Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.01.2010, 20:29   #1126
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
gratulacje
ochlon kilka dni i obiektywnie opisz jak bardzo zalujesz tej decyzji
zartuje oczywiscie - przyjemnosci uztkowania i niezawodnosci nowej zabawki
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.01.2010, 08:24   #1127
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
andrzej ale nie można mieć/używać netbooka jako głównego komputera...
tzn można ale to czysty masochizm.
~15,4" to wg mnie absolutne minimum "na podstawę" ew. + do tego osobno jakiś netbook mobilny i soft do synchronizacji danych.
W domu wygoda a w podróży mobilność.
Przegapiłem odpowiedź..

Nie zachęcam do netbooka, bo dla mnie to w ogóle jakieś nieporozumienie (o, nawet opera zaznacza ten wyraz jako błędny ), a nie komputer. Ale jest dużo notebooków, bardzo dobrze wyposażonych, ważących 2-2,5 kg, a nawet mniej. Przy częstym noszeniu nawet dla silnej osoby jest to wyraźna różnica (w porównaniu do 4kg). Przy bardzo częstym noszeniu większa waga staje się przekleństwem..

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2010, 08:49   #1128
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Wlasciwie to wszystko kwestia potrzeb. Generalnie im częściej coś nosimy tym lepiej gdy jest to małe (ale jednocześnie ma duzo w sobie).
Dlatego lubie smartfony. Skoro telefon mam zawsze przy sobie z konieczności, to czemu ma nie byc małym komputerem... Wraz ze spadkiem cen internetu przez HSDPA robi sie coraz fajniej

Netbooki wypełniają lukę między smartfonem a laptopem i jest to dobry pomysł

Mój brat ma netbooka z prockiem Core2 Solo 1.4Ghz, Intel 4500HD , 3GB RAM i dysk 250GB, VHP czyli praktycznie w konfiguracji laptopa i do codziennej pracy wystarcza a jest bardzo mały. Do tego na baterii działa 8 godzin, a mój lapek działał trzy.... Waga coś ponad 1kg.
Po podłączeniu monitora i klawiatury mamy normalny komputer, a gdy trzeba zabieramy go ze sobą.

Do niedawna uznawałem brak nagrywarki DVD za minus, ale teraz nawet w stacjonarnym rzadko jej używam. A zewnętrzna na USB nie kosztuje fortuny.

Także mysle ze po okresie dziecięcym, gdzie montowano Intel Atom, dysk 8GB i jakiegoś okrojonego XP (i wtedy sie z nich smiałem) netbooki bardzo sie zmieniły na plus.

Niestety ja również uważam ze ekran 11 cali jest za mały do komfortowej pracy. Ale coś za coś - jeżeli chce sie mieć duzy wyswietlacz to trzeba go niestety dzwigać...cudów nie ma.

To jest coś takiego:
http://www.twoja-firma.pl/wiadomosc/...-netbooka.html

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 29.01.2010 o godz. 09:04
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2010, 09:30   #1129
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Mój brat ma netbooka z prockiem Core2 Solo 1.4Ghz, Intel 4500HD , 3GB RAM i dysk 250GB, VHP czyli praktycznie w konfiguracji laptopa i do codziennej pracy wystarcza a jest bardzo mały. Do tego na baterii działa 8 godzin, a mój lapek działał trzy.... Waga coś ponad 1kg.
Po podłączeniu monitora i klawiatury mamy normalny komputer, a gdy trzeba zabieramy go ze sobą.
No właśnie - normalny komputer. Tylko, że ja decydując się na urządzenie przenośne tego typu właśnie chciałbym mieć normalny komputer. A nie jakąś bazę, która zaczyna nadawać się do pracy, kiedy podłączy się do niej monitor, klawiaturę, mysz, nagrywarkę, zasilacz i cholera wie co jeszcze. Pomijam już nawet fakt, ile to wtedy zaczyna kosztować i co robi się z łatwością przenoszenia.

Dla mnie notebook ma być funkcjonalnym odpowiednikiem komputera - nie ma to być domowe centrum rozrywki, ale skuteczne narzędzie pracy, czasami coś więcej. Ekran 15,4 - 15,6 '' w zupełności do tego wystarczaj, 14'' jest już trochę mały, ale ewentualnie akceptowalny, niżej to już wyraźnie mniejszy komfort obsługi, a granice 10-11'' to jakieś nieporozumienie. Może do sprawdzenia poczty, czy czegoś na szybko w internecie tak, ale to wtedy faktycznie wolałbym te możliwości mieć w komórce.

Przypomina mi się tutaj wczorajsza prezentacja nowego urządzenia Apple - Ipad i Steve Jobs mówiący na niej (całości nie widziałem, ale fragmenty) takie pierdoły, że wyjątkowo nawet analitycy nie zostali przekonani. "Nowe fenomenalne doznania w przeglądaniu internetu" (znaczy, że można go przeglądać dokładnie tak samo, jak na każdym net/notebooku, komputerze itp.) czy jakoś tak, możliwość zmiany tapety ekranu (pominę milczeniem). Ja rozumiem, że marketingowy bełkot rządzi się swoimi prawami, a w niektórych wypadkach potrafi ludzi przekonać do urządzeń, które w żaden sposób nie są funkcjonalne. Ale bez przesady.

Chociaż akurat netbook tu jeszcze jakieś zastosowanie ma. Od biedy nie jest to głupia rzecz na przykład na wykłady do robienia notatek, czy spotkań biznesowych nawet żeby przedstawić jakąś prezentację (oczywiście na rzutniku). Ale z drugiej strony jest to jakaś 'podróbka' notebooka, który również bardzo dobrze się do tego nadaje (a może być równie lekki i równie przenośny). A który dodatkowo umożliwia normalną, stacjonarną pracę.

Dla mnie to wszystko jest idealnym odzwierciedleniem jednej z głównych zasad powiedzmy marketingu mówiącej, że aby odnieść sukces należy albo robić coś najlepiej, albo robić coś jako pierwszy. Rynek notebooków się nasycił (w pewnym stopniu), należało więc wprowadzić coś nowego. Coś, co w założeniu miało być na zupełnie innej półce - mniejsze, dużo bardziej przenośnie, a jednocześnie wyraźnie tańsze. W praktyce uzyskaliśmy coś bardzo porównywalnego pod wszystkimi tymi kryteriami do notebooków, a jedynie dużo mniej wygodne w obsłudze. Ale skoro za taką cenę się sprzedaje..

Stary 29.01.2010, 11:20   #1130
sobrus
Jukebox Hero

sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Brat tego netbooka sprowadził sobie pół roku temu za 1500zł z USA, więc akurat cena moim zdaniem jest OK. Polska to chory kraj gdzie wszystko ma maksymalną cene za jaką sie sprzeda, nie wińmy za to sprzętu. Tu normalne ceny ma tylko to co sie ludziom nie podoba. I to sie nazywa wtedy promocja

Po części sie z Tobą zgadzam. Ekran jest za mały, ale jest dużo zastosowań gdzie to tak bardzo nie przeszkadza. Za to małe wymiary i waga i 8 godzin pracy to naprawde coś. Ja jestem programistą i netbooka nie kupie (mogłem tez takiego z USA mieć) - bo literki kodu sa dla mnie za małe i na pewno bolałaby mnie głowa.
Poza tym to co robie na komputerze nie musze robić w sczerym polu czy w pociągu, nie mam podróży służbowych itd. Smartfon mi wystarcza w exteriorze

Ale rozumiem ludzi (a zwłaszcza kobiety) dla których lekki netbook (1,25kg...) jest lepszy od lapa. Multimedialnie też jest OK, HDMI jest film da sie obejrzeć
W OpenOffice raport napisać można, prezentacje w PowerPoincie puścić. Akurat.

Ale gdybym miał na takim przerobić film z kamery DV na MPEG2 to bym sie chyba załamał bo Core2@3.0 wyciąga mi 20fps (2-pass wiec wychodzi 10). Albo wywołać zdjęcia w RAW bez monitora MVA? Nie to nie dla mnie.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 29.01.2010 o godz. 11:24
Stary 29.01.2010, 12:22   #1131
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Ale laptop też może ważyć 1,25 kg (i mniej), też może być przenośny (bardzo cienki, a ekran powiedzmy 13-14'' też duży nie jest) i też może długo pracować na baterii (8 godzin i więcej) jest najzupełniej realne. Problem w tym, że zamiast oferować takie rzeczy w notebookach (choć dostępne są, ale mało i w wysokich cenach), tworzy się osobną kategorię urządzeń, która tak naprawdę umożliwiając pewne rzeczy, uniemożliwia inne. Nie mówię, że być tego nie powinno, ale mam wrażenie, że jest to zamiast czegoś, a nie oprócz.

A 1500 za netbooka to według mnie bardzo wygórowana cena (i to jak na polskie warunki). Takie rzeczy w mojej ocenie nie powinny kosztować więcej niż 1000.

Stary 29.01.2010, 12:24   #1132
sobrus
Jukebox Hero

Ale weź pod uwage, że poza tym że ma ekran 11'6 cali to tak naprawde jest laptop.
Czym sie różni od subnotebooka? Niczym, tylko rozmiarem. 3GB ram, dysk 250, Vista Home Premium (działa z Aero bardzo ładnie).
I ceną , bo małe laptopy są potwornie drogie, znacznie droższe niż te 15 cali. Na pewno za 1500 nic fajnego nie kupisz.

Małe lapki tez mają 12'' to juz niewiele im brakuje. I podejrzewam ze wcale nie są w tym rozmiarze jakieś lepsze.

Poza tym ... przeciez smartfon kosztuje 1500-3000 to netbook nie moze byc tańszy.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 29.01.2010 o godz. 12:44
Stary 29.01.2010, 13:08   #1133
superrrmario
PODWÓJNY DZIADEK
Zlotowicz

Data rejestracji: 26.06.2004
superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Klikam sobie z Acera
Stary 29.01.2010, 14:13   #1134
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Ale weź pod uwage, że poza tym że ma ekran 11'6 cali to tak naprawde jest laptop.
Czym sie różni od subnotebooka? Niczym, tylko rozmiarem. 3GB ram, dysk 250, Vista Home Premium (działa z Aero bardzo ładnie).
I ceną , bo małe laptopy są potwornie drogie, znacznie droższe niż te 15 cali. Na pewno za 1500 nic fajnego nie kupisz.

Małe lapki tez mają 12'' to juz niewiele im brakuje. I podejrzewam ze wcale nie są w tym rozmiarze jakieś lepsze.

Poza tym ... przeciez smartfon kosztuje 1500-3000 to netbook nie moze byc tańszy.
Ale to właśnie o to mi chodzi, że jedyna różnica to wielkość ekranu! Tak naprawdę w przypadku wielkości 11-12'' jest to zwykły mały notebook, tylko że inaczej się nazywa. I oczywiście jest odpowiednio droższy.

Natomiast przy tych 9-10 calowych również podstawową różnicą jest wielkość ekranu i to właśnie stanowi dla mnie największy problem. Cenowo niewiele są tańsze (jeśli w ogóle), a przez mały ekran bardzo ograniczona jest ich funkcjonalność. W ogóle mam wrażenie, że powstały one jedynie po to, żeby porównywalne notebooki mogły być wyraźnie droższe (bo na dobrą sprawę nic tego nie uzasadnia), co jednocześnie pozwoli wywindować cenę samych netbooków.

A jeśli chodzi o smartfony to dla mnie to już w ogóle jest paranoja. Nie jeśli chodzi o samo urządzenie, bo tak jak napisałem wyżej - jeśli ktoś musi mieć stały dostęp do poczty czy internetu to jest to niezłe rozwiązania - ale właśnie ze względu na cenę. Podniecanie się, że to telefonu można zmieścić funkcjonalność komputera. Fajnie, tyle tylko, że taki telefon kosztuje tyle co komputer, albo i więcej. Trochę to wszystko jest dla mnie pomieszane..

Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 29.01.2010 o godz. 14:19
Stary 31.01.2010, 12:15   #1135
Piterniel
Cichy mod

Data rejestracji: 16.03.2003
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
andrzej ale nie można mieć/używać netbooka jako głównego komputera...
tzn można ale to czysty masochizm.
Wiedziałem, że mam coś z masochisty ;-)
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2010, 21:57   #1136
superrrmario
PODWÓJNY DZIADEK
Zlotowicz

superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Witajcie. Czy to prawda, że podczas pracy lapka na zasilaczu powinno wyjąć się z niego baterię?
Czy to kolejna legenda? Ktoś mi opowiadał o szkodliwym "przeładowaniu" baterii znacznie skracającym jej żywot.
Mnie się natomiast wydaje, że od tego są układy odcinające ładowanie pełnej baterii.
(Tak na zdrowy chłopski elektroniczny rozum )
Stary 01.02.2010, 22:10   #1137
mensir67pl
***3665;***1769;***1758;

Data rejestracji: 21.04.2004
mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez superrrmario Podgląd Wiadomości
Mnie się natomiast wydaje, że od tego są układy odcinające ładowanie pełnej baterii.
(Tak na zdrowy chłopski elektroniczny rozum )
jest to ładowanie podtrzymujące żeby całkiem odcięło .... raczej nie

mensir67pl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2010, 22:24   #1138
superrrmario
PODWÓJNY DZIADEK
Zlotowicz

Ale takie ładowanie podtrzymujące, nie spowoduje uszkodzenia baterii !!
Stary 01.02.2010, 22:30   #1139
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
spowoduje
po wielu latach
jak lapka juz pewnie pajaki tylko jako podpore sieci uzywac beda

nie wiem, jak w acerach, ale ja osobiscie nie mam zamiaru bawic sie w takie zabawy - Dell trzyma swietnie
co jakis czas tylko z premedytacja oprozniam mu baterie tak dla podtrzymania parametrow
w Toskach tak samo traktowanych baterie byly do d.
ale to nie od traktowania - po prostu Toska uzywa bardzo kiepskich baterii w porownaniu do innych firm
znajomi mieli Tosie i wlasnie wyjmowali baterie do pracy na zasilaczu
nie pomagalo - bateria i tak starczala na 20 min

podsumowujac - teroetycznie takim zachowaniem wydluzysz czas zycia baterii
w praktyce, jak masz kiepska, to nic jej nie pomoze, jak masz dobra, to nie tak latwo ja zabic, czyli mozesz sprawe olac
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2010, 23:22   #1140
melag
MiniDisc
Zlotowicz

Data rejestracji: 01.02.2005
melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Nie ma potrzeby, aby wyciągać baterię podczas gdy laptop jest podłączony pod zasilacz. Takie zabieg nie przedłużą życia akumulatorowi. Może kiedyś, w "starych" laptopach, to coś dawało, teraz układ elektroniczny wbudowany w akumulator "pilnuje" odpowiednich parametrów.
Groźniejsze dla baterii jest całkowite rozładowanie, które prowadzi do obniżenia sprawności akumulatora.
melag jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
jaki kupic laptop, laptop, notebook, poradnik, rekomendacje, zakup laptopa

Twoje uprawnienia: