Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Upgrade Windows 8 do Windows 10. (https://forum.cdrinfo.pl/f113/upgrade-windows-8-windows-10-a-94931/)

Berion 19.08.2015 22:34

W tabletach producenci wychodzą z założenia, że od przywracania są partycje recovery. Mnie to nawet nie dziwi biorąc pod uwagę jak zamknięty jest to sprzęt.

dalmashin 19.08.2015 17:34

Ja mam już drugi tablet z win8 firmy colorovo i opcja wykonania backupu jest niektywna, jest ale nie można jej wybrać.

misiozol 19.08.2015 10:04

Moze sie zle wypowiedzialem pisze o normalnych krajach nie o polsce :P producent jest zobowiazany do udostepnienia nosnika z systemem w razie uszkodzenia ;) Nawet na glupim tablecie z win8.1 i bios uefi moge wykonac/nagrac plyte z systemem z poziomu win8.1

mgit 19.08.2015 00:33

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1333694)
Niekoniecznie, kazdy lapek/tablet kupowany z systemem ma mozliwosc zrobienia botowalnego iso z partycji recovery , to w twoim interesie jest aby zadbac o swoje dane ;)

Ta każdy... w samsung to można zrobić tylko jak znasz hasło które ciężko jest znaleźć....

Berion 17.08.2015 11:04

Ilość załączników: 1
Ja nie miałem takiej możliwości. A power user w ogóle nie będzie robić kopii tego syfu tylko sczyta klucz i zgra sterowniki...

Blisko 50GB zmarnowane. Jaki baran to wymyślił?

misiozol 17.08.2015 10:47

Niekoniecznie, kazdy lapek/tablet kupowany z systemem ma mozliwosc zrobienia botowalnego iso z partycji recovery , to w twoim interesie jest aby zadbac o swoje dane ;)

Berion 17.08.2015 00:50

Zaorałem dysk, instaluję z płyty/pendrive na czysto bootujac. Zapytał o klucz, nie wczytał go z UEFI... Wybrałem "Pomiń", a w dalszym kroku "Windows 8 Home", przy końcu instalacji ponownie zapytał się o klucz i ponownie odmówiłem.

Oczywiście wcześniej sczytałem klucze OEM i ten nowy wygenerowany, ale celowo nie wpisywałem żeby przekonać się czy z poziomu systemu wczyta co powinien i zrobi aktywację. Niestety tego nie zrobił i musiałem wpisać go ręcznie w modernowych "Ustawienia" -> "Aktywacja". Wklepałem to co pokazał mi wcześniej ProductKey (jako Windows 10 key, nie Windows 8 OEM). Podejrzewam, że sugerowana metoda to konto MS i już na etapie instalacji po podaniu danych logowania sam by to zrobił.

Czyli co? Gdybym tego nie zrobił, padł dysk twardy i nie miał konta MS to byłbym w czarnej dupie. Brawo MS, kolejny medal za "logikę"! :sciana:

mgit 16.08.2015 22:40

Nie muszę zmieniać user agenta... zawsze mogę pobrać z drugiego komputera na debianie ;)

Ja to pobrałem, już w dniu premiery, grzecznie jest zapisane na dysku w razie w ;)

Berion 16.08.2015 22:34

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1333666)
Czym się różni obraz z Media Creation Tool (później będę to nazywał MCT) od obrazu ISO typu Retail z MSDN?

Mnie się wydaje, że niczym, że to po prostu kolejny gówniany downloader ISO, który je rozpakowuje, a przy okazji wysyła do MS informacje na czym odpalony... ;)

Cytat:

Ta sama kalka teraz w Windows 10. Mam windows 8.1 i chcę ściągnąć ISO Retail z Windows 10, a nie bawić się w MCT. I tu zaś niespodzianka, że ISO Retail nie łyka klucza z 8.1 ale instalka zrobiona przez MCT jest jakoś hakowana i nagle klucza nie potrzeba...
???
Eee, wątpię.

Cytat:

Innymi słowy czy da się przeprowadzić upgrade do windows 10 bez tej całej paściarskiej zabawy
8 -> 8.1 -> 10, bo nie chce mi się trzech systemów instalować, tylko ten ostatni :P
Ja póki co zrobiłem aktualizację na żywym Windows z "8.0" do 10 przez instalator (setup.exe) z obrazu Windows 10 (i bez konta MS).

Na czysto jeszcze nie instalowałem.

@Mgit
Zmień user agent na Linuksa i pobierze obraz, nie musisz przedzierać się przez ten tool. :szczerb:

mgit 16.08.2015 22:14

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1333676)
Źródło? Chyba niebardzo... owce pewnie zalogowały się nieświadomie do Live ID przy update, a potem cieszyły paszczę, że działa.

To akurat bardzo prawdopodobne :taktak:

Co ciekawe, system łączy się z serwerami ms jak klikamy na menu start... nie wysyła żadnych informacji, ale łączy się i teraz wszyscy zachodzą po co? Skoro mu to do niczego nie potrzebne to połączenie :szczerb:

Patrix 16.08.2015 22:12

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1333675)
lub zaliczyć się do grona szczęśliwców, którym się aktywowało bez konta...

Źródło? Chyba niebardzo... owce pewnie zalogowały się nieświadomie do Live ID przy update, a potem cieszyły paszczę, że działa.

mgit 16.08.2015 22:10

Na to wygląda... ba niedawno czytałem, że podczas procesu aktywacji system sprawdza czy nie mamy pirackich gier i nieoryginalnych akcesoriów :szczerb:

No ale co tak ci to konto MS przeszkadza? Zawsze możesz potem wywalić lub zaliczyć się do grona szczęśliwców, którym się aktywowało bez konta...

Przecież to nie ogranicza sprzedawania tego Windows'a, jak sprzedaż to nadal będziesz mógł aktywować bez problemu ;)

Patrix 16.08.2015 22:01

Edytowałem posta jeszcze dodałem to:
Cytat:

Stan mamy taki, mam klucz BOX Retail W8. Mam ISO W10. Co dalej bez udziału Live ID i Marketu?
Więc całe te łapu capu z upgrade odbywa się tylko przez Live ID?
To jest jedyna forma sprawdzenia z czego na co upgradujemy? Online? Jeśli tak to ja *******e, ładny kanał :)

mgit 16.08.2015 21:57

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1333672)
Nie chcę wiązać BOX'a z moim kontem Live ID ani przypisywać klucza do mojego Live ID. Kiedyś tego BOXa po prostu sprzedam.

MSDN owszem mam z roboty, ale mam też normalnego BOX'a z W8 komercyjnego, którego będę chciał użyć.
Tak więc nie mieszajmy tu kluczy MSDN, po prostu do prywatnego postawienia swojego kompa mam źródło pewnych ISO, to jest jedyna różnica między mną, a Tobą w tym przypadku.

ISO nie różni się niczym... od iso pobranego ich narzędziem. Jak zechcesz zamiast aktualizacji postawić czystą 10 od razu to ją nie aktywujesz i tyle...

Tak już jest i tego nie przeskoczysz. To akurat głupie jest z tym się zgadzam, ale cuż jak mus to mus.

Patrix 16.08.2015 21:55

Nie chcę wiązać BOX'a z moim kontem Live ID ani przypisywać klucza do mojego Live ID. Kiedyś tego BOXa po prostu sprzedam.

MSDN owszem mam z roboty, ale mam też normalnego BOX'a z W8 komercyjnego, którego będę chciał użyć.
Tak więc nie mieszajmy tu kluczy MSDN, po prostu do prywatnego postawienia swojego kompa mam źródło pewnych ISO, to jest jedyna różnica między mną, a Tobą w tym przypadku.

Stan mamy taki, mam klucz BOX Retail W8. Mam ISO W10. Co dalej bez udziału Live ID i Marketu?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:47.