![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Network Attached Storage (NAS) Forum poświęcone urządzeniom typu NAS, służącym do przechowywania danych i umożliwiającym na dostęp do nich poprzez sieć komputerową (poprzez protokoły CIFS, NFS, FTP, etc). |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Biblioteka domowa 'NAS'
Hej
Mam pytanko, proszę o skorygowanie i ew. pokierowanie. Mam bibliotekę filmów na kilku dyskach. Normalnie gdy chce cos tam zobaczyć ,podpinam dysk pod TV i wsio. Ostatnimi czasy zrobiło sie to strasznie upierdliwe - a to przewody a to dostęp do portu kiepski [a tv mam zabudowany] No i tak myślałem ,czy mógłbym jakiegoś NAS'a kupić , wrzucić na to cały materiał i podłączyć go pod TV. Teraz nie wiem : - czy mogę go z TV podłączyć bezpośrednio czy przez router ? - czy uzyska odpowiednią przepustowość aby odtwarzacz 4k ? - jakie będą ograniczenia takiego rozwiązania - chce ,żeby było to dostępne tylko do TV w domu ew amplituner Zapewne ktoś a doświadczenie w tym temacie i coś doradzi. Jak gdzieś już coś pytałem w tym temacie to nie bić, temat wraca do mnie co xx czasu z powodu a to awarii przewodu a to wyrobienia portu od ciągłego wkładania , a to kompatybilności dysku. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
Jezeli bedzie NAS to przewanie bedzie dostepne dla kazdego w domu, mozna przez router zalezy jaki masz, np. fritz ma obsluge NAS i podkastow radia internetowego itd i wielu innych bzdetow.
![]() |
#3 |
Odnowiony Cyfrowo
Nie zależy mi na bzdetach , zależy mi tylko na dostępie do biblioteki multimedialnej w jednym tv ew. w amplitunerze
Z tego co wiem to bibliotekę w NAS mógłbym aktualizować przez siec , a sam NAS gdzieś by tam stał i zbierał kurz. Pytania wypisałem wyżej - czy mogę go z TV podłączyć bezpośrednio czy przez router ? - czy uzyska odpowiednią przepustowość aby odtwarzacz 4k ? - jakie będą ograniczenia takiego rozwiązania |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
- czy mogę go z TV podłączyć bezpośrednio czy przez router ?
zalezy od urzadzenia, czasami mozna uzyc routera jako NAS zalezy od typu urzadzenia - czy uzyska odpowiednią przepustowość aby odtwarzacz 4k ? bez problemu - jakie będą ograniczenia takiego rozwiązania zalezy od urzadzenia z zasady brak, dostepnosc i mozliwosc aktualizacji biblioteki z kazdego urzadzenia w domu.
![]() |
#5 |
Odnowiony Cyfrowo
Synology DS224+ takie coś da radę ? Czy szedłbyś w coś lepszego ? No i czy mogę tam kupić jakiekolwiek dyski zgodne z interfejsem czy tylko dedyki synology?
Co do przepustowości to mam nadzieję ,że się nie mylisz , niektóre pliki ważą po 90gb. No i też czytam ,że niektóre sa głośne ,że się nie nadają do pomieszczenia w ,którym się korzysta z TV , Ostatnio zmieniany przez - Deckard - : 25.07.2025 o godz. 09:01 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
Jaki masz router?
![]() |
#7 |
Odnowiony Cyfrowo
Jeszcze nie zakupiłem bo obecnie mam modem CGA4236 z kablówki . W domyśle chce kupić coś konkretnego tylko czekam na info z kablówki
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Jak nie masz jeszcze routera, to np. kupisz Fritzbox'a i masz nasa w routerze. Podłączasz HDD do routera i konfigurujesz sobie na routerze.
Pytanie ile TB masz tych filmów, bo jak będziesz przełączał dyski, to może być więcej roboty w rekonfiguracją. A przepustowość 4k - nie wiem jak pójdzie po wifi (powinno pójść), ale najwyżej puścisz po LANie 1GB. Kwestia kasy, policz i decyduj. PS Oczywiście obecny modem podłączasz do fritzka i nic tu kablówka nie powinna mieć do tego. Tylko nie bierz nic od nich. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Odnowiony Cyfrowo
Biblioteka w chwili obecnej to jakieś 16 TB , co jakiś czas coś dokładam ,coś kasuje.
Myślałem nad dwoma dyskami 18-22tb tylko muszę się zorientować które cichsze. No i nie ukrywam że taki nas Synology zmieściłby sye w zabudowie za tv . Chce żeby było prosto i bez kombinowania ,oraz user friendly . Na temat kasy drzemtelneni nie rozmawiają ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
takie cos masz ?
https://www.klonex.com.pl/bezprzewod...is-3-1-wifi-6/ to jest wazne bo moze sie okazac ze nie ma potrzeby NAS a router ma protokol SAMBA wbudowany.
![]() |
#11 |
Odnowiony Cyfrowo
Ostatnio zmieniany przez - Deckard - : 25.07.2025 o godz. 23:06 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
Bardzo mozliwe ze masz funkcje nas zintegrowana w router, masz szybkie zlacze usb mimo ze pisze funkcjonalnosc nie wspierana pokusil bym sie, kwestia testowania.
![]() |
#13 |
Odnowiony Cyfrowo
Panie ,pisz po polsku bo ja ameba sieciowy jestem. Co mam zrobić żeby sprawdzić ,ew jak te. nas podłączyć. Gdybyś mieszkał w pyrlandii to bym Ci zlecił to ale chyba masz więcej niż 2h drogi
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Moderator
Znajdz jakiegos pendraka usb, wtyknij go w routerze i zobacz czy jest w sieci domowej. Jak nie ma, to bierz NAS ten co wybrales sobie i bedzie dobry, drugi router uwazam ze jest zbedny chyba ze mozesz zastapic operatora router na np. fritza kablowego, inaczej nie ma sensu kumulowania urzadzen. I tak, wydaje mi sie ze jest raczej wiecej niz 2 h miedzy nami
![]()
![]() |
#15 |
Odnowiony Cyfrowo
Pendrive nic nie daje. Po weekendzie kupie jakiś nas . ale atrakcyjniej sprzętowo wypada chyba QNAP TS-264-8G.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
biblioteka, domowa, nas |
|
|