Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Upgrade Windows 8 do Windows 10. (https://forum.cdrinfo.pl/f113/upgrade-windows-8-windows-10-a-94931/)

Berion 21.08.2015 19:17

Ja Ciebie świetnie rozumiem tylko wszystko co wypisujesz w tym temacie jest bezsensowne. I nie napisałem tego z powodu wrodzonej złośliwości ;] tylko zupełnie poważnie. Proszę bardzo, lista absurdów:

1. Masz oryginalny system, ale chcesz go crackować.
2. Masz normalną wersję Windowsa, do której dostępne są obrazy z serwerów MS, ale wolisz partycję recovery z preinstalowanym crapware.
3. Skanujesz programami AV aktywatory i uważasz, że uchroni Cię to przed złem.
4. Skanujesz programami AV recovery jak gdyby zło przepakowywało wielo-GB-owe WIM-y.
5. Odłączasz internet na czas skanowania jakby miało to znaczenie.

Jutro wydzielę offtopwe posty do nowego wątku ponieważ z aktualizacją Win8 do 10-tki nie ma za wiele wspólnego.

siwymariusz 21.08.2015 18:05

Cytat:

Napisany przez stjerzy (Post 1334094)
Przywracanie z recovery w tym laptopie z dyskiem SSD było bardzo szybkie, ale ja nie ufam zbytnio recovery na tym samym dysku co system i posiadam dysk zewnętrzny 2 T. Oczywiście nie jest on podłączony na stałe, a dane dopiero po przeskanowaniu McAfee są kopiowane na niego i na ten czas internet odłączony jest.

To jest tzw " Paranoja " :)

stjerzy 21.08.2015 15:03

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1334119)
Wszystko co piszesz pozbawione jest logiki. Ale jak tam sobie chcesz, jeśli Ci tak wygodniej... ;)

Skoro nie trybisz tego co piszę to nawet nie ma o czym dyskutować, są ludzie różni jedni wiele rozumieją drudzy są nieco zamuleni, ale skoro tak lubisz to Ok :fiu:

Berion 21.08.2015 11:28

Wszystko co piszesz pozbawione jest logiki. Ale jak tam sobie chcesz, jeśli Ci tak wygodniej... ;)

stjerzy 20.08.2015 22:45

Przywracanie z recovery w tym laptopie z dyskiem SSD było bardzo szybkie, ale ja nie ufam zbytnio recovery na tym samym dysku co system i posiadam dysk zewnętrzny 2 T. Oczywiście nie jest on podłączony na stałe, a dane dopiero po przeskanowaniu McAfee są kopiowane na niego i na ten czas internet odłączony jest.

Berion 20.08.2015 19:29

Ja tylko pytam, sugerując się czasem przywracania z owego recovery. ;p

Patrix 20.08.2015 19:22

jak jestes ciekawy wsadz nos do kawy!

Berion 20.08.2015 19:19

Kawa ze śniadaniem?

Patrix 20.08.2015 19:17

Ja uważam, że jak się ktoś zna to sobie zrobi recovery sam. Jak się nie zna to odradzam mieszanie. Przyszła do mnie znajoma z laptopem, wcisnąłem klawisz funkcyjny na starcie i po kawie miała gotowego kompa. Wszelka inna magia tylko by ją stresowała :D

Berion 20.08.2015 19:14

Z tego co kojarzę Windowsa 8.1 możesz aktywować 81 razy, a Windowsa 10, 10 razy ale na różnych komputerach (nie w tym samym czasie oczywiście). Na tym samym nieskończoną ilość razy. Głowy za to nie dam.

Skoro to nie jest wersja "with Bing" to sobie ściągnij obraz systemu ze strony MS podając klucz OEM ze SLIC. I zainstaluj na czysto, na cholerę Ci te recovery z syfem? Recovery sam sobie zrobisz, tylko z tym co chcesz i nie zajmie 40GB tylko ~5GB.

Zrozum, że to jest idiotyczne. ;] Masz oryginalne systemy i ryzykujesz dograniem sobie niespodzianki. Myślisz, że program antywirusowy Ci coś da? Nie chcę zrujnować Ci światopoglądu, ale nic nie da. Dawno temu skończyły się czasy kiedy na AV można było polegać.

stjerzy 20.08.2015 16:43

Nie to nie jest wersja "with Bing", jest to wersja OEM win 8.1 Home. Z tego co się już dowiedziałem to aktywacje mają też swoją ilość ograniczoną, a ja mam już trzecią aktywację win 10. Ostatecznie mogę zawsze wrócić do win 8.1 bo tam jest aktywacja seryjna Lenovo i po odtworzeniu z recowery system jest aktywowany, ale co z tego nie ma odwrotu od systemu operacyjnego i jak wypadnie się z nowości to potem jest trudniej obsługiwać różne programy. Chcąc nie chcąc zawsze trzeba nadążać za tym trendem, bo Ci co siedzą nadal na XP to są przerażeni tym co tu jest w nowych systemach i nie chcą żadnych nowości i zmian a to wiąże się z zacofaniem. Muszę ściągnąć instalkę win 10 i spróbować, aktywatory nie są takie groźne i trzeba najpierw ściągać na komputer specjalny do ściągania niebezpiecznych plików i poczęstować go programem antywirusowym na wykrycie jaki to robal jest podczepiony by można było określić co on powoduje i wtedy po użyciu jego przeskanować i usunąć. Jeżeli usuniesz go przed aktywacją to nie zrobi ten dany aktywator prawidłowej aktywacji. Przez te wszystkie lata z komputerami miałem tylko raz utratę danych za hasłowania plików na dysku i zrobiłem to instalując program z poczty polskiej podrobionej i dwa razy program antywirusowy Comodo mnie informował, ale myślałem że to wiadomość niewysłania przesyłki z Niemiec i mimo ostrzeżeń uruchomiłem plik, ale udało mi się przerwać proces gdy była zbyt długa cisza w kompie odłączając wszystkie dyski na USB. Jest nauczka na przyszłość.

Berion 20.08.2015 13:30

Jeśli ta wersja Windows 8.1 to nie jest wersja "with Bing" to po aktualizacji do Windows 10 sczytaj klucze obu systemów i zainstaluj na czysto. Po co się z tym męczysz?

Jakiego aktywatora? Chcesz rootkita gratis? :P

Po roku nic się nie zmieni. Już aktywowałeś Windows 10, więc wg. zapewnień MS masz go na stałe i jest to jedna z 10 maszyn na której można aktywować.

stjerzy 20.08.2015 12:18

Tak czytam już czwartą stronę tych wieści przechodzenia z win 8,1 do win 10 i już mi jest nie dobrze. Bo mam Lenovo z win 8,1 i aktualizowałem wo win 10 i kom stracił na prędkości przy włączaniu programów. Po naciśnięciu Np. Thunderbirda muszka odpala się po 5-6 s i otwiera się okno przeglądarka Firefox 1-2 s wolniej i mi się to nie podoba, oraz nie wiem co jest przyczyną czy win 10 i program McAfee oryginał. Miałem Virusa łapacza przeglądarek i nie uchronił mnie mój program antywirusowy, więc zrobiłem format przywróciłem z recovery win 8,1 i następnie upgrade do win 10. Za nim wykapowałem gdzie mam tego łapacza przeglądarek i usunąłem go w końcu musiałem całą historię jeszcze raz przerabiać i siedzieć tyle czasu instalować sterowniki bo win 10 nie chce pracować na sterach win 8,1 64 b. Ale nadal mam ten problem że uruchamia się wszystko wolniej: proc. I 7 4720, 8 GB pamięci, dysk SSD 250, karta intel 4600 i GTS 960M Nvidia. Też myślę o czystej instalacji win 10 HOME, ale mam pewne obawy bo chcę to zrobić nie przez narzędzia z MS tyko użyć aktywatora win 10 i aktywować Windowsa na parametrach z programu winproductkey to znaczy aktualny klucz win 10, który jest inny niż z tego systemu win 8,1 co był ID też świeci innym kluczem. Wersja win 10 to 10240 i tam dalszy ciąg jest, ale chyba do rozpoznania komputera służy nie tylko świecenie parametrami biosu a też Machine GUID to ten ciąg cyferek też jest pzrypisany do wersji danego komputera. Jeżeli obecny aktywator win 10 da sobie wpisać te parametry to nie potrzebna będzie aktywacja win 10 i przeinstalowywania godzinami systemów. Teraz można jeszcze sie bawić ale po roku niestety zaczną się problemy z win 10 po awariach systemu czy zmianie dysku jak padnie.

Berion 20.08.2015 00:01

Na desktopie mi nie skasowało tylko zdublowało. Jeśli to tablet na x86 to odczytaj jakimś programem i z jego poziomu zrób kopię (ukryte partycje mają atrybuty hidden i msft*, dlatego z poziomu Windowsowego dskmgmnt ich nie widać).

dalmashin 19.08.2015 23:10

Wyczytałem na jakiejś stronie www, że podobnież w przypadku takowych tabletów aktualizacja do win10 kasuje partycje recovery. Kilka dni temu jeszcze o tym nie wiedząc zgodziłem się na aktualizację. Teraz nie wiem co robić. Na moje szczęście lub nieszczęście mam tylko 1,5GB wolnego więc za prędko mi nie to chyba nie grozi...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:53.