Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB (https://forum.cdrinfo.pl/f115/)
-   -   [ARTYKUŁ]Menu na pendrive ntfs instalacja systemów Windows z obrazów ISO (https://forum.cdrinfo.pl/f115/artykul-menu-pendrive-ntfs-instalacja-systemow-windows-obrazow-iso-91021/)

Misiek4 27.08.2016 19:03

Cytat:

Napisany przez qrdziel (Post 1366946)
I co? Ktoś sprawdził.? Może ktoś wyedytuje skrypty?

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

Niestety nie obsluguje. O ile obecnosc konkretnego pliku jest latwo sprawdzic, to obecnosci jakiegokolwiek o danym rozszerzeniu nie tak łatwo. Albo raczej: nie tak łatwo dla mnie. ;)

badboy23 28.09.2016 09:47

Pod adresem http://copy.sh/v86/ znajdziemy emulator, na którym możemy uruchomić własny obraz dyskietki, CD lub twardego dysku.
Może się przyda do testowania Menu na pendrive.

qrdziel 12.10.2016 19:41

Błąd w ksrypcie

witam.
Znalazłem błąd w skrypcie:
cdrinfo.pl/grub/win-iso.lst
w linijce 122 jest:

map /cdrinfo.pl/iso/windows7/%WIN7ISO% (0xff)

a ma być:

map /cdrinfo.pl/iso/windows7/%WIN7ISO_% (0xff)

niby drobnostka, a instalacja win7 nie działa

Misiek4 13.10.2016 08:48

Dzięki za info. Dzisiaj poprawimy ten bug.

PS Do testowania polecamy też QEMU Boot Tester

qrdziel 14.10.2016 13:56

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1347316)
Ok, poniżej przykładowa instrukcja obsługi jak uruchomić Ubuntu Desktop 15.04 64-bit AMD z opcją persistent.
...
Uruchamiamy RMPrepUSB i zaznaczamy pendrajwa. Następnie naciskamy przycisk "Create ext2 FS" i nadajemy nazwę pliku "Ubuntu15-04", volume label "casper-rw" oraz [strong]wielkość pliku w megabajtach zgodnie ze swoimi potrzebami[/strong]. RMPrebUSB utworzy plik, wewnątrz którego założona zostanie partycja ext2.
...

wielkosc pliku zgodnie ze swoimi potrzebami - hihi
raczej z potrzebami linuxa
np. Linux Mint 18.0 aby sie zaktualizowac potrzebuje partycje minimum 5GB

proponuje dac wiecej aby uniknac w pozniejszym czasie problemow

ps.

czy jest mozliwosc zwiekszanie tej partycji bez utraty danych?

Misiek4 18.10.2016 18:54

Pod linuxem:

e2fsck -f ./plik-z-partycja
resize2fs ./plik-z-partycja 8196M (zwiększy rozmiar do 8 GB)

Dodam, że nie testowałem. Czyli zrób kopię. :)

Inna metoda:

Należy stworzyć nowy plik persistance, który dla poniższego przykładu nazwaliśmy "nowy-p".
Stary plik z danymi nazwany jest "stary-p". Oba pliki znajdują się w w głównym katalogu pendrajwa. Uruchamiasz dowolną dystrybucję linuxa z pendrajwa, podmontowujesz oba pliki persistance i kopiujesz dane ze starego do nowego. Montując pliki zwróć uwagę jak widziany jest w systemie pendrajw (w poniższym przypadku do "sda1".

Kod:

sudo mkdir /mnt/stare /mnt/nowe
sudo mount -o loop /dev/sda1/stary-p /mnt/source
sudo mount /dev/sda1/nowy-p /mnt/target
cp -r /mnt/stare/* /mnt/nowe

qrdziel 07.11.2016 15:24

pierwsz metoda niestety nie działa z poziomu mint18persistance (w locie)

qrdziel 07.11.2016 15:27

Cytat:

Napisany przez Misiek4 (Post 1347316)
...
Uruchamiamy RMPrepUSB i zaznaczamy pendrajwa. Następnie naciskamy przycisk "Create ext2 FS" i nadajemy nazwę pliku "Ubuntu15-04", volume label "casper-rw" oraz wielkość pliku w megabajtach zgodnie ze swoimi potrzebami. RMPrebUSB utworzy plik, wewnątrz którego założona zostanie partycja ext2....

mam pytanie:
nazwa pliku - rozumiem
ale volume label musi być "casper-rw"?

Misiek4 07.11.2016 18:30

Pierwsza pozycja, czyli Kubuntu jak się domyślam? Volumen label musi być "casper-rw".

Berion 07.11.2016 21:53

Cytat:

Napisany przez qrdziel (Post 1371089)
pierwsz metoda niestety nie działa z poziomu mint18persistance (w locie)

W Mintach rolę /mnt przejęło /media. Do tego nie trzeba pałować się z linią poleceń bo do montowania wystarczy ppm na obrazie i zamontuj za pomocą bodajże GDisk.

To tak BTW. ;]

mgit 07.11.2016 22:38

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1371099)
W Mintach rolę /mnt przejęło /media. Do tego nie trzeba pałować się z linią poleceń bo do montowania wystarczy ppm na obrazie i zamontuj za pomocą bodajże GDisk.

To tak BTW. ;]

Nie tylko w mintach ;)

qrdziel 09.11.2016 17:11

Co jeszcze zauważyłem - tworzony plik wirtualnej partycji casper-rw dla wersji persistance musi być
"w jednym kawałku" ważne jest to gdy tworzymy duży plik.
Jeśli będzie pofragmentowany - to Linux się nie uruchomi.
Dlatego przed utworzeniem go proponuję nośnik USB zdefragmentować

Penerros 16.11.2016 08:39

Witam.
Mam pytanko da się może w jakiś sposób odpalić to menu w pxe na dysku sieciowym?
Który z plików na penie jest plikiem startowym menu?

Misiek4 17.11.2016 12:46

Trudno powiedzieć, czy się da. W planach jest zgłębienie PXE, ale brak czasu skutecznie to uniemożliwia.

Plik "startowy" dla grub'a to /menu.lst.

jarekb1988 22.11.2016 21:21

Ilość załączników: 1
Mam problem z instalacją Windows 7 przez obraz iso. Wrzucam obraz do foleru iso/ windows 7 i instalka normalnie startuje jednak pojawia się info o braku sterowników.

Po wciśnięciu przeglądaj nie widać pendrive.
Próbowałem zmieniać opcję w biosie/ dogrywałem sterowniki USB 3.0 itp. ale nic. Gdy odpalam bezpośrednio z pednrive tylko z systemem startuje bez problemu.

Pomoże ktoś?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:02.