Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Składamy nowy komputer. Proszę o zatwierdzenie podzespołów :) (https://forum.cdrinfo.pl/f113/skladamy-nowy-komputer-prosze-o-zatwierdzenie-podzespolow-76783/)

misiozol 14.10.2022 13:49

Pamieci kupuje sie pod typ procesora, jesli procek nie obsluzy tego typu pamieci to bedzie keksik.

DarkSlide97 14.10.2022 05:35

Płytka to dokładnie Z77A-G43. Na stronie jest napisane, że obsłuży pamięci do 2800Mhz. Chcę kupić albo 2x8GB albo 4x4GB, zależy co będzie dostępne.

Rozważam tego typu pamięci:

https://www.olx.pl/d/oferta/pamieci-...9-IDPWm0o.html

https://www.olx.pl/d/oferta/kingston...9-IDRib9d.html

SEBAW 13.10.2022 20:51

Szkoda, że nie zapytałem wcześniej o pamięć. Podaj oznaczenie. Pojedyncza kość (16GB), czy dwie sztuki (2x8GB)? Pamiętaj, że Twój procesor posiada kontroler pamięci 1600MHz. Powyżej tej częstotliwości wchodzisz w ustawienia OC.
A czasami po oznaczeniu modelu płyty głównej nie widnieją jeszcze inne znaki? Kwota, też jest ważna.

DarkSlide97 13.10.2022 20:29

Proc i7 3770, płyta MSI Z77A.

SEBAW 13.10.2022 19:55

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1455404)
Najwazniejsze pytanie: ILE jest GWARANCJI na te dyski :taktak:

Gwarancja na te dyski to 60 miesięcy (5 lat).

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97
Pytanko, będę kupował 16GB pamięci DDR3.

Czy warto dokładać do wersji 2133 albo 2400Mhz? Komputer głównie do Photoshopa/After Effecs/DaVinci, w drugiej kolejności do grania.

Podaj oznaczenie płyty głównej oraz procesora. Nie zawsze ramy z większą częstotliwością są szybsze. Masze jakieś upatrzone?

misiozol 13.10.2022 19:00

jak nie masz zamiaru podkrecac procesora to nie ma sensu.

DarkSlide97 13.10.2022 18:33

Pytanko, będę kupował 16GB pamięci DDR3.

Czy warto dokładać do wersji 2133 albo 2400Mhz? Komputer głównie do Photoshopa/After Effecs/DaVinci, w drugiej kolejności do grania.

misiozol 13.10.2022 14:37

Najwazniejsze pytanie: ILE jest GWARANCJI na te dyski :taktak:

SEBAW 12.10.2022 21:41

Wydajność bardzo zbliżona. Różnica w zastosowaniach domowych - niezauważalna. Ilość pamięci RAM - 1GB - taka sama. Cena - 100zł w kieszeni na korzyść Kingstona.

Warto odwiedzić stronę producenta płyty głównej w celu sprawdzenia kompatybilności z ssd. Czasami niezbędna jest aktualizacja BIOS'u. W przypadku braku dysku na liście, nie oznacza to, że mobo go nie obsłuży.

KaiQ 11.10.2022 23:24

Cytat:

Napisany przez SEBAW (Post 1455354)
Ten dysk jest bardzo szybki, więc radiator wymagany. Bez niego przy obciążeniu zostaną obniżone prędkości zapisu/odczytu. Nie możesz zerwać nalepki (ona również działa jako radiator), bo stracisz gwarancję. Przyklejasz radiator z mobo na niego, po wcześniejszym osadzeniu go (dysku) w gnieździe.

to w większości wiem. Przyznać muszę że teraz na dniach się trafiło kilka ofert dysków i zastanawiam się czy nie pokusić się właśnie o zakup. Raz, są przeceny na Allegro w sugerowanych, a dwa X-kom też wyskoczył z promocją.

Alle: Western Digital SN850X 1TB M.2 PCIe M.2 - 689,00 zł (z 799,00 zł)
X-k: Kingston 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe KC3000 - 549,00 zł (z 589,00 zł)

Co polecicie?

misiozol 11.10.2022 16:39

Mam radiator, dopadlem jakis z xboxa i go pociolem sobie wg uznania a i termal pady z jakis rozbieranych dekoderow mialem i uzylem, ale nie o tym ja tutaj tylko o tym ze w zasadzie radiator mozna dobrac od byle czego aby pasowal wymiarami i sie miescil. Czy jest wymagany ? ZDECYDOWANIE :taktak:

SEBAW 10.10.2022 23:21

Ten dysk jest bardzo szybki, więc radiator wymagany. Bez niego przy obciążeniu zostaną obniżone prędkości zapisu/odczytu. Nie możesz zerwać nalepki (ona również działa jako radiator), bo stracisz gwarancję. Przyklejasz radiator z mobo na niego, po wcześniejszym osadzeniu go (dysku) w gnieździe.

KaiQ 10.10.2022 22:24

Z tego co przy tym WD widzę, radiatora nie ma, a AORUS dostarczył własny w obudowie.

SEBAW 10.10.2022 21:29

Cytat:

Napisany przez KaiQ (Post 1455291)
Pytanie dla tych co ostatnio może robili zakupy w temacie. Szukam dysku SSD M.2 NVMe PCI-e 4.0 do mojego komputera. Myślę że o pojemności 1TB, choć rozważam i 512 GB (głównie na system) mam już 1 TB na SATA na dane.
I teraz to co już wskazałem. Ma obsługiwać PCI-e 4.0 bo po to brałem procesor 11Gen by obsłużyło to co oferuje MOBO. Coś szybkiego i jak najbardziej niezawodnego. Polecicie coś do porównania?

Musisz przede wszystkich zastanowić, się, czy będziesz korzystał z radiatora płyty głównej (jeżeli takowe posiada), czy też radiator będzie dostarczany z ssd? Usuwając radiator z ssd tracisz gwarancję. Montując dysk bez radiatora musisz liczyć z częstym spadkiem transferu ze względu na temperaturę. Kupując dysk z radiatorem, sprawdź, czy nie będzie "wadził" o inne komponenty. Prędkość zapisu i odczytu powyżej 5000 MB/s. Niektóre dyski posiadają szyfrowanie danych. A cena? ;)

KaiQ 10.10.2022 21:14

gdzieś tutaj, z którymś z Was mieliśmy taką małą konwersację, gdzie był dość rozsądny konsensus że małe dyski nie mają sensu. Parę rzeczy doszło do tego podsumowania ostatnio i mam kilka własnych przemyśleń.

Owszem rozważam zakup pomiędzy 500GB a 1TB.
Wada dużych dysków jest jedna... oczywiście CENA... a co za tym idzie, łatwiej się poddać presji oszczędzania i wybierania rzekomo optymalnych rozwiązań technologicznych by cenę obniżyć. A ta czasami potrafi się wahać nawet o ponad 200zł.

Wad małych dysków jest kilka. Zacznijmy od tego że dane a zarazem programy i projekty roztyły się do olbrzymich rozmiarów, co oczywiście przekłada się na ich jakość. Mamy system operacyjny Windows 10 64bit, to na wejściu [według oficjalnych informacji od M$....]) bo nie chce mi się tera manualnie sprawdzać// to 30GB (wersja 32bit jakieś 18GB), jeśli mamy sporo pamięci RAM, to jej wielkość oczywiście rezerwuje sobie identyczny pojemnościowo plik wymiany SWAP. A zatem jeśli mamy 32GB RAM lub nawet 64GB (a nie jest to wcale rzadkość) to oczywiście sam OS i SWAP podchodzą pod 100GB, a jeszcze nie wspomniałem o aktualizacjach systemu i programach.

... No i teraz jak by kto nie wiedział... jeśli mamy mały dysk, to częstotliwość wykorzystania wolnej przestrzeni dla plików tymczasowych dosłownie może go usmażyć i tak część komórek nie jest wykorzystywana, a część maglowana na potęgę. Więc schodzenie z dyskiem poniżej 500GB nie ma sensu. Pytanie na ile potrzebny jest 1 TB i jego koszt.
Jeśli pominąłem jakieś argumenty to zamieniam się w słuch :)

Sorry za link, ale co powiecie o tym ? WD BLACK 1 TB

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:34.