Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.03.2022, 03:42   #1
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Reset PC po zmianie obudowy (wadliwe złącza USB?)

Zakupiłem niedawno nową obudowę Fractal Design R5 Black.
Od tego czasu po podłączeniu nawet samego kabla pod jakiekolwiek złącze USB na przednim panelu obudowy
system przestaje widzieć dysk systemowy i następuje po chwili autoreset komputera.
Wygląda to tak: gaśnie ekran, pokazuje się po chwili klasyczny czarny ekran z białymi napisami i wyborem
czy mam uruchomić system normalnie, czy w trybie awaryjnym.
Wybieram w trybie normalnym i potem mogę podłączać (jak do tej pory bez przeszkód) urządzenia
pod te gniazda USB.
Nie zawsze ten reset następuje. Nie mam pojęcia od czego to zależy.
Raz się zdarzyło, że mi znikł dysk inny niż systemowy po podłączeniu czegoś pod te gniazda.
Po ponownym uruchomieniu komputera dysk był już widziany.
Nie ma powyższych problemów gdy nie dotykam się do gniazd USB na przednim panelu.
Gniazd z tyłu nie używam obecnie, bo mam utrudniony dostęp ale zakładam, że nie ma z nimi problemu, bo przed zakupem
obudowy też nie było.

Mam podłączone 3 dyski HDD SATA bezpośrednio do płyty głównej plus napęd Blu-ray SATA.
Wykorzystuję wszystkie 4 wejścia SATA na płycie.
Płyta główna Asus Z97-P

Nigdy nie miałem takich problemów z gniazdami USB z tyłu, czyli tymi na płycie głównej.
Czy mam reklamować obudowę?
Obudowa nowa na gwarancji, kupiona 06.02.2022r.
Sprawdziłem czy kable od USB dobrze są włożone do płyty.
Sprawdziłem też połączenia dysków. Wszystko wydaje się być ok ale problem występuje.
Nie za każdym razem ale dość często.

Podzespoły jak i okablowanie są te same, wymieniłem tylko obudowę.
Nie wiem czy jest sens podawania pełnej specyfikacji, jeśli tak, to podam w kolejnym poście.
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.03.2022, 06:44   #2
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,784
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Mi to bardziej pasuje na jakieś przebicie, zwarcie, brak dobrego styku. Wyciągnij płytę główną z pozostałymi częściami i odpal kompa bez obudowy. Tylko podłącz wszystkie komponenty.
Był podobny temat gdzieś... i powodem była źle wpięta wtyczka do grafiki. Ona jest taka dzielona. Podobna jest do zasilania procesora.

Ostatnio zmieniany przez SEBAW : 17.03.2022 o godz. 06:58
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.03.2022, 22:35   #3
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,232
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
No taaak... był taki temat...



... a na poważnie to wygląda tak (wnioskując z opisu) że może gdzieś coś wyzaginane wewnątrz portu USB na przednim panelu, lub gdzieś faktycznie dochodzi do zwarcia. Najpierw powinieneś sprawdzić czy usterka zniknie jeśli zmienisz wtyk na płycie głównej, jeśli jest inne gniazdo wolne. A idąc po kolei przeglądnij przewody czy nie są nadcięte i nie zwierają się (co raczej neguję), ale najbardziej przyglądnął bym się tym gniazdom czy coś nie było wciśnięte na siłe. Ilość dysków nie rzutuje, jeśli zasilacz jest odpowiedni to z wszystkim da radę.
Ja wziął bym to na reklamację, jeśli miał bym pewność że w innej obudowie to się nie dzieje, A to samo USB działa z wspomnianych pinów na MOBO
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2022, 01:50   #4
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Cytat:
Napisany przez SEBAW Podgląd Wiadomości
Mi to bardziej pasuje na jakieś przebicie, zwarcie, brak dobrego styku. Wyciągnij płytę główną z pozostałymi częściami i odpal kompa bez obudowy. Tylko podłącz wszystkie komponenty.
Był podobny temat gdzieś... i powodem była źle wpięta wtyczka do grafiki. Ona jest taka dzielona. Podobna jest do zasilania procesora.
Ja nie mam karty grafiki na PCI, korzystam ze zintegrowanej. Spróbuję takiego eksperymentu ale upewnię się, że dobrze rozumiem: wyjąć wszystko z obudowy ale kable USB obudowy mają być oczywiście podłączone?

Cytat:
Napisany przez KaiQ Podgląd Wiadomości
No taaak... był taki temat...
Aż takich cyrków to u mnie nie ma
Nie ma też wyładowań elektrostatycznych podczas podłączania kabla.
Staram się nigdy nie być naelektryzowany gdy to robię.

Cytat:
Napisany przez KaiQ Podgląd Wiadomości
... a na poważnie to wygląda tak (wnioskując z opisu) że może gdzieś coś wyzaginane wewnątrz portu USB na przednim panelu, lub gdzieś faktycznie dochodzi do zwarcia. Najpierw powinieneś sprawdzić czy usterka zniknie jeśli zmienisz wtyk na płycie głównej, jeśli jest inne gniazdo wolne. A idąc po kolei przeglądnij przewody czy nie są nadcięte i nie zwierają się (co raczej neguję), ale najbardziej przyglądnął bym się tym gniazdom czy coś nie było wciśnięte na siłe. Ilość dysków nie rzutuje, jeśli zasilacz jest odpowiedni to z wszystkim da radę.
Ja wziął bym to na reklamację, jeśli miał bym pewność że w innej obudowie to się nie dzieje, A to samo USB działa z wspomnianych pinów na MOBO
Wnętrza portów USB to obejrzałem na samym początku. Cóż mogło być nie tak w nowych nieużywanych portach USB, oczywiście wszystko ok. Tak samo kable dochodzące do tych portów są ok. bo są nowe a producent złośliwy nie jest by te kable ciąć żyletką. Pod samymi portami nie wiem jak wygląda sytuacja, bo tam nie ma dostępu. Podsumowując wizualnie wszystko gra. Sprawdzę jedynie jedną rzecz z tych propozycji, przełączę kabel USB 2.0 do innego gniazda na płycie. Gniazdo USB 3.0 jest natomiast jedno na płycie, więc jedynie mogę tam wyjąć i włożyć ponownie wtyczkę.
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2022, 07:12   #5
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,784
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Z tą wtyczką, to jest przykład co było powodem restartu kompa. A podobna wtyczka występuje od zasilania CPU 4+4.
Spróbuj bez portów USB z obudowy, a potem z portami. A komp jest podpięty do gniazdka z uziemieniem?
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2022, 13:34   #6
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,232
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
przetestował bym działanie innej płyty w tej obudowie dodatkowo i jak @SEBAW wskazuje, z wtyczką od USB i bez.
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2022, 19:46   #7
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,784
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Warto jeszcze sprawdzić płytę główną od drugiej strony, ponieważ często zdarza się, że przy montażu zarysowuje się ścieżki przez śrubki dystansowe, które wkręca się w obudowę.

Zauważyłem, że płyta Asus Z97-P nie posiada zintegrowanej maskownicy portów, więc sprawdź, czy po montażu do obudowy "ząbki" nie podeszły pod jakiś port lub haczą się o samą płytę główną.
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.03.2022, 01:59   #8
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Cytat:
Napisany przez SEBAW Podgląd Wiadomości
Z tą wtyczką, to jest przykład co było powodem restartu kompa. A podobna wtyczka występuje od zasilania CPU 4+4.
Spróbuj bez portów USB z obudowy, a potem z portami. A komp jest podpięty do gniazdka z uziemieniem?
Ale porty na płycie głównej czyli te z tyłu obudowy nigdy nie powodowały problemów. Nie testowałem ich z nową obudową, bo nie widziałem sensu. Nadal nie powinny powodować problemów ale mogę przetestować z obudową a potem ew. bez obudowy. Dobrze rozumiem: do prawidłowego działania portów USB obudowy jest konieczne uziemienie komputera?
Uziemienia z prawdziwego zdarzenia nie mam w domu w gniazdkach ale szwagier mi coś w jednym kontakcie zrobił by było "pseudo" uziemienie.
Prawdę mówiąc, to nie mam pod to gniazdko podłączonego kompa i nie miałem ale nie korzystałem w poprzedniej obudowie z portów obudowy.
Dobry dostęp był do portów z tyłu, więc z nich korzystałem. Teraz jest odwrotnie.

Cytat:
Napisany przez KaiQ Podgląd Wiadomości
przetestował bym działanie innej płyty w tej obudowie dodatkowo i jak @SEBAW wskazuje, z wtyczką od USB i bez.
Jeśli bym miał drugą płytę główną wraz z podzespołami, to bym tak zrobił.

Cytat:
Napisany przez SEBAW Podgląd Wiadomości
Warto jeszcze sprawdzić płytę główną od drugiej strony, ponieważ często zdarza się, że przy montażu zarysowuje się ścieżki przez śrubki dystansowe, które wkręca się w obudowę.

Zauważyłem, że płyta Asus Z97-P nie posiada zintegrowanej maskownicy portów, więc sprawdź, czy po montażu do obudowy "ząbki" nie podeszły pod jakiś port lub haczą się o samą płytę główną.
Chyba nieuważnie czytaliście mój pierwszy post. Nie ma problemu (tak sądzę) z portami z tyłu obudowy (porty USB płyty głównej). Korzystam teraz wyłącznie z nowych portów USB obudowy i tylko z nimi jest problem (2xUSB 2.0 i 2xUSB 3.0). Pisałem przecież o tym, że sprawdzałem okablowanie USB czy jest dobrze podłączone do płyty i nie uszkodzone.
Ale by się upewnić mogę oczywiście sprawdzić również stare porty USB z tyłu. To trochę potrwa, bo to się dzieje losowo, od czasu do czasu.
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.03.2022, 10:44   #9
grzeniu
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 30,027
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Jak nie masz uziemienia w gniazdku, to podłącz budę np. do kaloryfera.

Spróbuj wymontować z obudowy ten przedni panel i obejrzyj tam dokładnie. Prawdopodobnie gdzieś tam będzie przebicie do obudowy., może i kabel przy samym panelu. Ten panel lubi się ruszać pod naciskiem i coś tam może się dziać. Oczywiście delikatnie, żebyś w razie czego nie stracił opcji reklamacji.
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.03.2022, 17:16   #10
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Cytat:
Napisany przez grzeniu Podgląd Wiadomości
Jak nie masz uziemienia w gniazdku, to podłącz budę np. do kaloryfera.

Spróbuj wymontować z obudowy ten przedni panel i obejrzyj tam dokładnie. Prawdopodobnie gdzieś tam będzie przebicie do obudowy., może i kabel przy samym panelu. Ten panel lubi się ruszać pod naciskiem i coś tam może się dziać. Oczywiście delikatnie, żebyś w razie czego nie stracił opcji reklamacji.
Chyba znalazłem przyczynę problemu. Ale od początku: Zauważyłem ostatnio, że głównie USB 3.0 powoduje reset. Raz miałem nawet dziwną sytuację, mianowicie nie było resetu ale ekran w ok. 95% był czarny a w 5% to był krótkie poziome, wąskie paski pikseli z szumem. Na samej górze było zagęszczenie tych pasków. Podobny efekt jest gdy pada karta grafiki. Ale po ręcznym resecie już tego nie było.
Coś mnie tknęło żeby wyłączyć z listwy zasilacz oczyszczacza powietrza.
Listwa ta jest podłączona do listwy w której jest wpięta wtyczka od kompa.
Sam oczyszczasz jest oczyszczaczem jonizacyjnym, działającym na zasadzie elektrostatyki. Po wyjęciu wtyczki oczyszczacza parę razy już testowałem wpinanie kabla USB i nie było resetu. Podpiąłem oczyszczacz pod inne gniazdko w pokoju, uruchomiłem i też nie było resetu. Natomiast
miałem raz reset mimo iż oczyszczacz jest pod innym gniazdkiem ale kabel stykał się (krzyżował) z kablem od klawiatury. Teraz jest oddalony i będę obserwował/testował dalej.
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.03.2022, 18:26   #11
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,784
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Jeżeli to będzie powód, to poproś jeszcze raz szwagra, żeby ci zrobił uziemienie w gniazdku co masz podpiętego kompa.
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.03.2022, 01:18   #12
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Cytat:
Napisany przez SEBAW Podgląd Wiadomości
Jeżeli to będzie powód, to poproś jeszcze raz szwagra, żeby ci zrobił uziemienie w gniazdku co masz podpiętego kompa.
Niestety ale mimo iż oczyszczacz jest pod innym gniazdkiem nastąpił dziś reset po podpięciu kabla USB do portu USB 3.0 obudowy.
Wczoraj testowałem tylne porty USB, czyli te od płyty głównej i nie odnotowałem ani razu resetu. Cholera a myślałem już, że to wina tego oczyszczacza. Teraz komputer mam podłączony pod to gniazdko z pseudo uziemieniem i nic to nie dało (do listwy z bolcami a listwa do gniazdka). Wcześniej gdy komputer stał dalej od tego gniazdka nie ciągnąłem specjalnie do niego kabli, bo nie sądziłem, że takie "uziemienie" ma jakieś większe znaczenie. Teraz zresztą nie pomaga nic a nic takie podłączenie. Zostało mi testowanie tych portów z wyjętą płytą główną.
Jak to nie pomoże, to chyba zostanie tylko reklamacja obudowy.
Ew. czekam na dalsze pomysły.
Jeszcze garść szczegółów: Znacznie rzadziej są resety z portów USB 2.0 ale gdy bywają, to nie natychmiast ale po paru sekundach i nie ma tego ekranu z "pikselozą". Natomiast porty USB 3.0 powodują natychmiastowe zgaśniecie ekranu (nie zdążę wsunąć nawet wtyczki USB) na którym przez chwilę widać parę pasków pikseli na czarnym tle a potem pokazuje się ta tablica (o której pisałem) z wyborem w jakim trybie mam uruchomić komputer.
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.03.2022, 07:49   #13
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,784
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Zrób to, co ustaliliśmy wcześniej. Czekamy na rezultat.
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.03.2022, 21:31   #14
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Cytat:
Napisany przez SEBAW Podgląd Wiadomości
Zrób to, co ustaliliśmy wcześniej. Czekamy na rezultat.
Zdjąłem przedni panel i dobrałem się do mocowań pinów portów USB. Wstawiam zdjęcie tych mocowań. Ciekaw jestem czy taki sposób mocowania kabli to norma. Dwie żyły są bez izolacji a jedna przywiązana gołym kabelkiem. Te kabelki idące do ramek portów USB 3.0 były bardzo blisko i mogły się zwierać z tym gołym przywiązaniem drugiego kabelka od pinu (widać na foto). Jednak oddalenie tych gołych kabelków nic nie pomogło. Wstawiam fotkę, bo może coś podpowiecie. Jak nie, to wyjmę płytę z obudowy i wtedy będę testował. Oto obrazek:

https://www.mediafire.com/view/5wgiq...4/usb.jpg/file

Natomiast nie widzę niczego podejrzanego w mocowaniach kabelków
USB 2.0. Dawno nie miałem resetu gdzie winowajcą byłby port 2.0.
Testuję dalej.

dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.03.2022, 22:11   #15
grzeniu
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 30,027
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Wygląda jak garażowa rzeźba grubymi kombinerkami. Nigdy nie musiałem rozkopywać u siebie przednich paneli, ale nie spodziewałbym się takiego widoku. Jednak wystarczy popatrzeć w necie jak wyglądają takie panele i przyłącza do nich od tyłu, a choćby i na aledrogo.
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
obudowy, pc, po, reset, usb, wadliwe, złącza, zmianie

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:18.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.