowymi 64 bitowymi procesorami? Bo historie o 64 bitowym windowsie, stabilnym i dostepnym, to chwilowo mozemy miedzy bajki wlozyc. -przejscie na Intela bylo spowodowane w Applu brakiem procesorow, po prostu Motorolla nie nadazala za popytem! -Jobbs zrezygnowal z dyskietek :) PC nie umie :) ciagle sa potrzebne. -BIOS PCeta to jego kula u nogi. Wyobrazcie sobie np. nagrywarke ktora przed startem musi sobie wgrac system operacyjny tlumaczacy polecenia z komputera :) I tak mozna bez konca, ale przeciez nie o to chodzi: -a co do fontow, sa z nimi problemy, ale jak sie wie i umie to jakims cudem znikaja :) I tym oto optymistycznym akcentem......... Zreszta sami poczytajcie, te obrzydliwa reklame SADu :) |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
na rany chrystusa kto to czyta i nic nie pisze :wow: Cytat:
sam zarzadzam kilkoma serwerami na ww ... i to nie za 'psie' pieniadze ani dla hecy :] nadal jestem ciekaw jak wybrnie REi@ z bzdury w ktora sie w platal piszac o wyzszosci jednego nad drugim zapedzic sie ... no coz tu domena mlodosci - ale widac ze tylko 'doroslosc' przyznaniem do popelnionego bledu REi@ teraz mozemy sobie wszystko wyjasnic na "gg czy jabberze innym" :D ! edit tez ide spac nim wstana potwory ... |
Cytat:
Linux i BSD komercyjne? Je***380;eli przez komercyjne rozumiesz robione na sprzeda***380;, to one w***322;a***347;nie NIE S***260; komercyjne. Owszem, s***261; p***322;atne odmiany niekt***243;rych linuks***243;w. Ale g***322;***243;wna idea, to w***322;a***347;nie to, ***380;e s***261; wolne, dost***281;pne dla ka***380;dego bez ***380;adnych ogranicze***324;. Czy Debian albo Slack jest p***322;atny? To samo rodzina BSD. BTW, ciekawy tekst, opisuj***261;cy co to jest wolne oprogramowanie (free software): http://www.us.debian.org/intro/free Id***281; spa***263;, bo ju***380; w TV nawet nie ma nic ciekawego poza rajskimi pla***380;ami, setkami tysi***281;cy PLN do wygrania itp ;) edit: a co do tego "bycia najbli***380;ej", je***380;eli pijesz do mojego wieku, to kiepski argument. Tak si***281; sk***322;ada, ***380;e cdrinfo stoi na freebsd i st***261;d moja wiedza g***322;***243;wnie o BSD. Wcze***347;niej by***322; debian i slack, wi***281;c troch***281; przynajmniej lizn***261;***322;em kilku dystrybucji. Bro***324; Bo***380;e nie ***347;miem si***281; nazwa***263; administratorem, czy co***347; podobnego, bo moja wiedza jest daleka od wymaganej dla takiego stanowiska ;) Dobrej nocy |
wiesz co bartez@ takie walenie kotka za pomoca mlotka ...
sam jestes z tych niby najblizej unix'a i teraz jedziesz :P sens pozostal linux i bsd sa komercyjna wersja unix'a :] ale nadla nie wiem jak jest z tymi specjalnymi/profesjonalnymi czcionkami na macOS i jak wyglada przenoszenie plikow graficznych i tekstowychych miedzy platformami :D |
Cytat:
unix = AT&T unix-> linux -> Debian, Slackware, RedHat i reszta dystrybucji linuxopodobnych unix-> BSD -> FreeBSD, OpenBSD, NetBSD Jakbyś powiedział jakiemuś maniakowi BSD, że system wywodzi się od linuxa (tak jak to napisałeś), to by Cię zabił... śmiechem ;) Linux i BSD powstały głównie z tego powodu, że w późniejszym okresie UNIX stał się komercyjny i licencje kosztowały krocie. Poza tym, jest tyle różnych odłamów UNIXA, że nikt chyba dokładnie nie wie ile :) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:41. |