![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
Instalacja systemu - tryb oszczędny
Witam
Po ostatniej awarii kompa w pracy (tzn. wywaleniu kondensatorów na płycie i zasilaczu) postanowiłem wymienić w dość leciwym kompie płytę na taką samą jak siedziała tam przez ok. 6 lat. Ze względu na to że zainstalowany był na nim Win Xp he, który był zakupiony właśnie z taką płytą główną. Po wymianie zasilacza i mobo zaczął występować dość dziwny problem tzn. podczas instalacji systemu, po ukończeniu trybu tekstowego instalator przechodzi do wczytywania instalatora graficznego i w tym momencie następuje przejście monitora w stan uśpienia (tryb oszczędny) i niestety nie można go już z niego wybudzić. Instalacja raczej też przerywa ponieważ przygotowałem płytę z instalatorem nienadzorowanym lecz po zniknięciu obrazu nic się nie działo. PS Problem dotyczy MSI 865GM2 + pentium 4 2,6GHz 1GB RAM Pamięć przetestowana memtest86, hdd jakimś softem z płyty hirens boot, próba instalacji z różnych cd systemu win xp he, oraz w7, podczas wczytywania livecd ubuntu obraz również znikł... może ktoś miał podobny problem i jest w stanie pomóc?
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Guru
Data rejestracji: 26.09.2002
![]() ![]() |
Miałem kiedyś identyczne objawy podczas instalacji systemu. Przyczyną był podpięty do gpu drugi monitor, a dokładniej telewizor. Po jego odłączeniu problem zniknął. U Ciebie pewnie problem będzie w czymś innym ale może coś w ten deseń
![]() A mini windows xp z hirens boot też nie startuje? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
gÓru
![]() ![]() ![]() |
Pierwsza możliwość odpada bo karta graficzna jest zintegrowana i nie ma tv out'u, wsadziłem również do tego kompa zewnętrzną kartę jakiegoś gf i objawy są te same.
Mini Xp startuje, po chwili obraz gaśnie, a wentylatory dalej się kręcą i kompa nie da rady wybudzić..., aha oczywiście temp procka ok bo to już też brałem pod uwagę. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zresetuj BIOS (bateria nowa ?) i pobaw się ustawieniami ACPI w tymże BIOS'ie.
|
|
|
#5 |
|
gÓru
![]() ![]() ![]() |
Bios resetowany kilkukrotnie, bateria stara ale w sumie mam nową kupioną nawet nie miesiąc temu, więc mogę spróbować, a co dokładniej a tym ACPI byś proponował?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Pingwin specjalista.
premioinc.com/pc/manuals/mb/865g/865g.pdf
Strona 3-23 "Power Management Setup", nie wiem co tam teraz masz poustawiane. Włącz APIC w "Advanced BIOS Features".
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 06.08.2011 o godz. 14:22 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
gÓru
![]() ![]() ![]() |
Po testach z wszystkimi ustawieniami dotarłem do instalacji graficznej ale wywaliło się już w pierwszej części (Instalowanie urządzeń)...
W sumie stało się to po wyłączeniu APIC, ale niestety dalej stoję z instalacją, jeszcze jakieś podpowiedzi?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Pingwin specjalista.
Dziwne rzeczy Ci się dzieją, ja mam włączone APIC, bo bez tego mój XPek nie startuje.
Skąd masz pewność, że płyta jest sprawna ?
|
|
|
#9 |
|
gÓru
![]() ![]() ![]() |
No pewności nie mam, chociaż po kondensatorach nie widać ale może co innego siedzi...
Dziwne tylko, że np podczas testu memtest'em się nie wysypał. Chyba wezmę jeszcze sprawdzę go na moim mocniejszym zasilaczu może wtedy się coś zmieni, może zadeklarowane 300W to jakaś ściema... |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Pingwin specjalista.
gallus, na sprawnej mobo po resecie, z poprawnym montażem podzespołów,
nie ma innej możliwości jak bezbłędna instalacja systemu - jak na takim defaultowym zestawie instalator się sypie to coś jest nie tak. Możesz tak dla jaj ubuntu z płytki odpalić... Integra się nie przegrzewa ?
|
|
|
#11 |
|
gÓru
![]() ![]() ![]() |
Karta raczej odpada bo próbowałem na innej i działo się to samo, ubuntu też próbowałem ale na defaultowych ustawieniach i też się nie uruchomił. O ile można sugerować się wskazaniami biosu to trochę martwi mnie zasilanie na -12V bo waha się tak na granicy 11,75-11,5V.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Pingwin specjalista.
U mnie na zasilaczu OCZ mam:
+12: 12,15v +5: 4,97v +3,3: 3,28v Jak ubuntu się nie odpala, to sprawdzaj sprzęt.
|
|
|
#13 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
APIC musi być taki, jak był ustawiony przy instalacji systemu.
Zmiana powoduje, że system się nie uruchomi (nieprawidłowa wersja HAL). Zasilanie raczej w normie. Tolerancja -12V to ZTCP chyba aż 10%. Też nie wiem co to może być ![]() Czy zawsze wyłącza się monitor? Nie zawiesza się tak "normalnie"? Spróbuj odłączyć od komputera absolutnie wszystko co się da, napędy, dyski, mysz, zostaw 1 kość pamieci (+przełóż w inny slot) itd W BIOS powyłączaj też wszystko co możesz - porty COM, LPT, USB, karte muzyczną ,sieciową. Zostaw tylko absolutne minimum, żeby było jak zbootowac kompa. czyli klawiatura, monitor i coś co startuje. I spróbuj odpalić ubuntu/opensuse z płytki lub pendrive (HDD niepotrzebny). Pobaw się też ustawieniami zintegrowanej karty graficznej (jeżeli masz GF to możesz spróbować wyłaczyć intergę w BIOS). Oczywiście wszystkie nieużywane urządzenia i karty odłącz fizycznie od zasilacza/płyty żeby go nie obciążać. I zobacz czy ruszy. Ja czasem wywalałem nawet obudowę, jak byłem zdesperowany. I nawet pomagało .Jeżeli ruszy to dodawaj po 1 elemencie. A jak nie ruszy to zonk .edit: A procek się nie przegrzewa? Dobrze założyłeś chłodzenie? P4 ma Thermal Throttling - jeśli się przegrzewa robi cyrki aby się nie usmażyć. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 08.08.2011 o godz. 13:34 |
|
|
|
|
|
#14 | ||
|
gÓru
![]() ![]() ![]() |
Co do napięcia sprawdzałem w standardach ATX i faktycznie na -12V jest 10% wiec ok
Tak po prostu, pojawia się na ekranie napis tryb oszczędny i tyle, słychać tylko zwalniającą DVD, a wiatraczki na procku i w zasilaczu dalej się kręcą Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#15 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
30C to spoko... raczej mało prawdopodobne żeby sie grzał :/
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| acpi, apic, bios, msi 865gm2 |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| samsung s-128m tryb pio | =NIEBIESKI= | Napędy optyczne DVD | 22 | 20.04.2007 01:47 |
| Tryb PIO i DMA | circos | Napędy optyczne DVD | 6 | 30.07.2006 08:12 |
| problem z LG GSA-4167B - resety systemu | gonzozuzel | Napędy optyczne DVD | 0 | 24.01.2006 17:10 |
| Instalacja Systemu Windows XP | zYxMa | Off topic | 17 | 23.09.2005 21:28 |
| LiteOn SOHW-1633S UDMA tryb 4 | t0m | Napędy optyczne CD | 4 | 30.03.2005 11:47 |