![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Network Attached Storage (NAS) Forum poświęcone urządzeniom typu NAS, służącym do przechowywania danych i umożliwiającym na dostęp do nich poprzez sieć komputerową (poprzez protokoły CIFS, NFS, FTP, etc). |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
QNAP - zmiana bramy domyślnej
Trafiłem ostatnio na problem, który nie daje mi spokoju.
Po zakupie nowego routera przełączyłem do niego wszystkie urządzenia sieciowe, w tym NAS QNAP. Poprzedni router miał domyślny adres 192.168.1.1, a QNAP jak to QNAP domyślnie meldował się pod adresem 192.168.1.32. Problem polega na tym, że adres domyślny nowego routera to 192.168.0.1, a zatem pula adresów DHCP obejmuje adresy 192.168.0.xxx. Zrestartowałem dysk sieciowy licząc, że automatycznie zaktualizuje sobie adres... a gdzie tam. No to podłączyłem na chwilę stary router, zalogowałem na dysk i w Panelu sterowania -> Sieci zobaczyłem, że opcja domyślna brama... po prostu jest, mogę sobie kliknąć "Edytuj", ale w ten sposób zmienić wartości 192.168.1.1 na (...)0.1 nie mogę. Nie chciało mi się za dużo bawić i zmieniłem to co mi było zmienić łatwiej - IP Adress w routerze na 1.1. Wszystko rzecz jasna działa. Tylko to oczywiście nie jest rozwiązanie którego szukałem - bo na przykład gdybym teraz kupił od kogoś używany NAS od QNAP, który z kolei był skonfigurowany na routerze z pulą adresów DHCP z końcówką 0.xxx, to i tak nie umiałbym go dołączyć do mojej domowej sieci. Jak mogę zmienić to co chcę, czyli bramę domyślną w NAS a nie adres routera?
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#3 |
Pa rampamer
Zlotowicz
Muszę sprawdzić, ale czy to nie jest tak, że ten plik .json nie tyle ustala adres NASa, co wskazuje go innym urządzeniom?
![]() |
#4 |
Banned
Data rejestracji: 19.06.2023
![]() |
Zmiana bramy domyślnej w urządzeniach NAS QNAP powinna być możliwa, ale wymaga dostępu do ustawień sieciowych NAS. Oto kroki, które możesz podjąć, aby zmienić bramę domyślną w urządzeniu NAS QNAP:
Zaloguj się do interfejsu zarządzania NAS: Otwórz przeglądarkę internetową i wpisz adres IP swojego NAS QNAP, który obecnie wynosi 192.168.1.32 (lub inny, jeśli go zmieniłeś). Zaloguj się na swoje konto: Wprowadź swoje dane logowania do interfejsu zarządzania NAS. Znajdź ustawienia sieciowe: Przejdź do odpowiednich ustawień sieciowych w panelu sterowania NAS. Zazwyczaj znajdziesz je w sekcji "Ustawienia sieci" lub podobnie nazwanej. Zmiana bramy domyślnej: W ustawieniach sieciowych powinieneś znaleźć opcję "Brama domyślna" lub "Default Gateway". Kliknij na nią lub zaznacz i wybierz opcję "Edytuj". Wprowadź nową bramę domyślną: Teraz możesz wprowadzić nowy adres IP bramy domyślnej, którym jest 192.168.0.1, zgodnie z nowym routerem. Po wprowadzeniu nowej bramy domyślnej zapisz zmiany. Zapisz i zresetuj połączenie sieciowe: Po zmianie bramy domyślnej zapisz ustawienia i ewentualnie zresetuj połączenie sieciowe na NAS QNAP, aby nowe ustawienia zostały uwzględnione. Po wykonaniu tych kroków, NAS QNAP powinien być skonfigurowany z nowym adresem bramy domyślnej, który jest zgodny z adresem IP Twojego nowego routera (192.168.0.1). Upewnij się, że po zmianach wszystkie urządzenia w sieci korzystają z właściwego adresu bramy domyślnej (tj. nowego routera) i że pula adresów DHCP na nowym routerze jest odpowiednio skonfigurowana. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pa rampamer
Zlotowicz
Zgadza się, tylko że u mnie problem polegał na tym, że nie mogłem zmienić domyślnej zmiany z tego miejsca. Dziś wróciłem do tematu i udało mi się znaleźć przyczynę
![]() Ponieważ mam statyczny adres IP, który pamiętam, nie korzystam do łączenia się z dyskiem sieciowym spoza domu z DDNS, tylko mam na routerze ręcznie wprowadzone przekierowanie. To jednak wymagało wyłączenie w ustawieniach sieci NAS-a DHCP i wprowadzenie stałego IP (w moim przypadku właśnie 192.168.1.32). Inaczej po każdym restarcie router mógłby przypisywać NAS-owi inny IP i przekierowanie przestawałoby działać. Ponieważ DHCP było wyłączone, NAS nawet po zmianie routera używał wprowadzonej na stałe puli 192.168.1, co oczywiście powodowało konflikt. Wystarczyło włączyć DHCP w ustawieniach LAN (na zrzucie ekranu poniżej) albo ręcznie wklepać adres z właściwej puli, czyli np. 192.168.0.32 (albo dowolny inny z zakresu 192.168.0.2-192.168.0.255). Nie robiłem już zrzutu ekranu, ale u mnie ponownie wprowadziłem IP z końcówką .32. ![]() Następnie w routerze zaktualizowałem przekierowanie (na moim TP-Linku wygląda to tak): ![]() Po tej drobnej modyfikacji - wszystko działa poprawnie. Krótko mówiąc - moja wina, bo ustawiłem to sobie ręcznie znacznie wcześniej, a następnie zupełnie mi to wyleciało z głowy ![]()
![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Jarson : 15.09.2023 o godz. 23:54 |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
bramy, domyślnej, qnap, zmiana |
|
|