![]() |
@Jarson do lusterka się przyzwyczaić nie da! :D Przed zakupem laptopa myślałem o matrycy dla kobiet i dobrze, że się na nią nie zdecydowałem - oczy zdecydowanie mniej się męczą przy matowej.
Co do obudowy to lepiej nie mieć całości z alumenium ;) No chyba, że lapek ma służyć jako piekarnik || Tak czy siak za taką kwotę to chyba tylko ten HP i Lenovo. Gdybyś miał z 1.5k więcej to na pewno coś od Della dla enterprajs. Do czego mniej więcej laptop ma służyć? |
Też nie cierpię błyszczących matryc, ale nie wiadomo czemu, tanie laptoki mają prawie zawsze błyszczące, moja siostra nie marudzi, ale to baba jest, jak większość sióstr. :P
|
@andy
No właśnie w tym rzecz, że cena nieco ogranicza wybór. Zresztą, może to i dobrze, bo płacąc 1,5k zł więcej za podobną konfigurację po prostu nie warto - lepiej za 3 lata znów zmienić kompa na lepszy, jeśli potrzeby wzrosną. Za laptoka na dłuższy czas trzeba by już lekką ręką 5k jak nie lepiej zapłacić. Komp ma służyć do typowo użytkowych zastosowań jak odbierania i pisanie maili itd. Rzecz w tym, że obecna piętnastka okazuje się czasem w praktyce... niepraktyczna, stąd pomysł z siedemnastką ;) |
ExpressCard USB 3.0
Nie posiadam w swoim laptopie złącza USB 3.0. Jest sens dokupić takie cudo? Różne opinie czytałem na internecie. Wzrost transferu od 10 do nawet 60 MB/s
Czy ktoś testował takie urządzenie? |
kup, ale tego
http://allegro.pl/kontroler-adapter-...306739636.html ja go kupiłem, transfery na zewnętrzny HDD około 50-60 MB/s. praktycznie nie wystaje z lapka. |
@Zetoxa, a testowałeś transfer z dwóch dysków na USB 3.0 na raz? Mogę podjechać bo widzę żeś z Krakowa :>
Gdzieś wyczytałem, że większość tych adapterów jest na Express Card Standard 1.0 i dlatego transfery nie powalają. Niektóre mają dodatkowe wejście na zasilanie (specjalny kabel USB -> bolec do zasilania) |
mam tylko jeden dysk zewn. USB 3.0 :szczerb:
a gdzie sprawdzić jaki to standard express Card ? |
Cytat:
Nie mam pojęcia jak. Może we właściwościach? Podejrzewam, że sprawa dotyczy "starości" laptopa. Jeżeli bardzo stary to na tej przejściówce nie wyciągniesz więcej niż 25-30MB. Jeżeli od 2011-2012 roku to spokojnie 60 powinno iść. Takie moje domysły. |
Szybki test
Ilość załączników: 2
Właśnie dotarł do mnie adapter. Były problemy ze sterownikami na pod thinkpada T420 ale po wyłączeniu PCI Express Power Management w BIOSie i instalacji starszych sterników jakoś poszło ;)
Wynik całkiem całkiem w porównaniu do tego, co mówił Zetoxa. Screeny z notebooka, który ma SSD. Testowałem również na laptopie ze zwykłym talerzowcem i transfer był na poziomie 70-80 mb. Testowany dysk to WD My Book 2 TB USB 3.0 |
Macie namia na jakiegos sprawdzonego sprzedawce uzywanych lapkow - takich do codziennego uzytku - cos klasy i5 - 2/3gen, 8gb ram, ssd z W7 w komplecie,15", fajnie jakby byl z USB 3.0? Pewnie dell e651(2)0 lub cos nowszego. Kwota do 1,5k
|
Mamy, np http://allegro.pl/show_user.php?uid=448846
Korzystałem wiele razy (mam ich na miejscu), nie wiem tylko jak z wysyłką za granicę. Popatrz co mają, a mają dużo, zadzwoń i dopytaj. |
To akurat pojdzie na adres w pl, ja mam swojego wysluzonego dell'a L502x po paru zmianach;)
Widze, ze glownie hp(tej firmie nie zaufam;) i troche lenovo. |
Skonfigurują ci sprzęta pod wymagania, jeśli akurat nie mają wystawionego gotowca.
Z tego co patrze, to 1,5k może trochę braknąć (styknie przy 14"), ale idzie się dogadać. Osobiście wybrałbym Lenovo, ale co kto lubi. Edit: HP olej, patrz na Lenovo i Dell. To wszystko jest poleasingowe, zwożą co się nawinie...widocznie na zachodzie statystycznie wygrywa HP. |
Tez wole lenovo od hp;)
|
Zdecydowanie wygrywa dell i hp w leasing .
|
Uorzejmie donoszę, że rozważam przesiadkę z Apple'a. :wow:
http://www.spidersweb.pl/2017/07/sur...-recenzja.html |
Cytat:
|
Po przeczytaniu tego zdania ja M@xa całkowicie rozumiem :D
Cytat:
|
Włączony niewyłączalny SecureBoot skreśla ten produkt.
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
No chodziło o macOS Secure Boot - teoretycznie czuwa by bootloader od systemu nie został zmieniony przez rotkity itd. Więc jak zostanie zmodyfikowany taki bootloader system się nie uruchomi - a my dostaniemy odpowiednie ostrzeżenie i możliwość naprawy bootloader'a. Z jednej strony fajna sprawa, z drugiej problem jak nie chcesz komercyjnych rozwiązań i szukasz systemów alternatywnych z niszowej półki.. bo ich nie zainstalujesz - jak tego nie wyłączysz. Problem dotyczy cześć systemów np. niektórych systemów z rodziny UNIX tych mnie znanych czy systemów alternatywnych jak ReactOS, czy innych wynalazków, oraz programów narzędziowych bających na niszowych dystrybucjach UNIX'a |
Większym problemem od prawie bezużytecznych ReactOS czy innych Haiku, o których uruchomieniu M@X na pewno marzy, są dystrybucje Linuksowe - w roli rescue media. Mi za takowe służą zwykły Mint i Parted Magic. Przecież wszyscy wiemy że Windows popełnia samobójstwo, a przywracając z recovery nadpisze swoją partycję razem z danymi użytkownika (w Redmond jeszcze nie nauczyli się czym jest recovery, jak powinien działać lub chociaż jak separować dane systemu od tych użytkownika).
|
A to nie do końca tak... są dystrybucje co zapłaciły MS i działają z secure boot
|
http://pclab.pl/news76624.html
Szkoda, że andy odszedł :-(. Tak się pom pował na XPSa, a tu się okazuje w aktualnej generacji ze Apple jednak miało rację i pełnowymiarowe USB jest reliktem. Przyznam szczerze, że ten złoto-biały jest całkiem całkiem, no ale Windows :-< |
No przecie jest usb co to ma za znaczenie jakie , przeciwienstwo do japka i ich wymyslanych portow o ktorych tylko ich fanatycy slyszeli i kupia adaptery po 100euro od kabelka lol2
|
Jest małe, bo to coś jest tak cienkie, chu wie po co, chyba, żeby lepiej się łamało, że normalne by nie weszło, cała tajemnica. :haha:
|
Cytat:
|
Co z tych sprzętów ma najlepsze proporcje cena/jakość?
Dziecko chce sobie kupić :) https://amso.pl/pol_m_Poleasingowe_L...em-i7-231.html |
Pomóżcie!!
|
A do czego to dziecko chce uzywac tego laptoka ?
|
Lapcio "uniwersalny". Szybko wstający, office, odtwarzanie multimediów.
|
dziecko i nie gry ? ten lapcio to chyba dla ciebie :D
|
Moje dziecko ma 32 lata :)
|
:P niech ze ci bedzie ,a jaki fundusz na to przewidujesz ? bo jest w czym przebierac tylko pytanie ile kasy ?
|
Mariusz, może tego ThinkPada, Morele mają porządne gwarancje :spoko:
https://www.morele.net/laptop-lenovo...10-pro-980269/ |
Max 2500
|
Cos sensownego jest raczej w cenie min 3k zl , mozna kupic taniej ale to trupy beda w zasadzie starocie i gruz , lepiej w tej cenie poszukac aukcji na ebay wazne zeby nie przesadzic bo sie latwo zapomniec i wybierac tylko platnosc paypal i zawsze kase odzyskasz jak cegla przyjdzie ;)
|
Pilnie potrzebuję "nowego" DTR, czyli używanego w bdb stanie. :mruga:
Dell (precision M4700 albo podobny), minimum 15 cali, matowy ekran, minimum 1080p, sprawny napęd optyczny, core i7 na poziomie 2.8 GHz, windows 7. W tej chwili jestem zmuszony korzystać z tak powolnego netbooka że przeprowadzenie wyszukiwania na allegro zawiesza przeglądarkę. |
Musi być Dell? A może być lenovo, np. taki
https://allegro.pl/lenovo-thinkpad-t...611450580.html A jeśli Della, to masz tu przykład, ale trzeba dopłacić do dysku https://allegro.pl/dell-m4700-i7-374...599940765.html |
Dzienx.
Się kolo ceni troszkę. ;p |
Niestety, za 15 cali wołają dużo więcej niż za 14. Dopiero co kupiłem T430 na i5/8/500 za 670pln rozdz. 1600x900 w stanie jak nowy. Chodzi bez zastrzeżeń. Różnica za duża dla tego jednego cala.
|
Precisiony są bodaj tylko w 15,coś i 17 cali. :)
|
Jakoś nie mam spadu do Della i nie wiem jak to u nich, a o dużych różnicach pisałem odnośnie lenovo. Tak pi razy drzwi 700 za 14 (T430), a 1000 za 15 (T530). Przy i5 i bez windy (winda +100).
Za 670 dostałem 'igłę' T430, dołożyli mi stację dokującą i torbę całkiem fajną. |
|
a nie lepiej zganac cos z adversta ? moze sie trafi na miejscu , a cena tego della z linka to nie powala co prawda to stacja robocza ale drogo ;) jego zaleta ma slot express 54 i da rade uzywac egpu ;)
|
Na advertsie nic nie ma interesującego (dwie słabsze sztuki w kosmicznych cenach). :P
Co do tego umarlaka - Inspiron 1520 (10-11 lat AFAIR), matryca MATOWA 1280x800, 15 cali. Wymiary widocznej części matrycy: 332x210mm. Alledrogo udało mi się z ogromnym trudem uruchomić (na IE! :wow: ) i znalazłem takiego sztrucla: https://allegro.pl/dell-m4700-i7-384...491087543.html Budżet przekroczony o 200 zeta. |
Cytat:
Cytat:
Ja się ostatnio coraz bardziej skłaniam do całkowitego wywalenia stacjonarki, a to ze względu na trzy czynniki: zużycie prądu, głośność, małą ilość miejsca. Tyle, że w takim razie laptop będzie podłączony do monitora, a wówczas optymalne jest, żeby miał tę samą rozdzielczość co monitor. Mam co prawda jednego notebooka, ale o wydajności takiej jak pisał jujek: Cytat:
Ale najważniejszy argument dla mnie jest taki: spójrzta na swojego smartfona i odpowiedzta sobie na pytanie: "ile un kosztował?" Jak nie jesteście wariaty, to nie będzie to kwota 2,5-5 k zł, ale to i tak zapewne nie będzie ani 300, ani 600 zł, tylko trochę, albo i dużo więcej. Ten sprzęt wystarcza na dwa lata, po których się psuje, a laptopa kupuje się raczej na sporo więcej, zwykły user na co najmniej 5 lat. No to warto - żeby po jakimś czasie nie denerwować się wolną pracą - wydać na niego raz a dobrze ;) |
Cytat:
|
Bardzo chętnie. :)
Sprawdź poproszę jak możesz najprędzej, to zakup odłożę, a do Ciebie na paypal pójdzie ile trzeba za towar, fatygę i wysyłkę. :spoko: |
Ja się muszę z Misiozolem bliżej zakumplować, on rozdaje fajne rzeczy :rotfl:
|
Sprawy sobie niezdajecie ile tego juz powywozilem na recykling , w zasadzie to sie ciesze ze ktos to chce :D , a masowo rozbieralem na czesci jutro zajrze bo to na strychu jest a niedlugo wychodze na urodziny w gosci , laptopowego gruzu do spamowania to mam na kilogramy, do grania sie nie nada ale zaspamowac forum to i owszem ;)
P.S. kasy nie chce a jak masz parcel motel to sobie odbierzesz gdzies tam kolo siebie ;) |
Z parcelmotelu już od dawna nie korzystam. Raz, że za daleko, dwa że przesyłki giną, trzy że to co dochodzi, to dochodzi czasem z dwutygodniowym opóźnieniem, a cztery, że customer's service tam po prostu nie istnieje. Szkoda, bo kiedyś to był przyzwoity serwis. Od kiedy UPS kupiło Nightline'a, ten ostatni schodzi mocno na psy.
Baw się dobrze i trzeźwiej bezboleśnie. :mruga: |
wdrapalem sie z deli to sa jakies zlomki ale juz starocie jak inspiron 1501/6400 sa jakies toshiba satellite jakies hp i troche gruzu 10 calowego jak samsung czy hp , dzialajace cos sie z tego wydrapie i cos do kupy skleci ;) kwestia czy takie dziadki spasuja
|
Jak masz jakies na czesci E6530 lub mniejszego brata lub L501x/L502x z della rowniez to bym przygarnal jak ci zalega:)
|
:fiu: na takie rarytasy nie ma szansy ;) sam bym przygarnol :D
|
No coz:)
|
No to kupa. Muszę kupić tego precisiona.
|
Ilość załączników: 1
Jednak 15***8217;***8217; :spoko:
|
Cytat:
|
|
To jeszcze sprzedają z Windows 7 :hmm:
|
Na całe szczęście sprzedają. :spoko:
|
Cena bardzo fajna, nawet biorąc pod uwagę to, że wszystkie laptoki DELLa z jakimi się spotkałem, odstawiły zgon w trzecim roku, ale może to zbieg okoliczności i niemiarodajna grupa pięciu sztuk.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
:spoko:
|
Cytat:
|
TouchBar to mistrzostwo świata!
|
Cytat:
|
To popatrz sobie jak sprawuje się w Final Cucie - trimowanie dotykiem to jest nowa jakość kompletnie :)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Dajcie spokój z takimi komentarzami. Każdy robi ze swoimi - ciężej lub lżej (czego każdemu życzę) zarobionymi pieniędzmi co chce. Jego sprawa.
A wy, czemu jeździcie droższymi autami, jeśli moglibyście tanimi? To też upośledzenie? |
BO drozsze sie mniej psuja?:)
|
Cytat:
Że nie ma pierdylion portów - które i tak nikomu potrzebne nie są, albo dedykowanej grafy pokroju GTX 1060 / 1070 która i tak do gier nadaje się jak konsola do pisania pracy magisterskiej :rotfl: |
Tanie wina są dobre, bo są dobre i tanie.
|
Cytat:
O i to jest zlota mysl :spoko: P.S. nie jest to atak na naszego M@X-a tylko generalizacja z uposledzeniem , ludzie uzywajacy jablek sa uwazani jak to ujac delikatnie :hmm: jako 'uposledzeni' technologicznie przez producenta i producent ich taktuje z dystansem twierdzac ze nie sa wstanie myslec za siebie i poradzic sobie z prostymi rzeczami traktuje ich jak w/w ludzi ot tyle ;) |
Ilość załączników: 2
Cytat:
A to wszystko przy grubości mniejszej niz połowa pięciozłotówki. Sztos i tyle. |
Nie, no ta grubość, to jednak ważna, bo jakby było więcej jak pół pięciozłotówki, to porażka. :rotfl:
|
Akurat USF 4 to gra z 2014 roku wiec szalu nie ma, bo rownie dobrze mozna napisac ze w Quake 3 ma 500+;) Wiec grafa glowy nie urywa:)
Procesor to ciut inna bajka, chyba dosc rzadko spotykany w laptopach. ALe mysle ze obecnie kazdy i7 M czy HQ robi w czasie ponizej rzeczywistego. TU maly tescik i wiekszosc robi 1,5 klatki na sekunde https://www.anandtech.com/show/11859...ial-numbers/10 Cienki lapek to fajna rzecz i tu raczej nie ma sie do czego przyczepic. |
Cytat:
|
Ale to przecież o to właśnie chodzi żeby umarł jak najprędzej, szczególnie jeśli coś nienaprawialnego - można więcej kasy z klienta wydoić, bo kupi następny.
|
Sie wie :taktak:
|
Da sie naprawiac ale nie w centrum jablka bo oni pol lapka wymienia:)
Ale nie oszukujmy sie 2-3 lata jak cos ma gwarancje to ma podzialac a potem nowy. |
A co byś pan chciał, żeby działało jak pralka Wiatka, 20 lat? Fachman ocenił mojego łirpula jeszcze na pół roku, a co było? Sygnalizacja spalonej grzałki. A co naprawdę? Luty wujowe, przelutował płytkę, pralka chodzi. To nie OT, z laptokami tak samo.
|
Alez oczywiscie ze tak jest. Da sie naprawic tanim kosztem ale trzeba chciec.
I kupujac cos za 20k zl wymagal bys raczej aby dzialalo dluzej niz do konca gwarancji. Kupilismy w PL wyciskarke wolnoobrotowa Philipsa - wytrzymala cale 5 dni zanim padla jej plyta glowna:) Dobrze ze gwarancja europejska to naprawili nam to w UK. |
Dobrze że nie w kwietniu lub później, bo już w UK mogliby nie naprawić. :nieee:
|
Zobaczysz oni sie jeszcze z tego wycofaja, zreszta juz jest glosno i chca kolejne referendum. NI tez nie jest zadowolona no a my bedziemy jak zawsze w czarnej dupie(zwlaszcza jak beda jeszcze twarde granice) - chyba ze wszystko przerzuca do nas(np amazon;).
|
Ja na to licze ze wszystko poprzezucaja , ale watpliwe bo rynek UK jest bardzo chlonny i jest smacznym kaskiem dla koncernow ;)
|
Cytat:
To ma być intuicyjne w obsłudze, ładnie wyglądać i umożliwić awaryjną pracę oraz konsumpcje treści. Wydajność to ma się na stacji roboczej. Co nie zmienia faktu, że wygląda obłędnie - a praca na mac'u czy obsługa gestów to czysta przyjemność - ale do renderowania w 4k modelów z SolidWorks'a czy 3DSmax się nie nada zupełnie - o grach nie wspinając. Bo kto przy zdrowych zmysłach kupuje Apple do gier. |
Cytat:
|
Cytat:
Co mi się zdarza - jak się gdzieś pojedzie :) |
Cytat:
Tutaj dla porównania Matebook X Pro, który był lepszy od Apple'a pod praktycznie każdym względem był o ponad połowę tańszy. A i tak moim zdaniem trochę za drogi. Cytat:
Dodam, że po dwóch tygodniach próby przyzwyczajenia się do tego oddałem laptopa. Nie po to płacę ponad 7 tys. za notebooka, żeby się wkurzać przy każdej konieczności skorzystania ze sprzętu zewnętrznego. A Apple.. Apple pod tym względem jest tak upośledzone, że trudno mi to traktować jako sprzęt do jakiejkolwiek pracy.. (mówię o laptopach). |
Cytat:
|
Cytat:
- Na jacka - Kartę sieciową przewodową - Czytnik kart pamięci - Na normalnego USB Więc takiej strasznej tragedii nie ma z tymi przejściówkami. Cytat:
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to karta pamięci / kamera analogowa. O ile karta pamięci to przejściówka, o tyle taka kamera analogowa wymagać będzie już dodatkowego urządzenia. |
Cytat:
|
Cytat:
- IEEE 1394 - zbędne, przez 6 lat raz tego użyłem, do kamery analogowej. A kto teraz używa kamer na kasety... - lan - to się zgodzę, tego mi brakuje w mac'u, ale przejściówka załatwia temat Te porty, to era lat minionych, jak kiedyś napęd dyskietek. O właśnie, może dolicz do swojej listy napęd dyskietek 5,25 cala, przecież to niezbędne :haha: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:12. |