Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Telefony (Smartfony) (https://forum.cdrinfo.pl/f122/)
-   -   Poradnik operatorow GSM - jak naciągać klienta (https://forum.cdrinfo.pl/f122/poradnik-operatorow-gsm-jak-naciagac-klienta-81081/)

mgit 16.01.2019 20:21

Orange Free na kartę:
- 25 zł miesięcznie
- Rok ważności konta
- Nielimitowane rozmowy i sms'y
- Obsługa esim - minus to nie działa z Apple Watch LTE, ale ponoć ma niedługo to obsługiwać
- WiFi Calling - nie działa za granicą - chyba, że mamy wersję abonamentową
- Brak umowy - mogę zmieniać operatora kiedy mi się zechce
- Internet 15 GB na start potem rośnie do maksymalnie 20 GB co miesiąc + masa GB po każdym doładowaniu, dodatkowo net się kumuluje i nie przepada - aktualnie już mam ponad 100 GB (w przeciągu 3 miesięcy się nazbierało) nie jestem w stanie tego wykorzystać. Nic lepszego nie znalazłem. Warto było uciec od PLAY :szczerb:

Reetou 16.01.2019 19:52

Bezkonkurencyjne?

Plush Abo - 2 numery 40 zł

Rozmowy (stacjonarki też), SMS, MMS - no limit

Internet 10GB na numer + 10GB na yooutuba, do tego stażowe GB.

Brak zobowiązania czasowego, chodzi na Plusie ;)

nimal 16.01.2019 17:39

nju mobile:
dwa numery 38 PLN
pelna predkosc neta do 10 GB (limit jest laczny na oba numery) przez pol roku, potem 20 GB i potem dalej rosnie
umowa abonamentowa na miesiac - czyli mozesz wypowiedziec w kazdej chwili (od nastepnego cyklu)
nielimitowane polaczenia wszedzie laczenie ze stacjonarnymi
nielimitowane SMS i MMS
za granica poaczenia za free, internet do chyba 2 GB tez

imho bezkonkurencyjne
chodzi na zasiegu Orange

grzeniu 16.01.2019 13:35

To chyba to co mam, nie wiem jak z limitem UE bo nie używam, do tego TV. Cena 25zł brutto za jeden numer - załatwiane pojedynczo w odstępie 2 tyg. Znaczy to, że trzeba negocjować - może nie w salonie, bo mogą nie mieć uprawnień, ale w centrali w dziale utrzymania klienta. Przy przenoszeniu numeru chyba podobnie dają w promocjach.
A karta dla synka wzięta w salonie bez żadnych targów - przy doładowaniu 25 zł/mc włączasz sobie sam no limit (musisz mieć min 25 zeta na koncie żeby włączyć, później wystarczy pilnować żeby nie brakło na kolejny m-c i jest aktywne z automatu).

PS Jeśli masz no limit na kartę za 25 zeta (bez mms) bez łaski, to czy warto się tak boksować i bawić z jakimiś fakturami? Kup sobie starter za piątaka i sprawdź jak chodzi przed podjęciem decyzji.

esem 16.01.2019 13:22

:Play bez 3ciej karty:
Oferta specjalna dla 2 x SIM karta głosowa (brak dodatkowej karty internetowej), łączny koszt: 52,40 zł netto
***8226; Nielimitowane połączenia do wszystkich sieci komórkowych
***8226; Nielimitowane połączenia na numery stacjonarne
***8226; Nielimitowane SMSy i MMSy
***8226; Nielimitowany internet w telefonie z pełną prędkością do 10 GB
***8226; Nielimitowane rozmowy, sms-y i mms-y w roamingu UE
Dalej drożej niż Plus :D

grzeniu 16.01.2019 13:16

Też mam taryfy biznes dla małych firm (choć ponoć mi dali z dużych firm, nie wiem - trzeba pyskować), mam dwa pojedyncze numery i za każdy płacę 25pln brutto - czyli razem 5 dych. Dokładnie to jest 15zł za telefon + 10zł za TV ale to jest nierozdzielne. Tej TV w abonamencie nawet nigdy nie sprawdzałem, bo bez sensu. Żadne tam rodzinne abo czy inne cuda na kiju. Synek ma na kartę też za 25, ale to bez mms (reszta no limit i 7GB), nie chciałem dla niego abo, bo nie wiadomo co taki wywinie, a tak co najwyżej straci jedno doładowanie. No i wszystko sobie działa i jeść nie woła.

esem 16.01.2019 12:57

Te ceny co ja podaję są aktualne, netto i dla małych firm. W sierpniu miałem zawieszoną działalność a teraz odwiesiłem i wracam do tematu. Taryfy biznesowe są zawsze lepsze...
Ponieważ ewidentnie nie potrzebuję 200GB LTE, ba nawet nie będę z niego korzystał to ekonomiczniejsza jest oferta Plusa.
Net w domu mam stary Dialog czyli Netia a teraz Plus. Czyli jak zmuszą mnie do przejścia na światłowód to będę miał bonus 10zł miesięcznie. A już mnie straszą, że nie mają modemów i tunerów TV na wymianę (w razie awarii).
Jednak się pytam aby potem ew. nie żałować decyzji.

grzeniu 16.01.2019 12:42

Nadal nie podjąłeś decyzji, czy już myślisz o nowych zmianach?
Nie śledzę teraz co ile u kogo, ale ile razy w przeszłości bym tego nie robił, to plus nigdy nie był kosztowo porównywalny z plejem. Plus potrafi sam włączać płatne usługi (np. darmowe przez miesiąc), w plej nigdy tego nie robi. Pisałem wcześniej co i za ile mam w pleju i kwoty które podajesz w porównaniach są dla mnie trochę dziwne. Takimi cennikami oni by do siebie nikogo nie przyciągnęli, a jednak ludzie do nich przechodzą :hmm:

Nie wiem o jakich parametrach plus/plej myślałeś wcześniej, ale w pleju możesz przełączyć się na nadajniki plusa i masz to samo, choć gdzieś czytałem że plej ma rezygnować z roamingu plusa.
Internet lte w pleju chodzi bezbłędnie, przez m-c funkcjonowałem tak udostępniając sobie na kompy z telefonu. Po 10Gb zwalniał do 1mb - dało się żyć, ale różnica była bardzo zauważalna. Przy normalnej prędkości lte chodziło to na pewno nie gorzej niż mam na kablu, mimo nie za bogatego zasięgu u mnie. Zasięg innych mam tak samo słaby.

Te wszystkie oferty są porównywalne, każdy sam podejmuje decyzję. Bierz to gdzie zapłacisz mniej i tyle.

esem 16.01.2019 12:02

Cytat:

Napisany przez esem (Post 1409285)
Byłem osobiździe i w Playu i w Plusie. Numer przenosimy. :taktak:
Plus: 30 + 20 zł. Wszystko w cenie i po 7GB na miesiąc a dla numeru który zostaje 12GB (jednorazowo) na cały czas trwania umowy.
Play: 60zł. Wszystko w cenie, po 10GB na miesiąc potem lejek. Trzecia karta SIM z 200GB LTE Ultra.
Ceny oczywiście netto.
No i nie wiem. k***a
Ta trzecia karta jest mi tak średnio potrzebna. Internet w domu mam pod drucie 50MB i oczywiście bez limitu i wraz z IPTV. Jak bywam gdzieś tam to posiłkuję się aero2.
10zł miesięcznie to będzie 250zł przez cały czas umowy. No i parametry Plusa to nie Play. :>

Temat wraca: Plus: 30 + 15zł. Wszystko w cenie i po 7GB na miesiąc a dla numeru który zostaje 12GB (jednorazowo) na cały czas trwania umowy. Play: 75zł. Wszystko w cenie, po 20GB na miesiąc. Trzecia karta SIM z 200GB LTE Ultra.
Porównując cenowo to ta 3 karta SIM kosztuje 400zł rozłożone na 25 miesięcy.
Chyba wezmę ofertę Plusa. Co Wy na to ???

esem 15.08.2018 09:30

Byłem osobiździe i w Playu i w Plusie. Numer przenosimy. :taktak:
Plus: 30 + 20 zł. Wszystko w cenie i po 7GB na miesiąc a dla numeru który zostaje 12GB (jednorazowo) na cały czas trwania umowy.
Play: 60zł. Wszystko w cenie, po 10GB na miesiąc potem lejek. Trzecia karta SIM z 200GB LTE Ultra.
Ceny oczywiście netto.
No i nie wiem. k***a
Ta trzecia karta jest mi tak średnio potrzebna. Internet w domu mam pod drucie 50MB i oczywiście bez limitu i wraz z IPTV. Jak bywam gdzieś tam to posiłkuję się aero2.
10zł miesięcznie to będzie 250zł przez cały czas umowy. No i parametry Plusa to nie Play. :>

Jarson 15.08.2018 00:26

Bierz ten okres testowy, bo wiesz, jak to u Ciebie jest z zasięgiem ;)

Generalnie uważam, że jeśli jest możliwość założenia światełka, czy choćby zwykłego kabla, to jednak warto takowy mieć. Z drugiej strony ostatnio byłem kilka dni w Lbn w mieszkaniu bez netu, robiłem sobie tylko hotspot z komórki, łączyłem lapkiem i działało toto perfekcyjnie...

Trzeba tu pamiętać oprócz sprawdzenia zasięgu jeszcze o jednej rzeczy - obciążeniu sieci dziś i przez cały okres trwania umowy (niestety, trzeba się zabawić w proroka). Dziś wciąż wiele osób korzysta z netu kablowego czy radiowego na "starych" zakresach, czyli operatorzy GSM mają wystarczające pasma dla klientów "smartfonowych" oraz dość nielicznych "modemowców" LTE. Pytanie co będzie, jeśli ludziska zechcą masowo pooszczędzać i pozamieniać swoje łącza kablowe na LTE? Moim zdaniem w mieście ryzyko niewielkie, operatorzy w takim wypadku nawieszają więcej BTS-ów na kominach i jakoś pójdzie, ale po wichurach (a przecież to tam jest najwięcej problemów z netem i potencjalnych chętnych na LTE) może być problem, nikt nie będzie inwestował w kolejne warte setki tysięcy złotych nadajniki dla komfortu kilku nowych odbiorców.

grzeniu 14.08.2018 22:46

Ja teraz myślę nad netem od nich. Za 3 dychy/mc przyjeżdżają i montują modem zewnętrzny dodają router. Limit 200 GB na miesiąc, potem lejek 1mb. Czas na testowanie 2 tygodnie, umowa na 2 lata.
Ktoś potrafi coś powiedzieć jak to chodzi i czy warto? Nie sądzę żeby mi ten limit przeszkadzał. Prędkość jak na lte.

Jarson 14.08.2018 22:10

To co jest na stronie, to wyjściowa oferta, jak najbardziej przeznaczona do targowania, choć im bardziej nieśmiały i niezdecydowany klient tym bardziej pracownicy będą się starali nie tylko nie spuścić z ceny, ale jeszcze dołożyć jakieś dodatkowe "niezbędne" usługi.

Fakt, że dziś bardzo tanie są oferty rodzinne - tu zresztą nie ma żadnego znaczenia, czy bierze się z rodziną, czy ze znajomymi, ważna jest liczba numerów. Nawet dwa coś tam dają, o ile mnie pamięć nie myli znajomi mają obecnie tak, że pierwszy numer ma wszystko - rozmowy, sms, net z lejkiem - za 25 zł, a drugi to samo za 20 (może zasugerowałem się tymi 25 zł o których pisze Grzeniu, ale to są na 90% właśnie te kwoty).

mgit 14.08.2018 21:58

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1409261)
Przy przeniesieniu numeru też potrafią dużo dać. Trzeba iść pogadać to załatwisz więcej niż sucha oferta na ich stronie.
A faktem jest, że u nich na kartę też masz wszystko no limit (poza mms) za 25 zeta, ale esem pyta o abo.

Jak masz u nich kartę... to nie obejmuje cie oferta dla przenoszących numer... na tą chwilę, nic nie pozostaje innego jak tkwić w ofercie na kartę :taktak:

grzeniu 14.08.2018 21:46

Przy przeniesieniu numeru też potrafią dużo dać. Trzeba iść pogadać to załatwisz więcej niż sucha oferta na ich stronie.
A faktem jest, że u nich na kartę też masz wszystko no limit (poza mms) za 25 zeta, ale esem pyta o abo.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:18.