![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB Dyskusje poświęcone nośnikom danych wykorzystujących pamięć flash (karty pamięci, pendrive), podłączanych poprzez zewnętrzne porty USB/SATA/etc |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 | |
|
![]() |
Cytat:
(hd0, 0 ) 0/658M I zaczyna ładować, jak dojdzie do końca ( 658/658 ) wyskakuje komunikat " Wciśnij klawisz enter i wyciągnij urządzenie masowe". Jak wcisnę enter i wyciągne czy też nie pendrive, to i tak normalnie ładuje mi się zainstalowany system na HDD Ostatnio zmieniany przez maras14 : 25.09.2013 o godz. 15:54 |
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() |
Sam troszkę pokombinowałem ( nie trując aż tak pupki
) z Debian 7 Live, ale wyskakuje błąd.Może na początek : obraz wypakowany do /iso/debian/ "Regułka" Kod:
title Debian 7.0-Live-amd64 find --set-root /cdrinfo.pl/iso/debian/live/initrd.img kernel /cdrinfo.pl/iso/debian/live/vmlinuz boot=live union=aufs noswap live-media-path=/debian/live initrd /cdrinfo.pl/iso/debian/live/initrd.img http://iv.pl/images/72289246990801676145.jpg Z windows XP nie mam pojęcia, poprzedniego postu nie mogłem zedytować. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
____
![]() Data rejestracji: 26.05.2000
![]() ![]() ![]() |
Co do XP: po wciśnięciu F6 z listy sterowników załaduj winvblock.
W kwestii Debiana (debian-live-7.0.0-amd64-gnome-desktop.iso), rozpakuj zawartosc iso do /cdrinfo.pl/iso/debian7/ i dodaj wpis: Kod:
label debian menu label Debian Live kernel /cdrinfo.pl/iso/debian7/live/vmlinuz append initrd=/cdrinfo.pl/iso/debian7/live/initrd.img live-media-path=/cdrinfo.pl/iso/debian7/live boot=live config
|
|
|
#4 |
|
![]() |
A więc tak, co do XP, to po załadowaniu winvblock ( gdy ma się pojawić menu partycjonowania ) jest freez, staje na czarnym ekranie, gdy załaduje ten drugi fire, to jest BSOD.
Co do debiana : http://iv.pl/images/15860622764017827184.jpg Priorytetem jest dla mnie teraz działanie XP'ka, jakieś pomysły?
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
____
![]() ![]() ![]() |
XP działa u mnie i innych uzytkownikow (patrz watek) bez wiekszych problemow. Konfiguracja jest sprawdzona na kilku komputerach i pendrajwach. Mozesz sprobowac wersje 2.1 w ktorej wgrane zostaly nowsze sterowniki firadisk. Wiecej pomyslow nie mam.
|
|
|
#6 | |
|
![]() |
Cytat:
Dzięki za info, gdyby ktoś inny przeglądał temat, to z Twoją pomocą udało mi się wgrać sprawnego i działającego : Windows 7 Ubuntu 13.10/12.04LTS w którym działa instalator + live NortonGhost 15 Hiren's Boot 15.2 ( z tym że wczoraj chcąc wydzielić partycje po odpaleniu gparted staje na ładowaniu "jakiś" plików. Już nie truje Misiek Ci 4 liter i po prostu wrzucę ISO wersji 32 i 64bit wypakuje i wklepie : Kod:
title Boot gparted (Partition Tools) find --set-root /gparted/live/initrd.img kernel /gparted/live/vmlinuz live-media-path=gparted/live boot=live i915.modeset=0 xforcevesa radeon.modeset=0 noswap nomodeset noprompt vga=788 ip=frommedia nosplash initrd /gparted/live/initrd.img Z windows XP problem nadal - niestety, testowany na laptopie Samsung RC510 i stacjonarce ( i3 2100, asrock h61 icafe, 4gb ram, 500gb WD AAKX ) P.S Gparted i tak i tak nie działa, w wersji z hirensa staje na search "PMagic_2010_ - coś takiego", a osobno + wpis wyżej na "modules" . A ja Misiek Cie zapytam, czy to nie jest wina kontrolera - oczywiście używam AHCI, a nie IDE i może dlatego XP nie startuje, może dlatego debian nie działa jak i gparted? Na lapku jak i PC mam AHCI - to chyba logiczne, mamy takie czasy, a nie inne. Ostatnio zmieniany przez maras14 : 28.09.2013 o godz. 16:07 |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
____
![]() ![]() ![]() |
Co do AHCI, to po zaladowaniu sterownikow firadisk/winvblock musisz raz jeszcze zaladowac sterowniki do swojego kontrolera SATA (wciskajac ponownie "S").
Co do reszty systemow, trudno powiedziec....
Pozdrawiam Misiek4 Ostatnio zmieniany przez Misiek4 : 28.09.2013 o godz. 17:39 Powód: . |
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() |
Co do reszty systemów dam sobie spokój. Po dwukrotnym załadowaniu winvblock coś ruszyło - instalator poszedł dalej, pojawiło się menu partycjonowania, lecz wykrywa tylko pendrive :/
Co do gparted to staje przy ładowaniu "mod probe modules" coś takiego. Nie wiem w czym problem. A powiedz mi jak mam przechodzić do instalacji WinXP? Wrzucam do win_iso obraz XPka, bootuje pena i wchodze do Instalacja Windows z ISO i wybieram Instalacja Windows XP ( Opcjonalnie AHCI ). P.S Używając sobie popularnego programika zwanego XBoot który również bazuje na syslinuxie oraz grubie dodałem gparted i że tak powiem obczaiłem co dodał w cfg ( tylko on jakoś dziwnie robi, bo obraz np. gparted jest w folderze /images i w folderze /live jest ten sam obraz. Wpis z cfg spisałem z xboota do mojego, lecz jednak to samo, staje na ładowaniu - a raczej nie może odnaleźć "mod probe modules" Ostatnio zmieniany przez maras14 : 29.09.2013 o godz. 00:19 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
____
![]() ![]() ![]() |
Dokladnie robisz wszystko tak jak trzeba. Upewnij sie tylko, czy nazwa pliku z obrazem ISO XP jest taka sama jak w pliku konfiguracyjnym.
|
|
|
#10 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 01.01.2011
![]() |
Nie wiem co jest grane ale próbowałem już wiele razy, różnymi sposobami i zawsze z takim samym skutkiem, że po restarcie zaczytuje pendrive, ale pojawia się czarny ekran który miga, na górze z lewej strony miga także kursor.
Mam Win 7 Prof 64bit. Netbook MSI Wind U_270. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
AdvancedNet.pl - hosting
Data rejestracji: 11.04.2005
![]() |
Laickie pytanie niemniej czy do uruchomienia linuxa z USB oprócz grub4dos jest konieczne wgranie syslinuxa?.
Odpaliłem 3 programy narzędziowe, zaś linux (na 1 ogień poszła Fedora) póki co nie bootuje. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
____
![]() ![]() ![]() |
Nie kazda dystrybucje da sie uruchomic "od reki". Niektore wymagaja indywidualnych wpisow. Wrzuc ISO Fedory do katalogu auto-iso i zobacz, czy sie uruchomi.
|
|
|
#13 |
|
Nowy na forum
![]() |
@Misiek4
Znasz może odpowiedż na moje powyższe pytanie? |
|
|
|
|
|
#14 |
|
____
![]() ![]() ![]() |
Giants, sprawdz pena w innym komputerze. Jak tam zadziala, to znaczy, że Twoj komp ma jakies niestandardowe mapowanie i raczej menu nie bedzie dzialac. Jezeli nie zadziala, tzn że masz problem z pendrajwem.
|
|
|
#15 |
|
Nowy na forum
![]() |
Ok, dzięki za szybką odpowiedż
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| autoboot, bootable pendrive, instalacja z iso, linux z pendrive, menu na pendrive, multiiso, samouruchamialne usb, windows iso, windows usb, windows z pendrive |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| [TEST] Pendrive EXTREmeMORY SNIPPY 4GB USB 2.0 do samochodu | skyrider | Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB | 4 | 31.12.2009 00:37 |
| LG GSA-H55L PROBLEM Z DVDRW | luki198 | Napędy optyczne DVD | 13 | 13.11.2009 20:42 |
| LG GSA-H20L jako napęd SCSI | bursztyn | Napędy optyczne DVD | 10 | 26.05.2009 13:37 |
| Edycja oryginalnego menu DVD by macnow | macnow | DVD-Video | 57 | 14.02.2008 01:55 |
| Problem z XP i Lite On DVDRW SOHW-1213S | cartman11 | Napędy optyczne DVD | 2 | 02.12.2007 12:52 |