Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 10 - pierwsza wersja testowa (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-10-pierwsza-wersja-testowa-93788/)

mgit 12.08.2015 12:57

Instalujesz bez klucza - a po zalogowaniu do konta ms sam się aktywuje

Wersja instalacyjna musi być zgodna z wersją wcześniej aktywowaną czyli jak miałeś aktywowany system w wersji home to musisz instalować home a nie pro...

Cobros 12.08.2015 12:55

Panowie takie pytanie techniczne . Czy mając ten darmowy klucz do 10 on mi zadziała z każdym czystym obrazem systemu np pobranym z internetu ? Czy jest on jakoś przypisany tylko do 1 wersji systemu ( choć nie wiem jak by to miało wyglądać )

Chodzi mi o sytuacje np gdy chcę przeinstalować system a nie mam dysku instalacyjnego . Co wtedy ?

Pytanie głupie pewnie dla niektórych,ale nie znam się aż tak na systemach,dlatego pytam .

mgit 11.08.2015 16:45

Nawet na MAC'a i tak nie ma SW, ani profesjonalnych programów CAM/CAD/CAE... a to co jest to woła o pomstę do nieba... więc jaka tu alternatywa... do multimediów owszem, do zastosowań profesjonalnych niestety już nie...

I czy się to komuś podoba lub nie - są programy których nie ma na inne systemy niż Windows... a szkoda, bo taki MAC wygląda super, jak by na nim w pełni płynnie działał SW to można by mówić o drogiej, ale jednak alternatywie dla PC z Windows

M@X 11.08.2015 16:34

Alternatyw jest wiele. W tym jedna ktora "po prostu dziala" ;-)...

mgit 11.08.2015 13:26

W niektórych przypadkach nie ma alternatywy... a szkoda...

Berion 11.08.2015 13:14

A siódemka to myślisz, że nie robi tego samego? Też szpieguje tylko mniej.

Bez przesady, nie ma co się uczyć. Prędzej zmieniać przyzwyczajenia. Ale jeśli jesteś przywiązany do komercyjnych programów, to niestety. Od Windowsa nie ma ucieczki.

Cobros 11.08.2015 13:08

Mało mi się to wszystko zaczyna podobać . :(

Chyba wywalę badziewie z PC. Ale co jeśli przestaną wspierać 7 ? Linux ?

Tak tylko nie wszystkie programy na linuxie mi się odpalą,poza tym jestem już za stary żeby się Linuxa uczyć .

Patrix 09.08.2015 13:05

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1332675)
Co Ci w kaflach przeszkadza?

Na PC? Wszystko. Za dużo miejsca zajmują.

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1332675)
Po kiego wała mi menu start z 20 ostatnio uruchamianymi programami.

Nie wiem dlaczego czepiasz się tych 20 ostatnio uruchamianych programów... ja to też mam wyłączone bo to też było głupie :)

Załącznik 72259

Polecam news:

Cytat:

Analiza telemetrii w Windows 10 -€“ czy ktoś wysilił się sprawdzić?
A miałem nie pisać o Windows 10! Lista zaległych tematów blogowych rośnie u mnie w niepokojącym tempie, ale nie mogłem się powstrzymać przed poruszeniem, ostatnio powtarzanej do znudzenia, kwestii prywatności w Windows 10. Dosłownie wszędzie wokół na portalach technicznych pojawiają się artykuły o braku prywatności w „Dziesiątce”, przeplatane przewodnikami po wyłączaniu telemetrii i „odzyskiwaniu prywatności”. Niektóre bardziej zaawansowane sugerują zablokowanie, w pliku hosts, adresów serwerów telemetrii Microsoft. Obie te metody są nieskuteczne i podejrzewałem to jeszcze zanim zdecydowałem się to sprawdzić samodzielnie.

src: http://www.dobreprogramy.pl/wielkipi...zic,65392.html

mgit 09.08.2015 09:46

W przypadku Autodesk była całkowita zmiana interfejsu.... co powodowało zamęt w śród użytkowników

Było o tym dosyć głośno.. na tyle, że inne firmy się na to nie zdecydowały jak by chociaż by Dassault Systemes... którzy zostali przy starym sprawdzonym interfejsie...

Kris 09.08.2015 08:38

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1332723)
Sterowniki można wykluczyć. Gdzieś. Tak czytałem.

(...)

W Home nie można.

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1332714)
Tu do końca się nie zgodzę... nie wyobrażam sobie projektowania na tablecie lub kreślenia rysunków CAD.... o programowaniu czy cam lub przeprowadzaniu analiz za pomocą MES.... tablet dobry do multimediów i internetu - ale nie do poważnych zastosowań...

Nikt tu nie mówi o zastosowaniu tabletu jako ekranu dla CAD/BIM/PS. Ja mówię o zaprojektowaniu interfejsu dla tych urządzeń. Brak menu start (z 20 skrótami do programów z czego korzystasz z 20% tego, czy do ustawień z których korzysta się raz na pół roku), w jakimkolwiek systemie, nie zmienia Twojej pracy w Autodesku, Adobe czy którymkolwiek innym programie. :fiu:

Berion 09.08.2015 01:10

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1332648)
niemożność wyłączenia automatycznych aktualizacji (np. sterowników - wqrwiające strasznie). (...)

Sterowniki można wykluczyć. Gdzieś. Tak czytałem.

Motyw można zmienić na jasny (jest jeszcze gorszy ;]).

Najczęściej otwierane pliki można usunąć i gdzieś w opcjach wyłączyć wpisywanie nowych.

Możesz się przełączyć*w tryb tabletowy i ekran start będzie na całą szerokość (ale przewijany w pionie).

A ja wolę stare z Win7 gdzie mam listę wszystkich programów i ich katalogów, a jak mnie najdzie to mogę sobie przypinać na stałe skróty do "głównego okna" tego menu bez przesłaniania całego ekranu.

Ja już Windows 10 skreśliłem. To jest mega czarna skrzynka nie do okiełznania.

mgit 08.08.2015 23:42

Tu do końca się nie zgodzę... nie wyobrażam sobie projektowania na tablecie lub kreślenia rysunków CAD.... o programowaniu czy cam lub przeprowadzaniu analiz za pomocą MES.... tablet dobry do multimediów i internetu - ale nie do poważnych zastosowań...

Powrót menu to akurat krok w dobrą stronę....
Mając 8.1 czy 8 z ich wynalazku nie korzystałem... pełno ikon na pulpicie i przypietych do menu start w zupełności mi wystarczał...
Uproszczenie wszystkiego na siłę i zmuszanie użytkownika do zmiany przyzwyczajeń nie jest dobrym pomysłem...
Ten błąd popełnił nie tylko Microsoft ale i Autodesk np. w wersji 2010 AutoCAD

Kris 08.08.2015 23:05

mgit - ale co za różnica na czym? Teraz tablet ma moc obliczeniową pc sprzed kilku lat... to co za różnica? Że kiwasz palcem a nie myszą? Zamiast kafli czy ikon na Androidzie czy Windows Phone czy iOS, mogli dać menu start. Ale po co? :) No właśnie po nico. I nikt nie protestuje. A paluchem przecież można zawsze wcisnąć takie kółeczko w lewym dolnym rogu. A nie ma. I nikomu to nie przeszkadza. A tu szum, bo w W8.1 nie pojawia się... i lęk ogarnia userów, bo nie mogą znaleźć tego i owego co przez kilkanaście lat było... i ni cholery nie chcą sprawdzić, czy rzeczywiście byłoby tak łatwiej, tylko lamentują, że źle, że brzydko, że tak, że srak... A dlaczego nie ma w tabletkach i mądrychfonach? Bo nie było od początku i ludzie nie mają ciepło w gaciach, że nie mogą czegoś znaleźć. Nauczyli się, że jest gdzie indziej. A tu zachwyt, że w W10 jest menu start... i ludzie widząc to, do czego się przyzwyczaili, poczuli się znów bezpiecznie. Wrócili do domu. Są u siebie.

I właśnie tu jest pies pogrzebany. :mruga:

mgit 08.08.2015 21:24

To, że było to niewygodne to już inna kwestia.... nie wiem po co ta moda na robienie hybrydy pc i tabletu... czy tablet nie może być tabletem a pc nie może być pc'tem ...
Tciężko to zrozumieć producentom? Że jak Kowalski chce pc to kupuje pc i nie potrzebny mu interfejs który ma w tablecie...

M@X 08.08.2015 21:19

...i sie nie sprawdzilo ;-). Interfejs z komputerow nie sprawdzi sie na urzadzeniach mobilnych z racji zbyt malego ekranu i innych oczekiwan uzytkownikow. Microsoft zrozumial to ostatni, ale na szczescie zrozumial.

mgit 08.08.2015 18:59

Oj co to za cherezje - menu start było np. w Windows CE oraz Windows Mobile 5/6

Nie mylić z Windows Phone

Kris 08.08.2015 18:35

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1332655)
Dla mnie nowe menu start to iskierka nadziei - start z 8/8.1 to badziewie (nie chcę w ogóle kafli oglądać).
W10 jeszcze nie instaluję bo to jest dalej beta... pierwszy service pack już niebawem, wtedy czemu nie.

Co Ci w kaflach przeszkadza? Proste menu, z najważniejszymi rzeczami. Poza tym Win8.1 uruchamia się normalnie w trybie pulpitu, na którym możesz mieć swój wymarzony burdel z ikonami. Po kiego wała mi menu start z 20 ostatnio uruchamianymi programami.
Dla mnie to, co jest w Win8.1 jest naprawdę dobre niż mix starego menu start (bo "juzerzy chco") z nowoczesnym menu.

Dlaczego nikomu nie przeszkadza brak menu start w innych systemach? W tabletach, w telefonach? Toż to tak samo małe komputerki. Ano dlatego, że od początku tam nie było menu start i stąd nikt nie narzeka, bo nie ma czegoś takiego jak przyzwyczajenie. :mruga:

Patrix 08.08.2015 14:49

Dla mnie nowe menu start to iskierka nadziei - start z 8/8.1 to badziewie (nie chcę w ogóle kafli oglądać).
W10 jeszcze nie instaluję bo to jest dalej beta... pierwszy service pack już niebawem, wtedy czemu nie.

Kris 08.08.2015 13:42

Mi się ta nowa winda nie podoba. Zaktualizowałem laptopa z Win7 do Win10 i od razu błędy, niemożność wyłączenia automatycznych aktualizacji (np. sterowników - wqrwiające strasznie). Sterowniki od AMD zatrzymują rozruch na ponad minutę.
Sama szata graficzna jest straszna. Ciemno jak w d... Windows 8.1 jest dla mnie wzorem jak na razie.
Widać, że MS poszedł za głosem tych, którzy korzystając z 4-5 aplikacji potrzebowali starego menu start z pierdylionem ostatnio otwartych... Dla mnie menu z W10 to badziewie. Wolę to z Win8.1. Na głównej mam kilkanaście najważniejszych skrótów do programów i to jest porządek.

Poczekam na Windows 10.1. :mruga:

ed hunter 07.08.2015 11:41

Cytat:

Napisany przez superrrmario (Post 1332554)
Ponieważ większość nie wyraża zachwytu, to nie instaluję. Jak się pozbyć tego okienka i chęci kompa do instalacji?

http://forum.cdrinfo.pl/f113/windows...ml#post1330463

icemac 07.08.2015 11:09

kolejny dzień testów.
- wczoraj doszły jakieś update,
- działa jak powinien, jest nadal szybki,
- po doinstalowaniu kilku sterowników do sprzętu wszystko już mam w należytym porządku (nawet lepszym niż na sterach od Della),
- opera zaczyna "świrować", ale może to ze względu na to, iż jest to wydanie Beta (choć pod 7 też zdarzały się "zgrzyty") - czekam na update.

szczuru 07.08.2015 11:01

Cytat:

Ponieważ większość nie wyraża zachwytu, to nie instaluję. Jak się pozbyć tego okienka i chęci kompa do instalacji?

Odinstaluj aktualizację kb3035583.

misiozol 07.08.2015 10:48

Cytat:

C:/ Format :hahaha:

superrrmario 07.08.2015 06:02

mgit 06.08.2015 18:50

A mi tam 10 działa dobrze :)
Nie ma ci narzekać - a nowe menu start przypadło mi do gustu

Berion 06.08.2015 12:01

Nie ma co przebierać w słowach, to jest po prostu gówno. Może po kilku service releasach, jak je nazywają, będzie się dało tego używać. Póki co jest dramatycznie.

szczuru 06.08.2015 10:18

Zaktualizowałem 7 do 10 i... dla mnie nadal jest to Win8 z "jakoś akceptowalnym" menu start. Jedynym plusem jaki u siebie dostrzegłem to w odróżnieniu od Win8/8.1 to na 10 działają sterowniki i aplikacje od mojego (np na Win8 nie byłem w stanie zmusić aplikacji od OSD/ACPI do działania).

Robertson 05.08.2015 14:48

Zainstalowałem i trochę żałuje. System posiada sporo wad i niedoróbek (jest mocno dostosowany do urzadzeń mobilnych) i dla mnie, użytkownika stacjonarnego jest niewygodny :/

icemac 05.08.2015 12:08

zainstalowałem z płytki jako update. Na razie wszystko działa, Dell twierdzi, że nie wspiera jeszcze tego systemu, ale działa wszystko.

mgit 03.08.2015 11:05

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1332141)
oczywiście że działa dysk standardowy, zarówno na dvd jak i na pendrajwie, sprawdzone na kilku komputerach.

No patrz - a ja sprawdzałem na 5 komputerach i 1 serwerze i na żadnym nie działał w 100%. Na 1 komputerze się odpalił, ale nie działała ani klawiatura ani myszka logitech, na reszcie się zawiesił przy bootowaniu.

Z kolei wersja WinPe działała idealnie bez problemów :taktak:

Zetoxa 03.08.2015 11:03

Cytat:

Napisany przez icemac (Post 1332129)
na razie nie mam update ... nie wiem czy płakać, czy się cieszyć :P

cieszyć toast2

Zetoxa 03.08.2015 11:00

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1332109)
Ja niedawno zrobiłem update do wersji 2015 - a teraz żałuję - mogłem zostać przy 2013... z kolei wracać też nie chcę - bo już kasa poszła na wersję 2015 :)

Ale pomijając kwestię drobnych utrudnień - robi robotę... tylko nie twórz dysku standardowego - w 90% przypadków się zawiesi przy odpalaniu...

Widać coś skopali... za to dysk WinPe działa wyśmienicie

oczywiście że działa dysk standardowy, zarówno na dvd jak i na pendrajwie, sprawdzone na kilku komputerach.

mgit 03.08.2015 10:22

Aktualizację można wymusić...

Więcej info TU

szczuru 03.08.2015 10:04

Ja tak samo, wszystkie aktualizacje zainstalowane, Win10 zarezerwowany ale w WU nie pojawia się żadna informacja od możliwości aktualizacji do 10. Win7x64 HP OEM (czyściłem cache WU i wymuszałem sprawdzanie aktualizacji - nic to nie dało).

icemac 03.08.2015 09:51

na razie nie mam update ... nie wiem czy płakać, czy się cieszyć :P

mgit 02.08.2015 22:45

Ja niedawno zrobiłem update do wersji 2015 - a teraz żałuję - mogłem zostać przy 2013... z kolei wracać też nie chcę - bo już kasa poszła na wersję 2015 :)

Ale pomijając kwestię drobnych utrudnień - robi robotę... tylko nie twórz dysku standardowego - w 90% przypadków się zawiesi przy odpalaniu...

Widać coś skopali... za to dysk WinPe działa wyśmienicie

Patrix 02.08.2015 22:43

Mam jakiegoś tam starego personala z chipa i byłem zadowolony, dlatego znam i się zastanawiam.

mgit 02.08.2015 22:40

Nie masz jeszcze Acronis?

Wstyd... :szczerb:

Najnowsza wersja 2015 - jest średnio fajna - na większości komputerów dysk ratunkowy nie działa - i trzeba było robić wersję bazującą na WinPe... - a to wymagało instalacji środowiska WinPe - 4GB - co by taki dysk stworzyć... w starszej wersji 2013 działało na każdym kompie zwykła wersja standardowa - bazująca na Unix'ie...

Patrix 02.08.2015 22:36

Ja tu się zastanawiałem czy do W10 nie zakupić sobie nowego True Image od Acronis ESD license one station,
niektórzy widzę nie mają takich zbędnych moralnych dylematów :szczerb:

Narazie czekam na pierwszą paczkę update do 10, ukazanie się jakiegoś tweakera wygodnego,
potem backup i plan przenosin mojego labu hyperv z win2k12 do w10, nareszcie będę miał jeden system.

mgit 02.08.2015 21:24

Jak nie chce płacić - to niech idzie ukraść na bazarku P2P - będzie mieć za free

W końcu to tylko własność intelektualna - wirtualna - więc jak sobie weźmie to nikomu krzywdy nie zrobi nie :szczerb:

revolver0 02.08.2015 21:00

może że trzeba płacić? :-)

mgit 02.08.2015 20:52

Cytat:

Napisany przez rcobex (Post 1332085)
E, myślałem, że nie trzeba płacić. Płacić za klucz i jeszcze jakieś subskrypcje. Porażka.

Masz dostęp zawsze do najnowszej wersji - gdzie tu porażka

Patrix 02.08.2015 20:21

Masz dostęp do bazy kluczy, wszystkich wersji, wszystkich edycji. Żadna porażka :P

rcobex 02.08.2015 20:18

E, myślałem, że nie trzeba płacić. Płacić za klucz i jeszcze jakieś subskrypcje. Porażka.

Patrix 02.08.2015 20:16

Cytat:

Napisany przez rcobex (Post 1332083)
Aha, nigdy z tego nie korzystałem. Trzeba się pewnie jakoś rejestrować ? Jest tam wersja PL ?

Tak, rejestrujesz, opłacasz roczną subskrypcję (wybrany plan) i masz co chcesz.

Załącznik 72180

Tu możesz sprawdzić co jest i sumy kontrolne iso:
https://msdn.microsoft.com/en-us/sub...ons/downloads/

rcobex 02.08.2015 20:09

Aha, nigdy z tego nie korzystałem. Trzeba się pewnie jakoś rejestrować ? Jest tam wersja PL ?

Patrix 02.08.2015 20:04

Nie jest to update tylko iso...

rcobex 02.08.2015 20:03

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1332080)
Już jest na MSDN. Enterprise 32/64 LTSB i normalna.

Chodziło by mi bardziej o płytkę. ;)

Patrix 02.08.2015 19:59

Już jest na MSDN. Enterprise 32/64 LTSB i normalna.

rcobex 02.08.2015 19:49

Wie ktoś kiedy będzie dostępna wersja "Enterprise" ?

joujoujou 02.08.2015 18:34

Jesteś absolutnie pewien że zrozumiałeś co tam piszą? :>

Yossi 02.08.2015 18:28

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1331952)
Jeżeli kto zechce zostać przy dziesiątce - trzeba conieco powyłączać. Prędko.

http://thenextweb.com/microsoft/2015/07/29/wind-nos/

Tylko ciekaw jestem, czy się przypadkiem "samo" z powrotem aby nie włączy. :>

Bo jak nie wyłączysz identyfikatora reklam, to MS zobaczy, że masz na dysku pirackiego Worda 97, a wtedy - następnego dnia przed świtem "u drzwi twoich staną i nocą kolbami w drzwi załomocą" straszne bojówki Microsoftu.
W końcu codziennie słyszymy o tysiącach polskich użytkowników pirackiego Windows XP, którym prawnicy Microsoftu załatwili wyroki po 35 lat więzienia.

loki7777 02.08.2015 14:37

Dalem sobie spokoj z W10. Nie wiem czemu ale mam hdd w kieszeni zamiast napedu dvd i strasznie muli pod w10. Wrocilem do W7.

grzeniu 02.08.2015 13:44

Przecież to wszystko dla dobra użytkowników lol2

Patrix 02.08.2015 12:57

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1331995)
Apple jako jedyna z firm jest po stronie uzytkownikow. Pokaz mi inny telefon na rynku ktory nawet po reflashu softu na czysto nadal jestes w stanie namierzyc...

To jest chyba sarkazm. Ja to widzę tak:
Apple siedzi w dupie NSA. Pokaz mi inny telefon na rynku ktory nawet po reflashu softu na czysto nadal NSA jest w stanie namierzyc.

superrrmario 02.08.2015 05:38

Ja mam w pracy Windows 10P :)

M@X 02.08.2015 00:51

@Biedron - nie grozi. Apple jako jedyna z firm jest po stronie uzytkownikow. Pokaz mi inny telefon na rynku ktory nawet po reflashu softu na czysto nadal jestes w stanie namierzyc...

misiozol 01.08.2015 19:37

Od dawna wiadomo ze to nastapi , jedyne co ratuje polowicznie to konkretny firewall i tyle , mam wszedzie poinstalowane i dobrze mi z tym i nie widze potrzeby aby system mial jakikolwiek kontakt ze swiatem, oczywiscie po za programami ktore uwazam ze moga ;)

Berion 01.08.2015 19:04

Pisałem już o tym. ;] Mogą się włączyć, pewnie mogą, ale czy w ogóle są respektowane? Przecież mogą nie być... Najlepiej byłoby wyciąć wszystkie domeny MS na routerze tylko co jeśli dostawią nowe serwery, niekoniecznie w domenach? Komu będzie się chciało stale monitorować ruch (nawet mnie nie :D).

Czarna skrzynka.

I mam ubaw z fanboy'ów, którzy twierdzili że tak agresywna licencja to tylko dla publicznych wersji testowych. A jak sądziłem i jak się okazało w ogóle się nie zmieniła... Skoro Google może i skoro MS może to tylko czekać aż Apple zrobi podobnie (a może już robi, jak tam M@X? :P).

joujoujou 01.08.2015 18:40

Jeżeli kto zechce zostać przy dziesiątce - trzeba conieco powyłączać. Prędko.

http://thenextweb.com/microsoft/2015/07/29/wind-nos/

Tylko ciekaw jestem, czy się przypadkiem "samo" z powrotem aby nie włączy. :>

loki7777 01.08.2015 15:02

Mam od rana upgrade - szalu nie ma i mam czarny pasek start - nie wiem jak zmienic kolor ale pewnie jak zainstaluje od nowa to bedzie ok(chociaz widze ze inni tez maja czarny kolor:). Czesc programow z 7 nie przeszla do 10(pewnie tylko katalog Program Files przeszedl, pomijajac wersje x86;)
Upgrade na Dellowskim kluczu oem, tak zeby nie uzywac tego z naklejki;)

Jarson 01.08.2015 13:57

Uczą, ale z tej nauki niewiele zostaje.

Oczywiście, że wiem jak się odczytuje te "X" i na głos w rozmowach tak to wypowiadam, ale - szczerze mówiąc - czytają w myślach skracam to sobie zawsze do "oes iks" :fiu:

Miałem wczoraj napisać coś obszerniej, ale nie dałem rady ze zmęczenia, więc dziś też króciutko.

"Bierzesz udział w jednej z największych akcji uaktualniania oprogramowania w historii" i "damy znać, kiedy będzie dostępne Twoje uaktualnienie". No cóż, pierwszy cytat tłumaczy pierwszy. Gdyby udostępnili ponad 3 GB danych do pobrania naraz dla wszystkich, pliki ściągałyby się z prędkością 5 Kbps. Stąd też sądzę, że opcja wykorzystania P2P do rozpowszechniania nowych łatek nie jest zła biorąc pod uwagę jak to przyspieszy cały proces. Jednak pytanie o to, czy użytkownik zgadza się udostępniać swoje łącze w tym celu zdecydowanie powinno się pojawić. Ponadto ta funkcja powinna mieć domyślnie najniższy priorytet w dostępie do łącza.

Co do samej dziesiątki - na razie mocno się waham, jak dwa tygodnie potestuję to zdecyduję, czy przy niej zostać czy nie.

Patrix 01.08.2015 11:58

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1331909)
Swoja droga malo kto jak widze od dawna wie ze "X" w nazwie to rzymskie 10 a nie "iks".

W szkołach chyba nadal rzymskich uczą, przynajmniej mam nadzieję.

revolver0 01.08.2015 11:08

Może dlatego że Apple dziwnie nazywa swoje produkty...

Zetoxa 01.08.2015 11:04

też wiem, że X to 10 rzymskie, przynajmniej od 1978 roku :spoko:

M@X 01.08.2015 10:51

Mowie o OS X - zart skojarzeniowy ;-).

Swoja droga malo kto jak widze od dawna wie ze "X" w nazwie to rzymskie 10 a nie "iks".

revolver0 01.08.2015 10:44

Boot Camp, wirtualka czy masz PC?

M@X 31.07.2015 23:32

System operacyjny w wersji dziesiatej uzytkuje od dawna. :spoko:

melag 31.07.2015 23:10

Hmm...
Powiem tak, na tę chwilę, jako w miarę rozgarnięty użytkownik, nie mam zastrzeżeń co do W10. Oczywiście są babole, w postaci takich kwiatków jak Candy Crash Saga, ale czy to powoduje dyskomfort w użytkowaniu systemu?
Staram się go poznać i przetestować.
:)

mgit 31.07.2015 21:54

A mówią, że P2P takie złe - a sami to implementują... :szczerb:

Swoją drogą już mi się nie podoba - z jakiej paki mam mieć zapychane łącze - łatkami dla innych użytkowników... jeszcze w sieci lokalnej ok, ale na zewnątrz nie ma mowy :)

Patrix 31.07.2015 21:10

Wyłączcie WU P2P w W10...
http://www.dobreprogramy.pl/Domyslni...ews,65228.html

Berion 31.07.2015 21:05

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1331793)
a teraz pomyslcie co by powiedziala wasza zona/kobieta/mama lub czlowiek ktory nie ma pojecia o okienkach ?

Moja mam powiedziała, że jest brzydki i żebym nie ważył się jej instalować. ;p

siwymariusz 31.07.2015 19:56

http://pclab.pl/news65103.html już poprawka ? do win 10

sobrus 31.07.2015 10:24

@Berion
Rozumiem, ja sobie z Windowsem dałem już spokój totalnie, zmierza nie w tym kierunku którego oczekuje. Szczerze to nawet siódemka mi się nie podoba.

Tak obserwuje z ciekawości, jak na OSX. :D

Tym niemniej mam w rodzinie tani tablet Colovoro na Windows 8.1 (nie RT) i musze przyznać, że wybrałbym tablet na Windows zamiast czegokolwiek na Androidzie. :taktak:
Więc jednak coś im się udało, przynajmniej dopóki na tabletach nie będzie można łatwo instalować GNOME3.

misiozol 31.07.2015 09:47

Dobra panowie patrzymy sie przez pryzmat deweloperski/IT i marudzimy , a teraz pomyslcie co by powiedziala wasza zona/kobieta/mama lub czlowiek ktory nie ma pojecia o okienkach ? dajcie im system do testowania i sie zapytajcie co mysla , ot taki experyment dla was i starajcie sie byc obiektywni (czytaj zamknac sie i ugryzc w jezyk zanim zaczniecie paplac) zanim dacie im tableta/laptopa do testowania ;)

Berion 31.07.2015 09:39

Ja to rozumiem, ale aplikacje zarządzane też są źle przygotowane. Dlaczego w ogóle deweloper określa w nich target urządzeń? Dlaczego ot tak sobie nie działają na wszystkich WinRT (WP8+/W8+/XBO)? Dlaczego są problemy z licencjami, które raz działają, a raz nie? Dlaczego wszystkie zewnętrzne programy i nakładki-czarodzieje nie zostały przepisane do RT zachowując przy tym funkcjonalność starych wersji? Jest teraz jedyna w historii tego projektu taka okazja aby porzucić rejestr, oczyścić z bałaganu w nazwach plików i folderów i uczynić Windowsa modułowym (szczególnie że w planach jest "Internet of Things" gdzie do tych wersji nie można wrzucać 10GB systemu...), ale nie, MS dalej trzyma wszystko ze sobą powiązane.

Posiedziałem wczoraj do późnego wieczora nad dziesiątką i absolutnie nic mi się nie podoba. To dalej jest niedopracowany po każdym względem Windows 8. Raczej zaktualizuję ósemkę z notebooka, ale nie ma mowy o aktualizacji siódemki.

sobrus 31.07.2015 08:09

Microsoft ma nie lada problem.
Prawda jest taka, że dla wielu ludzi desktopy to gatunek wymarły.
Nie potrzeba mieć komputera do przeglądania internetu, czytania poczty, suchania muzy, czy lajkowania na fejsie. Do grania też coraz częściej nie.

Tu na forum wszyscy pewnie najchętniej byśmy widzieli Win 10 jako super hiper wybajerzone 2x przyspieszone Win7.

Ale przy obsługiwanych palcem Androidach taki system będzie wyglądał jak relikt minionej epoki. Stąd pewnie parcie na WinRT.
Zauważcie, że to system też na tablety, też na XBox One.

Z drugiej strony jesteśmy "my" i firmy, które nie potrzebują i nie chcą takich rzeczy jak Candy Crash Saga.

Ale tak czy inaczej - trochę lipa. Ale na tablecie może się fajnie sprawdzić.

:P

joujoujou 30.07.2015 23:50

Przeczytałem sobie recenzję:

http://www.windowscentral.com/windows-10-review

i odechciało mi się darmowego w10. :|

mgit 30.07.2015 23:22

W sumie 10 to taka 8.1 - nie odczuwam różnicy. Wręcz mam wrażenie, że zmienili tylko kolory i ikony. A w gratisie popsuli panel sterowania i dodali crap.

Ale dam mu szansę - w razie w mam backup 8.1 :P

Zetoxa 30.07.2015 23:19

czyli zostajemy przy 7-ce :taktak:

Berion 30.07.2015 23:11

Nowe menu start nadal jest bezużyteczne. To w zasadzie wersja mini starego/trybu tabletowego. Jaja sobie robią z użytkowników?

Po za tym teraz to prawdziwa czarna skrzynka. Ciekawe ile takich min jest jeszcze zaszytych w rejestrze i czy opt off w ogóle są respektowane...

Ale szczytem chamstwa jest blokada opcji personalizowania bez aktywacji systemu... Między innymi po to instaluje się na VM aby sprawdzić czy przypasuje, a kolory, awatary, szmery, bajery to przecież główna rzecz którą zauważa przeciętny użytkownik.

Lista aplikacji nie zawiera aplikacji w WinAPI tylko same WinRT. Dość powiedzieć że to w ch* sensowne...

Po co mi Candy Crash Saga?

Jak dodawać programy WinAPI do menu start? Intuicyjne byłoby z ppm na już otworzonej aplikacji lub ppm na pustym polu lub specjalnym przycisku w menu start.

Dlaczego po wyłączeniu usługi Windows Update ten bezczelnie wraca?

Póki co to mnie jeszcze bardziej odrzuca od 8.1 i tylko trochę mniej od 8... I ja miałbym zaktualizować siódemkę do takiego gówna?

melag 30.07.2015 22:35

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1331741)
No nie gdzies czytales tylko ja napisalem pare postow wyzej i jestem absolutnie zaskoczony , przedzej podejrzewam ze to jakas dziura ;)

Widzisz! Wiedziałem, że gdzieś czytałem...
:D

mgit 30.07.2015 22:31

To im życzę powodzenia :D

Na przeglądarkę jest ta gra za free...

Średnio to 50 zł za rok - za AC Black Flag na Xbox mniej zapłaciłem - bo aż 10 zł :P

Patrix 30.07.2015 21:57

windows as service slyszal :D moze testuja...

mgit 30.07.2015 21:52

Tu nie chodzi o to, że można sobie dograć - a o to, że chcą kasę i to nie jednorazową a abonament za grę typu pasjans... jeszcze za jakąś produkcję AAA to mogę zrozumieć... utrzymanie serwera pod multi kosztuje.... ale za pasjansa?

revolver0 30.07.2015 21:44

Pasjansa to sobie z Xpeka czy 7 można zassać.

mgit 30.07.2015 21:18

Tylko po co oni dodali tyle crapu - jak candy cash saga i inne duperele rodem z telefonu....

A jako ciekawostka - od teraz Pasjans jest płatny i to do tego z abonamentem - ciekawe kto im za to zapłaci abonament :P

Patrix 30.07.2015 21:15

brawo, botnet jest Ci wdzięczny :)

mgit 30.07.2015 21:13

Wszyscy mają 10 mam i ja :spoko:

Co do bezbolesnej aktualizacji - to się nie zgodzę z tym stwierdzeniem.

Po aktualizacji znikł sterownik od grafiki i zgasł monitor drugi - po instalacji sterownika - wszystko działa. Nawet SW który jest wrażliwy na aktualizacje systemu - nie wymagał ponownej aktywacji :P

Patrix 30.07.2015 19:00

Jakiś oficjalny news by się przydał z tym XP@W10...

misiozol 30.07.2015 18:56

No nie gdzies czytales tylko ja napisalem pare postow wyzej i jestem absolutnie zaskoczony , przedzej podejrzewam ze to jakas dziura ;)

melag 30.07.2015 15:55

Darmowa aktualizacja z W7 i W8 dostępna jest przez rok.
Gdzieś czytałem, że również Vistę można zaktualizować do W10.

ynsiwy 30.07.2015 12:14

A jak się nie zrobiło rezerwacji w win7 to można jakoś bezpłatnie zrobić aktualizację?

melag 29.07.2015 20:28

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1331659)
Licencji nie tracisz!

Na zdrowy rozum, jest to oczywiste...
:)

Patrix 29.07.2015 20:15

Na polskiej infolinii często podają głupoty. Licencji nie tracisz!

melag 29.07.2015 20:07

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1331641)
A potem licencja przepada?

Hmm tego nie wiem, trzeba by sprawdzić np. na infolinii MS, natomiast można pobrać obraz iso W10 i zrobić np. czystą instalkę, czyli jest możliwa droga W7<->W10.

Patrix 29.07.2015 18:56

Tak na prawdę jeszcze nie wiadomo jaki śmietnik zostawia W10 po jego odinstalowaniu.
Gdyby się komuś chciało proponuję przed upgrade zapuścić jakiś zewnętrzny logger typu "uninstaller".

siwymariusz 29.07.2015 18:38

A to miglance z tego MS , jak coś może znikać bez mojej zgody :)

Patrix 29.07.2015 18:29

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1331641)

Nie przepada, po prostu nie można cofnąć musisz zrobić format aby mieć poprzedni system.
Przez jakiś czas po upgrade możesz to "odinstalować" masz ukryty katalog o nazwie "windows.old" bodaj, potem ten katalog automatycznie znika.

revolver0 29.07.2015 18:19

Cytat:

Napisany przez melag (Post 1331638)
W okresie miesiąca od aktualizacji do W10, można wrócić do W7 (pewnie przy aktualizacji z W8, jest podobnie):
Załącznik 72125

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:36.