Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Mobilny internet (https://forum.cdrinfo.pl/f113/mobilny-internet-94923/)

misiozol 22.02.2018 21:55

a moze byc cos uzywanego ? masz miejsce na antene zewnetrzna tzn. po za domem na jakims kiju? czy tylko w gre wchodzi wewnetrzna ?

Cos takiego warto , mam taka antenke i jestem w szoku jak chinszczyzne daje wysmienicie rade a router wiadomo huwaweia , zestaw dupy nie urywa ale daje rade , budzet lekko przekroczony ale wydaje mi sie ze warto ;)

http://allegro.pl/router-lte-huawei-...156056943.html

ed hunter 22.02.2018 21:25

Bardzo małe, ze 2 stówy. :D

misiozol 22.02.2018 20:54

jak male fundusze ?

ed hunter 22.02.2018 19:57

Jadę w domu na LTE z telefonu, co jakiś czas gubi sygnał, wchodzi na H+ z jedną kreską, no i zaczyna się problem. Muszę kupić jakiś modem LTE, bez Wi-Fi, baterii, innych bajerów, z możliwością podłączenia jakiejś prostej anteny magnetycznej, którą przyczepię gdzieś do obróbki okna dachowego. Oczywiście mam drugą kartę SIM. Fundusze małe, co brać?

Reetou 20.06.2016 21:52

:czytaj:

http://www.tabletowo.pl/2016/06/20/n...za-29-zlotych/

ed hunter 20.06.2016 08:09

Jaka karta opłaca się teraz najbardziej? Jakaś dobra oferta z modemem? Kierownictwu kramu na którym pracuję puszczają nerwy od korzystania z internetu centrum handlowego, jak jest wszystko ok, to rozłącza co pół godziny, szybkość jest tak tragiczna, że nie da się żadnego filmiku obejrzeć, ale to mało potrzebne, za to wyszukanie jaki tusz/toner pasuje do drukarki klienta, zajmuje wieki, to znaczy z minutę, klient przebiera nóżkami, denerwuje się, bo się przecież spieszy strasznie. Potrafi przestać działać zupełnie i trzeba udostępniać z telefonu, albo podpinać się pod Rossmanna, jednym słowem dyskomfort, lub nawet strata niecierpliwego klienta. Zasięg jest ok. Da się to jakoś tanio ogarnąć, żeby używać awaryjnie, lub nawet na stałe?

Jarson 29.05.2016 19:55

Poza miastem LTE jest ok, bo użytkowników na km2 jest znacznie mniej, a alternatywą zwykle i tak jest internet bezprzewodowy, tyle że w starszej technologii.

W Play wszystko powinno działać co najmniej tak jak w Plusie - o ile mnie pamięć nie myli, P4 wciąż może korzystać z nadajników wszystkich operatorów.

andy 28.05.2016 23:30

@nimal u mnie poza WiFi gdzie stosunek prędkości do ceny jest śmieszny pozostaje Neozdrada lub Netia. W obu przypadkach muszę wnieść opłatę za łącze... Niestety ale mi się to nie opłaca.

W mieście pewnie bym pomyślał o kablu ale tak...zostaje LTE. No i w przypadku LTE możesz go zabrać wszędzie :)

Jarson 28.05.2016 23:16

Mnie dziwi co innego. Mamy dość mocno rozbudowane (nie piszę o terenach wiejskich, ale o miastach o nawet kilku tysiącach mieszkańców i w górę) łącza światłowodowe, w większości kraju z możliwością pociągnięcia FTTB. Tam gdzie nie ma, zostaje miedź. Dopiero potem net radiowy. I tak to wyglądało, dopóki operatorzy komórkowi nie zaczęli pompować horrendalnych pieniędzy w promowanie 3G, a następnie LTE.

A teraz? Sytuacja stanęła na głowie. LTE jest postrzegane jako dobro najwyższe, zwieńczenie rozwoju. Tymczasem musimy sobie to jasno uświadomić - gdyby dziś ludzie tłumnie odwrócili się od przewodowego internetu w kierunku LTE, mielibyśmy absolutny paraliż łącz komórkowych.

Bezprzewodowy internet jest bardzo dobry. Korzystam z LTE na co dzień, moja żona również, nie widzę w tym absolutnie nic złego. Tyle, że jak tylko wchodzę do domu, mój telefon natychmiast przełącza się na połączenie WiFi. W pracy - to samo. U większości znajomych - jak wyżej.

Naprawdę trudno mi ocenić, co się stanie - czy to potrzeby użytkowników będą rosły tak szybko, że infrastruktura internetu bezprzewodowego w końcu nie wyrobi, czy odwrotnie - technologia rozwinie się na tyle, że doścignie potrzeby. Na razie bywa różnie. Co roku w pobliskiej miejscowości wypoczynkowej (może 1500 mieszkańców, w sezonie w weekendy notuje się nawet powyżej 100 000) można odczuć niemal paraliż usług GSM. Jeszcze 3 lata temu nie było tego widać, potem się zaczęło, nawet rozbudowa stacji bazowych na różnych ośrodkach rok temu nie pomogła, a w tym roku oczekuję Armagedonu. A przecież 90% ośrodków ma bezpłatne WiFi...

Zgadzam się, że problemem są koszty. Na zachodzie kontynentu miesięczny abo z nielimitowanym netem plus jakieś przyzwoite łącze w domu to wydatek - łącznie - 1/4 do połowy dniówki. Ale z drugiej strony po co u nas brać nagminnie abo za 80 zł/mc? Dla smartfona dostępnego za 600 zł, który przy abo 80 zł na 2 lata kosztuje stówkę? Przecież skoro ta sama oferta bez telefonu kosztuje 30 zł, daje to w ciągu trwania umowy stratę rzędu 1300 zł; starczyłoby na domowy internet za 40 zł miesiąc, plus wypasiony router plus jeszcze parę groszy do kieszeni ;)

andy 28.05.2016 23:13

@madmax2 u mnie obecnie jest wycinany po przekroczeniu 25GB, więc nie wierzę że po przekroczeniu 70GB będę miał dalej "nielimitowany internet". Nie wiem, może to przez okres testowy? Próbowałem ciągnąć ile się da aby wypróbować usługę.

W przypadku Play mam usługę nocną więc cięższe dane będę zaciągał w nocy :) Przewagą nocnej w Play jest to, że nie muszę przełączać się na 3G żeby z niej skorzystać tak jak to jest w Plus.

Minus przejścia do Play to utracenie zniżki dzięki SmartDOM na TV...
Plus przejścia do Play to 30GB wincej w "standardowym" pakiecie (Plus 70GB, Play 100GB).

Kupię w poniedziałek kartę Play z interetem i sprawdzę czy będzie to działało tak jak w Plusie (zasięg).

mgit 28.05.2016 22:20

Osobiście nie znam nikogo - kto byłby zadowolony z internetu mobilnego. Oczywiście jako net dodatkowy ok, ale nie jako główny...

madmax2 28.05.2016 21:47

Tego nikt nie wie. Polecam forum Plusa. Jest tam temat na kilkaset stron.
W moim wypadku było ponad 100 Gb i nie przycięli.
Z kolei w Play przycinają, jak ktoś naprawdę zasysa. Do 130 Gb raczej nie reagują.

Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka

andy 28.05.2016 19:46

Ilość załączników: 1
A jak się ma to do punktu 12 Regulaminu promocji? :)
Załącznik 78730

Nie chcę mi się wierzyć, że nie zareagują jak np. zassam sobie 500GB :D

madmax2 28.05.2016 17:24

Możesz włączyć LTE bez limitu. Po wyczerpaniu pakietu podstawowego prędkość ogranicza się do 20 Mbit/s.
W kwestii pomocy technicznej lepiej załatwić problem przez forum Plusa.

Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka

andy 28.05.2016 14:49

Powoli zbliża się koniec umowy z Plusem.

Podsumowując:
- 10 miesięcy walczyłem z naprawieniem błędu, który dezaktywował mi usługę LTE po przekroczeniu pakietu podstawowego lub po zakończeniu okresu rozliczeniowego. Jedyny sposób na naprawę tego było dzwonienie la ich BOK i "manualne zresetowanie usługi" przez operatora.
- LTE w Plus nie jest nielimitowany. U mnie po przekroczeniu 25GB prędkość jest ograniczona do takiego poziomu, że nie da się korzystać. W okresie testowym wyciągnąłem ok 300GB i może to przez to u mnie tak limitują?
- Praktycznie zero problemów z działaniem takiego internetu. Mam modem Huawei E3272 i Antenę. Nadajnik jest oddalony ok 2-3km od miejsca odbioru.
- Tryb nocny aktywuje się przez przełączenie na usługę 3G dzięki czemu w godzinach 1-7 mam do wykorzystania ok 100GB, które nie wlicza się do pakietu podstawowego
- modem idealnie współpracuje z moim routerem na OpenWRT Netgear dzięki czemu mogę go udostępnić dla wszystkich urządzeń
- kontakt z BOK Plus to porażka, w 70% czekałem ok 20minut na połączenie. Za każdym razem musiałem tłumaczyć ten sam problem (błąd opisywany w punkcie pierwszym) od początku
- porównując do Play tutaj nie ma tak, że zgłosisz coś przez konsultanta czy email i masz dostęp do zgłoszenia przez www. Nigdy nie otrzymałem numeru zgłoszenia bo "i tak musimy to zgłosić do II linii wsparcia" więc ten numer nic Panu nie da - Sorry ale gówno mnie to obchodzi
- dzięki temu, że mam w holdingu Solorza dwie usługi, to obowiązuje mnie zniżka SmartDOM. Za TV płacę 50% (29,90zł za wszystko bez HBO)
- internet wynosi mnie 59,90zł/m

Czy opłaca się zostać przy Plus Internet czy lepiej wziąć go np. w Play?

- w Play bez urządzenia na dwa lata zapłacę 49,90zł/m za "nielimitowany internet LTE", który tak samo jak w Plus nie jest nielimitowany. Ograniczenie jest do 100GB.
- w Plus za 59,90zł/m mam 70GB
- tryb nocny w Play aktywuje się automagicznie na usłudze LTE a w Plusie trzeba się przełączyć na 3G
- w przypadku rezygnacji z Internetu w Plusie mam zwiększony abo za TV w CP

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:31.