Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 05.02.2013, 12:55   #16
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
399 dotyczy ceny Windows 7 (kupowałem go dwa tygodnie temu i tyle w komputroniku kosztował OEM HP x64).
Nie wiem ile kosztuje Windows 8. Jeżeli jest tańszy to fajnie.

Owszem, dla programów które wymieniłem są darmowe alternatywy. Dla Windowsa też.
Ja 95% czasu w domu korzystam z LMDE.

Oczywiście Linux nie jest Windowsem, ale też Libreoffice to nie MS Office, a 7-zip to nie WinRar.
Jak to z alternatywami bywa rzeczywiście 100% funkcjonalności nie oferują (np update firmware tabletu trzeba zrobić z windows - bo tylko taki soft daje producent).
Ale to nie znaczy że nie działają w ogóle.

Jak ktoś się uprze ze musi być Windows, to równie dobrze może się uprzeć że koniecznie Photoshop (znam takich ludzi).

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 05.02.2013 o godz. 13:01
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.02.2013, 14:43   #17
Yossi
Forumator

Data rejestracji: 02.03.2012
Yossi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez loki7777 Podgląd Wiadomości
Tylko to 129 to upgrade a nie pelnoprawny produkt. Oczywiscie ze da sie z niego zainstalowac czysty system ale wtedy to tez pirat.
Chodzi o system - nawet oem - ale jako samodzielny produkt a nie bo juz masz xp/viste/7 i chcesz miec 8 i masz za 129zl.
Chcesz przez to powiedzieć, że przez ostatnich 12 lat używałeś innego systemu, a teraz przesiadasz się na Windows? I czy mógłbyś zdefiniować pojęcie " nie pelnoprawny produkt."? Czyli - jakich funkcji bądź aplikacji brakuje w stosunku do "pełnoprawnego" produktu. Ewentualnine - za co i ile trzeba dopłacić, żeby mieć "pełnoprawny produkt."?
BTW - 129,00 PLN to była cena dla mnie! W sklepie ten upgrade kosztuje dzisiaj 249,00 PLN.
W dodatku - zaznaczyłem wyraźnie - to jest upgrade. Tyle, że jeśli kto ciągu ostatnich 12 lat kupił oryginalny Windows, to dziś może upgradować za 249,00. Z tego co wiem, ta cena wkrótce znacznie wzrośnie.

Cytat:
Napisany przez M@X Podgląd Wiadomości
Wyprowadz mnie z bledu - licencja Windows Upgrade nie pozwala mi zainstalowac systemu "na czysto" pomimo ze posiadam licencje na poprzednia wersje? Moge go zainstalowac tylko jako nakladke na poprzednia wersje?
Upgrade to kwestia licencji, a nie instalacji.
Podczas instalacji musisz odpowiedzieć na pytanie (ja wiem,że to trudne, w końcu nie każda firma oferuje WYBÓR), czy chcesz przenieść system z dotychczas używanego, czy zainstalować "clean".

P.S.
Ja bardzo przepraszam, ale - częściowo z mojej winy - odjechaliśmy mocno od tematu. Zainteresowanych zapraszam do dalszej dyskusji w temacie o Łyndołs.

Ostatnio zmieniany przez Yossi : 05.02.2013 o godz. 15:01
Yossi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2013, 20:00   #18
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
To nie uważam żeby 400zł za doskonalony od 20 lat system operacyjny to była wygórowana kwota.[...]Problem jest z naszymi zarobkami jak zwykle...i mentalnością. Wole i7 z piratem niż i5 z windowsem
No właśnie... Tym bardziej, że M$ potrafi dostosować politykę sprzedaży do lokalnego rynku. Jak w Chinach postawiono na Linuxa, to opłacało mu się sprzedawać legalnego OS za 4 (słownie: cztery) dolary. W Szwecji XP sprzedawano za ok. 100 zł, a w tym samym czasie w Polsce stał po 500 zł. Jak się oficjalnie wychlapał przedstawiciel M$ na szkoleniu w którym uczestniczyłem, wyższa cena w Polsce wynika z dużego piractwa i związanych z tym strat M$. Czyli legalni użytkownicy płacą za swoją licencję plus za licencję 4 piratów, choć ci piraci nadal są nielegalni... Ciekawa polityka.

Cytat:
Napisany przez Yossi Podgląd Wiadomości
Ja - za upgrade do Windows 8 Pro zapłaciłem 129,00 PLN brutto. Dla mnie to jest akceptowalna cena[...]
Akceptowalna. Zrozum jednak, że nie wszyscy mogą kupić upgrade.

Cytat:
Uprzejmie informuję, że jeśli kupisz licencje OEM i "Zmienisz którykolwiek z istotnych elementów hardware" to należny zadzwonić do centrum aktywacji w Polsce i poprosić o nowy kod aktywacji. Oczywiście - bezpłatnie. Kilka razy to robiłem i nigdy nie robili żadnych problemów - pod warunkiem, że masz legalna licencję. Oczywiście - mówimy o OEM.

Twoja wypowiedź świadczy o tym, że nie masz zielonego pojęcia o tym, jak działa system licencjonowania Windows.
Twoja wypowiedź świadczy o tym, że nie masz zielonego pojęcia, jak działa system licencjonowania Windows. Licencja systemu w momencie instalacji jest związana z płytą główną i tylko w szczególnych przypadkach jej wymiany możesz zachować licencję. A resztę możesz sobie wymieniać ile wlezie.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2013, 20:14   #19
Yossi
Forumator

Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
No właśnie... Tym bardziej, że M$ potrafi dostosować politykę sprzedaży do lokalnego rynku. Jak w Chinach postawiono na Linuxa, to opłacało mu się sprzedawać legalnego OS za 4 (słownie: cztery) dolary. W Szwecji XP sprzedawano za ok. 100 zł, a w tym samym czasie w Polsce stał po 500 zł. Jak się oficjalnie wychlapał przedstawiciel M$ na szkoleniu w którym uczestniczyłem, wyższa cena w Polsce wynika z dużego piractwa i związanych z tym strat M$. Czyli legalni użytkownicy płacą za swoją licencję plus za licencję 4 piratów, choć ci piraci nadal są nielegalni... Ciekawa polityka.

Akceptowalna. Zrozum jednak, że nie wszyscy mogą kupić upgrade..
No, żeby kupic upgrade, to trzeba mieć przedtem jakąś licencję... nie? To jest chyba oczywiste? W tym wypadku - od Win XP w górę. Czyli - jeśli w ciągu ostatnich 12 lat kupiłeś jakikolwiek legalny Windows, to możesz kupic upgrade.

Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
Twoja wypowiedź świadczy o tym, że nie masz zielonego pojęcia, jak działa system licencjonowania Windows. Licencja systemu w momencie instalacji jest związana z płytą główną i tylko w szczególnych przypadkach jej wymiany możesz zachować licencję. A resztę możesz sobie wymieniać ile wlezie.
Przykro mi, ale nie masz racji. Osobiście, dwukrotnie aktywowałem Windows przez telefon w związku z wymianą płyty głównej. Raz - płyta padła, drugi raz - sam ją zwaliłem przez bezmyślność.
Nikt w MS nie robił z tego większego problemu.

Ostatnio zmieniany przez Yossi : 05.02.2013 o godz. 20:16
Stary 05.02.2013, 21:36   #20
sobrus
Jukebox Hero

sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
@Reetou
No jeżeli w Szwecji kosztuje 100zł i jest to cena prawidłowa & akceptowalna, to naturalnie 400zł jest oczywistym zdzierstwem .

U nas tak ze wszystkim - filmy BD, gry, muzyka...
Stary 05.02.2013, 21:37   #21
Yossi
Forumator

Cytat:
@Reetou
No jeżeli w Szwecji kosztuje 100zł i jest to cena prawidłowa & akceptowalna, to naturalnie 400zł jest oczywistym zdzierstwem .
Ale skąd znowu te 400? Za co i u kogo?
Stary 05.02.2013, 21:38   #22
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Ekstra...

Cytat:
No, żeby kupic upgrade, to trzeba mieć przedtem jakąś licencję... nie? To jest chyba oczywiste? W tym wypadku - od Win XP w górę. Czyli - jeśli w ciągu ostatnich 12 lat kupiłeś jakikolwiek legalny Windows, to możesz kupic upgrade.
A jeśli ktoś nie ma licencji, to ile ma zapłacić? Jeśli chce złożyć nowego kompa z legalnym systemem, to jak głęboko musi sięgnąć do kieszeni? I co, nadal akceptowalna?

Cytat:
Przykro mi, ale nie masz racji. Osobiście, dwukrotnie aktywowałem Windows przez telefon w związku z wymianą płyty głównej. Raz - płyta padła, drugi raz - sam ją zwaliłem przez bezmyślność.
Nikt w MS nie robił z tego większego problemu.
A w którym miejscu nie mam racji?
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2013, 21:43   #23
Prezesik
Człekokształtny

Data rejestracji: 27.12.2004
Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
@Reetou
No jeżeli w Szwecji kosztuje 100zł i jest to cena prawidłowa & akceptowalna, to naturalnie 400zł jest oczywistym zdzierstwem
Microsoft już odpowiadał na to.
W Polsce cena jest wyższa przez piractwo.
Stary 05.02.2013, 21:50   #24
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Muszą zrobić tak jak w Warszawie, podnieść ceny biletów, stwierdzić, że parkowanie za tanie do ceny biletów, podnieść parkowanie, stwierdzić, że ceny biletów za niskie do cen parkowania, podnieść...

A w Tallinie mieszkańcy jeżdżą za darmo od 1 stycznia, z ulic zniknęła 1/3 samochodów, ale nas nie stać, mówi Hania, jasne, z czego premie?

M$ robi dokładnie tak samo, może nie aż tak chamsko.
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2013, 22:33   #25
Diabolique
Horror Fan

Data rejestracji: 27.06.2005
Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
myśle że na piractwie firmy zarabiają, tylko się o tym nie mówi bo pejsaci się oburzą.
dziwnym trafem od 2009 MS nie banuje za złamane xboxy podłączane do live. być może banhammer, tylko czeka na sygnał do startu. ale z drugiej strony MS zarabia na sprzedanych konsolach, które są potem przerabiane do LT. ostatecznie dokupowane są DLC, gry itp.
sól w oku MS to RGH dla xboxa. RGH to odcięcie konsoli od live, a tym samym od zarobku. ot taki powód by nie uruchamiać banhammera.

iHAS124@PX-L890SA

Ostatnio zmieniany przez Diabolique : 05.02.2013 o godz. 22:36
Diabolique jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.02.2013, 07:49   #26
sobrus
Jukebox Hero

Cytat:
Ale skąd znowu te 400? Za co i u kogo?
400zł

http://www.komputronik.pl/product/87...64Bit_SP1.html

@Prezesik

Czyli - jak rozumiem - Microsoft wliczył już piractwo w cenę windowsa i wychodzi na swoje.

Możemy więc piracić dowoli, ponieważ zapłacą za nas inni frajerzy . Każdy legalny frajer zapłacił za 3 piratów. To szlachetne z jego strony
Ponieważ za towar póki co płaci się raz, płacenie po raz drugi za windowsa za którego ktoś już zapłacił - byłoby niewłaściwe i nieetyczne.
Można też by było sprawić przykrość dobroczyńcy, który nas obdarował. Tego robić więc nie należy.

Takie tłumaczenie oczywiście jest bzdurą, bo jak może nie być piractwa w kraju gdzie Windows jest efektywnie kilkunastokrotnie droższy (np 3x zarobki * 4x cena)

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 06.02.2013 o godz. 07:57
Stary 06.02.2013, 09:10   #27
Prezesik
Człekokształtny

Data rejestracji: 27.12.2004
Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
@Prezesik

Czyli - jak rozumiem - Microsoft wliczył już piractwo w cenę windowsa i wychodzi na swoje.

Możemy więc piracić dowoli, ponieważ zapłacą za nas inni frajerzy . Każdy legalny frajer zapłacił za 3 piratów. To szlachetne z jego strony
Ponieważ za towar póki co płaci się raz, płacenie po raz drugi za windowsa za którego ktoś już zapłacił - byłoby niewłaściwe i nieetyczne.
Można też by było sprawić przykrość dobroczyńcy, który nas obdarował. Tego robić więc nie należy.

Takie tłumaczenie oczywiście jest bzdurą, bo jak może nie być piractwa w kraju gdzie Windows jest efektywnie kilkunastokrotnie droższy (np 3x zarobki * 4x cena)
Tylko, że ja nie powiedziałem, że się zgadzam z tym tłumaczeniem.
Napisałem tylko jak Microsoft się tłumaczy.
Również uważam, że to niezbyt mądre.
To tak, żeby nie było wątpliwości.
Stary 06.02.2013, 09:11   #28
sobrus
Jukebox Hero

Ja wiem że sie nie zgadzasz, tak tylko napisałem co uważam na ten temat
Stary 06.02.2013, 09:57   #29
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Ten od zielonego pojęcia już wszystko nam wyjaśnił, a wy tylko bijecie pianę.
Stary 06.02.2013, 11:46   #30
sobrus
Jukebox Hero

Tak serio to windows kosztuje 700zł.
Bo OEM to jednak marna licencja, jeżeli już przyrównujemy do np Linuksa, to tylko wersję BOX (już daruje sobie Ultimate ).

http://www.komputronik.pl/product/81...um_PL_BOX.html

Dla mnie 700zł za system to jednak trochę za dużo, są osoby które tyle zarabiają w miesiąc, a niejedna starsza maszyna kosztuje połowę tego.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 06.02.2013 o godz. 11:49
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: