Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 10 - pierwsza wersja testowa (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-10-pierwsza-wersja-testowa-93788/)

Berion 16.04.2016 00:09

agencjOM...

Jarson 22.07.2016 16:12

Zepsuł nam się w pracy jeden komputer z Windowsem 10. Sporo rzeczy tam było pokonfigurowanych, więc nie bardzo chciało mi się bawić na innym. W związku z tym wyciągnąłem dysk z tego kompa i spróbowałem uruchomić na drugim. Z tym, ze uszkodzony bazował na i5-tce, a drugi na APU AMD. Nie wspominając o reszcie podzespołów, również rozmaitych.

System podczas wstawania wyświetlił komunikat o konfigurowaniu nowego sprzętu i po jakichś... 15 sekundach uruchomił się. Potem musiałem jeszcze tylko zaktualizować stery grafiki - i to wszystko :szczerb:

ed hunter 22.07.2016 16:15

Pamiętam jak XP nie chciał wstać z powodu niby identycznej, ale trochę nowszej płyty głównej, reszta była ta sama. :szczerb:

revolver0 22.07.2016 18:15

W większości wypadków wystarczyło tylko uruchomić komputer w trybie awaryjnym, odinstalować to co zbędne i restarcik xD

Jarson 22.07.2016 19:38

Ale trochę zabawy było. Tutaj wszystko poszło jak z płatka...

joujoujou 22.07.2016 23:45

System szybko i bezbłędnie wyszpiegował sobie wszystko co potrzeba. Ot co. :P

Berion 23.07.2016 12:20

Na taką formę szpiegowania (i to jest prawdziwe znaczenie słowa: telemetria) chętnie bym przystał (pod warunkiem mojej kontroli).

Arepo 23.07.2016 21:29

Telemetrię można w znacznym stopniu ograniczyć, tutaj jeden z nowszych artykułów. Nie wiem o co chodzi z tą paniką w W10, jak ktoś sądzi że W7 czy 8 nie szpiegują i nie mogą zostać dodane tego typu moduły w aktualizacjach, o których i tak nikt nic nie wie co robią, to jest w błędzie. Wszystko można ustawić i uczynić w miarę bezpiecznym lub nie. Przecież wystarczy dobry firewall i już mamy kontrolę nad tym co jest wysyłane z komputera, ale ludzie lubią się straszyć nawzajem i tyle ;)

Diabolique 23.07.2016 21:29

oczywiście przez partycję recovery da radę wrócić do systemu sprzed aktualizacji? :szczerb:

Berion 24.07.2016 22:47

Jak ktoś aktualizuje Windows to już nawet ma tak od około pół roku (pakiet na zmurszałe z czasów XP). ;p

Firewall nie operuje na poziomie kernela, więc wiesz. Dodasz sobie do host serwery a i tak Win10 ma to w czterech literach. Chyba że mowa o FW na routerze ale wystarczy że jakiś nowy serwer dojdzie z aktualizacjami i nie zdążysz z uzupełnieniem czarnej listy. To walka z wiatrakami.

To wszystko jest tak potwornie uciążliwe i wymagające stałego monitorowania, że ja po prostu wolę pozostać na siódemce do końca dni dominacji Windows na desktopie.

Arepo 24.07.2016 23:05

Chcesz powiedzieć, że jak ustawię przykładowo firewall na blokowanie całego ruchu sieciowego to kernel będzie i tak wysyłał informację w świat? :wow:

Nawet do XP-ka jest xp-AntiSpy ;) Ja uważam, że to wszystko jest potwornie rozdmuchiwane a wyobraźnia ludzka nie zna granic. Teraz takie czasy, że ludzie boją się własnego cienia.

andy 24.07.2016 23:14

@Arepo nigdy nie wiadomo czy FW faktycznie blokuje cały ruch. Być może W10 ma jakieś nieudokumentowane API, które pozwala na kontakt z NSA.

Arepo 24.07.2016 23:23

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1365024)
@Arepo nigdy nie wiadomo czy FW faktycznie blokuje cały ruch. Być może W10 ma jakieś nieudokumentowane API, które pozwala na kontakt z NSA.

Skąd w takim razie wiesz, że nie ma tego W7, 8 czy inne programy których używasz?

andy 24.07.2016 23:33

Dobre pytanie co nie? ;)

Berion 25.07.2016 11:53

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1365023)
Chcesz powiedzieć, że jak ustawię przykładowo firewall na blokowanie całego ruchu sieciowego to kernel będzie i tak wysyłał informację w świat? :wow:

To prawda że brzmi to idiotycznie, ale skoro usługa synchronizacji czasu łączy się z nsa.comcon.cośtam (z pamięci piszę), a w kernelu jest obsługa czcionek wektorowych to naprawdę już nic mnie nie zdziwi w Windows. :haha:

Cytat:

Nawet do XP-ka jest xp-AntiSpy ;) Ja uważam, że to wszystko jest potwornie rozdmuchiwane a wyobraźnia ludzka nie zna granic. Teraz takie czasy, że ludzie boją się własnego cienia.
Różnica pomiędzy Windows 10, a starszymi polega na tym, że starsze zbierają dane telemetryczne*, a Windows 10 jeszcze więcej danych telemetrycznych i do tego prywatne dane (czyli właśnie szpieguje). W licencji stoi, że mogą np. zbierać dane z klawiatury. Wypisz wymaluj keylogger! A mamy jeszcze Cortanę, wyszukiwarkę systemową, OneDrive, sklep, nawet to co jest przypięte do "menu Start" jest gdzieś przesyłane itd.

*przeciwko którym nic nie mam, tak długo jak można to wyłączyć - i tak, zgadza się, w żadnym Windows nie można.

Ustawienia prywatności, które MS oddaje w menu, po aktualizacji same się przestawiają na domyślne opt on (i nie wiadomo czy są w ogóle respektowane...). Trzeba więc mieć coś co stale to monitoruje i blokuje połączenia. Do tego użytkownik nie ma już kontroli nad aktualizacjami bo nawet jak wyłączysz usługę windows update to on i tak ją włączy przy następnym starcie... Jasno to pokazuje podejście MS do klienta. Dla mnie to jest taki absurd, że zamiast z tym walczyć po prostu pokazuję im środkowy palec. Kiedy już nie będzie sterowników to tę siódemkę będę trzymać po prostu w wirtualnej maszynie na Linuksie albo zdecyduję się na dziesiątkę, tyle że nigdy jej nie podepnę do sieci.

DarkSlide97 25.07.2016 14:39

Ja kupiłem nowego laptopa i zamiast reinstalować systemu przełożyłem ze swojego dysk. Z tym, ze sterowniki musiałem sam zainstalować :)

Reetou 25.07.2016 17:47

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1365038)
Ustawienia prywatności, które MS oddaje w menu, po aktualizacji same się przestawiają na domyślne opt on (i nie wiadomo czy są w ogóle respektowane...). Trzeba więc mieć coś co stale to monitoruje i blokuje połączenia. Do tego użytkownik nie ma już kontroli nad aktualizacjami bo nawet jak wyłączysz usługę windows update to on i tak ją włączy przy następnym starcie...

Wiesz co? Aż sprawdziłem... Pół roku temu, przy instalacji, poustawiałem sobie opcje prywatności i aktualizacji wg własnego widzi mi się i po tym pół roku mam dokładnie powyłączane to, co zmieniłem. Nic mi się samo nie poprzestawiało "po restarcie"...

revolver0 25.07.2016 17:55

jaki noteboczek xD co w nim piszczy xD.

Co do 10 to najbezpieczniejsze rozwiązanie to wywalenie karty sieciowej... Gdzieś w sieci było że jakiś pedobear chwalił się jaki to fajny system ta dziesiątka... zapłacił za wiadome treści przy jej pomocy i parę dni później już siedział xD Na ile to prawda nie wiem, ale takie coś jest wyjątkowo nie fajne...

andy 25.07.2016 18:07

Ostatnia afera z Maxtonem powinna u wielu osób zapalić żarówkę prywatności ;) Tam też można było odznaczyć pewną opcję a dane i tak były wysyłane...

Jedno jest pewne. Za 2-3 lata W10 będzie jedynym Windowsem z wsparciem bezpieczeństwa a wtedy MS będzie mógł zrobić co tylko zechce...

revolver0 25.07.2016 18:08

za 2-3 lata może nadejdzie wreszcie "ROK LINUKSA!"

Arepo 25.07.2016 18:11

@Berion
Mam dziesiątkę na jednym z komputerów i jakoś od 2 miesięcy nic mi się nie przestawiło z tego co ustawiłem ;)

Zmyślasz zdrowo ...

Berion 26.07.2016 13:36

To poczytaj internety... Może po gównoburzy to już "naprawili".

Natomiast co do włączania z powrotem WU po restarcie to doświadczyłem tego osobiście, wielokrotnie...

Berion 25.08.2016 10:06

http://www.silicon.fr/windows-10-asp...Speed=noscript

https://translate.google.pl/translat...Speed=noscript

Arepo 25.08.2016 15:19

Pytanie zasadnicze jest takie, czy ktoś kiedykolwiek realnie ucierpiał w wyniku zbierania danych przez system operacyjny Windows, choć jeden przykład z życia albo chociaż link?

Najśmieszniejsze jest to, że 7 i 8 też dostają stale nowe poprawki, które upodabniają je w tym względzie do 10. Ludziska natomiast pieją jakie to są inne i bezpieczniejsze systemy niż 10 :haha:

I tak, można skonfigurować 10-tkę aby nic nie wysyłać w świat, ale jak ktoś jest paranoikiem czy nie wie co robi nigdy nie będzie czuł się bezpiecznie. 100% pewności to tylko śmierć i podatki ;)

Berion 25.08.2016 19:01

Pytanie zasadnicze jest takie czy powinniśmy pozwalać na m.in na wbudowane keyloggery?

Nie musisz aktualizować siódemki, ja już na pewno nie będę, więc nie obchodzi mnie że zrobili z nich prawie te same czarne skrzynki co z 10tek. To co jest w 7 SP1 łatwo spacyfikować - raz a dobrze. Aż przykro mi to czytać od starego Amigowca. Skąd tyle pokory?

Nie można, m.in w tym problem...

Arepo 25.08.2016 19:17

Zasadniczo to ja rozumiem Twoje obawy :taktak:

Tylko, że to co nazywasz keyloggerem, jest od lat w systemach operacyjnych i oprogramowaniu, uruchom sobie choćby Excela czy Firefoxa ;) Ilość miejsc gdzie zapamiętuje się wcześniej wpisany tekst jest ogromna ...

Jak wieść niesie, 10-tka ma być ostatnim systemem M$, będą jedynie duże aktualizacje tego konkretnego numerka. Przejście na ten system jest więc kwestią czasu.

Nie muszę aktualizować 7 i ryzykować krytyczne błędy tak samo jak nie muszę podłączać 10-tki w ogóle do sieci :) Wtedy czuję prawdziwe bezpieczeństwo. Choć zawsze mam wrażenie, że obserwuje mnie przez okno dron, który spisuje moje hasła :szczerb: :haha:

ethar 27.08.2016 14:45

Ja nawet bym się nie czepiał całej telemetrii Windowsa 10. Jak dla mnie system dalej jest niedopracowany.

Po każdej większej aktualizacji resetuje ustawienia plików i domyślnych programów (chyba wiecie o co mi chodzi).

Pół roku temu jakaś aktualizacja sprawiła, że wszelkie aplikacje metro przestały mi działać.

Parę problemów jeszcze z nią miałem, np. ostatnio "AU" "popsuło" kamery internetowe, ja po jej instalacji miałem problem z ekranem logowania (nie zawsze działała klawiatura na nim, potem zaczęło działać prawidłowo...)

Zresztą jest tego więcej: http://www.spidersweb.pl/2016/08/kin...indows-10.html

Ja od systemu wymagam bezawaryjności (wiadomo, że nie ma rzeczy bezawaryjnych, tym bardziej systemów z rodziny Windows...).

Niby te rzeczy z mojej strony to takie "pierdoły", ale bardzo denerwujące. Ja tam niedługo wracam do 8.1 ^^

Pewnie 10, zainstaluję jak sprawię sobie nowego mocnego PC i może do tego czasu 10-tka będzie systemem dopracowanym...

Berion 28.08.2016 00:33

Tak, a w jakim? Firefox zbiera dane z klawiatury? Podsłuchuje? Firefox nie szpieguje tylko zbiera jedynie dane telemetryczne - i po pierwsze można je zablokować, a po drugie po aktualizacji nie zamieniają się na opt on.

Ale ja chce podłączać do sieci. I co teraz z tym porównaniem? :P Jakiejś choroby dostali wszyscy na punkcie tego bezpieczeństwa... Nieaktualizowany Windows jest niewiele bardziej niebezpieczny od aktualizowanego. Oczywiście w domu sobie tak możemy i ja cały cały czas o domu mówię. Podstawowe bariery to przeglądarka z blokadami i rozum bo na MS nie można liczyć. Żeby te aktualizacje to chociaż wyglądały jak na Linuksie, ale nie, jak widzę ten wiszący godzinami ekran to kur*y dostaję (nie, nie na swoim komputerze).

Arepo 28.08.2016 08:43

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1367097)
Tak, a w jakim? Firefox zbiera dane z klawiatury? Podsłuchuje? Firefox nie szpieguje tylko zbiera jedynie dane telemetryczne - i po pierwsze można je zablokować, a po drugie po aktualizacji nie zamieniają się na opt on.

W jakim? Nawet DOS zapamiętywał wpisywany tekst. Wystarczy uruchomić CMD i po wpisaniu komendy ponowić wpis strzałką w górę. Także czas się bać, te dane pewnie kradnie M$ :haha:

Niestety idąc Twoim tokiem rozumowania nie masz pewności co Firefox z nimi robi, może rozsyła w świat? Skąd wiesz, że wyłączenie coś daje? Długo walczyłem aby wyłączyć przekazywanie geolokalizacji, niby wszystko było wyłączone a na stronach byłem pięknie lokalizowany. Więc rozumiesz ...

I nie rozpowiadaj, że po aktualizacjach opcje zmieniają się na "on" bo to nieprawda, już o tym pisało kilka osób. Może kiedyś tak było, nie wiem, teraz tak nie jest.

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1367097)
Ale ja chce podłączać do sieci. I co teraz z tym porównaniem? :P Jakiejś choroby dostali wszyscy na punkcie tego bezpieczeństwa... Nieaktualizowany Windows jest niewiele bardziej niebezpieczny od aktualizowanego. Oczywiście w domu sobie tak możemy i ja cały cały czas o domu mówię. Podstawowe bariery to przeglądarka z blokadami i rozum bo na MS nie można liczyć. Żeby te aktualizacje to chociaż wyglądały jak na Linuksie, ale nie, jak widzę ten wiszący godzinami ekran to kur*y dostaję (nie, nie na swoim komputerze).

Nic z tym porównaniem. Będąc podłączonym do sieci nigdy nie będziesz w pełni bezpieczny. Żaden Windows Ci tego też nie zagwarantuje, od zawsze tak było. Czy to 7, 8 czy 10.

Berion 28.08.2016 22:06

Serio, porównujesz wpisywane komendy do terminalu/cmd ze szpiegowaniem? Czy w CMD wpisujesz jakiekolwiek prywatne dane?

A co do Lisa to pomyliło się coś Waszmości. Całą telemetrię (nie mylić ze szpiegowaniem...) można wyłączyć. Mozilla ma specjalną stronę z poradnikiem (firefox automatic connections, gugluj). Jedyne co mi się nie podoba to rejestracja odwiedzonych stron w sql i tego nie da się usunąć, ani wyłączyć z poziomu przeglądarki, trzeba usuwać fizycznie plik. Osobną kwestią są skrypty, choćby Google które generują odcisk na podstawie meta danych jakimi się przedstawia przeglądarka (rozdzielczość, system, dodatki itd.). Można nie używać, można blokować. Jeszcze inną kwestią są dodatki które samemu trzeba monitorować.

Może u Ciebie nie prawda, a u wielu osób to wciąż prawda...

Czytałeś całe to zdanie czy robisz dziwkę z logiki? Oczywiście, że nie zagwarantuje, tak jak żaden inny system kiedykolwiek. Wniosek z tego co wcześniej napisałem powinien być taki, że czy to jest Windows XP, 7, czy jakikolwiek nowszy to ilość ataków nie ma dużego znaczenia jeśli dba się o pierwszą linię obrony, między innymi dlatego że do dziś jest masa 0dejów, które działają do dziś w najnowszej 10tce. A więc: usprawiedliwianie szpiegowania wyimaginowanym bezpieczeństwem to zbrodnia przeciw ludzkości. ;)

Arepo 29.08.2016 16:36

Pisałeś o keyloggerze i do tego odnosiłem swoje wypowiedzi. Nie ważne jakie dane podajesz, mechanizmy zapamiętywania wpisanego tekstu z klawiatury były od dawien dawna, są i będą w systemach operacyjnych oraz oprogramowaniu. Gdy wpiszesz w DOS-ie PESEL, a nie ścieżkę dostępu to też go zapamięta. Napisanie zaś prostego programu wyłudzającego dane i zapisującego wszystko do pliku to prościzna.

Firefox, w rękach nieświadomego użytkownika jest jak superszpieg. Można sprawdzić wszystko co robił w sieci taki człowiek. Jeśli biedak klikał "zapamiętaj hasło" to również logować się wszędzie tam gdzie on. Zresztą dotyczy to wszystkich przeglądarek. Od zbierania takich danych do ich niewłaściwego wykorzystania zaś droga niedaleka. Nikt nie jest w stanie sprawdzić co robią kolejne poprawki, których jest zatrzęsienie. Wystarczy jedna, która wyśle komuś wszystkie zapamiętane informacje. Warto dodać, iż rzesza użytkowników nie zmienia ŻADNEJ opcji bezpieczeństwa w przeglądarce po jej zainstalowaniu.

Jak rozumiem nie używasz 10-tki, a na dowód tego co piszesz podajesz linki z sieci. Cóż, ja obecnie mam dostęp do sporej liczby komputerów z tym systemem i z ciekawości monitoruję sprawę zmiany ustawień. W pracy i u znajomych plus mój własny komputer to obecnie kilkanaście maszyn. Nikomu jakoś nic się nie zmienia. Także twierdzę, że to o czym mówisz nie ma miejsca.

Obecnie mamy aferę i wyciek danych z systemu PESEL, czyli sam PESEL i cała masa informacji z nim powiązanych (ponoć 28 punktów informacji). Media mówią, że dotyczy to połowy Polaków powyżej 18 roku życia. Te dane wystarczą aby nas okraść z pieniędzy, albo pobrać kredyty na nasze konto. Przy tym szpiegowanie Windowsa to raczej dziecinada. Ludzie lubią o tym pisać bo to Windows i trzeba niszczyć M$, ale kto ucierpiał w wyniku zbierania tych danych przez system? Nic o tym nie wiem ...

Kolega niech mnie logiki nie uczy ;). Jeśli kogoś W10 przeraża to niech go nie używa, po co żyć w strachu, nie warto.

icemac 07.09.2016 10:45

ostatnio na 10 pojawił mi się problem z "samojeżdżącą myszką" ... na dodatek sama robi prawoklik ?!

myszy zmieniane, pomaga restart laptopa.

P.S.
wersja najnowiejsza 1607 kompilacja 14393.15 ...

Jarson 07.09.2016 15:53

Myszy może i zmieniane, a touchpad wyłączony? :>

ethar 07.09.2016 21:01

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1367606)

Ano właśnie, czasem człowiek na takich dziwnych rzeczach się łapie, w święta mam nadzieję, że wrócę do 8.1 ^^

icemac 16.09.2016 08:29

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1367606)

do tej pory nie było takich problemów :P

ethar 01.10.2016 10:42

http://www.ppe.pl/news/46650/quantum...noznaczne.html - kolejny powód czemu W10 jest gorszym systemem ;) Szkoda, że nie było testu pod 8.1 - akurat jakoś polubiłem ten system.

Harahido 02.10.2016 18:38

Dziwne, nowa gra MS która ***378;le chodzi na najnowszym systemie i brak ch***281;ci MS na usprawnienie jej pod Win10.

Dobra inaczej - pewnie istniej***261; sposoby jak wymusi***263; odpalenie gry na ni***380;szym DX aby chodzi***322;a jak w Win7.

Osobi***347;cie mam Win7 i nie specjalnie mam ochot***281; na upgrade do 10tki.

mgit 02.10.2016 20:37

Cytat:

Napisany przez Harahido (Post 1369081)
Dziwne, nowa gra MS która źle chodzi na najnowszym systemie i brak chęci MS na usprawnienie jej pod Win10.

Dobra inaczej - pewnie istnieją sposoby jak wymusić odpalenie gry na niższym DX aby chodziła jak w Win7.

Osobiście mam Win7 i nie specjalnie mam ochotę na upgrade do 10tki.

Aha czyli uważasz, że to wina Microsoft, że producent gry - Quantum Break skopał jej optymalizację?

I co inna firma (czytaj Microsoft) ma poprawiać produkt innej firmy? Bo tej pierwszej się nie che i odwaliła fuszerkę?

Berion 04.10.2016 17:22

Niektórzy nie widzą różnicy pomiędzy deweloperem (producentem), a wydawcą gry. ;) Remedy nie należy do MS, więc jedyne do czego można się przyczepić to to, że MS machnął ręką w kontroli jakości.

Patrix 09.10.2016 14:37

Windows 10 Pro

Weszła mi aktualizacja pt. "Aktualizacja funkcji dla systemu Windows 10, wersja 1607"
Przeklikałem dla pewności wszystkie ustawienia prywatności - są zachowane

To ja się pytam dlaczego na czystym systemie napieprza mi peerblock na ip 13.107.4.50:80?
Wcześniej był spokój. Z google wynika, że to serwer MS...

:sciana: z jakiej funkcji ten badziew?

ethar 09.10.2016 15:03

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1369086)
Aha czyli uważasz, że to wina Microsoft, że producent gry - Quantum Break skopał jej optymalizację?

I co inna firma (czytaj Microsoft) ma poprawiać produkt innej firmy? Bo tej pierwszej się nie che i odwaliła fuszerkę?

Problemem ponoć było, że wersja na Win 7 jest normalnie przez Steama, a na 10 przez sklep Microsoftu (inaczej są dystrybuowane przez co jest wina spadek fpsów w wersji na 10). Nie zagłębiałem się w temat, ale ponoć to przez to :P

Berion 09.10.2016 15:16

Bo to antyludzki system. ;) Nie masz sysinternals? Przecież w procinfo albo tcpip jest, który proces co wywołuje.

- - -

To nie sposób dystrybucji jest problemem tylko wrapper UWP na WinAPI. Leży w gestii dewelopera i wydawcy ich gry aby produkt przetestować i wydać wersję grywalną. Ale dopóki idioci będą kupować półprodukty to nie tylko ten stan rzeczy się nie zmieni, ale i pogorszy.

ethar 09.10.2016 15:39

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1369414)
Bo to antyludzki system. ;) Nie masz sysinternals? Przecież w procinfo albo tcpip jest, który proces co wywołuje.

- - -

To nie sposób dystrybucji jest problemem tylko wrapper UWP na WinAPI. Leży w gestii dewelopera i wydawcy ich gry aby produkt przetestować i wydać wersję grywalną. Ale dopóki idioci będą kupować półprodukty to nie tylko ten stan rzeczy się nie zmieni, ale i pogorszy.

Już czasy się zmieniły, kupować gry na premierę trochę strach. Raz, że drogo dwa... są niegrywalne. Mafia z DayOne Patchem zawiesza się w ok. 40 minucie gry ;) Sweeeet...

mgit 09.10.2016 16:02

A FROZA 3 w dniu premiery działała ok, i działa nadal... gra grze nie równa...

A może wystarczy nie kupować wersji na PC to nie będzie problemów :D

ethar 09.10.2016 16:04

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1369418)
A może wystarczy nie kupować wersji na PC to nie będzie problemów :D

To akurat dotyczy wersji na Xbox One :P (może innych też).

Jarson 09.10.2016 19:05

Cóż, księgowo lepiej wygląda, kiedy nad grą pracuje się rok bez zwrotu a potem rok już za pieniądze zarobione na grze, niż półtora roku - i dopiero premiera. A jak odbiorcy kupują mimo niedopracowania - tym lepiej dla dewelopera i tym gorzej dla odbiorcy.

Już wypuszczenie niedopracowanej gry na PC jest z mojego punktu widzenia dziwne. Ale jeżeli dotyczy to produktu na konsolę, gdzie nie ma potrzeby optymalizacji do wszelkich możebnych konfiguracji sprzętu i oprogramowania - to już jest jakieś nieporozumienie.

ethar 09.10.2016 19:23

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1369436)
Już wypuszczenie niedopracowanej gry na PC jest z mojego punktu widzenia dziwne. Ale jeżeli dotyczy to produktu na konsolę, gdzie nie ma potrzeby optymalizacji do wszelkich możebnych konfiguracji sprzętu i oprogramowania - to już jest jakieś nieporozumienie.

Chyba z każdego co się dzieje teraz: - Niekorzystnie dla graczy nie korzystnie dla devów.

1) Szybko wypuszczamy niedopracowaną grę na rynek
2) Ludzie kupują, pierwsze recenzje nieobiektywne - powolny spadek sprzedaży
3) Naprawa bugów przez Devów - jednak pierwsze opinie były decydujące. Została zapamiętana przez graczy jako ta "niedopracowana".
4) Gracze jej nie kupują, ze względu na złą opinię. Ci którzy grali nieprzychylnie sięgają po następną część (o ile w ogóle).

Jak powinno być - Korzystnie dla graczy i dla devów.

1) Dopracowują grę maksymalnie na premierę - wypuszczają na rynek.
2) Lud kupuje, są zadowoleni, że dostali dopracowaną grę - pochlebna opinia na temat gry.
3) Więcej ludzi kupuję tą grę bo słyszą dobre opinie. Wzrost zysków
4) Podczas następnej części gracze biorą w ciemno - bo "jedynka" była za***ista.

Co poszło nie tak?

Berion 10.10.2016 01:29

Błąd w myśleniu. Jak Ubisoft poleciał w kulki z Watchdogs? Jak było z Batmanem Arkham Knight? Jak było z Assassin's Creed Unity? A teraz popatrz na ilość sprzedanych kopii... I to nie jest taka znowu nowość. Na PS3 kupiłem kiedyś Heavy Rain i po 30minutach gry zwiecha zawsze w tym samym miejscu... A patch to 200MB (wtedy dla mnie dużo). A ile było przypadków że gry kasowały save'y (Castlevania Lords of Shadow)? Ile było przypadków że błędy nigdy nie zostały naprawione (3D Dot Game Heroes, wszystkie gry Bet(A)hesdy)? A to nie są tytuły marki krzak tylko z samej górnej półki...

Dla wydawcy jest to jasny sygnał: nie kończymy gry bo się to nie opłaca tak jak Jarson zauważył. Nie jest to jeszcze 100% praktyką, ale bardzo częstą. Dlatego ja przestawiam się na model: rok lub dwa po premierze.

Jarson 10.10.2016 01:50

Dokładnie ;)

Też stosuję te podejście do gier. Ponieważ gram jedynie dla przyjemności, nie ma dla mnie żadnego znaczenia, czy gram w jakiś tytuł w dniu premiery czy kilkanaście miesięcy po. Dzięki czemu granie kosztuje mnie połowę mniej; nie muszę kupować najnowszych kart graficznych, tylko raz na jakiś czas średnią półkę sprzed dwóch lat, zwykle używaną. Same gry też zwykle można po roku-dwóch kupić znacznie taniej. Czasem ceny nie spadają długo (np. GTA V obecnie kosztuje niewiele mniej niż w dniu premiery), ale zwykle można liczyć na przynajmniej 50% przeceny względem premiery, nie wspominając o różnych promocjach, na które można spokojnie wyczekiwać.

ethar 10.10.2016 06:54

Oraz wydaniach GOTY w niektórych przypadkach :)

Jedyną grę jaką chcę kupić na premierę jest nowy GOW - chciałbym kupić razem z konsolą (mam nadzieję, że będzie jakaś specjalna edycja). Dobrze, że do tego czasu wyjdzie slim i neo i pierwsze wady nowych modeli zostaną usunięte do tego czasu :)

CIAPEK 12.10.2016 11:57

ZAGADKA

Miałem Windows 8 na lapie dostarczony z lapem Lenovo.
Skorzystałem w wakacje z darmowego upgrade do win 10.
Wczoraj resetowałem system czyszcząc wszystkie pliki z dysku C i przywracając pierwotną wersję systemu.

Jaki mam system? Oczywiście Win 8.
Jak wrócić do win10?
Podobno można pobrac jakiś obraz systemu ze strony Microsoftu i zainstaloważ za darmo z racji, że legalnie wykonałem upgrade i mój komputer i wersja systemu są zarejestrowane w sieci.
Czy to prawda i jak to zrobić?

Instalacja win7 się nie powiodła bo dysk w systemie GPT, a po jakimś czasie bootowalny pendrive przestał być widziany na starcie biosa.
Cuda.

pozdr

Berion 12.10.2016 12:29

Win7 jak się natknie na GPT to przerabia na MBR bez pytania i wiedzy użytkownika.

Nie ma obrazów Windows 10 Home i Pro, musisz użyć Windows Media Creation Kit, który będzie pobierał paczki i budował z nich obraz płyty, u mnie zawsze to trwało około... 3h.

Powinien działać Twój klucz z ósemki (bo chyba masz spisany?). Klucze z upgrade były wspólne i już chyba nie działają. Jeśli nie zakładałeś konta MS i nie aktywowałeś systemu, to nie masz upgrade'u do Win10. Ale jeszcze możesz to zrobić przez stronę z jakimiś ułatwieniami dostępu, wyguglaj.

CIAPEK 12.10.2016 13:23

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1369573)
Win7 jak się natknie na GPT to przerabia na MBR bez pytania i wiedzy użytkownika.

Nie ma obrazów Windows 10 Home i Pro, musisz użyć Windows Media Creation Kit, który będzie pobierał paczki i budował z nich obraz płyty, u mnie zawsze to trwało około... 3h.

Powinien działać Twój klucz z ósemki (bo chyba masz spisany?). Klucze z upgrade były wspólne i już chyba nie działają. Jeśli nie zakładałeś konta MS i nie aktywowałeś systemu, to nie masz upgrade'u do Win10. Ale jeszcze możesz to zrobić przez stronę z jakimiś ułatwieniami dostępu, wyguglaj.

u mnie win7 wywalił właśnie taki komunikat i nie poszedł dalej.
Klucza do ósemki nie mam bo ósemka już była na lapie. Mam ją teraz zaibnstalowaną to mogę podejrzeć przecież we właściwościach systemu.

lipa

joujoujou 12.10.2016 14:25

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1369581)
[...]

lipa

Jak to w windows. :]

Berion 12.10.2016 14:41

To dziwne, kiedy ja chciałem zainstalować na GPT to bez pytania przerobił na MBR. Dowiedziałem się dopiero po tym jak zajrzałem do managera dysków... Ale może dlatego, że były tylko trzy partycje, może gdyby było 5 lub więcej to by się nie zgodził.

A co do klucza: no i co z tego że preinstalowany? ;)
http://www.nirsoft.net/utils/product_cd_key_viewer.html

We właściwościach systemu nie ma klucza tylko identyfikator urządzenia wyliczony m.in z tego klucza.

mgit 12.10.2016 17:02

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1369573)

Są obrazy! Na torrentach :szczerb:

Berion 12.10.2016 19:25

Powodzenia w używaniu sytemu z torrentów. :)

Arepo 12.10.2016 19:36

Z tego co widzę, obrazy win 10 są bez problemu dostępne. np.: tutaj. Powinny bez problemu działać na kluczu od 8, jeśli po update system został aktywowany.

Trzeba było sobie zrobić obraz po aktualizacji ;)

Patrix 12.10.2016 20:56

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1369600)

dokładnie, głupota, ludzie do dziś używają Windows MX :szczerb:

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1369601)
Trzeba było sobie zrobić obraz po aktualizacji ;)

Ja wykonałem, ale miałem potrzebę potem zainstalować jeszcze raz, aktywacja odbyła się bez podawania klucza.

mgit 12.10.2016 21:36

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1369600)

To czy to mądre to już co innego...
Ważne - że są :fiu:

mdfire 13.10.2016 11:31

Jeśli chodzi o Win7 to w sieci jest sporo poradników jak przerobić GPT na MBR więc ostatecznie sam musisz zadecydować, który z tych 3 OS-ów chcesz zainstalować.

mgit 13.10.2016 19:29

Nie rozumiem co komu przeszkadza GPT?

M@X 13.10.2016 20:48

Ani ja... Od dawna korzystam i wszystko dziala.

CIAPEK 14.10.2016 08:05

sprawa wygląda tak.
Działa!
Skorzystałem z Toola na stronie Microsoftu. Hasło google" pobierz obraz systemu win10".
Apka co prawda z problemami, ale za drugim razem zainstalowała Windowsa. Zawieszała się na sprawdzaniu zgodności aktualizacji. Trzeba było usługę Windows Update restartować w usługach w narzędziach administracyjnych.
A co z aktywacją? Skubaniec ogarnął, że na tym komputerze był robiony upgrade do Win10 i aktywował Windowsa tzw. licencją cyfrową.
Wszystko gra i chcąc nie chcąc mam tego Windowsa10.
Może być :P

rcobex 23.11.2016 10:58

Windows 10-pro, da się jakoś wyłączyć aktualizacje ? Sprawdzałem kilka sposobów które są opisane w sieci, ale albo nie działają (po podłączeniu kabla do internetu od razu ciągną się aktualizacje) albo mają jakieś wersje z dupy bo nie potrafię znaleźć tego o czym oni tam piszą.

Berion 23.11.2016 11:59

Wyłącz usługę windowsupdate. Być może nie włączy jej po ponownym uruchomieniu komputera. ;)

rcobex 23.11.2016 15:39

Berion, może i wyglądam na cepa (nikt mnie nie widział), ale bez przesady. Nie da się wyłączyć tej usługi, nawet jak ją wyłączyłem "sposobem" to i tak pobierają się aktualizacje.

mgit 23.11.2016 19:32

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez rcobex (Post 1372086)
Windows 10-pro, da się jakoś wyłączyć aktualizacje ? Sprawdzałem kilka sposobów które są opisane w sieci, ale albo nie działają (po podłączeniu kabla do internetu od razu ciągną się aktualizacje) albo mają jakieś wersje z dupy bo nie potrafię znaleźć tego o czym oni tam piszą.

A to nie działa?

rcobex 23.11.2016 19:34

Nie interesuje mnie "opóźnienie", bo takie sprawy robię od ręki. Da się wyłączyć, jak wy nie wiecie, to ja chyba źle trafiłem.......... :(

mgit 23.11.2016 19:37

Możesz wyłączyć usługę, lub zrobić skrypt co ją będzie wyłączać... innych opcji nie ma

rcobex 23.11.2016 19:38

Proszę o bliższe informacje. Dokładne, dla cepa. Niestety nie zapłacę za nie.

mgit 23.11.2016 19:47

Cytat:

Napisany przez rcobex (Post 1372129)
Proszę o bliższe informacje. Dokładne, dla cepa. Niestety nie zapłacę za nie.

Wklej do notatnika:
Kod:

net stop "Nazwa usługi"
I zapisz jako *.bat

Potem ten plik do autostartu i po problemie :fiu:

Przynajmniej teoretycznie... tylko nie kopiuj bezmyślnie tego kodu, tylko wpisz sobie swoją nazwę usługi, którą chcesz zatrzymać...

Berion 23.11.2016 19:58

"services.msc" >> ppm na "windowsupdate" >> "zatrzymaj" i potem "wyłącz". Ale Windows 8 na Intelopatyku mi ją włącza po restarcie, więc nie wiem czy Windows 10 też tego nie zrobi... Podobno to anomalia, ale ja sk*m z MS nie wierzę. ;)

Możesz też zrobić jak Mgit napisał, ale wtedy zawsze przy starcie lekko zamuli bo wyłączenie trwa kilka sekund.

Patrix 23.11.2016 20:46

Biedron, a w gpedit.msc wchodził? Być może polityka Ci to włącza ;)

Berion 24.11.2016 00:05

To jest wersja with Bing, nie ma gpedit, trzeba w rejestrze się przekopywać. Ale zupełnie mam to gdzieś, tego Windowsa odpaliłem kilka razy może - czekam aż Linux będzie wspierać ten procesor i ktoś napisze sterowniki do WiFi... To taki gadżet na "w razie W", więc szczególnie mi jakoś na tym nie zależało.

rcobex 01.02.2017 13:42

Jak wyłączyć działanie klawisza "windows" na klawiaturze ?

joujoujou 01.02.2017 14:39

Strzykawką z klejem. :szczerb:

rcobex 01.02.2017 14:39

Kurde, mam wstać ? :)

joujoujou 01.02.2017 14:43

A co, przewróciłeś się? :D

rcobex 01.02.2017 14:44

Hehe, dobra koniec pitolenia. Jest ponoć jakaś metoda na wyłączenie tego pieroństwa. Na Win 7 miałem taką małą poprawkę ze strony Windowsa, do Win 10 nie potrafię tego znaleźć.

grzeniu 01.02.2017 14:45

Kup japko.

rcobex 01.02.2017 14:46

Japka som dupiate.

joujoujou 01.02.2017 14:48

A tak?

https://support.microsoft.com/en-za/...rd-windows-key

rcobex 01.02.2017 14:51

Nie znam języków obcych. Tylko Śląski. Gdzie mam kliknąć aby coś pobrać ?

Download i przenosi mnie na jakąś inną stronę.

Jarson 01.02.2017 15:40

Kod:

To disable the Windows key, follow these steps:

Click Start, click Run, type regedt32, and then click OK.

On the Windows menu, click HKEY_LOCAL_ MACHINE on Local Machine.

Double-click the System\CurrentControlSet\Control folder, and then click the Keyboard Layout folder.

On the Edit menu, click Add Value, type in Scancode Map, click REG_BINARY as the Data Type, and then click OK.

Type 00000000000000000300000000005BE000005CE000000000 in the Data field, and then click OK.

Close Registry Editor and restart the computer.

Aby wyłączyć klawisz Windows wykonaj następujące kroki:

Kliknij Start, następnie kliknij Uruchom (tak naprawdę: wpisz z klawiatury uruchom i dopiero się pojawi - dopowiedział Jarsonu), następnie wpisz regedt32 a potem kliknij OK.

W menu z lewej strony znajdź HKEY_LOCAL_ MACHINE.

Dwukrotnie klikając (albo pojedynczo klikając na strzałki zresztą) otwórz kolejno System\CurrentControlSet\Control, a następnie kliknij (raz) na folder Keyboard Layout.

W mendu Edycja (na górze, kiedy folder Keyboard Layout jest podświetlony) wybierz Nowy -> Wartość binarna. Po wybraniu w prawej części okna pojawi się nowa wartość, której należy nadać nazwę Scancode Map.

Następnie klikasz dwukrotnie, pojawia się okno, w które musisz wpisać: 00000000000000000300000000005BE000005CE000000000 a następnie kliknąć OK.

Zamknij edytor rejestru a następnie zrestartuj komputer.

/A ponieważ narobiliśta bałaganu, a temat może się komuś przydać osobno, wydzieliłem część postów do nowego wątku :>/

chris996 23.09.2017 23:06

Czy można zaktualizować Windows 10 Home do Pro (instalator z płyty DVD)?
Bo niestety nie mogę wybrać tej wersji. Czy jedyną opcją jest zmiana klucza i wtedy dopiero upgrade systemu?

mgit 24.09.2017 21:14

Wystarczy wpisać klucz produktu do wersji Pro... Windows sam sobie pobierze i odblokuje co trzeba...

Arepo 23.10.2017 07:44

Zainstalowałem sobie pod 10-tką Windows Live Mail i wszystko bardzo ładnie działa poza jednym szczegółem. Program uruchamia się przy starcie systemu. Nie da się tego wyłączyć w żaden sposób, bo nie ma go w żadnym autostarcie.

Sprawdziłem wszystko w:
- Menedżer zadań uruchamianie,
- shell:startup, shell common startup,
- w rejestrze klucz HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Run.

Pobrałem nawet program Autoruns i nie ma tam nic co mogłoby wyglądać na start tego programu. Sam WLM nie ma w opcjach uruchamiania przy starcie. Może ktoś ma pomysł, jakim cudem startuje on razem z systemem?

- Deckard - 04.03.2018 11:20

Ilość załączników: 1
Witam
W każdym łindowłsie dało sie kastować menu. Czy może ktos wie gdzie znajduje się katalog odpowiedzialny za menu łindowsa 10 ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:56.