![]() |
Witam
Panowie jest sprawa potrzebuje zmienić router od Netii na coś lepszego bo to dziadostwo zaczyna mnie wpieniać :p . Niestety dysponuje dość skromnymi funduszami w wysokości 100zł . Sytuacja wygląda tak : .Kwota, jaką mogę maksymalnie przeznaczyć na zakup: 100zł 2.Typ łącza: stałe ( Netia 20Mbps ) 3.Jakim wtykiem zakończony jest kabel: RJ-45 4.Liczba komputerów do podziału: 3x bezprzewodowo 1 przewodowo + okazjonalnie laptop , komórka 5.QoS: Nie konieczne 6.Podział pasma: Nie konieczne 7.Dodatkowe wymagania: Duży zasięg, 8.Do czego będzie wykorzystywane urządzenie: Podział łącza w domu parterowym i pomieszczeniu oddalonym ok 20m od domu 9.Ile pięter będzie musiał ew. obejmować zasięg*: 1 10.Sprzęt który aktualnie posiadam: Tp-link TL-WN821N, TLWN721N,TLWN722N , Lenovo R61 , Standardowa karta sieciowa na płycie Ascrock 960GM-GS3 . |
Na szczęście nie używam niczego innego z Orange jak tylko internet. Mieszkam w małej miejscowości i jestem niestety na nich skazany.
Dzięki Berion za objaśnienie. |
A potem kupi i okaże się, że jedzie na VDSL. :P
Co do oprogramowania: a na diabli Ci to? Nie musisz niczego instalować. Z routerami rozmawia się przez przeglądarkę jeśli mają interface webowy (te z komercyjnym firmware mają wszystkie), telnet lub ssh. Zamiast adresu strony, wpisujesz 192.168.1.1 (lub inny, w instrukcji obsługi znajdziesz). Co oczywiste, od razu zmień hasła dostępowe, włącz uwierzytelnianie po MAC (a więc spisz MAC wszystkich urządzeń w domu i dopisz do białej listy). Jeśli używasz dodatkowych usług z Orange takich jak np. telewizja to podobno jesteś skazany na ich Livebox. Tak słyszałem. |
Dzięki za wyjaśnienie o co kaman. ;)
Internet mam właśnie po kablu telefonicznym, więc potrzebuje z modemem ADSL. |
Pytanie jak ten internet do Ciebie płynie, po kablu telefonicznym, czy masz Ethernet z jakiegoś modemu? (kablówka)
Livebox ma modem ADSL, a większość routerów nie, więc pytam się. ;) |
Hmm... przyznam się szczerze, że nie bardzo rozumiem pytanie ??? Mógłbyś wyjaśnić co masz na myśli?
|
Jeszcze pytanie, czy potrzebujesz modemu ADSL...
|
Dzięki za sugestie!
Myślę, że na któryś z tych się zdecyduje. |
Pod adsl (neo+) może być też Netgear DGN2200, również złego słowa nie powiem :)
|
Ja na Dlink 825 b2 złego słowa nie powiem... nawet z fabrycznym FW ale ja chciałem coś więcej (DDWRT) ;)
|
Bierz jakiegoś prostego D-Linka i tyla, ja mam 605 i nie przypominam sobie żadnych kłopotów z nim, łączność traci jak wyjdę poza zasięg (całkiem przyzwoity zasięg), można nim zarządzać przez www, ale też zdalnie, także ze smartfona. :)
|
Alternatywa dla Livebox'a
Poszykuję dobrej, ale za rozsądne, pieniądze alternatywy dla livebox'a (posiadam wersję 1.1). Przy czym powodem zmiany, nie jest zasięg WiFi, tylko częstość tracenia synchronizacji.
Obługiwał będzie stacjonarny komputer po kablu sieciowym i dość wiekowego laptopa po WiFi. I narazie tylko tyle. Nie zależy mi na żadnych bajerach, ma być prosty w obsłudze, chodzi mi o oprogramowanie i w miarę dobry. Będzie stał w zamykanej szafce obok PC. |
Wrzuć sobie OpenWRT lub jego modyfikację Gargoyle :-)
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
Załącznik 69238 Cytat:
http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtop...9c40d3438037b1 Cytat:
andy nie wierzę, że przez rok nie powstała z tego makaraonu ani jedna wersja stable :sciana: Kod:
01-10-2014-r23320-fix/ 11.01.2014, 00:00:00Ja rozumiem, że są nowe urządzenia ale dla tych już przetestowanych powinni wydawać wersje stable :sciana: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:03. |