![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nietypowy problem z internetem, dnsami...
Czołgiem, dwa dni temu mój lokalny ISP u którego mam wykupiony dostęp do internetu miał drobną awarię. Po przywróceniu dostępu wszystko działa tak jak działało wcześniej poza jednym drobnym błędem.
Przy wpisaniu magicznego zaklęcia w pasku adresu przeglądarki (IE, FireFox): google.pl pokazała mi się strona: "System zarządzania siecią ..." - używają LMSa ![]() Oczywiście pierwsze co zrobiłem to: ipconfig /flushdns na kompie, reset routera, reset dnsmasq (@OpenWrt). Niestety to nie pomogło. Dzisiaj odpiąłem router i podłączyłem się bezpośrednio pod kabel z nadzieją, że będize wszystko ok...no i moja nadzieja poszła się .... po kilku minutach ![]() Niestety problem występuje dalej. Gdy zmieniłem dnsy (standardowo używam tych od ISP) na Google'owe (tak wiem, oni są źli, ale to tylko na chwile ![]() Najciekawsze jest to, że po zrobieniu pinga na adres: google.pl i wpisaniu zwróconego adresu IP w przeglądarkę ląduję na stronie Google. Czy ktoś potrafi wyjaśnić ten fenomen?
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
problem to dns, i cos po stronie dnsow isp
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
logged out
CDRinfo VIP
Tyle to i jak wiem kapitanie oczywisty. Pytanie dlaczego ping mi zwraca prawidłowy adres ip? Dlaczego akurat google?
Zgłosiłem to do ISP, jednak ciekawi mnie co się spiep.... ![]()
![]() |
#4 |
ZnakJaworznickiegoBikera
yyyy
jesli przegladarka pod google.pl pokazuje cos innego niz ping google.pl to cos jest w systemie a nie po stronie dns
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
Nie wiem czy nie stało by się tak jak by przez przypadek port od "zarządzania siecią" ustawili na 53 odpowiadający dns...
Cytat:
Aha i jeszcze jedno, dzieje się tak we wszystkich przeglądarkach, nie kombinowałeś coś z konfiguracją proxy, pytałeś innych użytkowników sieci? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||||
logged out
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Po wejściu na IP, które dostałem po pingu: ![]() Po wpisaniu google.pl: ![]() Ruch nie przechodzi też przez żadne proxy po ich stronie: Cytat:
Owy problem występuje również na smartfonie. Jako, że wykluczyłem już awarię routera to jedyny winowajca to ISP. Pytanie pozostaje co się stało?
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl Ostatnio zmieniany przez andy : 04.05.2012 o godz. 22:40 |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
ZnakJaworznickiegoBikera
na iptables moze byc ip wpisane i wyswietla strone ;-)
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
logged out
CDRinfo VIP
Gdybyś uważnie czytał każdy mój post to byś wiedział, że to nie to... Ten "problem" występuje tylko na DNSach od mojego ISP, na innych jest wszystko w porządku.
Najśmieszniejsze jest to: Cytat:
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl Ostatnio zmieniany przez andy : 05.05.2012 o godz. 21:59 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
sorry . . . "mówi się: dzięki za pomysł, ale to nie to" bo 5 min tego szukałem
![]()
![]() |
Tagi |
dns, internet |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Nietypowy problem z nagrywaniem... | ckdudi | Napędy optyczne DVD | 0 | 03.08.2011 00:28 |
Nero i problem nagrywania danych | albercikk | Napędy optyczne DVD | 16 | 05.09.2005 11:45 |
nietypowy problem z predkosciami w Lite-on 1653S | josephineb | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 2 | 26.08.2005 21:52 |
Nietypowy problem z mpg | memorando | Napędy optyczne CD | 11 | 30.04.2003 23:54 |
nietypowy problem | wacek | Napędy optyczne CD | 7 | 10.02.2002 10:59 |