Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Network Attached Storage (NAS)

Network Attached Storage (NAS) Forum poświęcone urządzeniom typu NAS, służącym do przechowywania danych i umożliwiającym na dostęp do nich poprzez sieć komputerową (poprzez protokoły CIFS, NFS, FTP, etc).

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 30.03.2022, 14:12   #1
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
QNAP - zmiana bramy domyślnej

Trafiłem ostatnio na problem, który nie daje mi spokoju.

Po zakupie nowego routera przełączyłem do niego wszystkie urządzenia sieciowe, w tym NAS QNAP. Poprzedni router miał domyślny adres 192.168.1.1, a QNAP jak to QNAP domyślnie meldował się pod adresem 192.168.1.32. Problem polega na tym, że adres domyślny nowego routera to 192.168.0.1, a zatem pula adresów DHCP obejmuje adresy 192.168.0.xxx.

Zrestartowałem dysk sieciowy licząc, że automatycznie zaktualizuje sobie adres... a gdzie tam. No to podłączyłem na chwilę stary router, zalogowałem na dysk i w Panelu sterowania -> Sieci zobaczyłem, że opcja domyślna brama... po prostu jest, mogę sobie kliknąć "Edytuj", ale w ten sposób zmienić wartości 192.168.1.1 na (...)0.1 nie mogę.

Nie chciało mi się za dużo bawić i zmieniłem to co mi było zmienić łatwiej - IP Adress w routerze na 1.1. Wszystko rzecz jasna działa. Tylko to oczywiście nie jest rozwiązanie którego szukałem - bo na przykład gdybym teraz kupił od kogoś używany NAS od QNAP, który z kolei był skonfigurowany na routerze z pulą adresów DHCP z końcówką 0.xxx, to i tak nie umiałbym go dołączyć do mojej domowej sieci.

Jak mogę zmienić to co chcę, czyli bramę domyślną w NAS a nie adres routera?

Jarson jest online   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Tagi
bramy, domyślnej, qnap, zmiana

Twoje uprawnienia: