![]() |
Cytat:
|
Pod adresem http://copy.sh/v86/ znajdziemy emulator, na którym możemy uruchomić własny obraz dyskietki, CD lub twardego dysku.
Może się przyda do testowania Menu na pendrive. |
Błąd w ksrypcie
witam.
Znalazłem błąd w skrypcie: cdrinfo.pl/grub/win-iso.lst w linijce 122 jest: map /cdrinfo.pl/iso/windows7/%WIN7ISO% (0xff) a ma być: map /cdrinfo.pl/iso/windows7/%WIN7ISO_% (0xff) niby drobnostka, a instalacja win7 nie działa |
|
Cytat:
raczej z potrzebami linuxa np. Linux Mint 18.0 aby sie zaktualizowac potrzebuje partycje minimum 5GB proponuje dac wiecej aby uniknac w pozniejszym czasie problemow ps. czy jest mozliwosc zwiekszanie tej partycji bez utraty danych? |
Pod linuxem:
e2fsck -f ./plik-z-partycja resize2fs ./plik-z-partycja 8196M (zwiększy rozmiar do 8 GB) Dodam, że nie testowałem. Czyli zrób kopię. :) Inna metoda: Należy stworzyć nowy plik persistance, który dla poniższego przykładu nazwaliśmy "nowy-p". Stary plik z danymi nazwany jest "stary-p". Oba pliki znajdują się w w głównym katalogu pendrajwa. Uruchamiasz dowolną dystrybucję linuxa z pendrajwa, podmontowujesz oba pliki persistance i kopiujesz dane ze starego do nowego. Montując pliki zwróć uwagę jak widziany jest w systemie pendrajw (w poniższym przypadku do "sda1". Kod:
sudo mkdir /mnt/stare /mnt/nowe |
pierwsz metoda niestety nie działa z poziomu mint18persistance (w locie)
|
Cytat:
nazwa pliku - rozumiem ale volume label musi być "casper-rw"? |
Pierwsza pozycja, czyli Kubuntu jak się domyślam? Volumen label musi być "casper-rw".
|
Cytat:
To tak BTW. ;] |
Cytat:
|
Co jeszcze zauważyłem - tworzony plik wirtualnej partycji casper-rw dla wersji persistance musi być
"w jednym kawałku" ważne jest to gdy tworzymy duży plik. Jeśli będzie pofragmentowany - to Linux się nie uruchomi. Dlatego przed utworzeniem go proponuję nośnik USB zdefragmentować |
Witam.
Mam pytanko da się może w jakiś sposób odpalić to menu w pxe na dysku sieciowym? Który z plików na penie jest plikiem startowym menu? |
Trudno powiedzieć, czy się da. W planach jest zgłębienie PXE, ale brak czasu skutecznie to uniemożliwia.
Plik "startowy" dla grub'a to /menu.lst. |
Ilość załączników: 1
Mam problem z instalacją Windows 7 przez obraz iso. Wrzucam obraz do foleru iso/ windows 7 i instalka normalnie startuje jednak pojawia się info o braku sterowników.
Po wciśnięciu przeglądaj nie widać pendrive. Próbowałem zmieniać opcję w biosie/ dogrywałem sterowniki USB 3.0 itp. ale nic. Gdy odpalam bezpośrednio z pednrive tylko z systemem startuje bez problemu. Pomoże ktoś? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:02. |