Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB

Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB Dyskusje poświęcone nośnikom danych wykorzystujących pamięć flash (karty pamięci, pendrive), podłączanych poprzez zewnętrzne porty USB/SATA/etc



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 2, średnio 5.00. Tryby wyświetlania
Stary 25.10.2012, 07:46   #121
Tahion
Bywalec
 
Data rejestracji: 24.08.2008
Posty: 50
Tahion w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Tak oczywiście z prawami administratora zalogowany jako admin.
A może dodam Win8 x32. Zobaczę zaraz działanie skryptu pod win7
Tahion jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.10.2012, 08:28   #122
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Kopiowanie pliku będzie poprawione. Co do WIn8, niestety nie mam gdzie tego sprawdzić, ale postaram się coś pomyśleć. BTW czy pod Win8 skrypt prosi o podniesienie praw, gdy jest uruchomiony bez praw administratora?
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.10.2012, 12:07   #123
Tahion
Bywalec
 
Data rejestracji: 24.08.2008
Posty: 50
Tahion w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Więc tak na win 8 jak klikam prawy klawisz i piszę uruchom jako administrator wszystko przechodzi OK o nic nie pyta.
Jeżeli zrobię to normalnie przez uruchom to wyświetla się jakiś monit na chwilkę ale nie sposób odczytać -bo zaraz znika i dalej kopiuje pliki, instaluje syslinuksa i pisze, że OK.
Na windows8 dla pliku CMD nie ma możliwości ustawienia na stałe atrybutu uruchom jako administrator (w właściwościach) tak jak dla plików np. exe.
Próbowałem na win XP i to samo pen nie jest formatowany. Kopiowane są na niego pliki. i instalowany syslinux czyli tak samo jak na win8
Tahion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.10.2012, 10:46   #124
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Ok, błędy poprawone...
Dołączone pliki
File Type: zip instalacja_menu1_8rc1.zip (1.4 KB, 64 oglądane)
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.10.2012, 11:11   #125
badboy23
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 07.10.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 118
badboy23 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Misiek4 znasz się dobrze na komendach Dos? potrzebuje że by plik BAT znalazł mi katalog na dysku i przypisał do zmiennej. Druga sprawa, da się wyświetlić w Dos listę wszystkich dysków?
badboy23 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.10.2012, 12:50   #126
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Nie znam sie, ale google pomaga:

drugi temat:

Kod:
@ECHO OFF

IF NOT EXIST A: GOTO B

:A

VOL A:

:B

IF NOT EXIST B: GOTO C

VOL B:

:C

IF NOT EXIST C: GOTO D

VOL C:

:D

IF NOT EXIST D: GOTO E

VOL D:

:E

IF NOT EXIST E: GOTO F

VOL E:

:F

IF NOT EXIST F: GOTO G

VOL F:

:G

IF NOT EXIST G: GOTO H

VOL G:

:H

IF NOT EXIST H: GOTO I

VOL H:

:I

IF NOT EXIST I: GOTO J

VOL I:

:J

IF NOT EXIST J: GOTO K

VOL J:

:K

IF NOT EXIST K: GOTO L

VOL K:

:L

IF NOT EXIST L: GOTO M

VOL L:

:M

IF NOT EXIST M: GOTO N

VOL M:

:N

IF NOT EXIST N: GOTO O

VOL N:

:O

IF NOT EXIST O: GOTO P

VOL O:

:P

IF NOT EXIST P: GOTO Q

VOL P:

:Q

IF NOT EXIST Q: GOTO R

VOL Q:

:R

IF NOT EXIST R: GOTO S

VOL R:

:S

IF NOT EXIST S: GOTO T

VOL S:

:T

IF NOT EXIST T: GOTO U

VOL T:

:U

IF NOT EXIST U: GOTO V

VOL U:

:V

IF NOT EXIST V: GOTO W

VOL V:

:W

IF NOT EXIST w: GOTO X

VOL W:

:X

IF NOT EXIST X: GOTO Y

VOL X:

:Y

IF NOT EXIST Y: GOTO Z

VOL Y:

:Z

IF NOT EXIST Z: GOTO END

VOL Z:

:END
w pierwszym nie pomoge, ale na bank da sie zrobic
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.10.2012, 14:37   #127
Tahion
Bywalec
 
Data rejestracji: 24.08.2008
Posty: 50
Tahion w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Misiek4 Podgląd Wiadomości
Ok, błędy poprawone...
Kopiowanie OK
Ale... jest problem z katalogiem jaki kopiujemy. W katalogu cdrinfo.pl jest plik ldlinux.sys.
Jeżeli składnia pliku CMD jest taka jak teraz instalujemy syslinuxa a potem nadpisujemy plik ldlinux.sys jeszcze raz i niestety tak nie działa.

więc albo z katalogu instalacyjnego trzeba usunąć ldlinux.sys.
albo odwrócić kolejność najpierw kopiować pliki a potem instalować syslinuksa i sam nadpisze sobie ldlinux.sys

Reszta wydaje mi się OK.

A jest jeszcze problem z nazwą pena. Win8 Zgłasza, że "." jest znakiem niedozwolonym /V:cdrinfo.pl Ale niby działa. Ja zmieniłem dla pewności na /V:multiboot

Ostatnio zmieniany przez Tahion : 26.10.2012 o godz. 14:44
Tahion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.10.2012, 15:52   #128
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Ok, dzięki Tahion. Poprawki wprowadzimy niedługo...
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.10.2012, 16:34   #129
areckypdz
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 26.09.2012
Posty: 3
areckypdz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zastanawiam się dlaczego uzywacie syslinuksa skoro i tak wiekszosc funkcji dziala na grubie. Ja calkowicie wywalilem syslinuksa. Pen sformatowany na ntfs do tego zainstalowany grub4dos i tyle. Po co glowne menu na syslinuksie a potem w kazdej opcji uruchanianie gruba i wykonywanie jego polecen? Nie lepiej od razu wszystko na grub?

Cytat:
Napisany przez Misiek4 Podgląd Wiadomości
Ok, dzięki Tahion. Poprawki wprowadzimy niedługo...
Wystarszy maly programik BatchX i przerobisz na exe

Cytat:
Napisany przez Tahion Podgląd Wiadomości
Więc tak na win 8 jak klikam prawy klawisz i piszę uruchom jako administrator wszystko przechodzi OK o nic nie pyta.
Jeżeli zrobię to normalnie przez uruchom to wyświetla się jakiś monit na chwilkę ale nie sposób odczytać -bo zaraz znika i dalej kopiuje pliki, instaluje syslinuksa i pisze, że OK.
Na windows8 dla pliku CMD nie ma możliwości ustawienia na stałe atrybutu uruchom jako administrator (w właściwościach) tak jak dla plików np. exe.
Próbowałem na win XP i to samo pen nie jest formatowany. Kopiowane są na niego pliki. i instalowany syslinux czyli tak samo jak na win8

Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 27.10.2012 o godz. 20:08 Powód: EDYTUJ NIE GRYZIE!!! To nie jest czat, tylko forum.
areckypdz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.10.2012, 16:58   #130
Tahion
Bywalec
 
Data rejestracji: 24.08.2008
Posty: 50
Tahion w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Tylko exe nie jest do niczego potrzebny. Jak już pisałem nawet ta instalacja menu jak dla mnie nie potrzebna. Ale każdy ma swoje upodobania. Ale dobry pomysł z pominieciem meny linuxa też mnie to denerwuje. i sam o tym myślałem.
Tahion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.10.2012, 17:57   #131
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez areckypdz Podgląd Wiadomości
Zastanawiam się dlaczego uzywacie syslinuksa skoro i tak wiekszosc funkcji dziala na grubie. Ja calkowicie wywalilem syslinuksa. Pen sformatowany na ntfs do tego zainstalowany grub4dos i tyle. Po co glowne menu na syslinuksie a potem w kazdej opcji uruchanianie gruba i wykonywanie jego polecen? Nie lepiej od razu wszystko na grub?
Artykuł m.in. powstał po to, aby pokazać jak połączyć Syslinuxa z Grubem. Zarowno SysLinux jak i Grub mają swoje wady i zalety. Nikt nikogo też nie zmusza, aby korzystać z danego rozwiązania.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.10.2012, 18:30   #132
badboy23
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 07.10.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 118
badboy23 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Szukanie katalogu rozwiązałem

for %%x in (C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z) do if exist %%x:\BIOS\nul echo BIOSow szukaj w %%x:\BIOS
badboy23 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.10.2012, 21:21   #133
badboy23
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 07.10.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 118
badboy23 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez badboy23 Podgląd Wiadomości
Szukanie katalogu rozwiązałem

for %%x in (C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z) do if exist %%x:\BIOS\nul echo BIOSow szukaj w %%x:\BIOS
a tu skrócona wersja wyświetlania dysków

for %%x in (A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z) do if exist %%x:\nul echo Dysk - %%x:
badboy23 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.10.2012, 22:02   #134
areckypdz
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 26.09.2012
Posty: 3
areckypdz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
:)

Dla mnie w tym przypadku syslinux jest zbedny. Albo robimy wszystko na grub albo syslinuxie. Samo menu startowe na sl, a reszta na grub jest bez sensu. Mam zrobionego gotowca z mozliwoscia instalacji z iso XP W7 W8 takze z opcja instalacji na dyskach USB (co juz takie oczywiste i latwe nie jest) + Ubuntu, do tego Mini XP i W7 z wim + Acronis Disk Director + Acronis True Image + one klick ghost Do tego w menu mozliwosc uruchomienia narzedzi z HBCD i DLC1 Wszystko pieknie smiga na grubie.

Cytat:
Napisany przez Tahion Podgląd Wiadomości
Tylko exe nie jest do niczego potrzebny. Jak już pisałem nawet ta instalacja menu jak dla mnie nie potrzebna. Ale każdy ma swoje upodobania. Ale dobry pomysł z pominieciem meny linuxa też mnie to denerwuje. i sam o tym myślałem.

Ostatnio zmieniany przez areckypdz : 27.10.2012 o godz. 22:15
areckypdz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.10.2012, 11:39   #135
Eragras
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 01.10.2012
Posty: 55
Eragras zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez areckypdz Podgląd Wiadomości
Dla mnie w tym przypadku syslinux jest zbedny. Albo robimy wszystko na grub albo syslinuxie. Samo menu startowe na sl, a reszta na grub jest bez sensu. Mam zrobionego gotowca z mozliwoscia instalacji z iso XP W7 W8 takze z opcja instalacji na dyskach USB (co juz takie oczywiste i latwe nie jest) + Ubuntu, do tego Mini XP i W7 z wim + Acronis Disk Director + Acronis True Image + one klick ghost Do tego w menu mozliwosc uruchomienia narzedzi z HBCD i DLC1 Wszystko pieknie smiga na grubie.
Gratuluje!!!



Areckypdz nikt Cie nie zmusza abyś korzystał z rozwiązania które przedstawił misiek4. Tak jak już nie raz pisałem na forach, im więcej rozwiązań tym lepiej. Każdy wybiera sobie to, które najlepiej mu pasuje. Dla mnie połączenie SL i grub'a pasuje jak najbardziej, nie mam żadnych problemów z PD, a dodatkowo, jednocześnie mogę bawić się SL i poszerzać zakres wiedzy, oraz grzebać w grub'ie j.w.

Pozdro
P&L
Eragras jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
bootowalny pendrive, instalacja, instalacja windows z iso, iso, menu, menu na pendrive, menu na usb, pendrive, samouruchamialne usb, usb, windows 10, windows 8, windows 8 na usb, windows xp z usb, windows7

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Windows USB/DVD Tool - co zrobić kiedy drań odmawia rozpakowania obrazu na USB Berion Komputery 2 03.06.2012 23:52
Windows i Linux na jednym pendrive Berion Komputery 9 09.05.2012 21:43
Nagrywanie pliku iso na DVD w Nero salo5 Dane 2 06.12.2006 19:00
Autorun na pendrive danielski12 Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB 19 20.10.2006 08:14
Tematy maturalne na Polski.. (przeciek z IRCa ;) Martin_TP Off topic 7 15.05.2003 00:20


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:14.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.