Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Reset PC po zmianie obudowy (wadliwe złącza USB?) (https://forum.cdrinfo.pl/f113/reset-pc-po-zmianie-obudowy-wadliwe-zlacza-usb-98629/)

grzeniu 23.03.2022 14:54

Na USB 2.0 jest łatwiej, bo są tylko 4 przewody, więc jest więcej miejsca. Na USB 3 przewodów jest więcej, trudniej zrobić to dobrze, a i wymogi techniczne są wyższe. Popatrz sobie na schematy usb 2 i 3 i zastanów się, czy taką techniką garażową da się to zrobić dobrze. Chciałbyś mieć np. płytę główną polutowaną w ten sposób, albo matrycę w TV?
Rozumiem powody dla których kupiłeś tę budę i nie chcesz zmieniać konceptu, ale podejrzewam że nie masz wyjścia. Gdybyś miał odkrytą zatokę 5,25 to wsadziłbyś panel na którym miałbyś więcej wyjść niż masz teraz. Może dokupić panel czy tam hub, położyć na wierzchu, zasilić go od tyłu? Jakoś przymocować stabilnie, tak żeby całość nie wkurviała oka. Opcje jakieś masz, poza wymianą obudowy na inną.

A w ogóle, to próbowałeś odłączyć całkiem ten panel i jesteś pewien, że resety nie są powodowane jednak czymś innym? Miejsce problemów musisz zdiagnozować na 100%, a to bywa niełatwe.

dromader40 23.03.2022 04:20

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1451764)
Słusznie piszesz, że takie resety przez zwarcia niosą ryzyko uszkodzeń innych elementów kompa. Ta buda do zwrotu, bo na wymianę dostaniesz to samo, tylko chwilowo działające. Nie wierzę że coś takiego ma prawo długo i stabilnie działać. Tam będziesz podłączał kable, może często, dojdą naciski fizyczne i ruchy panelu i kabli, co prędzej czy później się zwali.
No albo to odłącz i dokup panel czy hub...tyle że nie po to wywaliłeś tyle kasy, żeby robić taką kaszanę. Jak to mawiają, decyzja zawsze należy do inwestora :|

No dobrze ale co z tymi kabelkami od USB 2.0? Tam jest zrobione ładnie.
Tzn. ładnie w sensie nie ma gołych kabli, a trudno wymagać od producenta pięknych zakończeń kabli jak w przypadku otwartych paneli.
Musiałbym się tylko upewnić czy te porty nie powodują resetu. Pamięć jest zawodna - wydaje mi się, że miałem reset i z tych portów ale głowy nie dam. Teraz podłączam i jest póki co dobrze. Więc właśnie, po to min. kupiłem tę obudowę, by mieć wygodny dostęp do portów USB z przodu.
Ponadto te panele z allegro na kieszeń 5,25" to pomyłka przy mojej obudowie, bo moja obudowa ma klapę na froncie i musiałbym ją otwierać by podłączyć kabel USB czy pena. Natomiast prowadzenie przedłużki od tyłu gdy mam porty z przodu ale wadliwe, to jakieś nieporozumienie.
Pozostaje chyba liczyć na to (mimo wszystko) że drugi egzemplarz obudowy będzie bez tej wady. Choć nie wiem co serwis zrobi, czy wymienią czy będą rozbierać i poprawiać te kabelki. Ja nie bardzo widzę co poprawiać (bo nic się teraz nie zwiera) ale może się nie znam.
Ciężka sprawa jeśli chodzi o zwrot - długo się decydowałem co kupić i wybrałem ten model. Ponadto rękojmia tu by tylko miała zastosowanie ale nie wiem czy nie dopiero gdy wymiana nic by nie dała. Nie chcę mi się wierzyć by każdy egzemplarz miał takie problemy.

Arepo: Urządzenia nie podpinam pod te porty, wystarczy sam kabel do testu :). Jednak szkoda ryzykować innymi podzespołami. Klapę można zdjąć ale to bez sensu, bo ta obudowa jest wyciszona a klapa też ma w tym swój udział i powinna być zamknięta. Pewnie w końcu ją wymienię (albo mi naprawią). Dopiero gdy druga będzie miała zwalone porty, to może wybiorę opcję puszczenia przedłużki od tylnych portów, bo taka opcja będzie sensowniejsza.

grzeniu 23.03.2022 01:20

Słusznie piszesz, że takie resety przez zwarcia niosą ryzyko uszkodzeń innych elementów kompa. Ta buda do zwrotu, bo na wymianę dostaniesz to samo, tylko chwilowo działające. Nie wierzę że coś takiego ma prawo długo i stabilnie działać. Tam będziesz podłączał kable, może często, dojdą naciski fizyczne i ruchy panelu i kabli, co prędzej czy później się zwali.
No albo to odłącz i dokup panel czy hub...tyle że nie po to wywaliłeś tyle kasy, żeby robić taką kaszanę. Jak to mawiają, decyzja zawsze należy do inwestora :|

Arepo 23.03.2022 00:40

Jak widać na zdjęciu podłączenia portów zrobione są mówiąc łagodnie kiepsko, powodują gdzieś zwarcie i gwałtowny reset komputera. Można to sobie testować, ale nie ma pewności, że coś się szybciej nie uszkodzi niż znajdzie się usterkę. Taki gwałtowny reset może mieć zły w pływ na wiele elementów, poczynając od urządzenia które podłączasz, po elementy będące w komputerze, jak płyta główna, dyski SSD itd.

Jak bym miał taki kwiatek w obudowie, to kupiłbym sobie huba USB 3.0 i pociągnął go z tylnego portu na płycie prosto na biurko, albo kupił panel 5,25 i wsadził za przednią klapkę obudowy, jak widzę na zdjęciach są tam dwa miejsca. Trochę to mniej wygodne, bo trzeba zawsze uchylić klapkę (może można ją zdjąć na stałe ?) ale przynajmniej bezpieczniejsze. Porty u góry zakleić czarną taśmą izolacyjną i zapomnieć.

Nawiasem mówiąc jeśli ta obudowa kosztowała 670 zł, to taka kicha z portami nadaje się na reklamację, rozumiem jednak, że nikt teraz nie będzie wyciągał wszystkiego misternie wcześniej zamontowanego i czekał aż naprawią mu budę.

dromader40 22.03.2022 02:46

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1451747)
Są panele przednie do kupienia, nowe i używane. Kwestia wymiaru. Wątpię, że producent obudowy wymyślił coś extra swojego?
Wpisz na aledrogo 'panel przedni usb' i pooglądaj sobie. Są fotki ze wszystkich stron, samego panelu jak i kabelków.
Nie namawiam żebyś kupił, ale zobaczył jak to powinno wyglądać.

Na allegro widzę głównie panele USB jako moduł 5,25" lub 3,5" a u mnie panel jest jednocześnie górną ramką obudowy i złącza szczelnie ze wszystkich stron zabudowane w jedną "puszkę". Od góry jest też przycisk reset jak i power oraz wejście słuchawkowe i mikrofonowe. Widziałeś w ogóle jak wygląda moja obudowa? Owszem samo mocowanie kabelków mogę sobie obejrzeć na allegro ale to są moduły uniwersalne i wymienne a porty z podłączonymi kabelkami nie są obudowane większą obudową, więc producenci dbają o wygląd tych połączeń i stosują kable ładnie zakończone (coś w rodzaju wtyczki). Ja mam całkowicie zamknięty dostęp do końcówek kabli a w środku jak widać kable po prostu ucięte i przylutowane.
Ale można było to rozkręcić jak ktoś lubi majsterkować. Najpierw musiałem zdjąć całą przednią ściankę z drzwiczkami (zasłaniającymi cały front) a potem rozkręcić "puszkę" ze złączami USB. Reszta kabli obok w tym zasilający nie były tak obudowane.

grzeniu 22.03.2022 01:40

Są panele przednie do kupienia, nowe i używane. Kwestia wymiaru. Wątpię, że producent obudowy wymyślił coś extra swojego?
Wpisz na aledrogo 'panel przedni usb' i pooglądaj sobie. Są fotki ze wszystkich stron, samego panelu jak i kabelków.
Nie namawiam żebyś kupił, ale zobaczył jak to powinno wyglądać.

dromader40 22.03.2022 01:26

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1451742)
Wygląda jak garażowa rzeźba grubymi kombinerkami. Nigdy nie musiałem rozkopywać u siebie przednich paneli, ale nie spodziewałbym się takiego widoku. Jednak wystarczy popatrzeć w necie jak wyglądają takie panele i przyłącza do nich od tyłu, a choćby i na aledrogo.

Po co sprzedawca z allegro miałby rozbierać i fotografować nowe złącza USB od panelu obudowy? Nigdy czegoś takiego nie widziałem. Może na forum elektroda.pl coś takiego znajdę ale czy akurat panel takiej obudowy ktoś rozkręcił, to nie wiadomo. Ta obudowa kosztowała 670zł a marka też jedna z lepszych, więc takie coś nawet mnie laika mocno zdziwiło. Nie rozumiem po co były te dwa kabelki związywane i dlaczego 2 są bez izolacji?. Pytanie jednak co tutaj może powodować takie problemy? Kable są gołe ale obecnie się nie zwierają ze sobą. Czy w ogóle problem tkwi w tych kablach?

Cytat:

Napisany przez KaiQ (Post 1451743)
i teraz odwieczna pokusa każdego domowego majsterkowicza... czy naprawiać samemu dla domowej sławy jednego wieczoru (ryzykując utratę gwarancji), czy jednak zareklamować i niech się bujają i odeślą nowe bezusterkowe...

Jeszcze mi zostało sprawdzenie jak działają te porty po wyjęciu płyty głównej. Nawet nie wiem co tu jest do naprawiania w tych kabelkach. Gdyby któryś się zwierał albo był urwany, to sprawa prosta a tak...

KaiQ 22.03.2022 00:01

i teraz odwieczna pokusa każdego domowego majsterkowicza... czy naprawiać samemu dla domowej sławy jednego wieczoru (ryzykując utratę gwarancji), czy jednak zareklamować i niech się bujają i odeślą nowe bezusterkowe...

grzeniu 21.03.2022 23:11

Wygląda jak garażowa rzeźba grubymi kombinerkami. Nigdy nie musiałem rozkopywać u siebie przednich paneli, ale nie spodziewałbym się takiego widoku. Jednak wystarczy popatrzeć w necie jak wyglądają takie panele i przyłącza do nich od tyłu, a choćby i na aledrogo.

dromader40 21.03.2022 22:31

Cytat:

Napisany przez SEBAW (Post 1451696)
Zrób to, co ustaliliśmy wcześniej. Czekamy na rezultat.

Zdjąłem przedni panel i dobrałem się do mocowań pinów portów USB. Wstawiam zdjęcie tych mocowań. Ciekaw jestem czy taki sposób mocowania kabli to norma. Dwie żyły są bez izolacji a jedna przywiązana gołym kabelkiem. Te kabelki idące do ramek portów USB 3.0 były bardzo blisko i mogły się zwierać z tym gołym przywiązaniem drugiego kabelka od pinu (widać na foto). Jednak oddalenie tych gołych kabelków nic nie pomogło. Wstawiam fotkę, bo może coś podpowiecie. Jak nie, to wyjmę płytę z obudowy i wtedy będę testował. Oto obrazek:
https://www.mediafire.com/view/5wgiq...4/usb.jpg/file
https://www.mediafire.com/view/5wgiq...4/usb.jpg/file

Natomiast nie widzę niczego podejrzanego w mocowaniach kabelków
USB 2.0. Dawno nie miałem resetu gdzie winowajcą byłby port 2.0.
Testuję dalej.

https://www.mediafire.com/file/5wgiq...4/usb.jpg/file

SEBAW 20.03.2022 08:49

Zrób to, co ustaliliśmy wcześniej. Czekamy na rezultat.

dromader40 20.03.2022 02:18

Cytat:

Napisany przez SEBAW (Post 1451662)
Jeżeli to będzie powód, to poproś jeszcze raz szwagra, żeby ci zrobił uziemienie w gniazdku co masz podpiętego kompa.

Niestety ale mimo iż oczyszczacz jest pod innym gniazdkiem nastąpił dziś reset po podpięciu kabla USB do portu USB 3.0 obudowy.
Wczoraj testowałem tylne porty USB, czyli te od płyty głównej i nie odnotowałem ani razu resetu. Cholera a myślałem już, że to wina tego oczyszczacza. Teraz komputer mam podłączony pod to gniazdko z pseudo uziemieniem i nic to nie dało (do listwy z bolcami a listwa do gniazdka). Wcześniej gdy komputer stał dalej od tego gniazdka nie ciągnąłem specjalnie do niego kabli, bo nie sądziłem, że takie "uziemienie" ma jakieś większe znaczenie. Teraz zresztą nie pomaga nic a nic takie podłączenie. Zostało mi testowanie tych portów z wyjętą płytą główną.
Jak to nie pomoże, to chyba zostanie tylko reklamacja obudowy.
Ew. czekam na dalsze pomysły.
Jeszcze garść szczegółów: Znacznie rzadziej są resety z portów USB 2.0 ale gdy bywają, to nie natychmiast ale po paru sekundach i nie ma tego ekranu z "pikselozą". Natomiast porty USB 3.0 powodują natychmiastowe zgaśniecie ekranu (nie zdążę wsunąć nawet wtyczki USB) na którym przez chwilę widać parę pasków pikseli na czarnym tle a potem pokazuje się ta tablica (o której pisałem) z wyborem w jakim trybie mam uruchomić komputer.

SEBAW 19.03.2022 19:26

Jeżeli to będzie powód, to poproś jeszcze raz szwagra, żeby ci zrobił uziemienie w gniazdku co masz podpiętego kompa.

dromader40 19.03.2022 18:16

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1451650)
Jak nie masz uziemienia w gniazdku, to podłącz budę np. do kaloryfera. :D

Spróbuj wymontować z obudowy ten przedni panel i obejrzyj tam dokładnie. Prawdopodobnie gdzieś tam będzie przebicie do obudowy., może i kabel przy samym panelu. Ten panel lubi się ruszać pod naciskiem i coś tam może się dziać. Oczywiście delikatnie, żebyś w razie czego nie stracił opcji reklamacji.

Chyba znalazłem przyczynę problemu. Ale od początku: Zauważyłem ostatnio, że głównie USB 3.0 powoduje reset. Raz miałem nawet dziwną sytuację, mianowicie nie było resetu ale ekran w ok. 95% był czarny a w 5% to był krótkie poziome, wąskie paski pikseli z szumem. Na samej górze było zagęszczenie tych pasków. Podobny efekt jest gdy pada karta grafiki. Ale po ręcznym resecie już tego nie było.
Coś mnie tknęło żeby wyłączyć z listwy zasilacz oczyszczacza powietrza.
Listwa ta jest podłączona do listwy w której jest wpięta wtyczka od kompa.
Sam oczyszczasz jest oczyszczaczem jonizacyjnym, działającym na zasadzie elektrostatyki. Po wyjęciu wtyczki oczyszczacza parę razy już testowałem wpinanie kabla USB i nie było resetu. Podpiąłem oczyszczacz pod inne gniazdko w pokoju, uruchomiłem i też nie było resetu. Natomiast
miałem raz reset mimo iż oczyszczacz jest pod innym gniazdkiem ale kabel stykał się (krzyżował) z kablem od klawiatury. Teraz jest oddalony i będę obserwował/testował dalej.

grzeniu 19.03.2022 11:44

Jak nie masz uziemienia w gniazdku, to podłącz budę np. do kaloryfera. :D

Spróbuj wymontować z obudowy ten przedni panel i obejrzyj tam dokładnie. Prawdopodobnie gdzieś tam będzie przebicie do obudowy., może i kabel przy samym panelu. Ten panel lubi się ruszać pod naciskiem i coś tam może się dziać. Oczywiście delikatnie, żebyś w razie czego nie stracił opcji reklamacji.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:56.