Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   MacOS - na 1 plycie? (https://forum.cdrinfo.pl/f113/macos-1-plycie-40735/)

AleX69 09.01.2007 01:38

Bartez@ a kto napisal ze SUN ma cos wspolnego z APPLE tak jak piszez po za java

koledze wyzej wyjasnilem ze pisze zbyt lekko o systemach i jego genezach

unix -> SUN
linux -> BSD, RH, MD
darwin -> BSD
EOT

ale nadal REi@ nie potrafi wylumaczyc jak to jest z kodowaniem i specjanymi
uzywanymi przez profesjonalistow fonatmi :D
ciekawe jakich uzywaja ||

...i zapada taka niezręczna cisza...

REi 09.01.2007 01:27

Ta bo na windowsie musisz uzywac windowsowego kodowania - jakos moje PSD nie stracily nic po przeniesieniu na maka - nie zartuj sobie bo znasz paru grafikow - jak przywiazuja sie do platformy to brak im czegos - klepek.

EOT bo przypomina to czat - moze spotkamy sie na konferencji na jakim gg czy jabberze innym? :P

Bartez 09.01.2007 01:27

Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 726093)
moze wyjasnijmy osX jest na FreeBSD <- to taki darmowy linux UNIX ktory jest wlasnoscia SUN'a :]
[/URL]

No nieee, na Macach si***281; nie znam, u***380;ywa***322;em tego przez p***243;***322; roku w Niemczech, jako***347; nie wywar***322; na mnie specjalnego wra***380;enia, ale tego co wy***380;ej nie mog***281; ***347;cierpie***263; ;)

OS X to system stworzony, reklamowany i sprzedawany przez Apple. Z Sunem nie ma absolutnie nic wsp***243;lnego. No mo***380;e wykorzystuje licencj***281; Suna co do Javy ;)

FreeBSD nie jest w***322;asno***347;ci***261; Suna. Jest to w pe***322;ni darmowy system oparty na BSD (jak NetBSD, czy OpenBSD). Sun nie ma tak***380;e nic do BSD, poza tym, ***380;e oparli o to swojego SunOS'a.

Reasumuj***261;c ;) jedyne co si***281; zgadza, to OS X, jak i wcze***347;niejsze systemy Apple'a s***261; oparte o BSD.

Jak ju***380; wyja***347;niamy to chocia***380; z dba***322;o***347;ci***261; o fakty.

AleX69 09.01.2007 01:10

Cytat:

Napisany przez REi (Post 726104)
...
Strona kodowa i czcionka.......... NIE MA PRAWA BYC I NIE JEST ZALEZNA OD SYSTEMU. Profesjonalni graficy nie uzywaja czcionek MS lub MAc only.

az nie moge sie powstrzymac :rotfl:

to moze mnie oswiecisz laika czego uzywaja pro operatorzy (graficy sa na ASP ||) w agencjach reklamowych? :D
i przy okazji jak radza sobie ze znakami diakrytycznymi? :w00t:

REi 09.01.2007 00:51

Cytat:

oczywiscie ze moge podyskutowac o platformach ale z kims kto ma pojecie w temacie
REi@ i yahol@ nie macie minimalnej wiedzy o pracy na tym systemie

Wieksza niz ty na to wyglada
Cytat:

wasza wiedza konczy sie na 'cukierkowatosci' systemu i jej elitarnosci (czytaj fanatyzmowi)
to ze jest szybki? gdzie on jest szybki? w czym on jest szybki?
arkusz kalkulacyjny, pliki textowe, photoshop czy tez mp3/video
komputer klasy PC (nie koniecznie markowy) zjada go na drugie sniadanie

Lol to teraz pokaz mi pc ktory zje na 2 sniadanie Maka Pro (a takich dla twojej informacji uzywaja profesjonalisci) skoro Mak Pro zostal okrzykniety najwydajniejsza stacja robocza w tym segmencie rynku i najwydajniejszym komputerem domowym swiata. To samo odnosi sie do Laptopow do zastosowania Pro od Apple - MacBook Pro - laptopy te zostawiaja w tyle konkurencje no ale ty myslisz ze do zastosowan Pro ktos kupi mainstreamowego iMaka...

Cytat:

ten pan na postwil na szybkosc i na szybkosc sewerow ktore pracuja w jego firmie
http://alex69.hardcore.pl/pict/Steve...nter_(ILM).jpg
ten pan to Steve Walton z Industrial Light & Magic odpowiedzialny za efekty specjane
w drugiej czesci piratow z caraibow :)

zes sie uczepil 1 przykladu - wybor platformy to kwestia tego co ktos chce i raczej nie wybral PC bo maki byly za wolne.
Cytat:

systemy dystrybuowane pod macintosh'e sa jak potrafi producent
z optymalizowane pod maszyny ktore sprzedaje - konsola
wyobrazacie sobie maszyne klsay PC wypuszczona przez MS'a - xbox 360 :rotfl:
microsoft postawil na kompatybilonosc w sprzetach od apple tego nie ma

Kompatybilnosci nie ma? Jak to niema - dzieki temu ze moga optymalizacje zrobic moga wiecej ze sprzetu wycisnac - i to sie wlasnie liczy! Jezeli cala twoja dyskusja tutaj jest nastawiona na MacOS X na PC to nie bylo sensu jej prowadzic...
Cytat:

o waszej wiedzy na temat wmiany plikow nie wspomne - kazdy kto pracowal zawodowo na mac'u
wie ze poroblem polega nie na odczycie plikow graficznych ale na
problemie z fontami i srona kodowa - u was tej elementranej wiedzy niestety brak

Strona kodowa i czcionka.......... NIE MA PRAWA BYC I NIE JEST ZALEZNA OD SYSTEMU. Profesjonalni graficy nie uzywaja czcionek MS lub MAc only.
Cytat:

co do serwerow no coz ... ktos bardzo zdesperowany wybral by srodowisko osX na serwer dostepowy czy tez bazodanowy

moze wyjasnijmy osX jest na FreeBSD <- to taki darmowy linux UNIX ktory jest wlasnoscia SUN'a :]

Ty chyba nie rozumiesz roznicy miedzy linuxem, frebsd i unixem prawda?
Cytat:

Xserve jest na Intel'oskim Quad Xeon 64-bit wiec gdzie tu sens instalowania systemu zmodyfikowanego przez Apple jak mozna kupic taniej server dell'a czy hp
na unix'sie czy nawet linux'sie :]
chyba tylko po to zeby powiedziec postawilem server na macintosh'u :D
taka sztuka dla sztuki ...

Lol - poogladaj porownania cen i sie odezwij, wlasnie podczas prawie kazdego wystapienia mit jako ze maki sa drozsze jest dementowany pokazujac bezposrednie porowniania cenowe - roznice w cenach sa minimalnie i to nie na kozysc rozwiazan innych firm...
Cytat:

apple jako firma duzo zrobila ma duzo dobrych produktow jak i dziedzin
ktorych stara sie kurczowo trzymac (grafika) a aby nie zostac w tyle probuje
nowych dziedzin ... no bo byli by idiotami gdyby zmarnowali pieniadze od Gates'a :mruga:

Pieniadze od Gates'a.... ty wiesz ile lat temu to bylo - lol jak to sie mowi "dawno i nie prawda"
Cytat:

mac'intosze beda i byc powinny by ludzie mieli wybor - nie zawsze najlepszy -
i by microsoft'u nie oskarzyli o stosowanie praktyk monopolistycznych :D
EOD

Zal...
Cytat:

I gdzie napisane ze klienci prosili o nowe kolory? - http://www.apple-history.com/

PS. koniec dyskusji bo klucimy sie jak dzieci w piaskownicy. :P
PS2. Moja blyszczaco biala lopatka jest lepsza!

yahol 09.01.2007 00:36

Cytat:

oczywiscie ze moge podyskutowac o platformach ale z kims kto ma pojecie w temacie
wasza wiedza konczy sie na 'cukierkowatosci' systemu i jej elitarnosci (czytaj fanatyzmowi)
.................................................. ......

EOD

Nie pamietam, czy wspomnialem :) - tak jestem fanatykiem :)
Minimalna wiedze na temat Mac`ow i MacOSa - wydaje mi sie :) mam.
Jakos te maci i te nieszczesne serwery macowe obsluguje :) i jakos mimo to dzialaja.

I takie pytanie, przyznam - zlosliwe:
-jaki ty masz zysk z takiej obrony windowsa? Serio!
Bo bezinteresownie bronic tak slabego systemu jak windows?
Powiem ci tyle. maczek obsluguje wielowatkowasc i 64 bity od tak dawna, ze nie wspomne.
Umiejetnosc obslugi wielu procesorow, osobnej obrobki i przetwarzania grafiki..........
windows nieudolnie sciaga z maca i linuxa rozwiazania, stosowane w tych systemach od lat:)
I z mojej strony, co do twoich wypowiedzi
EOT :)

Ps: a co powiesz oTVN, praujacej na Xserwach i macach?
O CNN, o NBC ?
Po prostu zazdrosc cie zzera :)
Bo nie dosyc, ze sa lepsze od PC to jeszcze ladniejsze :)

AleX69 09.01.2007 00:23

to ze jest szybki? gdzie on jest szybki? w czym on jest szybki?
arkusz kalkulacyjny, pliki textowe, photoshop czy tez mp3/video
komputer klasy PC (nie koniecznie markowy) zjada go na drugie sniadanie

ten pan na postwil na szybkosc i na szybkosc sewerow ktore pracuja w jego firmie
http://alex69.hardcore.pl/pict/Steve...nter_(ILM).jpg
ten pan to Steve Walton z Industrial Light & Magic odpowiedzialny za efekty specjane
w drugiej czesci piratow z caraibow :)

systemy dystrybuowane pod macintosh'e sa jak potrafi producent
z optymalizowane pod maszyny ktore sprzedaje - konsola
wyobrazacie sobie maszyne klsay PC wypuszczona przez MS'a - xbox 360 :rotfl:
microsoft postawil na kompatybilonosc w sprzetach od apple tego nie ma

o waszej wiedzy na temat wmiany plikow nie wspomne - kazdy kto pracowal zawodowo na mac'u
wie ze poroblem polega nie na odczycie plikow graficznych ale na
problemie z fontami i srona kodowa - u was tej elementranej wiedzy niestety brak

co do serwerow no coz ... ktos bardzo zdesperowany wybral by srodowisko osX na serwer dostepowy czy tez bazodanowy

Xserve jest na Intel'oskim Quad Xeon 64-bit wiec gdzie tu sens instalowania systemu zmodyfikowanego przez Apple jak mozna kupic taniej server dell'a czy hp
na unix'sie czy nawet linux'sie :]
chyba tylko po to zeby powiedziec postawilem server na macintosh'u :D
taka sztuka dla sztuki ...

apple jako firma duzo zrobila ma duzo dobrych produktow jak i dziedzin
ktorych stara sie kurczowo trzymac (grafika) a aby nie zostac w tyle probuje
nowych dziedzin ... no bo byli by idiotami gdyby zmarnowali pieniadze od Gates'a :mruga:

mac'intosze beda i byc powinny by ludzie mieli wybor - nie zawsze najlepszy -
i by microsoft'u nie oskarzyli o stosowanie praktyk monopolistycznych :D
EOD

! edit
mandarykowe imac'ki

Kasprzak 08.01.2007 23:35

Uwielbiam czyta***263; takie posty ;)
Widzi sie jeszcze wiecej niz w testach, bo potem glowa peka :D
200 plusow ... 100 minusow.;) hehe
Sam mialem stycznosc z makiem, wrazenia? Dokladnie takie same jak z linuxem...za duze przyzwyczajenie do okienek sprawia ze wiekszosc patrzy na inne os`y jak na wrogie.Niektorym podoba sie wyglad. OK, kwestia gustu. Niektorym stabilnosc. Ok, kwestia sprzetu...fakt, ale tez usera, jego 'charakteru' i balaganiarstwa. Piszecie ze dobry grafik uzywa Mac`a. Niekoniecznie, moze taki drogi grafik zarabia tyle ze juz nie ma co robic z kasa i kupuje sobie maca? Tez tak mozna powiedziec, ale nie tedy droga.
Ktory jest lepszy? Wydaje mi sie ze to tak jak linux-windows. Dokladnie ta sama wojna.

Kazdy chwali swoje. ;D

ps. moja osobista opinia: Jest macintosh? Ok, super, ale nie kupie go bo nie widze potrzeby, nie bede tez o nim marzyl bo za ta sama cene kupie lepszy konfig pc, ale to moje zdanie.

ps2. wymiana pogladow mac vs windows ... nie rozwiazuje problemu z instalacja tego systemu na windzie.

Wiem tylko swoje ze idzie to zrobic na spatchowaych os`ach, ale wiecej nie dodam bo w poprzednich postach bylo to wytlumaczone, chcialem tylko dodac opinie swoja i powiedziec ze to kwestia znowu...gustu, o ktorym sie nie dyskutuje;d

REi 08.01.2007 22:39

Cytat:

Napisany przez SpeedFreaK (Post 726061)
A widziałeś Maca w roli poważnego serwera?? Ja nie widziałem, więc pewnie pecet sprawdza się lepiej w tej roli...

Poczytaj o Xserve - podpowiem ci ze najwioekszy na swiecie system weryfikacji kart platniczych na tym stoi - a to w koncu tez Mak!

Cytat:

Napisany przez yahol
A prawde mowiac, mam straszny zal do zaniechania rozwoju BeOSa!

Noo BeOS to bylo to - pamietam jak godzinami zbieralem szczeke z podlogi jak zobaczylem ze kolka filmow, mp3 itp na mojej starej 800tce biegalo i to za szybko. To byl system... ech

yahol 08.01.2007 22:25

Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 726047)
o kolejny fanatyk z paskiem zadan u gory ekranu :rotfl:

z prasy komputerowej gdzies kolo 1998-99 roku :D

Pewnie i wiedze o maczkach masz z tego okresu? :)

Cytat:

zainstaluj jaka kolwiek dystrybucje PPC na macintosh'u i zrob z z niej np stacje graficzna
powodzenia :D
Ale w jakim celu?
Soft Appla wystarcza z naddatkiem!

Cytat:

piszesz o wirusach czy o bezpieczenstwie sieciowym?
masz peceta to powinienes dobrze wiedziec ze o bezpieczenstwie systemu
swiadczy jego zabezpieczenie a nie wystawianie 'golasa' "kto pierwszy sie wbije"
nawet jesli jest oparty na linux'sie
Nie na linuxie! Nie na golasa! Nie kto! Bo to trzeba umiec, a nie byle go...rz napisze worma albo wirusa i katastrofa na skale swiatowa :)

Cytat:

widze ze nie zdajesz sobie z jednej rzeczy sprawy
dlaczego uzywa sie do pracy mac'ow?
bo trudno by bylo wymienic miedzy studiami graficznymi informacje PC<->MAC
i to wszystko ...
ten kto nie musi tego robic wybiera photoshopa na PC (ILM)
Nie zartuj, nie ma prostszej sprawy, jak wzajemna wymiana plikow "_

Cytat:

a dlaczego w ameryce nie chca by dzieci w przedszkolach uczyly sie na mac'ach?
bo jak pojda do szkoly to nie beda potrafily poradzic sobie z windowsem :D
Oni nawet z macami nie daja rady:)

Tak calkiem serio, dyskusja nie ma sensu, jedni lubia brunetki, inni blondynki, niektorzy rude,,,ale wszystkie maja jedna ceche :)
Tak jak systemy operacyjne.

A prawde mowiac, mam straszny zal do zaniechania rozwoju BeOSa!
Doskonalego i sprawnego, szybkiego sysa z mozliwosciami rownymi win i macosa.

SpeedFreaK 08.01.2007 22:23

Cytat:

Napisany przez REi (Post 726060)
A niby czemu sie nie nadaje - jakies konkretne powody czy twoja fantazja?

A widziałeś Maca w roli poważnego serwera?? Ja nie widziałem, więc pewnie pecet sprawdza się lepiej w tej roli...

REi 08.01.2007 22:20

Cytat:

widze ze "protoplasta" to trudne slowo :]

No dla ciebie najwidoczniej bo protoplasta MacOS jest Unix ;)
Cytat:

zainstaluj jaka kolwiek dystrybucje PPC na macintosh'u i zrob z z niej np stacje graficzna

Podpowiedz: rob ktrok po kroku jak na pc...
Cytat:

swiadczy jego zabezpieczenie a nie wystawianie 'golasa' "kto pierwszy sie wbije"

Zeby wirus mogl dzialac musi miec dziurke - to nie windows to Unix. Na maki sa wirusy - ostatni o ktorym bylo w wiadomosciach grzecznie nawet pytal o login i haslo admina - lol...
Cytat:

alez oczywiscie ... bo na server sie nie nadaje ||
a z serwera pecetowego zrobi bardzo fajna workstacje :D

A niby czemu sie nie nadaje - jakies konkretne powody czy twoja fantazja?
Cytat:

i to wszystko ...

Tzn ze co kazdy wybral maka po to zeby sobie robic problem i teraz musi przy nim zostac - czytasz ty to co piszesz? Jaki problem z wymiana danych? NIe wiem czy wiesz ale od paru ladnych lat maki uzywaja tych samych formatow co PC - moze zyjesz w czasach "prasy komputerowej gdzies kolo 1998-99 roku"
Cytat:

I kogo to obchodzi? To beda maka uzywaly - potrafi to samo o ile nie wiecej.

Wybacz AleX69 ale robisz flame bez najmniejszych podstaw i poparcia dla bredni ktore glosisz - zapoznaj sie z tematem wpierw OK?

PS. Rosnaca sprzedaz komputerow Apple oznacza tylko tyle ze sa kiepskie i ludzie je kupuja bo sa ascetami.... ya right...

AleX69 08.01.2007 21:49

o kolejny fanatyk z paskiem zadan u gory ekranu :rotfl:

Cytat:

Napisany przez REi (Post 726017)
Ciekawa informacja - skad ty bierzesz takie fakty?

z prasy komputerowej gdzies kolo 1998-99 roku :D

Cytat:

Ciekawe - dal bym sie zabic ze Darwin to pochodna FreeBSD

widze ze "protoplasta" to trudne slowo :]

Cytat:

Czyzbys byl natyle sprytny w swojej madrosci ze uruchamiales Redhata x86 na maku PPC? Dla twojej informacji - te wszystkie dystrybucje zgodne z PPC to wlasnie dla makow tworzone byly i na makach dzialaja bez problemu - nie ma zadnego bum nawet 1 iskierki...

Cytat:

tylko dlaczego do trwajacego Aktualnie miesiaca dziur w sofcie apple (nie tylko systemie!) przygotowywali sie pare m-cy podczas gdy do identycznej akcji z WinXp podeszli z biegu? A no bo japko bylo twarde ta? :rotfl:

Cytat:

Widze ze masz pro grafikow - tak samo pelnych wiedza o Makach jak ty...

nie wiem czy sa pro grafikami - ja ich nazywam operatorami :D graficy to sa na ASP -
ale kilka lat temu potrafili zrobic najwieksza wiszaca reklame na swiecie
41,3mx58m ||

Cytat:

Mac Pro pomiesci 16gb pamieci w trybyie 4 kanalowym - a to tylko stacja robocza a nie server.

alez oczywiscie ... bo na server sie nie nadaje ||
a z serwera pecetowego zrobi bardzo fajna workstacje :D

Cytat:

Zalezy czy ktos chce system pewny czy skladaka zza rogu - to jest najczestszy blad - porownywanie skladaka do komputera klasy Mac - jak juz masz porownywac to porownuj stacje robocze Dell'a czy HP.
widze ze leczysz kompleksy :>
tu nie musze porownywac stacji roboczych
bo markowe - pcet zjadaja jablka na drugie sniadanie
wystarczy ze porownam powerbook'a z markowym dell'em albo hp - i po zamiatane
kiedys pobity zostal u nas w firmie rekord ilosci jaka odwiedzil serwis - 8 razy
i nie potrafili go naprawic :]

A co do lepszosci - Photoshop CS3 + Expose

i to wszystko ...

yahol 08.01.2007 20:04

Teraz mniej powaznie, bo na calkiem to sie nie da:)
Dlaczego alpinisci wlaza na `M.Everest - bo jest!
Dlaczego uzywam Maca - bo jest, bo go mam, bo jestem z niego zadowolony.
Dlaczego warto znac,- bo uzywanie jedynego, slusznego systemu za bardzo mi pachnie........no wlasnie, czym :) :)

Ps: nie znam, zadnego dobrego grafika, fotografa ktory nie ma studia na Macu :) :)

REi 08.01.2007 19:43

LOL!

Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 725989)
narazie smierdzi fanatyzmem ... pewnie masz naklejke jablka przyklejona do zderzaka

Ja mam ale nie mam samochodu - cholera tak ciezko sie ten zderzak na plerach nosi!
Cytat:

przypomina mi sie kiedys informacja apple'a kila miesiecy po pojawieniu sie imac'a
przychodzili kienci pytajac o inne kolory niz turkusowy
apple wyszedl im na przeciw ... pojawily sie jagodowy, winogronowy, limonowy, truskawkowy i (moj ulubiony ||) mandarynkowy

Ciekawa informacja - skad ty bierzesz takie fakty?
Cytat:

alternatywa dla windowsa jest tez protoplasta obecnego makowego OS'a - linux

Ciekawe - dal bym sie zabic ze Darwin to pochodna FreeBSD
Cytat:

a teraz zagadka czy wiecie co bedzie jesli zainstaluje sie na mac'u dowolna dystrybucje linux'a (slackware, mandrake, redhat itp.)?? :>
wielkie bum!! nic poprostu nie dziala ...

Czyzbys byl natyle sprytny w swojej madrosci ze uruchamiales Redhata x86 na maku PPC? Dla twojej informacji - te wszystkie dystrybucje zgodne z PPC to wlasnie dla makow tworzone byly i na makach dzialaja bez problemu - nie ma zadnego bum nawet 1 iskierki...
Cytat:

no argument z wirusem jest nie do podwazenia ... nic tylko kupowac komputery z logiem jablkiem bo nie ma na nie zadnego robaka :rotfl:
jako ciekawostke podam ze wirusy pisza chlopcy dla slawy
lepiej brzmi artykul "wirus zablokowal miliony komputerow na calym swiecie"
niz "napisano pierwszego wirusa na macintosh'a" :]

tylko dlaczego do trwajacego Aktualnie miesiaca dziur w sofcie apple (nie tylko systemie!) przygotowywali sie pare m-cy podczas gdy do identycznej akcji z WinXp podeszli z biegu? A no bo japko bylo twarde ta? :rotfl:
Cytat:

nie dam do czytania tego moim grafikom bo sobie lby ze smiechu od rechocza :D
mimo ze sie jako tako znaja na powierzonych przez firme maszynach
przeinstalowywuja system no nie na dwa klikniecia ale powiedzmy na piec
conajmniej raz w miesiacu ... i po co tu wirusy pisac :D

Widze ze masz pro grafikow - tak samo pelnych wiedza o Makach jak ty...
Cytat:

maxymalnie w plyty - montowane rowniez w macintosh'ach - 965 i 975 obsluguja do 8GB
plyty serwerowe na nvidi potrafia obsluzyc 16-32GB ramu
czarnym koniem jest tu produkt tyan'a pod opteron'y zarzadza 128GB pamieci
a bawic sie tym potrafi linux czy tez 64bitowy XP'ek ... ||

- Mac Pro pomiesci 16gb pamieci w trybyie 4 kanalowym - a to tylko stacja robocza a nie server.
Cytat:

a wiec czy jest ktos kto o zdrowych zmyslach
kto kupuje produkt apple - potrafi mnie przekonac
ze warto go kupic niz na przyklad PC'ta o kolorze kawy z mlekiem? :>

Zalezy czy ktos chce system pewny czy skladaka zza rogu - to jest najczestszy blad - porownywanie skladaka do komputera klasy Mac - jak juz masz porownywac to porownuj stacje robocze Dell'a czy HP.

A co do lepszosci - Photoshop CS3 + Expose

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:33.