Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Od dziś darmowy Internet w całym kraju (https://forum.cdrinfo.pl/f113/od-dzis-darmowy-internet-calym-kraju-88503/)

andrzejj9 15.07.2011 09:51

Najnowszy Komputer Świat na 2 chyba stronie jest krótki artykuł na ten temat. Co jak i dlaczego i.. dlaczego nie jest tak, jak powinno. Można rzucić okiem w kiosku, żeby mieć mniej więcej pojęcie, o co w tym chodzi.

Gadzina18 15.07.2011 00:56

Zero kontaktu z ich strony.... Dodzwonić się tam nie mogę od paru dni....:/

chris996 14.07.2011 22:22

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1170858)
Bardzo ciekawe podejście. Tylko pytanie, czy to co darmowe, to na pewno takie darmowe?

W 100% nic nie jest darmowe, czy jak to dobrze określił Konrad bezpłatne, bo jeśli nie odbiorca, to producent ponosi koszty.
Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1170885)
To raz, dwa że nie jest to alternatywą (i na razie nie będzie) dla internetu płatnego ze względu na prędkość i inne ograniczenia.

Oczywiście, że nie może być alternatywą. Operatorzy dziś dają po kilkadziesiąt megabitów łącza + tv i to wszystko się zamyka w cenie 100 zł. Więcej dopiero jak będzie 10 - 20 Mb/s za darmo możemy mówić o przełomie.

OK to co się dzieje dalej z tym internetem Aero2 bo odbiegliśmy od tematu, wiemy więcej szczegółów?

andrzejj9 13.07.2011 05:34

To raz, dwa że nie jest to alternatywą (i na razie nie będzie) dla internetu płatnego ze względu na prędkość i inne ograniczenia. Z kolei podstawowe usługi mobilne czyli mail czy komunikator są na tyle popularne, że udostępnienie je w każdym miejscu bez dodatkowych opłat może być z korzyścią dla wszystkich (większa produktywność).

Wydaje mi się, że darmowy powszechny internet (przynajmniej w dużych miastach) w podstawowej prędkości to przyszłość. Która jednocześnie niekoniecznie musi być konkurencją dla tego płatnego (i raczej na razie nie będzie).

KonradT 12.07.2011 21:57

Nie darmowe a bezpłatne dla końcowego odbiorcy.

Bartez 12.07.2011 21:54

Cytat:

Napisany przez chris996 (Post 1170782)
Proponuję też złożyć protest, że mamy darmowe oprogramowanie i systemy operacyjne, bo dobre jest tylko to za co płacimy :P Jest to naturalna kolej rzeczy, że internet staje się darmowy i nic tego nie zmieni.

Bardzo dobre posunięcie, że dostajemy internet bez ograniczeń.

Bardzo ciekawe podejście. Tylko pytanie, czy to co darmowe, to na pewno takie darmowe? Dlaczego ktoś ma mieć coś za free, na co wszyscy muszą płacić (np w/w darmowy net w gminach). Przecież utrzymanie łącza i pasmo, które muszą wykupić też kosztuje i to nie mało. Nie ma ważniejszych celów, na które można przeznaczyć nasze podatki?

Na temat darmowego oprogramowania też mam nieco inne zdanie, ale to nie ten wątek.

andrzejj9 12.07.2011 19:33

Cytat:

Trochę mniej dobre, że firma świadcząca tę usługę jak na razie ma to gdzieś..

Patrix 12.07.2011 18:44

Cytat:

Proponuję też złożyć protest, że mamy darmowe oprogramowanie i systemy operacyjne, bo dobre jest tylko to za co płacimy :P Jest to naturalna kolej rzeczy, że internet staje się darmowy i nic tego nie zmieni.

Kontrola ustali co jest nie tak... myślisz, że ja bym na mobilku/netbooku itp etc. nie chciał internetu za free ? może być nawet te 128kbit...

Cytat:

Ja też bym chciał darmowy/roamingowy internet/jedna usługa oraz obojętnie jaka sieć - byleby poprawny profil wpisać.

chris996 12.07.2011 18:28

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1170428)

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1170643)
Dodatkowo ma on działać na kartach sim wszystkich operatorów, a nie tylko jednego wybranego.

andrzejj9 11.07.2011 15:45

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1169897)
A co? mają dopłacać? No i parz co cytujesz bo ja nic takiego nie napisałem, tylko też cytowałem!
Pytanie, czy z tego faktycznie coś im zostaje.... :P

O ile się nie mylę, to przez 3 lata mają owszem - jeśli będzie trzeba do tego dopłacać, ale przez ten czas 20% pasma ma być przeznaczone na darmowy internet.

Dodatkowo ma on działać na kartach sim wszystkich operatorów, a nie tylko jednego wybranego.

czary2mary 11.07.2011 14:36

Aero 2 Odbiór przez pełnomocnika

Poniżej informacje dotyczące odbioru karty SIM dla UBDI przez

pełnomocnika:

Czy możliwy jest odbiór karty SIM dla Usługi Bezpłatnego Dostępu do Internetu przez osobę upoważnioną (pełnomocnika) Jakie warunki należy spełnić?

TAK, możliwy jest odbiór Karty SIM przez osobę upoważnioną (Pełnomocnika), pod warunkiem iż osoba ta będzie posiadała imienne, oryginalne upoważnienie do obioru Karty SIM dla (UBDI) podpisane własnoręcznie przez osobę, która uprzednio wypełniła i podpisała formularz (przykładową treść upoważnienia zamieszczamy poniżej) oraz przedstawi wszystkie dokumenty wymagane do odbioru Karty SIM Przykładowa treść upoważnienia:

"Ja niżej podpisany [*** podaj imię i nazwisko****], legitymujący się [***nazwa dokumentu tożsamości**] o numerze [*****] niniejszym upoważniam

[*** podaj imię i nazwisko osoby upoważnionej**], legitymującego się [***nazwa dokumentu tożsamości**] o numerze [*****] do odbioru Karty SIM umożliwiającej dostęp do usługi bezpłatnego Internetu świadczonej przez Aero

2 sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie.

Jednocześnie wyrażam zgodę na przekazanie przez osobę przeze mnie upoważnioną dokumentów lub kserokopii dokumentów wymaganych do odbioru ww.

Karty SIM.

[****data i miejsce***] [*****czytelny podpis****] Proces odbioru karty SIM przez Pełnomocnika jest następujący:

Jeśli Kartę SIM odbierać będzie Pełnomocnik, należy:

. podać w formularzu dane pełnomocnika; Formularz należy wypełnić w

sposób

kompletny i czytelny, podając prawdziwe informacje, a następnie go podpisać (PROSIMY O UMIESZCZENIE NA FORMULARZU CZYTELNEGO PODPISU).

Jednocześnie zastrzegamy, że podanie nieprawdziwych, nieczytelnych lub niezgodnych z dokumentem tożsamości okazywanym przy odbiorze Karty SIM danych jest podstawą do wstrzymania procedury odbioru Karty SIM

. po uzyskaniu informacji o terminie odbioru karty SIM, Pełnomocnik

winien

zabrać ze sobą: oryginał formularz, kopie dowodu Abonenta, oryginał udzielonego pełnomocnictwa

. pełnomocnik składa także kopię dokumentu tożsamości oraz okazuje

jego

oryginał

Pozdrawiam,

Biuro Obsługi Klienta

Aero 2 Sp. z o.o.

DejaVu 10.07.2011 12:23

A we ''wschodniej Polsce'' to płaci się za gówno w oszołamiającej prędkości :buu:

Patrix 09.07.2011 23:03

Cytat:

Internet za darmo? Protestujemy
Zakładanie przez gminy darmowego internetu dla mieszkańców operatorzy telekomunikacyjni uznają za łamanie zasad wolnego rynku - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".
Coraz więcej miast i gmin oferuje swoim mieszkańcom bezpłatny internet. Nie jest szybki, ale - jak każda rzecz za darmo - cieszy zwykłego zjadacza chleba. To nie podoba się operatorom telekomunikacyjnym, którzy oskarżają władze samorządowe o nieuczciwą konkurencję. Ostrzegają nawet, że wstrzymają inwestycje w infrastrukturę i mobilny internet tam, gdzie będzie dostępna darmowa sieć - czytamy w gazecie.
Klik: http://biznes.interia.pl/biznes.inte...tujemy,1665413

TO takie ludzkie, w stylu
"wykupmy ten patent i zamknijmy w sejfie, bo nasz biznes musi się kręcić".

chris996 06.07.2011 23:14

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1169902)
Jaki Ci nawet jednorazowego koszta szkoda na ten cel to ja już nie wiem :P Jeszcze modem musisz kupić, za darmo nie rozdają.

Podkreśliłem tylko, że poraz n-ty updał mit, że coś takiego jak internet może być darmowy.
Dobre w tym wszystkim jest to, że przyspiesza i to znacznie. Standard VDSL2. W TP będzie 40 i 80 Mb/s :)
Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1169902)
Czekamy co @Gadzina18 poczyni w tej sprawie :)

No sam jest ciekaw co dalej z tego wyjdzie, także poczekajmy, zobaczymy :)

Patrix 06.07.2011 18:01

Jaki Ci nawet jednorazowego koszta szkoda na ten cel to ja już nie wiem :P Jeszcze modem musisz kupić, za darmo nie rozdają.
Czekamy co @Gadzina18 poczyni w tej sprawie :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:57.