Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Upgrade Windows 8 do Windows 10. (https://forum.cdrinfo.pl/f113/upgrade-windows-8-windows-10-a-94931/)

mgit 16.08.2015 21:48

Obraz nie różni się niczym - kwestia jego zdobycia.... gdyż nie każdy ma dostęp do MSDN a tym samym ja np. nie mogę pobrać wersji instalacyjnej z tego źródła, Berion za pewnie też... a z chomika lub torrentów obrazu nie chcę - nie ufam im aż na tyle...

Ty mając dostęp do MSDN pewnie dostaniesz nowy numer seryjny, tak było przynajmniej w MSDNAA i cała ta zabawa cie dotyczyć nie będzie.

Ogólnie mechanizm jest prosty: teoretycznie aktualizacja sprawdza legalność klucza 7/8 (słyszałem o udanych aktualizacjach na wersjach aktywowanych KMS - czytaj piratach). Po sprawdzeniu klucza generowany jest id komputera i zapisywany na twoim koncie ms lub innym wiadomym tylko ms (jednakże podejrzewam przypisanie id do konta ms, gdyż ja po zalogowaniu na konto widzę przypisanego windows'a 8.1 i teraz 10, ba nawet konsolę i kinekta... o kupionych grach online nawet nie wspominam). Po formacie instalujesz bez klucza i logując się na konto ms jest weryfikowany id komputera, i jeśli się nie zmienił następuje automatyczna aktywacja. Jeśli się id zmieni - będziesz musiał dzwonić do nich co by zresetowali to nieszczęsne id komputera.

Dalej sprawa twojego konta ms, czytałem o udanych aktywacjach bez tego konta, jak i aktywacjach które nie były możliwe bez tego konta. Najprościej to obejść wywalając konto po aktywacji. Może w twoim przypadku problemów nie będzie bez konta ms nie wiem. Ja i tak używam konta ms więc mi to specjalnie nie przeszkadza, co nie zmienia faktu, że sprawdzałem jak aktywacja się zachowa bez konta ms i się aktywować nie chciał. Może to wina serwerów może wina konta ms... wiem tyle, że z kontem aktywacja ruszyła.

Patrix 16.08.2015 21:21

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1333657)
Jeśli aktywował się pomyślnie możesz zrobić normalny format.

Czym się różni obraz z Media Creation Tool (później będę to nazywał MCT) od obrazu ISO typu Retail z MSDN?
Na czym polega ta magi aktywacji, że raz działa a raz nie.

Przykładowo kowalski ma kupionego Windows 8 BOX z płytką do instalacji. Jak wiemy może go zaktualizować do Windows 8.1 BOX - czyli ja jako pro user nie bawie się w MCT bo mam ISO Windows 8.1 Retail z MSDN. Ściągam bootuję o dupa, klucz z 8 do 8.1 nie pasuje. Zaś ten patent z MCT robi chyba jakieś hakowane ISO, które nie jest równoznaczne z Retailem.

Ta sama kalka teraz w Windows 10. Mam windows 8.1 i chcę ściągnąć ISO Retail z Windows 10, a nie bawić się w MCT. I tu zaś niespodzianka, że ISO Retail nie łyka klucza z 8.1 ale instalka zrobiona przez MCT jest jakoś hakowana i nagle klucza nie potrzeba....

Innymi słowy czy da się przeprowadzić upgrade do windows 10 bez tej całej paściarskiej zabawy
8 -> 8.1 -> 10, bo nie chce mi się trzech systemów instalować, tylko ten ostatni :P
Aaa i nie loguję się do Marketu, powiedzmy nie mam ochoty, nie loguję się też do systemu przez Live ID - chcę metodę old fashion way :)

Dodatkowo apropo BOX vs OEM ciekawy post jednego MVP z Windows Community:

Cytat:

When I upgrade a preinstalled (OEM) or retail version of Windows 7 or Windows 8/8.1 license to Windows 10, does that license remain OEM or become a retail license?
If you upgrade from a OEM or retail version of Windows 7 or Windows 8/8.1 to the free Windows 10 upgrade this summer, the license is consumed into it. Because the free upgrade is derived from the base qualifying license, Windows 10 will carry that licensing too.
If you upgrade from a retail version, it carries the rights of a retail version.
If you upgrade from a OEM version, it carries the rights of a OEM version.

Full version (Retail):
- Includes transfer rights to another computer.

- Doesn't require a previous qualifying version of Windows.
- Expensive
Upgrade version (Retail):
- Includes transfer rights to another computer.

- require a previous qualifying version of Windows.
- Expensive, but cheaper than full version
OEM :
OEM versions of Windows are identical to Full License Retail versions except for the following:
- OEM versions do not offer any free Microsoft direct support from Microsoft support personnel
- OEM licenses are tied to the very first computer you install and activate it on
- OEM versions allow all hardware upgrades except for an upgrade to a different model motherboard
- OEM versions cannot be used to directly upgrade from an older Windows operating system
What happens if I change my motherboard?
As it pertains to the OEM licenses this will invalidate the Windows 10 upgrade license because it will no longer have a previous base qualifying license which is required for the free upgrade. You will then have to purchase a full retail Windows 10 license. If the base qualifying license (Windows 7 or Windows 8.1) was a full retail version, then yes, you can transfer it.
From the end user license agreement:
15. UPGRADES. To use upgrade software, you must first be licensed for the software that is eligible for the upgrade. Upon upgrade, this agreement takes the place of the agreement for the software you upgraded from. After you upgrade, you may no longer use the software you upgraded from.
17. TRANSFER TO ANOTHER COMPUTER. a. Software Other than Windows Anytime Upgrade. You may transfer the software and install it on another computer for your use. That computer becomes the licensed computer. You may not do so to share this license between computers.

src: http://answers.microsoft.com/en-us/w...1dae9d5?auth=1

mgit 16.08.2015 20:36

Graficznie to kwestia gustu...

Ja w przypadku debiana za nic nie mogę się z kolei przekonać do kreatorów... pakietów... konsola wydaje się wygodniejsza wpisuję i jest... a niektórzy je chwalą... nie wiadomo dla czego :szczerb:

Berion 16.08.2015 20:25

Nie był zbędny bo to nie ten komputer, a specjalnie nie będę przenosić obrazu na pendraku, aby potem i tak go tam rozpakować. ;)

Nie mam pojęcia. Prawie godzinę wgrywał.

Od ósemki to wygodniejsze, ale to dalej straszny szajs. Szczególnie graficznie. Jutro sprawdzę resztę rzeczy z mojej listy i wracam na Miętówkę.

mgit 16.08.2015 19:53

Ten 2 krok był zbędny.... instalator 10 zrobiłby to za ciebie...

Co do punktu 4 co tak długo?

Na ultrabook'u trwało to aż 20 minut, na stacjonarce 10 minut... ;)

Co do tego, że 10 nie nadaje się do użytku tu się nie zgodzę - działa dobrze... owszem do niektórych rzeczy wole debiana - najgorszy system to fedora :P

Tam dopiero są cyrki - tam na instalacji pakietu potrafi się wywalić :P

Berion 16.08.2015 19:48

Zrobiłem po swojemu: :P
1. Aktywowałem system bo okazało się, że nie był (dziwne, myślałem że wszystkie preinstalowane są zawsze już aktywowane)
2. Rozpakowałem ISO z Windows 10 za pomocą Rufusa na pendrive.
3. Odpaliłem z owego pendrive setup.exe.
4. Upgrade'uje się już dobre półgodziny...

Cytat:

A tak swoją drogą co cie naszło na tą 10? Już ci Linux obrzydł?
Windows 10 nie nadaje się do użytku, wiec nie zbrzydł. Ale:
1. Chciałem pozbyć się obrazu ósemki, zostawiając sobie jedynie sam klucz.
2. Skorzystać z darmowej aktualizacji co być może będzie atutem przy sprzedaży tego notebooka w przyszłości.
3. Chciałem dowiedzieć się czy rzeczywiście na partycji 0 leży na klucz i czy można go przenosić pomiędzy środowiskami.
4. Chciałem sprawdzić czy można zainstalować z obrazu na czystym HDD, czy wczyta klucz ze SLIC.
5. Chciałem sprawdzić czy można zainstalować z obrazu na czystym HDD, czy wczyta klucz z p0.
6. Chcę zobaczyć czy mogę ten system jako tako ubrać bo wersje nieaktywowane na VM mi na to nie pozwalały.
7. Jest cholernie gorąco i muszę się czymś zając bo szlag mnie trafia.

mgit 16.08.2015 19:09

Nic nie bootujesz... w tym momencie ci to zbędne....

Odpalasz instalator, który cię zapyta, czy chcesz iso i nagrywać na płytę czy na pendrive instalkę.
Wybierasz pendrive, po skończonym pobieraniu odpalasz bezpośrednio instalator z poziomu Windows, bez bootowania restartów i jakikolwiek kombinacji.

Jeśli wybierzesz iso, to musisz to nagrać i z płyty odpalisz instalator, który ci system zaktualizuje, sytuacja wygląda identycznie jak z pendrive z tą różnicą, że musisz nagrać na płytę... nic w uefi nie zmieniasz, i nie kombinujesz. Po prostu klikasz setup i kilka razy dalej.

No i po 5-20 minutach masz 10 :P

Jeśli aktywował się pomyślnie możesz zrobić normalny format. U mnie niestety okazało się po tygodniu, że jednak format będzie konieczny, pomimo iż programy działały, ale sypały się przy dłuższej pracy m.in SW, po normalnym formacie problem zniknął.

A tak swoją drogą co cie naszło na tą 10? Już ci Linux obrzydł? :szczerb:

Berion 16.08.2015 19:04

Proste pytanie zadaję: z ISO z poziomu Windows czy z ISO zabootowanego przez UEFI? :P

mgit 16.08.2015 18:59

Normalnie, instalator zapisze ci instalkę na pendrive, otwierasz mój komputer i klikasz setup :P

No prościej się nie da.... sam ci wsio zainstaluje i zresetuje kompa jak będzie potrzeba...

Berion 16.08.2015 18:57

Z obrazu z poziomu Windowsa? Jak to? Bo jeśli z poziomu zabootowanego z np. płyty Windowsa 10 to podobno właśnie nie przyjmuje klucza (tak piszą internety).

mgit 16.08.2015 18:55

Nie rozumiesz...

Aktualizację do 10 z 8 / 8.1 zrobisz
1. Z poziomu Windows Update -> wtedy czekasz, czekasz bo musisz się zarejestrować i czekać na swoją kolej do aktualizacji
2. Z poziomu tego obrazu... i numer seryjny nie będzie ci potrzebny, jedynie aktywowana 8, instalujesz z poziomu Windows'a wtedy zrobi ci aktualizację, po zrobionej aktualizacji sprawdzasz poprawność aktywacji i już możesz robić normalny format i instalację bez numeru seryjnego...

Prawda, że proste :czar:

Berion 16.08.2015 18:48

Ale nie przyjmie klucza z ósemki. Podobno nie przyjmuje nawet z 8.1 dopóki się nie zrobi upgrade'u, więc co mi po obrazie?

mgit 16.08.2015 18:47

Nie czekaj na aktualizację do 10 tylko ją wymuś -> więcej info TU

Po aktualizacji sprawdź czy się poprawnie aktywował - i już można się zabrać za normalny format...

Berion 16.08.2015 18:34

Udało się. Ósemka wstała. Problemem nie był obraz tylko Thunar, który rozwalił mi tablicę... Po przywróceniu obrazu sprawdzałem zawartość tych partycji (słyszałem, że 10 przechowuje klucz na partycji z boot loaderem, więc byłem ciekaw czy Windows 8 robi tak samo i jakiej formie). Dziś rano jak odpaliłem to Nemo stwierdziło, że nie widzi żadnych partycji, a GParted że tablica jest uszkodzona. Odpaliłem więc Parted Magic i jest tak samo (a na pewno odmontowałem wcześniej wszystkie, więc to nie przyczyna). Po południu przywróciłem jeszcze raz zawartość z HDD z obrazu i dziadostwo ładnie się zabootowało.

Jednakże! :D
Zaktualizowałem ósemkę i nie widzę aktualizacji do 8.1, ani 10... :sciana: Ale plus taki, że to jednak nie jest wersja "with Bing" (skoro nie ma tego dopisku w panelu sterowania ???).

- - -
edit:

O rany... nie wierzę w to co czytam:
http://windows.microsoft.com/pl-pl/w...ows-8-tutorial

Trzeba najpierw zaktualizować ósemkę, aby już nie z poziomu WU tylko sklepu zaktualizować do 8.1. Sensowne jak ch*j...

mgit 16.08.2015 12:25

W msi nic się nie rozbiera - jest do tego opcja w uefi

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:52.