Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 10 - pierwsza wersja testowa (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-10-pierwsza-wersja-testowa-93788/)

Berion 01.06.2015 21:44

Ale ja w domu używam do powiedzmy, że domowych zastosowań. :P

Reetou 01.06.2015 22:08

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1326201)
A zamieniać Windows 7 na Windows 10 to jak trabanta na rykszę. :czar:

Ja potrafię zaciukać system na obsłudze plików, poprawili to w w10, całkiem nieźle sobie radzi w wersji insider - jak dla mnie wystarczający argument do upgradu, chociaż ciągle szukam znanych opcji bo win8 ominąłem wielkim łukiem. Tak w skrócie ;)

Berion 01.06.2015 22:43

Jak jest pierdylion plików w folderze i nie daj Bóg coś z nim trzeba zrobić to zaczyna przymulać - to moje jedyne anomalie jakie odnotowałem. Wstrzymam się do czasu wprowadzenia kart w exploratorze, albo chociaż ReFS, o ujednoliceniu GUI nie wspominając, może jeszcze modularności? Sam nie wiem. ;}

mgit 01.06.2015 22:50

Wiesz, że tych kart nie dadzą. Na dobrychprogramach pisali :P

szczuru 01.06.2015 22:59

Warto przeczytać:
http://www.spidersweb.pl/2015/06/win...o-brakuje.html

O ile przeżyję brak WMC na rzecz świetnego Kodi tak brak Pasjansa, który jest zastąpiony... Candy Crush Saga to już przesada. I oczywiście brak kontroli nad aktualizacjami w wersji Home...

mgit 01.06.2015 23:01

Kontrola taka sama jak w 8.1 wiec różnica żadna w tej kwestii
Albo masz włączone albo nie

ed hunter 01.06.2015 23:07

A Kierki są? :szczerb:

mgit 02.06.2015 00:04

Są - jak kupisz goolda to i bilard ci dadzą co miesiąc

Berion 02.06.2015 00:06

Teraz nie dadzą - nie rozumiesz? Taka jest polityka wodzenia klienta za nos. Po kawałku, za marchewą, byle nie za szybko. Więc ja się stosuję, też będę powoli kupować.

PS: A Pasjans to akurat będzie, ale w WinRT do pobrania ze sklepu żeby pasjansowiczom pokazać że istnieje coś takiego jak sklep, maja nadzieję że im ten Pasjans nie wystarczy. O naiwni! :D

misiozol 02.06.2015 09:21

A mi XP dalej dziala i ma sie wysmienicie lol2

revolver0 02.06.2015 09:38

i ma pasjansa na starcie!

misiozol 02.06.2015 10:09

Ooo... wlasnie i nie trzeba za niego dodadkowo placic :D

Jarson 02.06.2015 12:45

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1326171)
Windows 10 zbliża się wielkimi krokami :fiu:

Też już dostałem. Ciekawe, na jakiej podstawie ustalają kolejność wysyłania tych ofert...

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1326177)
I tak kombinujesz :taktak:
BOX'a lepiej kup - a nie męczysz kompa na starej 7 :taktak:

I tam starej. Windows 8.1 nigdy szczególnie nie przypadł mi do gustu i nie widziałem konieczności zmiany. I nigdy nie znalazłem choć jednego argumentu, dla którego ósemka miałaby mi służyć lepiej niż poprzednia wersja.

misiozol 02.06.2015 13:18

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1326304)
I tam starej. Windows 8.1 nigdy szczególnie nie przypadł mi do gustu i nie widziałem konieczności zmiany. I nigdy nie znalazłem choć jednego argumentu, dla którego ósemka miałaby mi służyć lepiej niż poprzednia wersja.

Mam to samo od czasu XP nie znalazlem zadnego argumentu dla ktorego mialy bi mi nowe systemy sluzyc lepiej :D

mgit 02.06.2015 22:17

A to dla czego XP -> Windows 95 zły? Też działa :)

misiozol 02.06.2015 23:00

Jak uruchomisz mi html5 na 95 to biore :szczerb:

revolver0 02.06.2015 23:01

a co notatnik nie wyświetla html5?

mgit 02.06.2015 23:51

A co nie można innej przeglądarki zainstalować? Marsz instalować 95

Patrix 05.06.2015 15:34

Czy jest już jakieś info jak licencja W10 będzie intepretować BOX i OEM?
Jakby nie patrzeć gdyby na równi to posiadacze BOXa byliby lekko wyciupciani http://www.forum.optymalizacja.com/p...efault/sex.GIF przez MS :D

Berion 05.06.2015 21:08

Z tego co jeden po drugim poprawia to chyba niestety tak tak. Ostatnie wieści są o przypisywaniu klucza do mobo (nikt nie wspomina o OEM/BOX, więc... pewnie boją się wspominać :szczerb:).

Ale mnie się wydaje, że będzie przypisane do konta, niby lepiej, ale z kolei wymusi to konto online...

mgit 09.06.2015 17:14

No właśnie ja mam box 8.1 - ciekawe czy aby przypadkiem nie zrobi z box'a -> oem

szczuru 09.06.2015 22:57

Niekoniecznie, ja mam Win7 OEM i na forum MS-u zadałem pytanie czy po upgradzie do Win10 będe mógł bezproblemowo wrócić do Win7 i go aktywować - dostałem odpowiedź, że tak. Więc w teorii też powinieneś mieć opcję powrotu do boxowego Win 8.1

Berion 11.06.2015 21:35

Na forum i infolinii to sobie mogą długo i namiętnie. Poczekajmy na treść licencji RTM UPG.

Berion 14.06.2015 10:33

http://www.windowscentral.com/window...know-upgrading

Cytat:

Can I roll back to Windows 7 or Windows 8 after upgrading to Windows 10?

Yes. You can roll back to the previous version of the operating system from the recovery partition or by using the recovery media that came with your system. Alternatively, Microsoft will offer the "Go back to the previous version of Windows" option in the Recovery settings. The setting will only be available when the system was upgraded from Windows 7 or Windows 8.
Jeśli okaże się to prawdą w dniu premiery, to z powyższego wynika, że Windows 7 przepada i nie będzie można do niego wrócić.

To niech sobie go wsadzą w rzyć, zostaję na "ostatnim Windowsie", czyli siódemce. ;]

grzeniu 14.06.2015 10:39

Miałeś na myśli 'rzyć' prawda? :mruga:

Reetou 14.06.2015 11:30

Skróty myślowe Beriona są nie dla mnie...

Q: Can I roll back..?
M$: Yes.
Berion: Przepada.
Ja: WTF?

Patrix 14.06.2015 11:35

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1327715)
http://www.windowscentral.com/window...know-upgrading

Jeśli okaże się to prawdą w dniu premiery, to z powyższego wynika, że Windows 7 przepada i nie będzie można do niego wrócić.

To niech sobie go wsadzą w rzyć, zostaję na "ostatnim Windowsie", czyli siódemce. ;]

Moim zdaniem to jest instrukcja dla grubasów z US, myślisz, że oni potrafią sami zrobić formata? Dlatego mają zrobić backup, do którego mogą powrócić, mi się wydaje, że to bez różnicy czy backup czy format, możesz zrobić downgrade...

Berion 14.06.2015 11:56

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1327719)
Skróty myślowe Beriona są nie dla mnie...

Q: Can I roll back..?
M$: Yes.
Berion: Przepada.
Ja: WTF?

A widzisz, bo my z Patrix'em czytamy między wierszami. :) Wszystkie te rolbaki dotyczą partycji recovery, systemowej kopii partycji i windows.old. Nie ma słowa o aktywacji czystej siódemki, co jest co najmniej podejrzane.

Tym bardziej, że WC to tuba propagandowa MS (aż zrobiłem screen żeby się za parę lat z niego pośmiać).

revolver0 14.06.2015 12:03

zrobiłeś zrzut ekranowy jakiegoś gejowskiego czatu?

joujoujou 14.06.2015 12:06

Dodatkowo napisali, że możliwy będzie powrót do "previous version" - co może zarówno oznaczać powrót do poprzedniej zainstalowanej wersji, ale też może oznaczać jedynie możliwość powrotu do wersji będącej "numerkowo" "previous" względem dziesiątki.

Na dwoje babka wróżyła.

szczuru 14.06.2015 13:29

Ja mam nadzieję, że będę mógł wrócić do Win7 (OEM) i aktywować kluczem z COA. Awaryjnie mam obraz aktywowanego systemu zrobiony Ghostem.

Berion 14.06.2015 14:51

Cytat:

Napisany przez szczuru (Post 1327741)
Ja mam nadzieję, że będę mógł wrócić do Win7 (OEM) i aktywować kluczem z COA. Awaryjnie mam obraz aktywowanego systemu zrobiony Ghostem.

Obawiam się, że właśnie nie będzie można. Więc pozostają obrazy partycji, a przynajmniej na chwilę obecną kiedy jeszcze nic konkretnego nie wiadomo. ;]

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1327725)
zrobiłeś zrzut ekranowy jakiegoś gejowskiego czatu?

Na to wygląda. ;(

mgit 14.06.2015 14:59

No ale jak się uprzecie to system i tak można aktywować - niekoniecznie legalnie ale jednak można...

Patrix 14.06.2015 15:09

Cofanie licencji (bo tak to można nazwać) na pewno nie jest legalne w UE.
Możesz używać produktu, do którego posiadasz licencję i w każdej wersji, do której posiadasz licencję.

To tak jak z systemem Apple, w Polsce możesz go legalnie zainstalować na PC
jeśli go oczywiście zakupiłeś... sprawa się komplikuje jeśli opuszczasz teren UE.

Berion 14.06.2015 15:25

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1327750)
No ale jak się uprzecie to system i tak można aktywować - niekoniecznie legalnie ale jednak można...

Tja, loaderem zasilając czyjś botnet... Po za tym skoro mam aktywować na lewo to po co w ogóle miałbym się przejmować swoim kluczem. Mgit, czy na pewno rozumiesz o czym jest dyskusja? :P

mgit 14.06.2015 15:53

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1327757)
Tja, loaderem zasilając czyjś botnet... Po za tym skoro mam aktywować na lewo to po co w ogóle miałbym się przejmować swoim kluczem. Mgit, czy na pewno rozumiesz o czym jest dyskusja? :P

Rozumiem...
Stwierdzam tylko, ze na upartego jest to możliwe...
A że są tego minusy - coś za coś :taktak:

Teraz mi się przypomniało, że kiedyś za czasów XP był taki program TweankXP czy jakoś tak, który to umożliwiał zrobienie backup aktywacji... ciekawe czy nadal to istnieje dla innych systemów np. 7

Patrix 14.06.2015 16:38

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1327759)
:

Teraz mi się przypomniało, że kiedyś za czasów XP był taki program TweankXP czy jakoś tak, który to umożliwiał zrobienie backup aktywacji... ciekawe czy nadal to istnieje dla innych systemów np. 7

Do XP to był bodaj TweakXP, xp-AntiSpy...

Do W7/8/8.1 istnieje, nazywa się Advanced Tokens Manager, używałem, polecam.
http://joshcellsoftwares.com/product...tokensmanager/

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1327757)

Nikt tu nie miał na myśli loadera... tfu :P
Legalny user po prostu dzwoni na infolinię MS i aktywacja telefoniczna. Jeśli nie uda się pogadać z automatem, to mówisz, że miałeś wymienianą mobo na gwarancji. To jest ten "zły" sposób :P Aktywacja telefoniczna ponoć resetuje licznik aktywacji online.

Gadzina18 17.06.2015 09:19

Czy ktoś z Was instalował może W10 na telefonie? Chodzi mi o to czy smartfony z 512mb RAM będą działać tak sprawnie jak na 8.1. Mam lumie 625 i zastanawiam się nad tym. Nawet chciałem zainstalować Insidera ale telefon mi złapał bootloop, gdy go z niego wyprowadzilem to zawiesił się na lockscreenie... więc wróciłem do 8.1

misiozol 17.06.2015 09:54

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1327751)
Cofanie licencji (bo tak to można nazwać) na pewno nie jest legalne w UE.
Możesz używać produktu, do którego posiadasz licencję i w każdej wersji, do której posiadasz licencję.

To tak jak z systemem Apple, w Polsce możesz go legalnie zainstalować na PC
jeśli go oczywiście zakupiłeś... sprawa się komplikuje jeśli opuszczasz teren UE.

Oczywiscie ze jest legalne posiadanie poprzedniego produktu danej firmy gdy posiadamy licencje na wyzszy odpowiednik w przpadku M$ to jest wersja np. PRO :P sam M$ twierdzi ze mozna i podaje procedure jak to wykonac :P . I sprawa sie nie komplikuje bo w kazdym ciwilizowanym kraju system jest z komputerem i nikt nie wnika nawet skad go masz .

http://www.microsoft.com/OEM/en-gb/l...de_rights.aspx

http://en.community.dell.com/resized...3524/DOWN2.jpg

Cytat:

Napisany przez Gadzina18 (Post 1327961)
Czy ktoś z Was instalował może W10 na telefonie? Chodzi mi o to czy smartfony z 512mb RAM będą działać tak sprawnie jak na 8.1. Mam lumie 625 i zastanawiam się nad tym. Nawet chciałem zainstalować Insidera ale telefon mi złapał bootloop, gdy go z niego wyprowadzilem to zawiesił się na lockscreenie... więc wróciłem do 8.1

Miales wiecej szczesci jak rozumu ze wyszedles z boot loop , instalujac insidera i instalacje W10 zgodziles sie na anulowanie swojej gwarancji w telefonie :P , poczekaj cierpliwie M$ wypluje aktualizacje na wiekszosc urzadzen ;) , Chyba ze bardzo bardzo szuksz metody na ubicie telefonu to moge ci podac jak postawic instalke W10 na tym telefonie ;)

joujoujou 21.06.2015 17:07

Dla tych co nie mają żadnego legalnego systemu od MS, pojawia się szansa by to zmienić, i to bezpłatnie.

Stając się betatesterem MS, za 40 dni można wejść w posiadanie pełnej, dożywotniej licencji na win 10.

http://blogs.windows.com/bloggingwin...review-builds/

http://liliputing.com/2015/06/window...ew-builds.html

misiozol 21.06.2015 17:17

Jestem insiderem od jakis 3 miesiecy ;)

revolver0 21.06.2015 17:30

jeden dzień testu wystarczy, by mieć 10?

Patrix 21.06.2015 18:07

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1328414)
Dla tych co nie mają żadnego legalnego systemu od MS, pojawia się szansa by to zmienić, i to bezpłatnie.

Stając się betatesterem MS, za 40 dni można wejść w posiadanie pełnej, dożywotniej licencji na win 10.

http://liliputing.com/2015/06/window...ew-builds.html

Rozpowszechniasz ploty... to zostało sprostowane i nic takiego nie będzie miało miejsca.
Czytaj: http://www.dobreprogramy.pl/Co-dalej...ews,63827.html

Cytat:

Aktualizacja
Początkowo wyglądało, że każdy, nawet ten, kto nie ma licencji na Windows 7 czy 8.1, będzie mógł uzyskać „oryginalne” (ang. „genuine”) Windows 10 za darmo. Niestety, wbrew początkowym twierdzeniom Microsoftu, wcale nie będzie tak dobrze. Kilkanaście godzin po oryginalnym wpisie, który wzbudził ogromne zainteresowanie w Sieci, firma z Redmond jeszcze raz pokazała się z dobrze znanej użytkownikom strony. Dostęp do wersji finalnej, nawet dla uczestników Insider Preview, został ograniczony wyłącznie do tych, którzy posiadają licencję na Windows 7 lub Windows 8.1.

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1328417)
jeden dzień testu wystarczy, by mieć 10?

Nie będziesz miał, tak czy inaczej. Chyba, że masz już licencję W7/8.1

joujoujou 21.06.2015 18:37

Przez kogo zostało sprostowane?

Przez redaktora serwisu dobreprogramy?

Bo Aul nadal twierdzi że będzie darmo. :czytaj:

https://twitter.com/GabeAul/status/612293891639808000

Patrix 21.06.2015 19:00

Pozyjemy zobaczymy :]
Jak widzę zagrabili tylko ekstra pulę 'testerów' tym wirażem, bo zielona masa za newsem została pseudo insiderami za ciosem.
MS za to zyskał większą pule konfigów HW połączonych z onlineowymi kontami MSA userów (bo tak się aktywuje system insider).

Ja ten system mam na wirtualnej maszynie.
Nie jest tak źle jak w 8/8.1 ale kufa znowu wszystko poprzesuwane, podczepione pod nowe okna...
ale co zrobić... byleby kafelki dało się wywalić.

joujoujou 22.06.2015 00:50

No mnie to i tak wisi, bo wszystkie winzgrozy mam legalne, poza tym wcale mi się nie spieszy do rezygnacji z siódemki.

misiozol 22.06.2015 01:21

W zasadzie kazdy pc/laptop w irl jest legalny , no chyba ze przyjechal z polski lub innego 3go swiata licencyjnego lol2

joujoujou 22.06.2015 13:11

Długo nie trwało i już zarówno na blogu, jak i twitterze sprostowano:

Cytat:

Microsoft have updated their announcement to explain that this concerned only those with Windows 7 / 8.1 official license. It is therefore not possible to obtain a license by passing through the Insider program.
Cytat:

It'€™s important to note that only people running Genuine Windows 7 or Windows 8.1 can upgrade to Windows 10 as part of the free upgrade offer.

https://twitter.com/GabeAul/status/612674365436526592

I wyszło na to że nie miałem racji.

revolver0 22.06.2015 13:46

to po kiego w błąd wprowadzają... Dużo by na tym nie stracili...

misiozol 22.06.2015 16:34

Co ciekawe majac pirata za drobna oplata mozna prejsc na oryginal :D

Microsoft and our OEM partners know that many consumers are unwitting victims of piracy, and with Windows 10, we would like all of our customers to move forward with us together. While our free offer to upgrade to Windows 10 will not apply to Non-Genuine Windows devices, and as we’ve always done, we will continue to offer Windows 10 to customers running devices in a Non-Genuine state. In addition, in partnership with some of our valued OEM partners, we are planning very attractive Windows 10 upgrade offers for their customers running one of their older devices in a Non-Genuine state. Please stay tuned to learn more from our partners on the specifics of their offers.

http://blogs.windows.com/bloggingwin...nd-windows-10/

Patrix 22.06.2015 16:44

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1328499)
I wyszło na to że nie miałem racji.

Też miałem nadzieję, że to prawda, dodatkowa licencja by była...

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1328522)

Ładną historię sobie wyrobisz w statsach MS od pirata do genuine :szczerb: logi połączone z MSA 4 ever.

revolver0 22.06.2015 17:03

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1328522)

Microsoft and our OEM partners know that many consumers are unwitting victims of piracy, and with Windows 10, we would like all of our customers to move forward with us together. While our free offer to upgrade to Windows 10 will not apply to Non-Genuine Windows devices, and as we’ve always done, we will continue to offer Windows 10 to customers running devices in a Non-Genuine state. In addition, in partnership with some of our valued OEM partners, we are planning very attractive Windows 10 upgrade offers for their customers running one of their older devices in a Non-Genuine state. Please stay tuned to learn more from our partners on the specifics of their offers.

http://blogs.windows.com/bloggingwin...nd-windows-10/

Nie wiem jak tam w Irlandii, ale u nas ta kwota nie jest mała... No chyba formata nie trzeba robić... to jest jedyny plus.

misiozol 22.06.2015 19:11

Eee, juz pisalem o tym zeby nie bylo, wersja win8.1PRO kosztuje ~40euro , wiec upgrade w tej cenie , ciekawe jest co z licencjami OEM bedzie :D

revolver0 22.06.2015 19:14

w PL pomnożyć to przez 3/4 złote plus opłata z choinki jakieś 200 zloty...

Patrix 22.06.2015 19:20

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1328542)
Eee, juz pisalem o tym zeby nie bylo, wersja win8.1PRO kosztuje ~40euro , wiec upgrade w tej cenie , ciekawe jest co z licencjami OEM bedzie :D

Za Pro? To jest jakieś 160 zł...
Cena dobra, jak ktoś kupuje kompa za dwa tysie, to byłby sknera niesamowity aby tyle za system nie dać.

revolver0 22.06.2015 19:22

u nas najtańszy koło 400 złoty, więc....

Zestaw legalizacyjny W8.1 Pro 819 złociszy... a w komputroniku jeszcze wyższy...

Patrix 22.06.2015 19:25

W8 Pro PL 64-bit OEM - 600zł przykładowa cena z morele - to jakby nie patrzeć jest różnica vs 160zł.

revolver0 22.06.2015 19:28

i to ogromna, a pakiet legalizujący to dopiero porażka.

misiozol 22.06.2015 21:07

Zeby nie bylo ze jestem goslowny specjalnie wykopalem rachunek z przed parunastu dni .

Załącznik 71549

revolver0 22.06.2015 21:11

Ale ja nie kwestionuje ceny tam, która jest normalna, tylko nasze małe opłaty.

icemac 14.07.2015 08:00

a ja mam zupełnie inne pytanie. Nie doczytałem nigdzie na temat upgrade/upgrade z win7 na win 10 - dokłądniej jak ma się to odbywać.
Czy:
- po pojawieniu się systemu, ściągnięciu go na dysk nastąpi automatyczna instalacja wiążąca się z "automatycznym zaoraniem" systemu do ZERA
- czy może jak w przypadku "service packów" nastąpi update ?

moim zdaniem pierwsza opcja powinna być bardziej logiczna, ale wtedy czeka nas instalacja wszystkiego od początku, a nie update/upgrade.

dzięki za info

Berion 15.07.2015 23:00

Z tego co ja czytałem to trzeba zrobić upgrade przez tą ikonkę (któryś KB to dodaje). Dopiero potem będzie można zainstalować na czysto Windows 10 z obrazu (jeśli będziesz chciał od razu to nie przyjmie klucza). Pewnie przeżuci programy, users i rejestr do nowego, a siódemkę nazwie windows.old.

Tak czytałem, wszystko się okaże w dniu premiery, a raczej tydzień po jak łącza ostygną od "hurra testerów". ;p

ed hunter 16.07.2015 01:01

Ja zabiłem tę ikonkę na dobre i nie myślę. :D

Trzeba usunąć aktualizację KB3035583 a później sprawdzić dostępne aktualizacje i ukryć tę.

Berion 16.07.2015 09:47

Dziwne. Dzisiaj aktualizowałem preinstalowany Windows 7 HP SP1 na Vaio PCG-71211M i miałem jakieś 80MB aktualizacji, w tym brak tej odpowiedzialnej "za rezerwację". Na swoim komputerze z kolei też HP z SP1, aktualizacji mam z 350MB, włączając w to KB3035583. Tyle że Box.

Czyli właściciele OEMów w laptopach nie dostaną free upd?

Patrix 16.07.2015 12:22

oni pisali, że będzie to falami, widać nie jesteś w pierwszej fali...

mgit 16.07.2015 12:46

Mój stary ultrabook z Windows 8 już dawno krzyczał, żeby rezerwować update do 10

szczuru 16.07.2015 14:42

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1330474)
Dziwne. Dzisiaj aktualizowałem preinstalowany Windows 7 HP SP1 na Vaio PCG-71211M i miałem jakieś 80MB aktualizacji, w tym brak tej odpowiedzialnej "za rezerwację". Na swoim komputerze z kolei też HP z SP1, aktualizacji mam z 350MB, włączając w to KB3035583. Tyle że Box.

Czyli właściciele OEMów w laptopach nie dostaną free upd?

Mam Win7 HP OEM na swoim AiO HP i mam monit o upgrade.

Berion 17.07.2015 09:59

Ale te fale to mają się tyczyć "rezerwacji", a nie aktualizacji z tą "ikonką żniwiarzem".

@Szczuru
To o co tutaj chodzi? :hmm:

Zetoxa 17.07.2015 10:25

a nie lepiej poczekać na pełną , piracką wersję 10-tki,
pobrać z jakiegoś torrenta jak pan bóg przykazał :spoko::taktak:

icemac 17.07.2015 10:27

moje spostrzeżenia z wersji testowej:
- nie dało się zainstalować jako clean installation, wywalało błąd braku dysku
- musiałem zainstalować win7 na nowo - czysty dysk
- po odpaleniu instalacji win10 (na zainstalowane win7) spytał jak ma wyglądać instalacja - clean, zachować pliki, zachować pliki i aplikacje

wybrałem czystą instalację, na Dell Vostro 3550 zainstalował większość softu i sterowników (reszta ze strony dell pod Win8.1 poszła bezproblemowo). W sumie śmiga to dość przyjemnie, dość szybko zero przycięć.

P.S.
na asusie pc eee z Win7 starter też mam monit o "zapisach na wersję ostateczną". Wg MS dostanę Win10 Home.

szczuru 17.07.2015 10:42

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1330576)
@Szczuru
To o co tutaj chodzi? :hmm:

Może nie wszystkie OEM-y łapią się na aktualizację? Jest jeszcze opcja, że masz jakiś niezgodny sprzęt. Ja miałem tak jak chciałem zarezerwować Win10 z pod swojego 8.1, którego nie używam, więc zainstalowałem ją na Virtualu i się męczę żeby ta ikonka się pokazała, nawet ręcznie otwierałem tą stronę internetową (html od tej ikonki leży gdzieś na hdd, chyba w system32 - szukaj katalogu GWX) i właśnie tam pokazywało mi, że mam niezgodny sprzęt (VGA od maszyny wirtualnej). VmWare i Virtual PC poległy właśnie przez to, dopiero Oracle VirtualBox zadziałał.

Spróbuj dograć ręcznie sobie tą aktualizację (ewentualnie usunąć ją i wgrać jeszcze raz).

Wymuszenie ikonki na maszynie wirtualnej zrobiłem tym:
http://www.cnet.com/how-to/how-to-ge...f-its-missing/

melag 28.07.2015 23:20

W10 nadchodzi!
:D

chris996 29.07.2015 00:35

Wróci Menu Start?
Podobno ma być darmowa aktualizacja z Windows 7. Prawda to?

M@X 29.07.2015 00:39

Jak zarezerwowales to dostaniesz. :czytaj:

melag 29.07.2015 09:28

Cytat:

Napisany przez chris996 (Post 1331571)
Wróci Menu Start?
Podobno ma być darmowa aktualizacja z Windows 7. Prawda to?

Tak, menu start wraca, choć w trochę zmienionej formie.

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1331572)
Jak zarezerwowales to dostaniesz. :czytaj:

Zarezerwowałem. Dystrybucja on-line rozpoczęła się dzisiaj o 6:00.

Kris 29.07.2015 10:01

Ktoś z Was już sobie zainstalował? Jakie wrażenia?

icemac 29.07.2015 10:13

u mnie jeszcze nie ma :(

na żadnym kompie ...

pewnie jakimiś partiami będą "rzucać"

melag 29.07.2015 10:19

Bill czekam!
Załącznik 72120
:P

misiozol 29.07.2015 11:18

Chcialem tylko zauwazyc ze moja kumpela ma VISTA HOME i wczoraj bedac u niej zobacylem to okienko i oczywiscie zarezerwowalem , ale o co tu chodzi milo byc tylko dla win7/8 :ysz:

Kris 29.07.2015 13:12

No u mnie na lapku już jest gotowe do instalacji... :mruga: Jako, że Win8 mi się cholernie podoba, czekam na pierwsze opinie.

icemac 29.07.2015 14:08

ściągam instalkę ;)

może coś jutro, lub po łykendzie :( dopiero

P.S.
iso mam ściągnięte, ale nie wiem jak się zachowa z kluczem od win7 ;) (instalowane na czysto, nie jako update).
Na razie nie chce mi się lapka rozkręcać :P

melag 29.07.2015 15:33

Jest :)
Załącznik 72121

grzeniu 29.07.2015 15:35

Jakbym zobaczył swój telefon na monitorze :O

Patrix 29.07.2015 15:47

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1331622)
Jakbym zobaczył swój telefon na monitorze :O

ma też wybite okno?

edit: już ciągnę od ms :)

Załącznik 72122

siwymariusz 29.07.2015 17:28

A jak zrobimy update do 10 , to chyba nie da się wrócić z powrotem np do 7 . jak się nie spodoba.
Może jednak lepiej kupić :)

revolver0 29.07.2015 17:33

no chyba, że obraz dysku/partycji systemowej zrobisz... O ile licencja na to pozwala i przy upgradzie nie przepada...

siwymariusz 29.07.2015 17:37

Też podobnie myślałem , ale nie znam się na tych prawach od micosoftu

melag 29.07.2015 17:47

W okresie miesiąca od aktualizacji do W10, można wrócić do W7 (pewnie przy aktualizacji z W8, jest podobnie):
Załącznik 72125

siwymariusz 29.07.2015 17:50

No to " melag " testuj i pisz co się dzieje dobrego i złego.

revolver0 29.07.2015 18:19

Cytat:

Napisany przez melag (Post 1331638)
W okresie miesiąca od aktualizacji do W10, można wrócić do W7 (pewnie przy aktualizacji z W8, jest podobnie):
Załącznik 72125

A potem licencja przepada?

Patrix 29.07.2015 18:29

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1331641)

Nie przepada, po prostu nie można cofnąć musisz zrobić format aby mieć poprzedni system.
Przez jakiś czas po upgrade możesz to "odinstalować" masz ukryty katalog o nazwie "windows.old" bodaj, potem ten katalog automatycznie znika.

siwymariusz 29.07.2015 18:38

A to miglance z tego MS , jak coś może znikać bez mojej zgody :)

Patrix 29.07.2015 18:56

Tak na prawdę jeszcze nie wiadomo jaki śmietnik zostawia W10 po jego odinstalowaniu.
Gdyby się komuś chciało proponuję przed upgrade zapuścić jakiś zewnętrzny logger typu "uninstaller".

melag 29.07.2015 20:07

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1331641)

Hmm tego nie wiem, trzeba by sprawdzić np. na infolinii MS, natomiast można pobrać obraz iso W10 i zrobić np. czystą instalkę, czyli jest możliwa droga W7<->W10.

Patrix 29.07.2015 20:15

Na polskiej infolinii często podają głupoty. Licencji nie tracisz!

melag 29.07.2015 20:28

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1331659)
Licencji nie tracisz!

Na zdrowy rozum, jest to oczywiste...
:)

ynsiwy 30.07.2015 12:14

A jak się nie zrobiło rezerwacji w win7 to można jakoś bezpłatnie zrobić aktualizację?

melag 30.07.2015 15:55

Darmowa aktualizacja z W7 i W8 dostępna jest przez rok.
Gdzieś czytałem, że również Vistę można zaktualizować do W10.

misiozol 30.07.2015 18:56

No nie gdzies czytales tylko ja napisalem pare postow wyzej i jestem absolutnie zaskoczony , przedzej podejrzewam ze to jakas dziura ;)

Patrix 30.07.2015 19:00

Jakiś oficjalny news by się przydał z tym XP@W10...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:23.