![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 | |
Forumator
Data rejestracji: 02.03.2012
![]() |
Microsoft Windows - niejasne zasady licencjonowania
Dyskusja o licencjonowaniu MS Windows wydzielona z tematu Bit Torrent
Cytat:
Nie mnie to oceniać, ale taka jest prawda. Mozna się tylko zastanawiać, dlaczego MS tak słabo reaguje w oczywistych przypadkach piratowania ich systemu. Ja myślę (podkreślam - JA), że celowo nie reagują i dzięki temu rynek (poza USA) jest prawie całkowicie opanowany przez Windows oraz aplikacje pod ten system. Według mnie - w końcowym efekcie, to się firmie MS bardzo opłaca i to jest przykład bardzo mądrej polityki rynkowej. Można by to przywołać jako analogię, dawny spór pomiędzy dwoma standardami kaset wideo: Betacam kontra VHS. Młodsi użytkownicy mogą nie wiedzieć o o chodzi, ale generalnie sytuacja była taka, że firma Sony zastrzegła technologię Betacam - obiektywnie dużo lepszą i wygodniejszą niż VHS - i obwarowała ten system mnóstwem zastrzeżeń i patentów (skąd my to znamy?). W tym samym czasie Philips i JVC (jeśli się nie mylę) udostępniły do dowolnego wykorzystania i całkowicie darmowo, swoją technologię VHS, pod każdym względem gorszą, ale za darmo. Skutek? Betacam zmarł śmiercią naturalną (z wyjątkiem profesjonalnych kamer TV), a VHS stał się jedynym, obowiązującym standardem.
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Nagrywarka nie odtwarza płyt | visual | Nośniki optyczne | 6 | 10.08.2007 01:19 |
Nic nie wypala na CD-RW | Artures | Nośniki optyczne | 4 | 28.03.2006 19:42 |
NeroVision Express sie je... HELP | lukmeen | Napędy optyczne CD | 1 | 17.07.2005 00:44 |
NeroVision Express sie je... HELP | lukmeen | Napędy optyczne DVD | 0 | 17.07.2005 00:03 |
Jeżeli ktoś zna angielski perfekt proszę przetlumaczyć | memorando | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 1 | 17.05.2003 10:41 |