Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 25.05.2009, 13:14   #1
s1misza
Bywalec

Data rejestracji: 05.02.2008
s1misza w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
VISTA/WiFi - static IP - Problem

Witam,

Mam taki mały problemik. Otóż, posiadam router, do którego doprowadzony jest stały adres IP.
Z routera korzystają dwa komputery (stacjonarny-LAN i laptop-WiFi). Obu komputerom przydzieliłem stałe IP tj. dla stacjonarnego 10.0.0.10 a dla laptopa 10.0.0.11.
Problem polega na tym, że laptop nie trzyma IP, tzn. wypełniam wszystkie pola adresowe i zatwierdzam. Wszystko jest OK aż do restartu komputera, wówczas okazuje się, że wszystkie pola są puste a router przydziela sam IP poprzez DHCP.
Na komputerze stacjonarnym (Win XP) wszystko jest OK. Ustawienia IP są zapisane.

Ten sam problem w laptopie ma jeśli chodzi o zaporę systemu Windows. Wyłączam ją ponieważ korzystam z innej a po restarcie systemu okazuje się, że zapora systemowa jest znowu włączona.

Dlaczego system tak usilnie robi po swojemu? Jak rozwiązać ten problem? Proszę o pomoc.
s1misza jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.05.2009, 14:05   #2
Bródka
Technik Informatyk

Data rejestracji: 22.01.2005
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Nie wpisuj recznie ip w systemie daj aby otrzymywał go automatycznie
Rozumiem ze przydzielasz stale IP podajac adres MAC karty sieciowej ?
Co do zapory systemowej daj na start/uruchom i wpisz services.msc
Znajdz zapora systemu windows daj na właściwości kliknij zatrzymaj i wybierz z listy wyłączona i OK, zrob tak samo z centrum zabezpieczen

Mój Mondek - PolskaJazda.pl
Bródka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.05.2009, 14:13   #3
Bartez
Team Member
Zlotowicz

Data rejestracji: 18.10.2002
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Dynamiczne IP zazwyczaj jest ok, poza sytuacjami, gdy potrzebujesz aby konkretny komputer, miał konkretne IP (np przekierowanie portów). Wtedy najlepiej ustawić na tym kompie statyczne IP, a do tego nie potrzebujemy nic ustawiać w routerze (ewentualnie zmienić zakres IP przyznawanych przez DHCP lub całkiem wyłączyć DHCP).

Co do pytania to nie mam pojęcia, dlaczego system nie pamięta tego ustawienia. Może w Viście trzeba zrobić coś poza ustawieniem w połączeniu sieciowym.

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.05.2009, 14:22   #4
Bródka
Technik Informatyk

Cytat:
Napisany przez Bartez Podgląd Wiadomości
...Co do pytania to nie mam pojęcia, dlaczego system nie pamięta tego ustawienia. Może w Viście trzeba zrobić coś poza ustawieniem w połączeniu sieciowym.
Ja w viscie nic nie ustawiałem, przydzieliłem ip statyczne po adresie mac na swoim routerze, a w kompie po kablu nic nie ustawiałem, na lapku jedynie wpisalem klucz WPA i tyle

Stary 25.05.2009, 14:25   #5
s1misza
Bywalec

Cytat:
Napisany przez Bródka Podgląd Wiadomości
Nie wpisuj recznie ip w systemie daj aby otrzymywał go automatycznie
Rozumiem ze przydzielasz stale IP podajac adres MAC karty sieciowej ?
Co do zapory systemowej daj na start/uruchom i wpisz services.msc
Znajdz zapora systemu windows daj na właściwości kliknij zatrzymaj i wybierz z listy wyłączona i OK, zrob tak samo z centrum zabezpieczen
Po co mi mac kart sieciowych. Stałe IP przydziela się podając zakres adresów IP w routerze np od 10.0.0.10 do 10.0.0.15 a następnie danemu komputerowi przydziela się IP z tego zakresu.
Po co przydziela się stałe IP chyba nie muszę tłumaczyć bo ma to związek z przekierowaniami portów.

Co do zapory, pomogło jak na razie. Zobaczymy dalej w praktyce.

Co do IP, to dalej nie mam pojęcia dlaczego wpisy w adresach się kasują po restarcie.
Stary 25.05.2009, 14:27   #6
Bródka
Technik Informatyk

To o czym ty mowisz to nie przydzielanie stalego IP, a zakresow IP np jak bys podlaczyl 10 kompow to tylko 5 z nich bedzie miec dostep do sieci
Staly IP przydziela sie po adresie MAC

Stary 25.05.2009, 14:40   #7
Bartez
Team Member
Zlotowicz

Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Staly IP przydziela sie po adresie MAC
Niekoniecznie. Nie każdy router ma możliwość przypisania adresu IP do MAC-a karty sieciowej. Wystarczy, że IP karty sieciowej będzie w tej samej podsieci, co router i wszystko powinno działać.

Natomiast z tego co się orientuję statyczny adres nie powinien być z zakresu IP-ków przydzielanych przez DHCP. Nie dam sobie nic uciąć, ale w takim przypadku jest możliwość konfliktu w sieci. Dlatego na routerze ustawia się zakres dla DHCP od .100 np. Czyli statyczny adres to jest załóżmy 192.168.1.5, zakres przydzielany przez DHCP 192.168.1.100 - 192.168.1.150.

Ranking dysków twardych
Stary 25.05.2009, 16:08   #8
Bródka
Technik Informatyk

Cytat:
Niekoniecznie. Nie każdy router ma możliwość przypisania adresu IP do M.AC-a karty sieciowej. Wystarczy, że IP karty sieciowej będzie w tej samej podsieci, co router i wszystko powinno działać.

Natomiast z tego co się orientuję statyczny adres nie powinien być z zakresu IP-ków przydzielanych przez DHCP. Nie dam sobie nic uciąć, ale w takim przypadku jest możliwość konfliktu w sieci. Dlatego na routerze ustawia się zakres dla DHCP od .100 np. Czyli statyczny adres to jest załóżmy 192.168.1.5, zakres przydzielany przez DHCP 192.168.1.100 - 192.168.1.150.
Konfiguruje wiele routerow i nie spotkalem sie aby router nie mial mozliwosci przydzielenia statycznego adresu po MAC nawet na kilku letnich routerach, a statyczny adres moze byc z zakresu jaki chcemy bo np jak u mnie dhcp jest ustawione na dzierżawę 24 godzinna z zakresu 192.168.1.2 do 192.168.1.254 ale jak ustawie statyczne adresy ip np 192.168.1.1 i 192.168.1.2 to te adresy router bedzie przydzielał tylko komputerom ktore maja okreslony adres MAC karty sieciowej, bo owszem mozna i w ten sposob co kolega s1misza ale jezeli router nie ma mozliwosci ustawienia wieczyscie adresu IP pod DHCP lub wcale nie ma takiej mozliwosci to tak nie ustawi adresu statycznego

Stary 25.05.2009, 16:32   #9
Bartez
Team Member
Zlotowicz

Cytat:
Konfiguruje wiele routerow i nie spotkalem sie aby router nie mial mozliwosci przydzielenia statycznego adresu po MAC nawet na kilku letnich routerach
Bardzo popularny Linksys WRT54G nie ma takiej możliwości. WRT54GL na fabrycznym firmware z tego co kojarzę również nie oferuje takiej funkcjonalności

Ranking dysków twardych
Stary 25.05.2009, 14:59   #10
marynarz
Guru

Data rejestracji: 01.05.2002
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ja mam na routerze Static DHCP i ustawilem te adresy w tej samej puli. Dziala.
Stary 25.05.2009, 15:06   #11
Bartez
Team Member
Zlotowicz

Tak jak napisałem wyżej, nie jestem pewien co do tego DHCP, ale wydaje mi się, że jakbyś wyłączyć komputer, na którym masz stałe IP i DHCP przyznałby je innemu komputerowi, a następnie znowu podłączyłbyś się do sieci, powinieneś otrzymać informację o konflikcie. Oczywiście przy takim eksperymencie trzeba uwzględnić czas trwania dzierżawy adresu IP przyznanego przez DHCP.

Ranking dysków twardych
Stary 25.05.2009, 15:45   #12
s1misza
Bywalec

Cytat:
Tak jak napisałem wyżej, nie jestem pewien co do tego DHCP, ale wydaje mi się, że jakbyś wyłączyć komputer, na którym masz stałe IP i DHCP przyznałby je innemu komputerowi, a następnie znowu podłączyłbyś się do sieci, powinieneś otrzymać informację o konflikcie. Oczywiście przy takim eksperymencie trzeba uwzględnić czas trwania dzierżawy adresu IP przyznanego przez DHCP.
Jeśli z puli zakresów ustawionych na routerze 10.0.0.10 do np 10.0.0.15 przydzielimy pierwszemu komputerowi (stacjonarny) adres pierwszy w kolejce tj. 10.0.0.10 a drugiemu (laptop) 10.0.0.11, itd. to niezależnie, który komputer włączymy pierwszy jego adresem zawsze będzie IP przydzielone. Przykładowo laptop zawsze będzie miał 10.0.0.11 niezależnie czy będzie włączony jako pierwszy czy jako ostatni.
Natomiast DHCP pierwszy adres z kolei 10.0.0.10 przydzieli każdemu komputerowi, króry zostanie włączony jako pierwszy oraz kolejnie według kolejności włączania pozostałych komputerów.
Stary 25.05.2009, 16:39   #13
Bródka
Technik Informatyk

Masz racje zupełnie o nim zapomniałem, w nim trzeba ustawic bramke, maske i ip po macu sie nie da, no ale jaki router ma kolega s1misza to tylko trzeba isc do wrozki

Stary 25.05.2009, 18:29   #14
s1misza
Bywalec

Cytat:
Masz racje zupełnie o nim zapomniałem, w nim trzeba ustawic bramke, maske i ip po macu sie nie da, no ale jaki router ma kolega s1misza to tylko trzeba isc do wrozki
Kolega s1misza ma EDIMAX'a BR-6504N
Stary 25.05.2009, 19:01   #15
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
ihmo najprosciej jednak przypisac po MAC IP na sztywno
a jak DHCP potrzeba dla przygodnych gosci to dac pule pomijajaca te urzadzenia z przypisanymi na sztywno (jak sugerowal Batez wczesniej), choc i tak konfliktu nie bedzie
ale ja sie tym nie krece - ma dzialac i byc prosto - to moja zasada

edit:
Bartez - konfliktu tak nie wywolasz - przynajmniej mi sie nie udalo - bo mam sztywno IP po MACach i DHCP na pokrywajaca sie pule adresow
fakt faktem nigdy nie wpisywalem IP sztywno w kompie takiego jak ma inny sztywno na routerze - ale wtedy najwyzej ten z kompa sie nie wepnie imho

Ostatnio zmieniany przez nimal : 25.05.2009 o godz. 19:04
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: