Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Tablety (https://forum.cdrinfo.pl/f123/)
-   -   Tablety - sprzęt obecnie na topie. (https://forum.cdrinfo.pl/f123/tablety-sprzet-obecnie-topie-90893/)

ed hunter 26.12.2012 20:09

Z tym tym trafianiem, to w święta różnie, ale jest przecież coś takiego jak kalibracja ekranu.
7", strasznie głupia wielkość, za mało na tablet, za dużo na telefon...

M@X 26.12.2012 20:15

Edu, trzezwy bylem akurat :-P.

Moglbys mi przyblizyc temat owej "kalibracji"? Nie mialem o czyms takim pojecia - w tym kontekscie iPad przychodzi juz "skalibrowany" i sie nie "rozkalibrowuje".

Patrix 26.12.2012 21:03

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1235697)
Moglbys mi przyblizyc temat owej "kalibracji"? Nie mialem o czyms takim pojecia - w tym kontekscie iPad przychodzi juz "skalibrowany" i sie nie "rozkalibrowuje".

Max, nie rób już tak z siebie takiego technicznego kaleki, popatrz w opcjach ;)
Możliwość samodzielnej kalibracji uważam za plus.

szczuru 27.12.2012 01:34

Poszukuję "czegoś" do 1000zł z wbudowanym modemem 3G - zastanawiałem się nad Samsung Galaxy TAB 10.1 - pasuje mi bo "akurat" 10 cali - może coś innego polecacie?

M@X 27.12.2012 08:53

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1235702)
Max, nie rób już tak z siebie takiego technicznego kaleki, popatrz w opcjach ;)
Możliwość samodzielnej kalibracji uważam za plus.

Nie mam tego sprzetu u siebie - lezy u rodzicow. W instrukcji nie ma ANI SLOWA o koniecznosci wykonania kalibracji, a jezeli jest t oczynnosc niezbedna to producent powinien mnie o tym poinformowac. Czy jezeli ktos ma u siebie ten system to tak trudno bedzie mi wskazac konkretna kolejke dzialan do wykonania?

Mozliwosc samodzielnej kalibracji to rzecz jasna plus, ale nie zapominaj ze koniecznosc jej wykonywania to minus jak ode mnie do Szczecina...

sobrus 27.12.2012 09:05

To że urządzenie ma możliwość kalibracji nie oznacza, że trzeba ją wykonywać.
W moim poprzednim telefonie raz skalibrowany wytrwał 4 lata z precyzją co do piksela.

Dziś ekranów pojemnościowych już się zazwyczaj nie kalibruje, z resztą palce mają tak beznadziejną precyzję - że byłoby to bezcelowe.

Ale jeżeli z jakiegoś powodu ekran nie reaguje prawidłowo (najczęściej są to fizyczne uszkodzenia, np na skutek upuszczenia urządzenia i zmian parametrów ekranu) - to kalibracja może się przydać.

W nowych telefonach i tabletach które posiadam też nie ma tej opcji :nie:

@ed
Wbrew pozorom 7 cali to całkiem fajny rozmiar. Dużo bardziej mobilny od 10 cali, mieści się do każdej torby, a przy tym stosunkowo wygodny.
Telefony są jednak dużo mniejsze (mam tel 4.3 cale i tablet 7 i tel to jednak straszny kurdupel przy tablecie).
Do zastosowań bardziej stacjonarnych (w domu) 10 cali owszem ma duża przewagę, ale do noszenia 7 cali lepsze.

Kris 27.12.2012 13:52

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1235726)

@ed
Wbrew pozorom 7 cali to całkiem fajny rozmiar. Dużo bardziej mobilny od 10 cali, mieści się do każdej torby, a przy tym stosunkowo wygodny.
Telefony są jednak dużo mniejsze (mam tel 4.3 cale i tablet 7 i tel to jednak straszny kurdupel przy tablecie).
Do zastosowań bardziej stacjonarnych (w domu) 10 cali owszem ma duża przewagę, ale do noszenia 7 cali lepsze.

Tak jest. 7" jest wystarczające. 10" jest duże, ciężkie i nawet siedząc w fotelu czy leżąc, w łóżku ręce będą bolały od trzymania 0,65 kg. Już po godzinie trzymania 7" (0,33 kg) ręce zaczynają drętwieć.

Jeszcze jedno - nie da się 10" wziąć w dwa palce - kciuk i wskazujący - a drugą ręką go obsługiwać. A siódemeczkę można.

pali 27.12.2012 14:42

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1235744)
Tak jest. 7" jest wystarczające. 10" jest duże, ciężkie i nawet siedząc w fotelu czy leżąc, w łóżku ręce będą bolały od trzymania 0,65 kg. Już po godzinie trzymania 7" (0,33 kg) ręce zaczynają drętwieć.

Jeszcze jedno - nie da się 10" wziąć w dwa palce - kciuk i wskazujący - a drugą ręką go obsługiwać. A siódemeczkę można.

To pisałeś sam czy udostępniasz komuś swoje konto na forum?

ynsiwy 27.12.2012 15:02

Miałem porównanie pomiędzy galaxy tab 10 i nexusem 7 i ten pierwszy jest zdecydowanie mniej mobilny, 10-tke źle się trzyma, przynajmniej dla mnie :)

Kris 27.12.2012 15:04

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1235749)
To pisałeś sam czy udostępniasz komuś swoje konto na forum?

Oczywiście. A Ty ile cali trzymasz w rękach?

pali 27.12.2012 15:16

Cytat:

Cal (ang. inch) ***8211; pozaukładowa jednostka miary długości odpowiadająca początkowo potrojonej długości średniego ziarna jęczmienia
Jeśli wezmę polski współczesny jęczmień trzymam iMaca, ale jeśli dalej poczytam to hasło niestety nie jest to nawet iPad; w doskokach będzie iPad Mini.

Patrix 27.12.2012 17:32

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1235724)
Nie mam tego sprzetu u siebie - lezy u rodzicow. W instrukcji nie ma ANI SLOWA o koniecznosci wykonania kalibracji

Niestety ja po zakupie SGS2 nie czytałem instrukcji, bo co tam do czytania?
Przeleciałem wszystkie opcje w 30 minut, urządzenie skalibrowałem po 5 minutach zabawy,
musiałem tylko dobre miejsce z poziomem znaleźć do żyroskopu bodaj...

ed hunter 27.12.2012 23:30

To ja jednak poczekam na lżejsze 10", w siedem nie będę ślepił, nawet w okularach. :]

Zetoxa 07.07.2013 14:00

ma sens kochani kupić toto
http://allegro.pl/show_item.php?item...offer_id=80341
potrzebny właściwie tylko do odwiedzania Śmietnika
i czytania narodowych portali (salon24, niezależna, wpolityce)
piszcie szybko bo o północy kończy się aukcja.

ynsiwy 07.07.2013 14:12

Myślę, że jak najbardziej za taką cenę będzie ok. Do takich potrzeb jak potrzebujesz to bez problemu, a nawet i jakąś grę odpalisz ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:15.