Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   MacOS - na 1 plycie? (https://forum.cdrinfo.pl/f113/macos-1-plycie-40735/)

REi 07.01.2007 18:35

Problemow z XP na Mac nie ma zbyt wiele - a z kazda kolejna wersja Boot Camp sa usuwane jednak polityka Apple jest taka ze NIGDY nie wydadza OS X w wersji na PC i kropka - jezeli komus udalo sie zbudowac zestaw na ktorym OS X sie uruchomil to byly problemy ze stabilnoscia i obsluga sprzetu - niestety MAC to platforma Sprzetowo-Softwarowa, plyty glowne sa budowane dla Macow i choc uzywaja chipsetu i procesora intela to nic wiecej wspolnego ze swiadkiem PC nie maja.
Innymi slowy - TAK da sie bezproblemowo zainstalowac w 99% przypadkow poprawnie dzialajacy Windows XP na Maku (apple nawet dostarcza sterowniki), NIE da sie zainstalowac bezproblemowo MacOS na PC a jedyne udane wypadki wykozystuja Developerska wersje Mac OS X 10.4 Tiger (podpowiedz - takiej wersji masz szukac ;) ) bo jest ona przeznaczona do testowania nowych rozwiazan sprzetowych przez co lepiej trawi flaki PC.

PS. Aktualnie Mac OS X wraz z pakietem iLife jest na 2 DVD-DL a sam MAc OS X .4 Dev jest na 1 DVD-DL

SpeedFreaK 07.01.2007 14:43

Da sie zainstalowa***263; XP na Macu, jednak pojawiaj***261; sie pewne problemy. W ka***380;dym razie system mo***380;na uruchomi***263;. MacOS te***380; sie uda***322;o zainstalowa***263; na PC, ale tak samo jak w przypadku XP na Apple pojawia***322;y sie problemy, g***322;ownie z obs***322;ug***261; sprz***281;tu.

KarolluZ 07.01.2007 14:32

Chciałbym się podpiąć... do tematu...

Otóż słyszałem [jak źle to mnie poprawcie], że na nowszych laptopach apple'a wyposażonych w procki core2duo da się zainstalować już windowsa. Ponoć to działa też w drugą stronę, czyli pojawila sie wersja macOS dla PC. Otóż naściągałem się róznych obrazów dvd i szlag mnie trafia... niektore po otworzeniu w Ultraiso pokazują [chyba] charakterystyczny system plikow dla maca i nie sposob taką płytkę zabootować. W koncu dorwalem bootowalne iso, ale są z nim jakies problemy... wchodiz w tryb graficzny i potem [w zależności od posiadanego sprzętu] pojawiają się rózne komunikaty... także już sam nie wiem jak to jest... czy ktoś z Was wgłębiał się w ten temat ?

AleX69 04.10.2004 21:50

bylo kilka do emulacji Quadra'y na piecu Basilisk, PC Fusion i vMac ...
a na Power PC to narazie jakies szyciartwo a'la PearPC ... mozesz sprobowac :D

kraluk 04.10.2004 21:46

Cytat:

Napisany przez AleX69
z tego co wiem Mac OS X 10.3.1 >Panthera< znajduje sie na plytce DVD ... a ile z tego zajmuje tresc systemu ... tego nie wim :mruga:

Najnowsza wersja to 10.3.4 i jest na 3 płytach CD... Tyle się dowiedziałem.

AleX69 04.10.2004 21:40

z tego co wiem Mac OS X 10.3.1 >Panthera< znajduje sie na plytce DVD ... a ile z tego zajmuje tresc systemu ... tego nie wim :mruga:

DreamCrusher 04.10.2004 21:20

@Berion moze miales do czynienia z pearpc i powiesz mi czy da sie tamten plik torrenta [MacOsx.10.3.4.installed.on.disk.image.file.ready.f or.pearpc.emulator.torrent] do niego zamontowac zeby dzialalo?

Berion 04.10.2004 21:13

Cytat:

Napisany przez zuk4u
no tak tylko jak sciagnalem jakis emulator to on potrzebowal romow a ja potrzebuje normalnego maca w ktorym mozna normalnie programy dla maca odpalac (tj. chce sciagnac iso i zainstalowac przez vmware)

:D ale nie o taki emulator chodzi... Poszukaj emulatora OS9 (nazwa najnowszego OS'a dla Mac'ów) - być może znajdziesz ;) -> sorry, że nic konkretnego Ci nie powiedziałem...

DreamCrusher 04.10.2004 21:09

no tak tylko jak sciagnalem jakis emulator to on potrzebowal romow a ja potrzebuje normalnego maca w ktorym mozna normalnie programy dla maca odpalac

edit:
chcialem to podpiac pod vmware ale sie raczej nie da :|znalazlem na suprnovej takie cos:
MacOsx.10.3.4.installed.on.disk.image.file.ready.f or.pearpc.emulator.torrent
tyle ze ten pear pc dziala tak jakos ze albo nie dziala albo ja nie umiem go obslugiwac wiec nie wiem nawet czy ma sens zeby =m to sciagal

Berion 04.10.2004 21:05

O ile wiem to są emulatory tego OS'a dla Win...
A z samym OSX'em to raczej doopa... są przeznaczone dla innych procków (nie x86) -> Ale na 100% nie jestem pewien, nie zanam się...

DreamCrusher 04.10.2004 21:01

MacOS - na 1 plycie?

Witam!

Nie jestem pewien na ilu plytach jest macos ale w emule widzialem 3.
potrzebuje uruchomic jeden program ktory jest dla maca i potrzebuje tego systemu tyle ze jakiejs jednoplytowej odmiany. jest taka?
jesli tak to ktos moglby mi podeslac links do SPRAWDZONEJ wersji?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:50.