![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#31 | |
Forumator
Data rejestracji: 02.03.2012
![]() |
Cytat:
Rozumiem, że przez ostatnie 12 lat nie używałeś Windowsa i musisz kopić nową licencję? ![]() A możesz uzasadnić, dlaczego jest marna? I jakie ma braki w stosunku do nowej licencji?
Sprzęt: ZX Spectrum+ ------------------------- ...i przyprowadził Pan użytkownika do Apple Store i rzekł mu: "wybierz sobie telefon" Ostatnio zmieniany przez Yossi : 06.02.2013 o godz. 16:41 |
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#32 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |||
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
Poza tym, jeszcze druga ważna kwestia. To, że ktoś na infolinii aktywował system, nie znaczy wcale, że jest on legalny, jeżeli postępujesz niezgodnie z warunkami licencji. 2 lata temu była gorąca dyskusja w internecie, czy użytownik może sobie sam składać komputer i wykorzystać do tego Windows 7 OEM. Oficjalna odpowiedź MS była - nie. Tylko tzw. System Builders, z których użytkownicy końcowi byli wyraźnie wyłączeni. W przypadku Windows 8 Microsoft wycofał się z tego pomysłu: Cytat:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
System builderem jesteś gdy składasz sobie samemu komputer, czyli prawo obliguje Ciebie do świadczenia samemu sobie wsparcia technicznego. Począwszy od poniższego COA (szare kartoniki 1 pack dla system builders) nie trzeba już mieć myszki na tej samej FV co system, aby mieć legalny OEM. ![]() dawniejsze packi to były chyba po 5 sztuk i tam zasady były inne - nie wiem jakie, bo wtedy się tym nie interesowałem.
![]() |
![]() |
#35 | |
Team Member
Zlotowicz
Nie pamiętam, jak było w przypadku Windows XP. To, co napisałem wyżej, dotyczy Windows 7, choć MS twierdził, że warunki te się nie zmieniły od wielu lat.
Na stronie dla OEM system builderów nawet dzisiaj można znaleźć taki fragment: Cytat:
A tutaj artykuł na ZDNecie sprzed kilku lat, zaraz po pojawieniu się Windows 7: http://www.zdnet.com/blog/bott/is-it...microsoft/1561 Wygląda na to, że wraz z W8 warunki te się nieco zmieniły, choć do końca nie można być tego pewnym i nie można nawet ufać temu, co usłyszymy na infolinii. Polityka licencjonowania Microsoftu jest jedną z najbardziej nieczytelnych, z jakimi się spotkałem. Nie dotyczy to tylko systemów operacyjnych na komputery osobiste, ale także systemów serwerowych, MS SQL, Office itp. Burdel straszny. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
a dostaniesz upgrade do W7" - w takim razie wg mnie obie licencje są obligatoryjne, a MS się po prostu gubi we własnym bałaganie. *** Erę W8 przekiszę na W7, który z resztą na dobre zadomowił się w korporacjach, więc w W8 faktycznie nie wiem jak wygląda licencjonowanie.
![]() |
![]() |
#37 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Czyli liftingując komputer (wymiana mobo), czy składając sobie nowego musisz kupić windowsa za 7 stów.
Jestem pewien, że 99% piracących system nie wie, że oszczędza w ten sposób nie 400 a 700 złotych. A swoją drogą dziwne, że nikt tego nie chce prawnie jasno sprecyzować. Przecież te dyskusje są śmiechu warte. Na infolinii też można za każdym razem usłyszeć co innego. |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Team Member
Zlotowicz
Z tego pierwszego linka wynika, że jednak można instalować Windows 8 OEM, czyli powinno wystarczyć to: http://www.komputronik.pl/product/17...OEM_64Bit.html
Ale jak jest naprawdę, to nie jestem pewien ![]() Edit: Jeszcze żeby rozwiać wątpliwości co do Windows 7 Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@Yossi
Ja o jabłkach, Ty o gruszkach. To może inaczej: http://www.komputronik.pl/product/17...OEM_64Bit.html Używałem Windowsa, ale OEM (oddałem z laptopem) i MSDNAA. Mam też starego Della z fabrycznym XP i z racji jego wieku (Pentium 4) nie zamierzam go upgradować. Więc upgrade nic mi nie daje - po zakupie upgrade i przeniesieniu ósemki na inny (nowy) komputer XP automatycznie stałby się nielegalny. Upgrade to upgrade, nie można tego traktować jako pełnowartościowy produkt więc Win8 NIE kosztuje 250zł tylko 400. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 06.02.2013 o godz. 19:02 |
![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
Po mojemu jesli wsadze w jedna obudowe procesor, plyte glowna, RAM, dysk, karte graficzna i naped to nie jestem system builderem.
Staje sie nim jesli powyzszy zestaw produkuje w kilkuset tysiacach egzemplarzy podpisanych "M@X Computers" i mam z MS umowe na sprzedawanie go wraz z ich oprogramowaniem. Tak po mojemu przedstawia sie "licencja OEM". Zeby nie bylo - nie jestem swiety. Tez mialem naklejke licencyjna na wlasnorecznie zlozonym komputerze. Ale z racji faktu iz nie bylo to, w mojej interpretacji licencji, legalne to zrezygnowalem z tego pomyslu. Dzis jestem szczesliwy bo moj system w najwyzszym mozliwym wydaniu ("Ultimate"?) kosztuje niecale 100 PLN a nie 700 PLN. |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Jukebox Hero
Właśnie zauważyłem pewien problem. Windows 8 jest dostępny tylko jako upgrade albo jako OEM.
Czyli nie można go sobie kupić i po prostu zainstalować gdzie się chce? Chyba że od razu po zakupie zadziała przeniesienie licencji z "niczego" na "nowy komputer"? ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 07.02.2013 o godz. 08:58 |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Team Member
Zlotowicz
Z tego co czytałem w różnych miejscach, nie ma licencji BOX, a wszystkie jej zalety przeniesione zostały na OEM.
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Jukebox Hero
Oni chyba lubią bajzel w licencjach.
Skoro OEM został podniesiony do rangi BOX, to czemu nazywa się OEM? Czemu w ogóle ma jakąś głupią nazwę, zamiast po prostu "Windows 8"? OEM = Original Equipment Manufacturer. Użytkownik nie jest manufacturer - czy może więc zainstalować system własnoręcznie, czy musi kupić preinstalowany przez System Buildera? Pytam, bo pclab tego nie precyzuje, a wiem że Microsoft wymaga włączenia UEFI SecureBoot dla producentów komputerów z Windows 8, czego na użytkownikach prywatnych wymóc się nie da. edit: ok dokopałem się do źródła, to chyba wyjaśnia wszystko: PERSONAL USE LICENSE http://www.microsoft.com/oem/en/lice...id=avT8WnrUKxo wyjaśnia też, że Windows 7 OEM własnoręcznie zainstalować nie wolno, M@X ma rację ![]() Fajnie, czyli Windows 7 kosztuje 700zł ... taniocha ... ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 07.02.2013 o godz. 09:31 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Nagrywarka nie odtwarza płyt | visual | Nośniki optyczne | 6 | 10.08.2007 01:19 |
Nic nie wypala na CD-RW | Artures | Nośniki optyczne | 4 | 28.03.2006 19:42 |
NeroVision Express sie je... HELP | lukmeen | Napędy optyczne CD | 1 | 17.07.2005 00:44 |
NeroVision Express sie je... HELP | lukmeen | Napędy optyczne DVD | 0 | 17.07.2005 00:03 |
Jeżeli ktoś zna angielski perfekt proszę przetlumaczyć | memorando | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 1 | 17.05.2003 10:41 |