![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 05.02.2008
![]() |
VISTA/WiFi - static IP - Problem
Witam,
Mam taki mały problemik. Otóż, posiadam router, do którego doprowadzony jest stały adres IP. Z routera korzystają dwa komputery (stacjonarny-LAN i laptop-WiFi). Obu komputerom przydzieliłem stałe IP tj. dla stacjonarnego 10.0.0.10 a dla laptopa 10.0.0.11. Problem polega na tym, że laptop nie trzyma IP, tzn. wypełniam wszystkie pola adresowe i zatwierdzam. Wszystko jest OK aż do restartu komputera, wówczas okazuje się, że wszystkie pola są puste a router przydziela sam IP poprzez DHCP. Na komputerze stacjonarnym (Win XP) wszystko jest OK. Ustawienia IP są zapisane. Ten sam problem w laptopie ma jeśli chodzi o zaporę systemu Windows. Wyłączam ją ponieważ korzystam z innej a po restarcie systemu okazuje się, że zapora systemowa jest znowu włączona. Dlaczego system tak usilnie robi po swojemu? Jak rozwiązać ten problem? Proszę o pomoc. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
Nie wpisuj recznie ip w systemie daj aby otrzymywał go automatycznie
Rozumiem ze przydzielasz stale IP podajac adres MAC karty sieciowej ? Co do zapory systemowej daj na start/uruchom i wpisz services.msc Znajdz zapora systemu windows daj na właściwości kliknij zatrzymaj i wybierz z listy wyłączona i OK, zrob tak samo z centrum zabezpieczen |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dynamiczne IP zazwyczaj jest ok, poza sytuacjami, gdy potrzebujesz aby konkretny komputer, miał konkretne IP (np przekierowanie portów). Wtedy najlepiej ustawić na tym kompie statyczne IP, a do tego nie potrzebujemy nic ustawiać w routerze (ewentualnie zmienić zakres IP przyznawanych przez DHCP lub całkiem wyłączyć DHCP).
Co do pytania to nie mam pojęcia, dlaczego system nie pamięta tego ustawienia. Może w Viście trzeba zrobić coś poza ustawieniem w połączeniu sieciowym. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Technik Informatyk
![]() |
Ja w viscie nic nie ustawiałem, przydzieliłem ip statyczne po adresie mac na swoim routerze, a w kompie po kablu nic nie ustawiałem, na lapku jedynie wpisalem klucz WPA i tyle
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
Po co przydziela się stałe IP chyba nie muszę tłumaczyć bo ma to związek z przekierowaniami portów. Co do zapory, pomogło jak na razie. Zobaczymy dalej w praktyce. Co do IP, to dalej nie mam pojęcia dlaczego wpisy w adresach się kasują po restarcie. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Technik Informatyk
![]() |
To o czym ty mowisz to nie przydzielanie stalego IP, a zakresow IP np jak bys podlaczyl 10 kompow to tylko 5 z nich bedzie miec dostep do sieci
Staly IP przydziela sie po adresie MAC |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Team Member
Zlotowicz
Niekoniecznie. Nie każdy router ma możliwość przypisania adresu IP do MAC-a karty sieciowej. Wystarczy, że IP karty sieciowej będzie w tej samej podsieci, co router i wszystko powinno działać.
Natomiast z tego co się orientuję statyczny adres nie powinien być z zakresu IP-ków przydzielanych przez DHCP. Nie dam sobie nic uciąć, ale w takim przypadku jest możliwość konfliktu w sieci. Dlatego na routerze ustawia się zakres dla DHCP od .100 np. Czyli statyczny adres to jest załóżmy 192.168.1.5, zakres przydzielany przez DHCP 192.168.1.100 - 192.168.1.150. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Technik Informatyk
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Team Member
Zlotowicz
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Ja mam na routerze Static DHCP i ustawilem te adresy w tej samej puli. Dziala.
![]() |
#11 |
Team Member
Zlotowicz
Tak jak napisałem wyżej, nie jestem pewien co do tego DHCP, ale wydaje mi się, że jakbyś wyłączyć komputer, na którym masz stałe IP i DHCP przyznałby je innemu komputerowi, a następnie znowu podłączyłbyś się do sieci, powinieneś otrzymać informację o konflikcie. Oczywiście przy takim eksperymencie trzeba uwzględnić czas trwania dzierżawy adresu IP przyznanego przez DHCP.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
Natomiast DHCP pierwszy adres z kolei 10.0.0.10 przydzieli każdemu komputerowi, króry zostanie włączony jako pierwszy oraz kolejnie według kolejności włączania pozostałych komputerów. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Technik Informatyk
![]() |
Masz racje zupełnie o nim zapomniałem, w nim trzeba ustawic bramke, maske i ip po macu sie nie da, no ale jaki router ma kolega s1misza to tylko trzeba isc do wrozki
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Bywalec
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ihmo najprosciej jednak przypisac po MAC IP na sztywno
a jak DHCP potrzeba dla przygodnych gosci to dac pule pomijajaca te urzadzenia z przypisanymi na sztywno (jak sugerowal Batez wczesniej), choc i tak konfliktu nie bedzie ale ja sie tym nie krece - ma dzialac i byc prosto - to moja zasada edit: Bartez - konfliktu tak nie wywolasz - przynajmniej mi sie nie udalo - bo mam sztywno IP po MACach i DHCP na pokrywajaca sie pule adresow fakt faktem nigdy nie wpisywalem IP sztywno w kompie takiego jak ma inny sztywno na routerze - ale wtedy najwyzej ten z kompa sie nie wepnie imho
Radek Nimal - bo życie jest zbyt krótkie, żeby tracić czas blog o głupich pomysłach Życie z Chromebookiem - mój kanał na YT Ostatnio zmieniany przez nimal : 25.05.2009 o godz. 19:04 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Czy ktoś ten problem wreszcie rozwiąże??? | sovi | Napędy optyczne DVD | 15 | 28.02.2006 11:27 |
Problem z nagrywarka DVD Liteon 16X 16h5s | sovi | Napędy optyczne DVD | 3 | 11.01.2006 23:41 |
Problem z filmem DVD ? | jp44 | DVD-Video | 5 | 04.01.2006 23:34 |
nie dziala nagrany plik | MrBiedrona | Napędy optyczne DVD | 17 | 22.10.2005 15:57 |
Jak spowodowac zmiane IP w neo+ | -=Shade=- | Off topic | 13 | 01.09.2003 23:36 |