![]() |
Kolego u mnie pomogła zmiana obrazu windowsa na kompilacje NIKKA
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka |
Aaa i problem może być w usb 3.0 lepiej wsadzić w port 2.0
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka |
Co to za pendrajw (marka, model)?
|
A więc próbowałem i na USB 2.0 i na 3.0.
Model pendrive to SanDisk Cruzer. Jeszcze spróbuje na innej kompilacji. |
Sandisk Cruzer, to za mało informacji. Jeżeli pendrajw widziany jest przez system jako urządzenie nieprzenośne (czyli jako dysk zewnętrzny), to instalacja WIndows z ISO nie będzie działać.
|
A jak to sprawdzić?
|
Uruchom instaler menu (instalacja.bat) i wyświetli Ci się lista wykrytych pamięci USB. Jeżeli przy literze Twojego pendrajwa będzie napis "fixed" tzn, że masz pamięć widzianą jako nieprzenośną.
|
Zrobiłem tak jak napisałem i wyświetliło się removable.
|
Sprawdzałem na innym pendrive i to samo.
|
Teoretycznie jeżeli pendrajw jest wpięty do portu USB 2.0 instalacja powinna odbywać się bez problemu. Niestety trudno zdalnie zdiagnozować problem.
|
Jeśli to jest czyste ISO win 7 to może brakować sterowników z płyty głównej. Musisz pobrać ze strony producenta i scalić z obrazem, albo scalić gdy wywali opis błędu.
Sent from my SM-N9005 using Tapatalk |
kolejny bug instalatora:
moj pendrive miał literkę daleką np O: po uruchomieniu instalatora, wybraniu literki O -formatuje i przydziela literkę pierwszą wolną u mnie N: i dalej instalacja się sypie, bo nie ma już dysku O: czy można po formacie przywrócić literę dysku taką jak się wybrało? |
Bardzo ciekawe. Postaramy się zbadać tą kwestię jeszcze dzisiaj.
Nie wydaje mi się, żeby to był błąd instalatora. Wynika to z działania systemu Windows, który przypisuje pierwszą wolną literę napędowi przenośnemu. Jeżeli pierwsza wolna litera w systemie (chodzi o napędy) to np. F i ją ręcznie zmienisz na O, to podczas instalacji zawartość pendrajwa jest usuwana i potem formatowana. Podczas tego procesu przez chwilę napęd przestaje być widoczny przez system, po czym (po sformatowaniu) pojawia się na nowo. I system po wykryciu nowego napędu przypisuje mu pierwszą wolną literę. Czyli w normalnych warunkach (wkładasz pendrajw do portu USB) instalacja będzie zawsze działać. Nie będzie, jak ręcznie zmienisz literę napędu. No chyba, że są jeszcze jakieś inne wyjątki w których taka sytuacja może wystąpić. |
Cytat:
przyklad instalacji 1 wyszukuje literki napędów 2. wybieram literkę np O: 3. formatuje 4. przydziela pierwszą wolną literkę 5. zmienia na wybraną O: .... dalsza część instalatora nie znam się aż tak na shellu, ale chciałbym, aby instalator był idealny |
Obstawiam, że się da. Tylko trzeba sprawdzić w jaki sposób można rozpoznawać i zapamiętać wybrany napęd zewnętrzny z poziomu command line'a.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:23. |