![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 | |||
Forumator
Data rejestracji: 02.03.2012
![]() |
Cytat:
Cytat:
Uprzejmie informuję, że jeśli kupisz licencje OEM i "Zmienisz którykolwiek z istotnych elementów hardware" to należny zadzwonić do centrum aktywacji w Polsce i poprosić o nowy kod aktywacji. Oczywiście - bezpłatnie. Kilka razy to robiłem i nigdy nie robili żadnych problemów - pod warunkiem, że masz legalna licencję. Oczywiście - mówimy o OEM. Twoja wypowiedź świadczy o tym, że nie masz zielonego pojęcia o tym, jak działa system licencjonowania Windows. Cytat:
Na przykład - ja - używając Ashampoo Burning Studio, kupionego za kilkadziesiąt złotych (a jest tez wersja darmowa) nie zamieniłbym go na pewno na Nero (który znam i którego długi czas używałem). Dla innych jest dokładnie tak samo. W razie czego - służę listą. P.S. Przed chwilą wróciłem z Komputronika, u nich upgrade do Windows 8 PRO (nawet ze sprzedawanego i wspieranego od 12 lat XP) kosztuje brutto 249,00 PLN, więc podawana przez niektórych cena 400 zł jest lekko przesadzona. Pewnie w innych sklepach można kupić jeszcze taniej.
Sprzęt: ZX Spectrum+ ------------------------- ...i przyprowadził Pan użytkownika do Apple Store i rzekł mu: "wybierz sobie telefon" Ostatnio zmieniany przez Yossi : 05.02.2013 o godz. 11:37 |
|||
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Forumator
Data rejestracji: 02.03.2012
![]() |
Cytat:
Cytat:
Nikt w MS nie robił z tego większego problemu.
Sprzęt: ZX Spectrum+ ------------------------- ...i przyprowadził Pan użytkownika do Apple Store i rzekł mu: "wybierz sobie telefon" Ostatnio zmieniany przez Yossi : 05.02.2013 o godz. 20:16 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ekstra...
Cytat:
A w którym miejscu nie mam racji? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
Poza tym, jeszcze druga ważna kwestia. To, że ktoś na infolinii aktywował system, nie znaczy wcale, że jest on legalny, jeżeli postępujesz niezgodnie z warunkami licencji. 2 lata temu była gorąca dyskusja w internecie, czy użytownik może sobie sam składać komputer i wykorzystać do tego Windows 7 OEM. Oficjalna odpowiedź MS była - nie. Tylko tzw. System Builders, z których użytkownicy końcowi byli wyraźnie wyłączeni. W przypadku Windows 8 Microsoft wycofał się z tego pomysłu: Cytat:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
System builderem jesteś gdy składasz sobie samemu komputer, czyli prawo obliguje Ciebie do świadczenia samemu sobie wsparcia technicznego. Począwszy od poniższego COA (szare kartoniki 1 pack dla system builders) nie trzeba już mieć myszki na tej samej FV co system, aby mieć legalny OEM. ![]() dawniejsze packi to były chyba po 5 sztuk i tam zasady były inne - nie wiem jakie, bo wtedy się tym nie interesowałem.
![]() |
![]() |
#7 | |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie pamiętam, jak było w przypadku Windows XP. To, co napisałem wyżej, dotyczy Windows 7, choć MS twierdził, że warunki te się nie zmieniły od wielu lat.
Na stronie dla OEM system builderów nawet dzisiaj można znaleźć taki fragment: Cytat:
A tutaj artykuł na ZDNecie sprzed kilku lat, zaraz po pojawieniu się Windows 7: http://www.zdnet.com/blog/bott/is-it...microsoft/1561 Wygląda na to, że wraz z W8 warunki te się nieco zmieniły, choć do końca nie można być tego pewnym i nie można nawet ufać temu, co usłyszymy na infolinii. Polityka licencjonowania Microsoftu jest jedną z najbardziej nieczytelnych, z jakimi się spotkałem. Nie dotyczy to tylko systemów operacyjnych na komputery osobiste, ale także systemów serwerowych, MS SQL, Office itp. Burdel straszny. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
a dostaniesz upgrade do W7" - w takim razie wg mnie obie licencje są obligatoryjne, a MS się po prostu gubi we własnym bałaganie. *** Erę W8 przekiszę na W7, który z resztą na dobre zadomowił się w korporacjach, więc w W8 faktycznie nie wiem jak wygląda licencjonowanie.
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Nagrywarka nie odtwarza płyt | visual | Nośniki optyczne | 6 | 10.08.2007 01:19 |
Nic nie wypala na CD-RW | Artures | Nośniki optyczne | 4 | 28.03.2006 19:42 |
NeroVision Express sie je... HELP | lukmeen | Napędy optyczne CD | 1 | 17.07.2005 00:44 |
NeroVision Express sie je... HELP | lukmeen | Napędy optyczne DVD | 0 | 17.07.2005 00:03 |
Jeżeli ktoś zna angielski perfekt proszę przetlumaczyć | memorando | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 1 | 17.05.2003 10:41 |